Állampapír

Ha biztonságos, likvid és kedvező hozamú befektetési formát keresel, akkor vásárolj állampapírt! Alacsony költségű és rugalmas formák közül választhatod ki, hogy melyikben kamatoztatod megtakarításaidat.

Állampapír befektetés

Magas infláció mellett jó választás lehet az állampapír, ami költségmentes, egyszerű és biztonságos befektetés lehet azoknak is, akik kezdőnek érzik magukat a megtakarítások terén.

Az alábbi cikkben az állampapír befektetés legfontosabb tudnivalóit gyűjtöttük össze, amiben választ kaphatsz az olyan kérdésekre, mint:

Állampapír jellemzői

A főbb állampapír jellemzők, amiket ismerned kell vásárlás előtt.

Mi az állampapír?

Az állampapír fogalma: hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amit az állam bocsát ki.

Ez azt jelenti, hogy a pénzed az államnak adod kölcsön, amiért cserébe kamatot kapsz.

A tőke és a kamat visszafizetését az állam garantálja, ezért az állampapír biztonságos befektetés. 

Még egy államcsőd sem jelenti azt, hogy az állampapírban tárolt megtakarítás elveszne. Az állam ilyenkor jellemzően nem akarja még inkább elveszteni a hitelezők bizalmát. Az állampapírokat visszafizetik, és legfeljebb a kifizetések átütemezését kérik. A tartozások finanszírozására újabb banki hiteleket vesznek fel.

A másik komoly előnye az állampapírnak, hogy a 2019. június 1. után forgalomba hozott sorozatok kamatadómentesek.

Állampapír kamatok

Az állampapír után előre meghatározott kamat jár, ami sok esetben magasabb, mint a bankbetété vagy a megtakarítási számláé.

A konstrukciótól függően az állam fix vagy változó kamatot fizet, utóbbi kategóriába tartoznak az inflációkövető állampapírok is.

Amikor a legjobb állampapír kamatot keresed, a legnagyobb bizonytalanságot az adja a választásnál, hogy nem tudhatod, évek múlva mennyi lesz az infláció, és hogy alakul a kamatkörnyezet. Ha az a legfontosabb a számodra, hogy a pénzed megőrizze az értékét, akkor érdemes lehet inflációkövető állampapírokat vásárolni.

Állampapír futamideje

Az egyéni befektetői időtávodhoz mérten választhatsz az állampapírok futamideje között. Már 3 hónapos futamidőre is vehetsz állampapírt, de Magyar Államkötvényből elérhetőek 10, sőt 20 éves konstrukciók is, akár magánszemélyeknek is.

A lakossági befektetők jellemzően maximum 6 éves futamidővel vesznek állampapírt. 

Az 1 évnél rövidebb lejáratú állampapírokat kincstárjegynek, az 1 évnél hosszabbakat államkötvénynek is nevezik.

Forint és euró alapú állampapír

A magyar állam nemcsak forintban, de euróban is bocsát ki állampapírokat. Az eurós állampapír az eurózóna előző évi inflációját követi, efölött fizet kamatot.

Állampapír minimum összeg 

Az állampapírok jelentős része 1 forintos névértékkel bír, ami azt jelenti, hogy ez a legkisebb címlet, amiben meg tudod vásárolni. Van ugyanakkor 1000, sőt 10.000 forint alapcímletű állampapír is.

Vásárláskor így rugalmasan határozhatod meg, mekkora összeget szeretnél állampapír befektetésre fordítani. Ha a futamidő lejárta előtt szeretnéd visszakapni a pénzed, akkor sem kell az összes állampapírt feltörnöd: annyit adhatsz el, amennyi pénzre szükséged van.

Állampapír vásárlás

Állampapírt a Magyar Államkincstárnál és bankoknál, befektetési szolgáltatóknál vásárolhatsz.

A Magyar Államkincstárnál (röviden: MÁK, Kincstár) nyitott értékpapírszámla teljesen költségmentes, és az utalásokért sem kell fizetned, igaz, csak állampapír tranzakciókra és a számlán lévő pénz visszafizetésére használhatod.

A Kincstárnál online, Ügyfélkapu segítségével nyithatsz számlát, de személyesen is van rá lehetőséged az ország több mint 70 kirendeltségének egyikében.

Külső szolgáltatóknál TBSZ és NYESZ számlára is vásárolhatsz állampapírt.

