Állampapír kalkulátor

Ha biztonságos, likvid és kedvező hozamú befektetési formát keresel, akkor vásárolj állampapírt! Alacsony költségű és rugalmas formák közül választhatod ki, hogy melyikben kamatoztatod megtakarításaidat.

7 állampapír ajánlat

Kiadta: money.hu csapata (frissítve: 2024.06.23.)
BABA - Babakötvény
2043/S
20,6%
változó
19 év
Évente jóváírt, állami támogatással
Töltés...
Sajnáljuk, nem sikerült a részleteket betölteni.
Kérjük, próbáld meg újra!
BMÁP - Bónusz Magyar Állampapír
2027/N
8,37%
változó
3 év 6 hónap
Háromhavonta változó kamatbázissal
Töltés...
Sajnáljuk, nem sikerült a részleteket betölteni.
Kérjük, próbáld meg újra!
BMÁP - Bónusz Magyar Állampapír
2029/N
8,13%
változó
5 év 6 hónap
Háromhavonta változó kamatbázissal
Töltés...
Sajnáljuk, nem sikerült a részleteket betölteni.
Kérjük, próbáld meg újra!
PMÁP - Prémium Magyar Állampapír
2032/J
7,9%
változó
8 év 2 hónap
Inflációkövető állampapír
Töltés...
Sajnáljuk, nem sikerült a részleteket betölteni.
Kérjük, próbáld meg újra!
FixMÁP - Fix Magyar Állampapír
2027/Q2
7%
fix
3 év
Kamatadómentes befektetés
Töltés...
Sajnáljuk, nem sikerült a részleteket betölteni.
Kérjük, próbáld meg újra!
MÁP Plusz - Magyar Állampapír Plusz
N2029/M1
6,73%
fix
5 év
Ötéves futamidő, fix kamatozás
Töltés...
Sajnáljuk, nem sikerült a részleteket betölteni.
Kérjük, próbáld meg újra!
EMÁP - Euró Magyar Állampapír
2027/U
3,94%
változó
3 év 6 hónap
Háromhavonta történő kamatfizetés
Töltés...
Sajnáljuk, nem sikerült a részleteket betölteni.
Kérjük, próbáld meg újra!
Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!
Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.
Hogyan segít neked az Equilor szakértője?
  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Hibás vezetéknév
Hibás keresztnév
Hibás telefonszám
Hibás email cím
Kis türelmet kérünk, ne hagyd el addig az oldalt! Elérhetőséged útban van hozzánk.
Köszönjük!
Az Equilor szakértője hamarosan felhív!
vissza az oldalra
Nem kaptuk meg az elérhetőséged, próbáld kérlek újra! vissza az oldalra
Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől állampapír témában is!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Állampapír befektetés

Magas infláció mellett jó választás lehet az állampapír, ami költségmentes, egyszerű és biztonságos befektetés lehet azoknak is, akik kezdőnek érzik magukat a megtakarítások terén.

Az alábbiakban az állampapír befektetés legfontosabb tudnivalóit gyűjtöttük össze, amiben választ kaphatsz az olyan kérdésekre, mint:

Állampapír jellemzői

A főbb állampapír jellemzők, amiket ismerned kell vásárlás előtt.

Mi az állampapír?

Az állampapír fogalma: hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amit az állam bocsát ki. Ez azt jelenti, hogy a pénzed az államnak adod kölcsön, amiért cserébe kamatot kapsz. A tőke és a kamat visszafizetését az állam garantálja, ezért az állampapír biztonságos befektetés.

Állampapír adózása

A 2019. június 1-je után forgalomba hozott állampapír-sorozatok kamatadó- és szocho-mentesek.

A 2019 júniusa előtt kibocsátott állampapírok kamatadó-kötelesek, a forgalomban lévő állampapírok közül ez már csak a Magyar Államkötvény egyes sorozatait érinti.

