Befektetési alap

A befektetési alapok vásárlása a hozamszerzés egyik legnépszerűbb stratégiája. A személyes igényeknek megfelelő kockázati szintekhez igazítva kínálnak hosszútávon megbízható befektetési lehetőséget.

Mire jó egy befektetési alap?

A befektetési alapok működését és létjogosultságát egy példán keresztül a legkönnyebb megérteni. Képzeld el azt, hogy van 1 millió forintod, amit be szeretnél fektetni. Ezen jelenleg nagyjából 21 darab Tesla-részvényt tudsz vásárolni. Nem valami sok, ráadásul így a befektetésed hozama teljesen ki van szolgáltatva a Tesla cég tőzsdei teljesítményének: az elmúlt egy évben 60 százalékos veszteséget könyvelhettél volna el, ennyit esett ugyanis a részvények árfolyama. Ugyanakkor ha szárnyal a Tesla, abból mégis jó lenne részesülni.

Erre találták ki a diverzifikációt, a kockázat szétporlasztását több értékpapír és eszközcsoport között, hogy amikor bizonyos értékpapírok rosszabbul teljesítenek, mindig legyenek olyanok is, amik a pozitív hozamaikkal ezt ellensúlyozzák. Előfordul, hogy bizonyos cégek árfolyama esik, de mindig lesznek olyanok, amik épp felívelő szakaszban járnak.

De melyik cég esik egyik, melyik a másik csoportba? Ez folyton cserélődik, és nem lehet előre megmondani. Ezért alapvető befektetői stratégia, hogy ha már részvény-befektetésben gondolkodsz, akkor minél több cég részvényeit birtokold.

Adódik az ötlet, hogy milyen jó lenne az Egyesült Államok-beli vagy magyarországi tőzsdék lehető legtöbb részvényét birtokolni, csakhogy itt jön egy gyakorlati probléma, amivel mindjárt értelmet is nyer, hogy miért találták ki a befektetési alapokat: az egyes részvények túl drágák egy jól diverzifikált portfólió felépítéséhez.

Hiszen nézzük csak meg: egy Apple részvény 49.000 forint, egy Microsoft részvény 84.000 forint, egy Facebook (Meta) részvény 49.000 forint, egy Netflix részvény 115.000 forint, egy Amazon részvény 34.000 forint a cikk írásának pillanatában. A magyar részvények olcsóbbak: az OTP részvény 11.300, a Richter részvény 8200, a Mol részvény 2700, a Telekom részvény 380 forint. Ha ezekből bevásárolnál, hamar elfogyna az 1 millió forintod, és a portfóliód sem lenne jól diverzifikált, ha pedig havi 25.000 forintot fektetnél be, akkor végképp nehezen tudnád beosztani.

befektetési alap működése ábra
A befektetési alapok működése. Forrás: MNB

Erre megoldás a befektetési alap, ami összegyűjti a hozzád hasonló kisbefektetőket, és az alapkezelő a sok milliárdos nagyságrendű vagyontömeget fekteti be akár több száz részvénybe (vagy egyéb értékpapírba). Így kisebb összegből is rengeteg részvényed, kötvényed, állampapírod és bankbetéted lesz, ezzel a kockázatokat porlasztod, és nem neked kell egyesével, gondos kutatómunka után összevásárolnod az értékpapírokat, hanem szakértők végzik ezt helyetted.

Az alapkezelő a befektetéseket nem egyetlen termékbe helyezi, hanem szétosztja azt különböző típusú, kockázatú és futamidejű befektetések között (allokál). Így az esetek döntő részében el tudja kerülni, hogy a befektetett pénz minden eleme egyszerre veszítsen értékéből – igaz, ez az értéknövekedést is határokon belül tartja. Folyamatosan értékeli a pozíciókat, így az átlagos befektetőnél gyorsabban tud lépni.

Befektetési alapok vásárlása

A befektetési alapok befektetési jegyekből állnak, amiknek szintén van egy árfolyama. A hozamból (árfolyamnyereség, osztalék, kamat stb.) mindenki olyan arányban részesül, ahány befektetési jegy van a birtokában. A nettó eszközérték a befektetési alap teljes vagyonát jelenti, az egy befektetési jegyre jutó nettó eszközérték pedig maga az alap árfolyama, amennyiért megvásárolhatod a befektetési jegyet.

A Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) oldalán megtalálhatóak a magyarországi befektetési alapok adatai (árfolyam, eszközérték, hozamok), továbbá hozam kalkulátor és összehasonlító oldal is elérhető náluk.