Az állampapír vásárlása online egyszerűen intézhető, amire a Kincstár több opciót is kínál:

Az állampapírok döntő része ma már dematerializált, ami azt jelenti, hogy csak digitálisan léteznek, nem nyomtatják ki őket. Ha mégis papír alapú állampapírt szeretnél, akkor nyomdai Magyar Állampapír Pluszt tudsz venni a Magyar Posta kijelölt szolgáltatóhelyein.

Állampapír eladás és visszaváltás

Az állampapírokat bármikor eladhatod, akár a futamidő vége előtt is. Ha azt akarod, hogy biztosan ne legyen költsége az eladásnak, érdemes a futamidő végéig megtartani őket.

Az állampapírokra a Magyar Államkincstár folyamatosan jegyez vételi és eladási árfolyamot, amit a kincstári árfolyamjegyzés oldalon is megtalálsz. Itt láthatod, hogy az állam milyen értéken venne meg tőled egy-egy állampapírt (vételi nettó árfolyam), és azt is, hogy mennyiért vásárolhatsz tőlük (eladási nettó árfolyam).

Az állampapír futamidő előtti feltörésének lehet költsége, ami a legtöbb esetben 0,25% vagy 1%, de ennél akár több is lehet.

A külső forgalmazók saját árfolyamot jegyeznek, így náluk a visszaváltási költségek magasabbak lehetnek.

Állampapírok összehasonlítása

Jelenleg a következő állampapír konstrukciókból lehet választani: 

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 

Inflációkövető állampapír!

A PMÁP esetében a kamat az előző évi inflációból és az afelett fizetett kamatprémiumból áll össze.

Futamideje 4 vagy 6 év, alapcímlete 1 Ft.

2019 júniusa után kamatadómentes.

Magas inflációs környezetben a legjobb választás.

Prémium Euró Magyar Állampapír (P€MÁP)

A PEMÁP egy euróban fizethető állampapír, ami az eurózóna előző évi inflációja felett fizet kamatot.

Futamideje 6 év, alapcímlete 1 euró, kamatot évente egyszer fizet.

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 

A BMÁP a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) átlaghozama felett fizet kamatot.

Futamideje 3 év.

A kamatfizetés háromhavonta történik, és a kamatlábat is ugyanilyen gyakran számolják újra.

A BMÁP jó választás lehet, ha negyedévente kamathoz szeretnél jutni.

Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

Sávos kamatozású (MÁP+), 5 éves futamidejű értékpapír. Az állam az első félév után már kamatot fizet, majd ezt követően évente kerül sor kamatfizetésre. A fizetett kamat kamatciklusonként emelkedik, ám futamidő egészére számított éves kamat értelemszerűen kisebb, mint az utolsó időszakra fizetett összeg. A MÁP+ visszaváltása a kamatfizetést követő egy héten belül ingyenes.

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Három vagy 12 hónapos futamidőre vásárolható értékpapír. Különlegessége, hogy nem fizet kamatot, a befektetők haszna a névérték és a vételár közötti különbségből adódik.  A papírt névérték alatt veheted meg, az állam a futamidő végén fizeti ki a névértéket a DKJ tulajdonosának. 


A DKJ nem tisztán lakossági termék, azt cégek és intézmények is vásárolhatják. A mostani időszakban igen szép hozamot kínál, ezért bizony kapkodni kell utána.

DKJ vásárolható az Államkincstárban is – ott a MÁK oldalán kimutatott árfolyamértéken vásárolhatod meg és értékesítheted a papírt. A bankoknál és befektetési szolgáltatóknál ugyanakkor mind a vételkor, mind az eladáskor lehet különbség az árfolyamérték tekintetében. 

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)

Az Egyéves Magyar Állampapír futamidejét a neve is mutatja, kamatozása pedig fix. 

Kincstári Takarékjegy (KTJ)

Egy vagy két éves, fix vagy lépcsős kamatozású termékek. A KTJ kamatfizetése fél évente, vagy évente történhet. Előre meghatározott összegű, 10, 50, 100, 500 ezer és 1 millió forintos címletekben kerül kibocsátásra. 

Magyar Államkötvény (MAK)

Kifejezetten hosszú távú értékpapír, a Kincstár 3, 5, 7, 10, 15 és 20 éves papírokat bocsát ki. A MAK különböző konstrukciói között találunk fix és változó kamatozásút is, s a kamatfizetésben is lehet félévente vagy évente fizető konstrukciót találni. 

Zöld Magyar Államkötvény (ZMAK)

10 és 30 éves futamidőre kibocsátott, 10 ezer forintos névértékű speciális államkötvény. A Zöld Magyar Államkötvény kibocsátásából befolyó összegből az állam olyan költségvetési kiadásokat finanszírozhat, amelyek előmozdítják az alacsony szén-dioxid kibocsátású, az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes és környezetileg fenntartható gazdaságra való áttérést. 