A régi, adóköteles állampapírokat is adómentessé lehet tenni, ha TBSZ vagy NYESZ számlára vásárolod őket.

A kamatjövedelmekre 2023. július 1-től bevezetett 13 százalékos szocho nem vonatkozik a 2019. június 1-je után kibocsátott állampapírokra.

Állampapír kamatok összehasonlítása

Az állampapír kamata sok esetben magasabb, mint a bankbetété vagy a megtakarítási számláé. Az aktuális kamatokat könnyen össze tudod hasonlítani a fenti állampapír kalkulátorunk segítségével.

A konstrukciótól függően az állam fix vagy változó kamatot fizet, utóbbi kategóriába tartoznak az inflációkövető állampapírok is.

Amikor a legjobb állampapír kamatot keresed, a legnagyobb bizonytalanságot az adja a választásnál, hogy nem tudhatod, évek múlva mennyi lesz az infláció, és hogy alakul a kamatkörnyezet. Ha az a legfontosabb a számodra, hogy a pénzed megőrizze az értékét, akkor érdemes lehet inflációkövető állampapírokat vásárolni. Külön cikkben mutattuk meg, mennyit kamatozik 1 millió forint.

Állampapír futamideje

Az egyéni befektetői időtávodhoz mérten választhatsz az állampapírok futamideje között. Már 3 hónapos futamidőre is vehetsz állampapírt, de Magyar Államkötvényből elérhetőek 10, sőt 20 éves konstrukciók is, akár magánszemélyeknek is.

Az 1 évnél rövidebb lejáratú állampapírokat kincstárjegynek, az 1 évnél hosszabbakat államkötvénynek is nevezik.

Forint és euró alapú állampapír

A magyar állam nemcsak forintban, de euróban is bocsát ki állampapírokat. Az eurós állampapír (EMÁP) az eurózóna előző évi inflációját követi, efölött fizet kamatot.

Állampapír minimum összeg 

Az állampapírok jelentős része 1 forintos névértékkel bír, ami azt jelenti, hogy ez a legkisebb címlet, amiben meg tudod vásárolni. Van ugyanakkor 1000, sőt 10.000 forint alapcímletű állampapír is.

Vásárláskor így rugalmasan határozhatod meg, mekkora összeget szeretnél állampapír befektetésre fordítani. Ha a futamidő lejárta előtt szeretnéd visszakapni a pénzed, akkor sem kell az összes állampapírt feltörnöd: annyit adhatsz el, amennyi pénzre szükséged van.

Állampapír vásárlás

A Magyar Államkincstárnál (röviden: MÁK, Kincstár) nyitott értékpapírszámla teljesen költségmentes, nincs számlanyitási vagy számlavezetési díj, bankkártyás fizetéssel díjmentesen vehetsz állampapírt, és a kifizetések átutalásáért sem kell fizetned.

A Kincstárnál online, Ügyfélkapu segítségével nyithatsz számlát, de személyesen is van rá lehetőséged az ország több mint 70 kirendeltségének egyikében. Külön cikkben írtuk le az online számlanyitás és az állampapír-vásárlás menetét lépésről lépésre.

Az állampapír vásárlása online egyszerűen intézhető, amire a Kincstár több opciót is kínál:

Az állampapírok döntő része ma már dematerializált, ami azt jelenti, hogy csak digitálisan léteznek, nem nyomtatják ki őket. Ha mégis papír alapú állampapírt szeretnél, akkor nyomdai Magyar Állampapír Pluszt tudsz venni a Magyar Posta kijelölt szolgáltatóhelyein.

Állampapír eladás és visszaváltás

Az állampapírokat bármikor eladhatod, akár a futamidő vége előtt is. Ha azt akarod, hogy biztosan ne legyen költsége az eladásnak, érdemes a futamidő végéig megtartani őket.