Befektetési alapot nem az alapkezelőtől, hanem a forgalmazóktól vásárolhatsz, akiknek feladata, hogy ellásson téged befektetői információkkal és tájékoztasson.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Befektetési alapok veszélyei

Felmerülhet, hogy biztonságos-e egy befektetési alapon keresztül mások kezébe adnod a pénzed. A szabályokat úgy alakították ki, hogy ne minden jogkör egy szervezet kezében összpontosuljon. A feladatkörök megoszlanak, és a szereplők ellenőrzése folyamatos.

Az alapot az alapkezelő társaság hozza létre, ő kezeli az alap befektetéseit, és az is feladata, hogy tájékoztasson téged. Biztonsági előírás, hogy értékpapírszámlát nem vezethet.

A letétkezelő bank felel az értékpapírügyletek technikai lebonyolításáért, ellenőrzi az alap eszközeit és az alapkezelő munkáját, és ő állapítja meg az alap nettó eszközértékét. Az alap éves beszámolóját a könyvvizsgáló auditálja, ő ellenőrzi a nyilvántartásokat. Az alapkezelő és a letétkezelő tevékenységét a felügyelet, azaz a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan ellenőrzi. Az MNB intézménykeresőjében ellenőrizheted az alapkezelőket, itt kiderül az is, hogy melyik társaság részesült piacfelügyeleti figyelmeztetésben.

Vagyis a befektetési alapok törvényileg szabályozottak és ellenőrzöttek. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a befektetési alapoknak nincsenek veszélyei a tőkédre nézve.

Ha az alapkezelő nem jó munkát végez, vagy nem megfelelő időtávra választottál befektetést, és az ajánlott tartási idő előtt megválsz tőle, akkor az tőkeveszteséggel járhat: kevesebb pénzed lehet, mint amennyivel beszálltál. (Kivételt képeznek a tőkevédett alapok.)

Ha a szolgáltató nem tudja visszafizetni a pénzed (mert rosszul gazdálkodott, csalt stb.), akkor a Befektető-védelmi Alap (Beva) a betétbiztosításhoz hasonlóan 100.000 eurós értékhatárig kártalanít. A befektetéseken elért veszteséget viszont nem tudod visszakövetelni, az a te kockázatodnak minősül.

Mibe fektet egy befektetési alap?

Egy befektetési alap értékpapírokba fektet, ami nem csak részvényeket jelent. Még jobban csökkentheti az árfolyam-ingadozást és javíthat a hozamokon, ha az alap kezelője többféle értékpapírtípusba fektet be, és egyszerre van jelen a kötvény- és részvénypiacon.

Egy befektetési alap jellemzően olyan értékpapírokból és eszközökből állhat, mint:

Befektetési alapok fajtái

Minden befektetési alapnak van egy előre meghatározott befektetési politikája, ami kijelöli

Az alapkezelőnek lehetősége van az értékpapírok átsúlyozására, de csak a lefektetett kereteken belül. Kivétel ez alól az abszolút hozamú alap, ahol az alapkezelő szabadabb kezet kap.

Befektetési alapok összetétel és kockázat szerint:

Befektetési alapok futamidő szerint

Zártvégű alapba akkor érdemes fektetned, ha úgy gondolod, hogy a futamidő végéig nem lesz szükséged a pénzre.

A befektetési alapok futamideje a fentiek miatt különböző lehet – pár hónaptól hosszú évekig terjedhet.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A befektetési alap költségei

Egy befektetési alapnak többféle vagyonarányos költsége is van, amik csökkentik a hozamodat, úgy mint:

Ezen kívül költség lehet még a 

A fenti költségeket egyetlen százalékos értékben mutatja ki a TER mutató, vagyis a Total Expense Ratio (teljes költséghányados), célszerű ezt megkeresned egy alap megvásárlása előtt.

Ezen kívül a befektetési szolgáltató is számíthat fel költségeket az értékpapírszámla fenntartásáért, úgy mint:

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a befektetési jegy?

A befektetési alapokban befektetési jegyek útján szerezhetsz részesedést. A befektetési jegyeket a forgalmazókon (bankok, befektetési szolgáltatók, ügynökök) keresztül vásárolhatod meg, amivel a befektetési alap résztulajdonosává válsz. Az összegyűjtött pénzt a befektetési alapkezelő kezeli legjobb tudása és a befektetési alap Tájékoztatójában leírt szabályok szerint. A befektetési alap tőkéjének növekedéséből, a befektetési jegyeid arányában részesülsz.

Kell adózni a befektetési jegyek után?

A befektetési alapok által értékesített befektetési jegyek hozama kamatjövedelemnek minősül, így 15% kamatadó terheli őket, sőt a 2023. július 1-től megszerzett befektetési jegyek hozamára 13% szociális hozzájárulást (szocho) is fizetni kell.

