Számold ki, mennyit spórolhatsz, a benti hőmérséklet csökkentésével!

Megéri letekerni a fűtést? Segítünk kiszámolni, hogy mennyit spórolhatsz a gázfűtési költségeden, ha néhány fokkal csökkented a hőmérsékletet a lakásban!
Hibás összeg
Hibás összeg
Hibás összeg
Hibás érték
Megspórolt havi gázdíj: 14 940 Ft
Aktuális havi gázdíj: 56 520 Ft
Jövőbeni havi gázdíj: 41 580 Ft
Kalkulátorunk az elterjedt 5%-os ökölszabállyal számol, azaz 1 fokkal magasabb fűtési beállítás esetén, 5%-kal nő meg a fogyasztás. Ez egy nagyságrendi számítás, a valóságban az értékek ettől eltérhetnek.
Személyi kölcsön
Lakáshitel
Bankszámla
Megtakarítás
Megtaláljuk a kedvezőbb személyi kölcsönt!
Megtaláljuk a kedvezőbb lakáshitelt!
Megtaláljuk a kedvezőbb bankszámlát!
Megtaláljuk a kedvezőbb megtakarítást!
Hitelösszeg: 1 000 000 Ft
100 E Ft
10 M Ft
Futamidő: 60 hónap
12 hó
120 hó
Számládra érkezik havonta:
0 Ft
10 M Ft
Életkorod: 30 év
18 év
99 év
Lekötött összeg: 3 000 000 Ft (Futamidő: 3 hó)
10 E Ft
100 M Ft
Futamidő: 3 hónap
3 hó
60 hó

Fűtési költségek csökkentése, korszerűsítés

Hogyan spóroljak a gázfűtéssel?

A gázfűtéssel kapcsolatban többféle lehetőség áll rendelkezésre a megtakarítások elérésére. Vannak olyanok, amelyek kis odafigyeléssel és tudatossággal megvalósíthatók és persze olyanok is, amelyek jelentős beruházást igényelnek. 

Az alábbiakban mindkettőre hozunk példát:

 • Szabályozd a hőmérsékletet! A hőmérséklet szabályozásával (termosztát) csökkenthető az energiafelhasználás, és az egyes szobák hőmérsékletének optimalizálása a fűtési költségen is látható megtakarítást hoz. 1 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet például nagyságrendileg 5 százalékkal csökkentheti az energiafelhasználást. Nézd meg kalkulátorunkkal, pontosan mennyit spórolhatsz havonta! Ugyanakkor nem érdemes túlzásokba esni, vagyis az egy egyáltalán nem energiahatékony gyakorlat, hogy amikor elmegyünk otthonról kikapcsoljuk a fűtést, hiszen a lakás újra optimális hőmérsékletre fűtése sok energiát használ fel.

  Szintén elősegítheti a takarékoskodást a napfény és ezáltal a meleg beengedése, ha éppen süt a nap, vagy éjszakára a redőnyök leengedése, ami kint tartja a hideget. A ritkán használt szobákban érdemes néhány fokkal lejjebb tekerni a fűtés és zárva tartani az ajtót.

 • Helyesen szellőztess! Javasolt a folyamatosan résnyire nyitva hagyott (pl. bukóra nyitott) ablak helyett napi kétszer vagy háromszor intenzíven szellőztetni. Vagyis néhány percre kitárni az ablakot és lehetőség szerint kereszthuzatot csinálni, aminek köszönhetően gyorsan friss levegő jön be lakásba, de nem hűlnek le a falak, nagyon hamar ismét meleg lesz.
 • Ne zárd el a meleg útját! A fűtőtestek elé, illetve közvetlenül fölé helyezett tárgyak akadályozhatják a meleg levegő megfelelő áramlását, ezt érdemes elkerülni.

 • Még a fűtési szezon előtt kérj karbantartást! A karbantartásnak köszönhetően növelhető a berendezések hatásfoka és mérsékelhető a fűtési költség. A fűtési rendszerben rekedt légbuborékok csökkenthetik a hőleadást, ami például egy légtelenítéssel orvosolható.

 • Szigeteld az épületet! Az épület hőveszteségének csökkentése segítségével csökkenthető az energiafelhasználás és egyben javulhat a hőkomfort. A tető, padló és a külső határoló falak hőszigetelésének javítása jelentős fűtési költség csökkenést eredményezhet.

 • Újítsd fel, vagy szükség esetén cseréld a nyílászárókat korszerű, hőszigetelt nyílászárókra!

 • Vizsgáld felül és korszerűsítsd fűtési rendszered, cseréld le a régi gázkazánodat! A régi gázkazánok általában kevésbé hatékonyak, mint a korszerűbb rendszerek, és cseréjükkel jelentős megtakarítást lehet elérni.

Milyen korszerű gázfűtési rendszerek vannak?

A korszerű gázfűtési rendszerek között a következők emelhetők ki:

 • Kondenzációs gázkazán: Magas hatásfokkal működnek, mivel a kondenzációs technológiának köszönhetően az égéstermékből vissza tudják nyerni a hőenergiát.