Az állampapírokra a Magyar Államkincstár folyamatosan jegyez vételi és eladási árfolyamot, amit a kincstári árfolyamjegyzés oldalon is megtalálsz. Itt láthatod, hogy az állam milyen értéken venne meg tőled egy-egy állampapírt (vételi nettó árfolyam), és azt is, hogy mennyiért vásárolhatsz tőlük (eladási nettó árfolyam).

A nem állami forgalmazók saját árfolyamot jegyeznek, így náluk a visszaváltási költségek magasabbak lehetnek. Az állampapírok lejárat előtti visszaváltásának menetét külön cikkben írtuk le.

Állampapírok összehasonlítása

Jelenleg a következő állampapír konstrukciókból lehet választani: 

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 

A Prémium Magyar Állampapír esetében a kamat az előző évi átlagos infláció kamatprémiummal növelt összegével egyezik meg.

Magas inflációs környezetben a legjobb választás.

A Fix Magyar Állampapír, azaz a FixMÁP egy 3 év futamidejű, fix kamatozású állampapír, ami háromhavonta fizet kamatot. Negyedévente új sorozatot bocsátanak ki belőle, a korábbi sorozat forgalmazását ilyenkor beszüntetik.

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 

A Bónusz Magyar Állampapír a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) átlaghozama felett fizet kamatprémiumot.

A kamatfizetés háromhavonta történik, és a kamatlábat is ugyanilyen gyakran számolják újra.

A BMÁP jó választás lehet, ha negyedévente kamathoz szeretnél jutni.

Babakötvény (BABA)

A Babakötvény egy speciális állampapír, amit csak 18. életévüket be nem töltött gyermek számára, a Kincstárnál nyitott Start-számlán lévő pénzből lehet vásárolni. Futamideje 3–19 év. Kamatozása az előző évi infláció + 3 százalékos kamatprémium, vagyis inflációkövető.

Inflációkövető állampapír!

Állami támogatás is jár utána, ami az éves befizetések 10%-a, de maximum évi 12.000 forint. Ugyanakkor az éves befizetések összege nincs maximalizálva. A Babakötvények vásárlása automatikusan történik, vagyis neked csak elég befizetned gyermeked Start-számlájára a megtakarítani kívánt összeget.

Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz, MÁP+)

A MÁP Plusz fix, de sávos kamatozású, 5 éves futamidejű értékpapír, amit 1 forintos címletekben lehet vásárolni. Évente fizet kamatot, amit nem fizetnek ki, hanem újabb MÁP Plusz-sorozatokat vesznek belőle. A tényleges kamatfizetés visszaváltáskor történik a névértékkel együtt.

A kamat évente emelkedik:

Az éves átlagos kamata 6,73%.

A Magyar Állampapír Plusz veszélyei közé tartozik, hogy nem inflációkövető, ezért

A MÁP Plusz előnye, hogy a kamatfizetést követő 5 munkanapon belül a visszaváltása ingyenes, ilyenkor a tőke 100 százalékát és az addig felhalmozott kamatokat is költséglevonás nélkül visszafizetik.

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

A Diszkont Kincstárjegy 3, 6 vagy 12 hónapos futamidőre vásárolható értékpapír, amit 10.000 forintos címletekben bocsátanak ki.

Különlegessége, hogy nem fizet kamatot, a befektetők haszna a névérték és a vételár közötti különbségből adódik. A papírt névérték alatt – diszkont áron – veheted meg, az állam pedig garantálja, hogy a futamidő végén fizeti ki a teljes névértéket a DKJ tulajdonosának.

A 3 és 6 hónapos DKJ-t heti, a 12 hónapos DKJ-t kétheti aukciók formájában hozzák forgalomba.

A MÁK által jegyzett aktuális vételi és eladási árfolyam megtalálható a kincstári árfolyamjegyzés oldalon. A bankoknál és befektetési szolgáltatóknál ugyanakkor mind a vételkor, mind az eladáskor lehetnek plusz költségek, amik az árfolyamot befolyásolhatják.

