Befektetési alap

A befektetési alapok vásárlása a hozamszerzés egyik legnépszerűbb stratégiája. A személyes igényeknek megfelelő kockázati szintekhez igazítva kínálnak hosszútávon megbízható befektetési lehetőséget.

Hová tegyem a pénzem?

Egekben az infláció, ami az emberek számára nem csak azért kihívás, mert drágul az élet, hanem azért is, mert gondoskodni kell a megtakarításaikról. Az alábbiakban a pénzintézeti megtakarítási formák közül a befektetési alapok ismérveit foglaltuk össze.

Befektetési alapok

A befektetési alapok megfelelő lehetőséget kínálnak arra, hogy anélkül fialtasd a pénzed a bankbetétnél lényegesen nagyobb kockázatokat rejtő megtakarításokban (pl. részvényekben), hogy folyamatosan oda kellene figyelned az adott befektetés teljesítményére, s megtenni a szükséges tranzakciókat (venni vagy épp eladni a piaci hírek hatására). A konstrukcióban egy cég, az alapkezelő kezébe adjuk a rendelkezést a vagyonunk felett, amely előzetesen jól megismerhető befektetési politikával és kockázati szinttel bíró befektetési alapba helyezi a pénzünket. 

A befektetési alap a befektetők közös tulajdonában lévő vagyontömeg, az egyes befektetők befektetési jegyeik száma alapján részesülnek az alap teljesítményéből. A legtöbb esetben a befektetési jegyek 1 forintos névértékűek. 

A befektetések világában minden nap változnak a befektetési értékek, azt, hogy épp hol tart a befektetésünk azt az egy befektetési jegyre jutó vagyon jeleníti meg, amit nettó eszközértéknek nevezünk. Ezt az értéket naponta mutatja ki számunkra az alapkezelő. 

A befektetési alapot nem közvetlenül az alapkezelőktől, hanem az alapok forgalmazóitól tudjuk megvásárolni. Rajtuk keresztül kaphatunk információkat, tájékoztatást a befektetési alapok teljesítményéről.  Fontos szereplője még az ügyletnek a letétkezelő bank: feladata az alap eszközeinek őrzése, az értékpapírügyletek technikai lebonyolítása, az alap nettó eszközértékének megállapítása és közzététele és az alapkezelő tevékenységének ellenőrzése.

A kockázatok azonban alacsonyabbak, mintha direkt befektetésben gondolkodnánk.

Mindez annak köszönhető, hogy az alapkezelő 

Befektetési alapok fajtái

A befektetési alapok különböző termékekbe fektetnek be. Az adott termék önmagában meghatároz egyfajta kockázatot, ami alapján többféle alapot is megkülönböztetünk .

Befektetési alapok kockázat alapján

A befektetési alapok esetében azonban ott a bukás lehetősége, de van mód ennek elkerülésére.

Léteznek ugyanis

Tőkevédett alapok: itt a korábban befektetett tőkét a futamidő lejárta után garantáltan visszakapjuk

Hozamvédett alapok: az alapkezelő itt valamilyen minimális hozamot is garantál

Fontos tudni, hogy a tőke- pláne a hozamvédelemnek ára van. Épp ezért ezen konstrukciók esetében az ügyfél a mögöttes termékek esetleges nagyobb nyereségéből kisebb mértékben részesül, mint a többi megoldás esetén. Ugyanakkor a pénzét bebiztosította. 

Befektetési alapok futamidejük alapján

Ilyen alapba akkor érdemes fektetned, ha úgy gondolod, hogy a futamidő végéig nem lesz szükséged a pénzre.

A befektetési alapok futamideje a fentiek miatt különböző lehet – pár hónaptól hosszú évekig terjedhet. 

A befektetési alap működése költségei 

Efelett van még a 

A befektetéseken elért veszteséget nem tudjuk visszakövetelni. Az alapkezelő ugyanakkor befektetési szolgáltatónak minősül. Ha a szolgáltató nem tudja visszafizetni a pénzed (mert rosszul gazdálkodott, csalt, stb.) akkor a Befektetővédelmi Alap (Beva) áll helyt a szolgáltató helyett. A Beva kártalánításra a betétbiztosításhoz hasonlóan érvényes a 100 ezer eurós értékhatár. 

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a befektetési jegy?

A befektetési alapokban befektetési jegyek útján szerezhetsz részesedést. A befektetési jegyeket a forgalmazókon (bankok, befektetési szolgáltatók, ügynökök) keresztül vásárolhatod meg, amivel a befektetési alap résztulajdonosává válsz. Az összegyűjtött pénzt a befektetési alapkezelő kezeli legjobb tudása és a befektetési alap Tájékoztatójában leírt szabályok szerint. A befektetési alap tőkéjének növekedéséből, a befektetési jegyeid arányában részesülsz.