 • Gáz-cirkó kazánok: Kombi kazánok, amik tudják fűteni a lakást és meleg vizet is előállítani, ezáltal kompaktok és hatékonyak.

 • Intelligens rendszerek: okos otthon technológiával felszerelt rendszerek, melyek a ház lakóinak életmódjához igazodnak, és automatikusan optimalizálják a fűtést, hogy a lehető legkevesebb energiát használják el.

Milyen időszakban érdemes javítani/cserélni a fűtési rendszert?

Az ajánlott időszak a gázfűtési rendszer javítására és cseréjére a tavaszi és az őszi időszak.

A gázkazánt ugyanakkor évente legalább egyszer szükséges szervizelni, hogy megelőzzük a rendszerben fellépő hibák kialakulását. A gázkazán szervizelése során ellenőrzik a rendszer működését, a biztonsági berendezéseket, és a szükséges karbantartási munkálatokat elvégzik.

A gázkazán élettartama általában 10-20 év között mozog, és ha a rendszer idős, vagy gyakran hibás, akkor érdemes lehet cserélni. Emellett, ha a rendszer nem hatékony, és magasak az energia költségei, akkor is érdemes lehet cserélni egy korszerűbb rendszerre, ami hosszú távon megtérülhet.

Milyen költségekkel járhat egy gázfűtési rendszer korszerűsítése?

A gázfűtési rendszer korszerűsítésének költségei változóak lehetnek, és függnek a rendszer jelenlegi állapotától, a kívánt korszerűsítéstől, a használt anyagok minőségétől és az alkalmazott szakemberek díjszabásától is, de javarészt milliós költségre lehet számítani.

Egy már meglévő gázfűtési rendszer korszerűsítése általában kevesebbe kerül, mint egy teljesen új rendszer beszerelése. 

A korszerűsítés megtérülési ideje általában 5-15 év között mozog, ugyanakkor egy korszerűbb rendszer jobban szabályozható, hatékonyabb és alacsonyabb karbantartási költségekkel jár, ami hosszú távon megtakarítást jelenthet.

Milyen finanszírozási lehetőségek elérhetőek a fűtés korszerűsítésre?

A jelenleg elérhető állami támogatások közül a Babavárót költhetitek akár energetikai korszerűsítésre is. Amennyiben jogosultak is vagytok rá, úgy –  mivel szabad felhasználású hitelről van szó – , finanszírozhatjátok belőle a munkálatokat. További részletek a Babaváróról.
Ha olyan településen van az ingatlan, amelyen elérhető a falusi CSOK, akkor – amennyiben jogosultak vagytok rá – felhasználhatjátok az ingatlan megvásárlására és bővítésére, korszerűsítésére is. Olvasd el az igénylés menetéről szóló cikkünket is

Saját megtakarításod és a már említett állami támogatások mellett a korszerűsítés finanszírozása banki hitellel is kiegészíthető, illetve hitelből is megoldható.

Energia hitel kalkulátorunkban azokat a hiteltermékeket találod, amelyeket energetikai beruházásokra is fel lehet venni, és a bankok kamatkedvezményeket vagy bónuszokat, jóváírásokat kínálnak, ha energiahatékonysági céljaidat valósítod meg otthonodban a hitel segítségével. A hitelek között vannak ingatlanfedezetes jelzáloghitelek és ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönök is.

Hitel felhasználása esetén a korszerűsítés megtérülési kalkulációja során a hitel havi törlesztőrészleteivel (illetve a teljes visszafizetendő összeggel) is számolni kell. Fontos, hogy tudd, milyen volumenű korszerűsítéshez milyen hitelt érdemes igénybe venni. Ebben tud neked segíteni egy tapasztalt hitelszakértő, aki összhangba tudja hozni az elképzeléseidet a lehetőségeiddel. 

Hőszigetelés az Otthonfelújítási Programban: tippek és tanácsok szakértőtől
Hogyan fogj hozzá házad hőszigeteléséhez, mennyibe kerül, és mik lehetnek a buktatók? Hőszigetelő szakember segítségével válaszolunk!
Tovább a cikkre
Érkezik az új támogatás, de CSOK-ból, Babaváróból is fizethető a lakáskorszerűsítés
Az átlag felett fogyasztó háztartások idén is emelt áron fizetnek a gázért és a villanyért. Energetikai korszerűsítéssel csökkenthető a rezsi. Mutatjuk, hogy milyen támogatásokból finanszíro
Tovább a cikkre
Az energiatakarékos fűtés tízmillióval is emelheti az ingatlanod értékét, érdemes belevágni a korszerűsítésbe
Az energiatakarékos fűtésű ingatlanok milliókkal drágábbak korszerűtlen társaiknál. Érdemes felújítani, amihez olcsóbban kaphatsz lakáshitelt.
Tovább a cikkre
Még alig van itt a nyár, máris megnőtt a kereslet a klímás lakások iránt
A légkondicionáló értéknövelő egy-egy lakóingatlannál, így érdemes lehet beruházni a klímaberendezésre, akár hitel segítségével is. Mutatjuk!
Tovább a cikkre