A DKJ nem tisztán lakossági termék, cégek és intézmények is vásárolhatják.

Kincstári Takarékjegy (KTJ)

A Kincstári Takarékjegy 1 és 2 éves futamidővel érhető el, fix, lépcsős kamatozással.

10.000, 50.000, 100.000, 500.000 és 1.000.000 forintos címletekben vásárolható, amiket nyomdai úton hoznak forgalomba, azaz papír alapon megvásárolható a Magyar Posta kijelölt forgalmazóhelyein.

A futamidő a vásárlás napján indul, és 12 vagy 24 hónappal később, ugyanazon a napon zárul.

A KTJ a futamidő alatt és azután is bármikor visszaváltható, de a lejáratot követően nem kamatozik tovább. Futamidő előtti feltörésnél az első 3 hónapban nincs kamat, utána lépcsősen emelkedik a hirdetményben leírtak szerint. Lejárat előtti visszaváltásnál időarányos kamatot fizet, de csak a lezárult hónapok után.

Euró Magyar Állampapír (EMÁP)

Az EMÁP egy eurós magyar állampapír. Évente háromszor fizet kamatot, ami a 3 havi EURIBOR-hoz igazodik, ezért nem inflációkövető. Futamideje 3 év, alapcímlete 1 euró.

Magyar Államkötvény (MÁK)

A Magyar Államkötvény kifejezetten hosszú távú értékpapír, az Állam 3, 5, 7, 10, 15 és 20 éves papírokat bocsát ki. A MAK különböző konstrukciói között találsz fix és változó kamatozásút is, kamatot pedig sorozattól függően félévente vagy évente fizet.

Magyar Államkötvényt a lakossági befektetőkön kívül cégek és intézmények is vásárolhatnak.

Zöld Magyar Államkötvény (ZMAK)

A Zöld Magyar Államkötvény 10 és 30 éves futamidőre kibocsátott, 10 ezer forintos névértékű speciális államkötvény.

A Zöld Magyar Államkötvény kibocsátásából befolyó összegből az állam olyan költségvetési kiadásokat finanszírozhat, amiknek célja egy környezetileg fenntartható gazdaság létrehozása, ami alacsony szén-dioxid-kibocsátású és ellenálló az éghajlatváltozás hatásaival szemben.

Prémium Euró Magyar Állampapír (P€MÁP, PEMÁP)

A PEMÁP egy euróban fizethető állampapír volt, ami az eurózóna előző évi inflációja felett fizetett kamatot.

Futamideje 6 év, alapcímlete 1 euró volt, kamatot évente egyszer fizetett.

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)

2024. június 1-től nem forgalmazzák.

Az Egyéves Magyar Állampapír futamideje egy év, kamatozása fix volt, 10.000 forintos címletekben került forgalomba. Korábban Kamatozó Kincstárjegy néven volt ismert.

Mennyi a legjobb állampapír kamat 2024-ben?

Külön cikkben foglalkoztunk azzal, hogy mennyi kamatot fizetnek az állampapírok 2024-ben, melyik ezek közül az inflációkövető, és milyen a futamidejük. Érdemes elolvasnod ezt is, ha a legjobb állampapír kamatok érdekelnek.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Gyakran ismételt kérdések az állampapírról

Lejárati idő előtt visszaválthatóak az állampapírok?

Igen, az állampapírok a futamidő lejárta előtt is visszaválthatóak vagy eladhatóak, de ezért jellemzően 0,5-1%-os visszaváltási díjat számolnak fel. Az állampapír feltörése azonban ennél magasabb költséggel is járhat, ha az Államkincstár úgy dönt, hogy csak rosszabb árfolyamon váltja vissza.

Melyik állampapírt érdemes most vásárolni?