Hol vásárolhatom meg a befektetési jegyeket?

A befektetési jegyeket minden esetben a forgalmazókon keresztül lehet megvásárolni, vagy eladni. Forgalmazók lehetnek kereskedelmi bankok, befektetési szolgáltatók, vagy ügynökök is. Általában ehhez a vásárláshoz szükséged van egy értékpapír számlára, amit az adott szolgáltató vezet neked.

Milyen garanciánk van arra, hogy az Alapkezelő nem lép le a pénzünkkel?

Az alapkezelő nem tulajdonosa az alapnak. A befektetési alap vagyonát az ún. letétkezelő minden nap beértékeli, azaz kiszámítja, hogy a legfrissebben elérhető árfolyamok alapján mennyit ér a befektetett vagyon. Minden tőkemozgást a független letétkezelő kontrollja alatt történik, ráadásul a felügyeleti szervek is szigorú szabályokkal korlátozzák az alapkezelő befektetési lehetőségeit.

Miért járok jobban, ha befektetési alapot választok, konkrét részvények, vagy kötvények helyett?

A Befektetési alap egyre szélesebb körben elterjedt befektetési eszköz, amit elsősorban egyszerűségének, átláthatóságának köszönhet, valamint, hogy már alacsony befektetési összegtől is elérhető. Alacsonyabb tőke esetén is szélesebb diverzifikációt (több termék összeválogatását) és a minimum díjak elkerülését teszi lehetővé. Valamint segíti azok döntését, akik kevésbé tájékozottak a befektetési döntések területén.

Kiknek ajánlott a befektetési alap?

A befektetési alap ajánlható azoknak, akik

  • alacsonyabb tőkével rendelkeznek
  • kevés szabadidővel rendelkeznek (hogy kövessék a piaci eseményeket)
  • közepes, vagy annál alacsonyabb kockázatot hajlandóak csak vállalni befektetéseiknél
  • kevésbé tájékozottak ahhoz, hogy önálló befektetési döntéseket hozzanak.
Milyen szempontokat érdemes átgondolni, mielőtt a befektetési alapokból vásárolunk?

Mivel a befektetési alapok kínálata rendkívül széles manapság, ezért előzetesen érdemes alaposan körüljárni a döntést. Első körben a szolgáltatót kell kiválasztani, hogy kinek az alapjaiban bízik meg a befektető (általános piaci visszajelzések, korábbi teljesítmények megtekintése), majd az adott alap kiválasztásánál érdemes a befektetési politikát, vagyis azt megnézni, hogy milyen termékekbe és milyen kockázatok mellett fektet be az adott befektetési alap. Ha van preferált termék-, vagy eszközcsoport, akkor ez alapján is kereshető a megfelelő befektetési alap.

Hogyan tájékozódhatunk a befektetéseinkről?

Az alapkezelők folyamatosan kötelesek kommunikálni (általában honlapjukon megjeleníteni) az adott befektetési alapok aktuális árfolyamát, illetve a múltbéli teljesítményét. Ezeket figyelemmel kísérve saját magad is nyomon követheted a befektetésed alakulását. Ugyanakkor a saját befektetési szolgáltatódnál is lehetőség van arra, hogy a teljes portfoliód értékét, illetve annak időszaki alakulását napi szinten ellenőrizhesd. Sok esetben erre már átlátható telefonos alkalmazások állnak rendelkezésre, ahol néhány kattintással megnézheted egyenleged.

Hogyan lehetséges visszaváltani a befektetési alapot?

Az alapkezelőnek folyamatos kötelezettsége van az alapok visszaváltására, amit a Tájékoztató szerint néhány nap elteltével (kivéve ingatlan alapok) megtehetsz. Ez ad likviditást az eszköznek, vagyis, ha úgy érzed, hogy szeretnéd eladni, vagy lezárni az ilyen típusú befektetést, akkor azt bármikor meg is teheted az adott napi árfolyamon.

Milyen kockázatai vannak a befektetési jegyek vásárlásának?

Egyik legnagyobb kockázat az adott alapkezelő piaci szakértelmének, illetve döntéseinek kockázata. Ezért fontos, hogy a kiválasztáskor alaposan vizsgáld meg az alapkezelőket. Minimális kockázatot jelenthet az alapkezelő csődkockázata, de erre azért elég szigorú szabályok vannak már, amik minimálisra csökkentették az utóbbi időben az ilyen eseteket. Végül, de nem utolsósorban a befektetési alap típusa szerint azoknak a termékeknek a kockázatát kell viselni, amibe az alap befektet, de ezek a befektetési alap Tájékoztatójában részletesen leírásra kerülnek.