Babakötvény (BABA)

Speciális termék. Csak 18. életévüket be nem töltött gyermek számára a Kincstárnál nyitott Start számlán lévő pénzből lehet jegyezni. Futamideje 19 év. Kamatozása az előző évi infláció +3 százalékos kamatprémium. Az éves befizetések 10%-a, maximum 12 000 forinttal minden évben az állam is növeli a Babakötvény egyenlegét. Ugyanakkor az éves befizetések összege nincs maximálva. 

Gyakran ismételt kérdések

Ki vásárolhat állampapírt?

Az állampapíroknak két típusa van jelenleg forgalomban:

  • Lakossági állampapír: Ezeket csak magyarországi természetes személyek vásárolhatják
  • Magyar Államkötvények: Bárki megvásárolhatja őket
Hol kapható a szuper állampapír?

Valamennyi pénzügyi szolgáltatónál (bankok, befektetési társaságok), amely állampapír forgalmazásra engedéllyel rendelkezik. (Ezzel szinte mindenki rendelkezik)

Lehet veszíteni a Prémium Állampapíron?

Prémium Állampapíron csak abban az esetben lehet veszteséget realizálni, amennyiben az ügyfél nagyon rövid időn belül szeretné visszaváltani, hiszen a visszaváltási árfolyam általában alacsonyabb a vételi árfolyamnál. Ezen felül csak államcsőd esetén nem kapja vissza a teljes tőkéjét és a kamatokat a befektető.

Mi történik államcsőd esetén az állampapírokkal?

Államcsőd esetén (amire azért elég ritkán van példa) az adós, vagyis a Magyar Állam nem tudja visszafizetni az adott állampapír kamatát, vagy tőkeértékét és megpróbálnak bizonyos átütemezésben megegyezni a hitelezőkkel. Első körben csak az időtáv változhat, ha viszont komoly hiány és fizetésképtelenség lép fel, akkor előfordulhat, hogy a tőketartozás egy részének elengedésében próbálnak megegyezni az állampapír vevőkkel.

Melyik állampapírt érdemes most vásárolni?

A Magyar Állam széles skáláját kínálja a különböző állampapíroknak, melyek közül a választást az ügyfél befektetési időtávja, kockázatvállalási hajlandósága, és egyéb preferenciái is befolyásolhatják, így a döntést érdemes személyre szabottan egy tanácsadó segítségével meghozni.

Miért éri meg ekkora kamatot fizetni az államnak?

Az Államadósság Kezelő Központ (a Magyar Nemzeti Bank kamat kondícióit figyelembe véve) alakítja ki az állampapírok összetételét. A magas hozamok alapvetően a magas alapkamat eredményeként alakultak ki, miután az MNB elkötelezett az árstabilitás iránt, vagyis próbál küzdeni a magas inflációval szemben és meg kell fizetnie azt a hozam felárat, amivel a befektetők bizalmát elnyeri. A Prémium lakossági állampapírok extra hozamát az indokolja, hogy a hazai befektetők kezében lévő államadósság valamivel nagyobb biztonságot és stabilitást jelent az állam számára.

Lehetséges az állampapírokat Tartós Befektetési Számlára vásárolni?

Igen, minden típusú állampapír vásárolható az adókedvezményt jelentő TBSZ számlákra is.

Kell-e adózni az állampapírok után?

A lakossági állampapírok eredményének adózása 0%. Minden más állampapír esetén a kibocsátás időpontja a meghatározó, mivel 2019. január 1-től döntött úgy a kormány, hogy az állampapírok adómentesek, vagyis az ezt követő kibocsátású értékpapírok után nem kell adózni.

Lejárati idő előtt visszaválthatóak-e az állampapírok?

Valamennyi állampapír visszaváltható lejárat előtt is, de míg a lakossági állampapíroknál erre speciális szabályok vonatkoznak, addig az összes többi állampapír esetében létezik egy másodlagos piac, ahol folyamatosan lehet adni és venni az állampapírokat, tehát mindig van olyan árfolyam, amin vissza lehet váltani, vagy el lehet adni az állampapírokat.  

Cégek is vásárolhatnak állampapírt?

Természetesen igen. Csak a lakossági állampapírokat nem tudják cégek megvásárolni, minden más állam által kibocsátott kötvényt, vagy diszkont kincstárjegyet cégek is vásárolhatják.