Hol vásárolhatom meg a befektetési jegyeket?

A befektetési jegyeket minden esetben a forgalmazókon keresztül lehet megvásárolni vagy eladni. Forgalmazók lehetnek kereskedelmi bankok, befektetési szolgáltatók, vagy ügynökök is. Általában ehhez a vásárláshoz szükséged van egy értékpapírszámlára, amit az adott szolgáltató vezet neked.

Milyen garancia van arra, hogy az alapkezelő nem lép le a pénzemmel?

Az alapkezelő nem tulajdonosa az alapnak. A befektetési alap vagyonát az ún. letétkezelő minden nap értékeli, azaz kiszámítja, hogy a legfrissebben elérhető árfolyamok alapján mennyit ér a befektetett vagyon. Minden tőkemozgást a független letétkezelő kontrollja alatt történik, ráadásul a felügyeleti szervek is szigorú szabályokkal korlátozzák az alapkezelő visszaélési lehetőségeit.

Miért járok jobban, ha befektetési alapot választok konkrét részvények vagy kötvények helyett?

A befektetési alap egyre szélesebb körben elterjedt befektetési eszköz, amit elsősorban egyszerűségének, átláthatóságának köszönhet, valamint hogy már alacsony befektetési összegtől is elérhető. Alacsonyabb tőke esetén is szélesebb diverzifikációt (több termék összeválogatását) és a minimum díjak elkerülését teszi lehetővé. Valamint segíti azok döntését, akik kevésbé tájékozottak a befektetési döntések területén.

Kiknek ajánlott a befektetési alap?

A befektetési alap ajánlható azoknak, akik

  • alacsonyabb tőkével rendelkeznek,
  • nincs idejük vagy nem szeretnék aktívan követni a piaci eseményeket,
  • kevésbé tájékozottak ahhoz, hogy önálló befektetési döntéseket hozzanak.

Milyen szempontokat érdemes átgondolnom, mielőtt a befektetési alapokból vásárlok?

Mivel a befektetési alapok kínálata rendkívül széles manapság, ezért előzetesen érdemes alaposan körüljárni a döntést. Első körben a szolgáltatót kell kiválasztani, hogy kinek az alapjaiban bízol meg (általános piaci visszajelzések, korábbi teljesítmények megtekintése), majd az adott alap kiválasztásánál érdemes a befektetési politikát, vagyis azt megnézni, hogy milyen termékekbe és milyen kockázatok mellett fektet be az adott befektetési alap. Ha van preferált termék- vagy eszközcsoport, akkor ez alapján is kereshető a megfelelő befektetési alap. Ha bizonytalan vagy, fordulj szakértőhöz!

Hogyan tájékozódhatok a befektetéseimről?

Az alapkezelők folyamatosan kötelesek kommunikálni (általában honlapjukon megjeleníteni) az adott befektetési alapok aktuális árfolyamát, illetve a múltbéli teljesítményét. Ezeket figyelemmel kísérve saját magad is nyomon követheted a befektetéseid alakulását. Ugyanakkor a saját befektetési szolgáltatódnál is lehetőség van arra, hogy a teljes portfoliód értékét, illetve annak időszaki alakulását napi szinten ellenőrizhesd. Sok esetben erre már átlátható telefonos alkalmazások állnak rendelkezésre, ahol néhány kattintással megnézheted az egyenleged.

Hogyan tudom visszaváltani a befektetési alapot?

Az alapkezelőnek folyamatos kötelezettsége van az alapok visszaváltására, amit a Tájékoztató szerint néhány nap elteltével (kivéve ingatlanalapok) megtehetsz. Ez ad likviditást az eszköznek, vagyis ha úgy érzed, hogy szeretnéd eladni vagy lezárni az ilyen típusú befektetést, akkor azt bármikor meg is teheted.

Milyen kockázatai vannak a befektetési jegyek vásárlásának?

A befektetési alapoknál árfolyam-kockázat és a tőkeveszteség kockázata áll fent. Kockázatot jelent, ha magas költségű alapot választasz, így elmaradt hozamod lehet az alternatív befektetésekhez képest. További kockázat az adott alapkezelő piaci szakértelmének, illetve döntéseinek kockázata. Ezért fontos, hogy a kiválasztáskor alaposan vizsgáld meg az alapkezelőket. Minimális kockázatot jelenthet az alapkezelő csődkockázata, de erre szigorú szabályok vannak, amik minimálisra csökkentették az utóbbi időben az ilyen eseteket. Végül, de nem utolsósorban a befektetési alap típusa szerint azoknak a termékeknek a kockázatát kell viselni, amibe az alap befektet, de ezek a befektetési alap Tájékoztatójában részletesen leírják.