A Magyar Állam széles skáláját kínálja a különböző állampapíroknak, melyek közül a választást az ügyfél befektetési időtávja, kockázatvállalási hajlandósága és egyéb preferenciái is befolyásolhatják, így a döntést érdemes személyre szabottan egy tanácsadó segítségével meghozni. A legjobb állampapír kamatokat tartalmazó cikkünkben is találsz támpontokat.

Az állampapírokra is vonatkozik a megtakarítási adó?

A 2019. június 1-jét követően kibocsátott állampapírok mentesülnek a kamatadó alól. Emiatt az új megtakarítási adó sem vonatkozik rájuk, vagyis nem kell szociális hozzájárulást (szocho) fizetni az állampapírok után. Ezzel összességében 28 százalék adó spórolható meg a lekötött betétek kamatának adózásához képest.

Ki vásárolhat állampapírt?

A lakossági állampapírokat csak magyarországi természetes személyek vásárolhatják, de bizonyos állampapírokat cégek, intézmények, sőt külföldiek is vásárolhatnak.

Hol kapható a MÁP Plusz állampapír?

A MÁP Plusz a Magyar Államkincstárnál és valamennyi pénzügyi szolgáltatónál (bankok, befektetési társaságok) kapható.

Lehet veszíteni a Prémium Állampapíron?

Prémium Állampapíron abban az esetben lehet veszteséget realizálni, ha a futamidő vége előtt szeretnéd visszaváltani, hiszen a visszaváltási árfolyam általában alacsonyabb a vételi árfolyamnál.

Ezen kívül az alternatívákhoz képest veszíthetsz csak, például ha a futamidő alatt nagyon lecsökken az infláció, és a pénzed jobban kamatozna más állampapírban vagy értékpapírban.

Mi történik államcsőd esetén az állampapírokkal?

Államcsőd esetén az adós, vagyis a Magyar Állam nem tudja visszafizetni a tartozásait, így például az állampapírokat sem.

Első körben csak az időtáv változhat, megpróbálhatják átütemezni a tartozás visszafizetését, újabb hiteleket vehetnek fel.

Ha komoly hiány és fizetésképtelenség lép fel, akkor előfordulhat, hogy a tőketartozás egy részének elengedésében próbálnak megegyezni az állampapír-vevőkkel.

Az állam azonban pénzt is nyomtathat, ami ugyan inflációval jár, de ki tudják fizetni az állampapír-tartozásokat.

Miért éri meg ekkora kamatot fizetni az államnak?

Az Államadósság Kezelő Központ (a Magyar Nemzeti Bank kamatkondícióit figyelembe véve) alakítja ki az állampapírok összetételét. A magas hozamok alapvetően a magas alapkamat eredményeként alakultak ki, miután az MNB elkötelezett az árstabilitás iránt, vagyis próbál küzdeni a magas inflációval szemben és meg kell fizetnie azt a hozam-felárat, amivel a befektetők bizalmát elnyeri. A prémium lakossági állampapírok extra hozamát az indokolja, hogy a hazai befektetők kezében lévő államadósság valamivel nagyobb biztonságot és stabilitást jelent az állam számára.

Lehetséges az állampapírokat Tartós Befektetési Számlára vásárolni?

Igen, minden típusú állampapír vásárolható TBSZ számlákra is, ami a 2019. június előtt kibocsátott állampapírok esetében jó módszer az adómentesség elérésére.

Kell-e adózni az állampapírok után?

A 2019. június 1-je után kibocsátott állampapírok kamatadómentesek, és szociális hozzájárulást (szocho) sem kell fizetni utánuk.

Cégek is vásárolhatnak állampapírt?

Igen, de nem az összeset. Magyar Államkötvényt vagy Diszkont Kincstárjegyet például cégek is vásárolhatnak.

Mit jelent az állampapír névértéke?

Az állampapír névértéke az az összeg, amit az állam a futamidő végén – a kamatot nem számolva – visszafizet neked. A kamatot a névérték alapján számítják.

Állampapír legfontosabb fogalmak