Babaváró kölcsön, akár
276 000 Ft jóváírással!

10 millió Ft szabad felhasználásra, akár 24 órán belül
Akár 276 000 Ft jóváírás (Hogyan lehetséges?)
“MONEY” kódot használva, jóváírást kaptok számlanyitás esetén
THM (kamattámogatással): 0,43%, THM (kamattámogatás nélkül): 12,17%

Mi szól még a Babaváró hitel mellett?

Kamatmentes
Ha az igénylést követő 5 éven belül gyermeketek születik, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes, a törlesztőrészletek fizetésére pedig 3 év halasztást kérhettek.
Nincsenek rejtett költségek
Nem kell számolnod kezdeti költséggel, hitelbírálati díjjal, folyósítási díjjal, sem előtörlesztési díjjal.
Nincs szükség ingatlanfedezetre
Az állam kezességének köszönhetően ingatlanfedezet nem szükséges.
Max. 50 000 Ft/hó törlesztő
A maximalizált havi törlesztőrészlet miatt már egy alacsonyabb havi jövedelemmel is elérhető.
Éljetek a lehetőséggel! Igényeljétek most!

Igényelhetitek, ha

Elmúltatok 23 évesek és a feleség fiatalabb, mint 41 éves
Rendelkeztek magyarországi lakcímmel
Házasok vagytok
NAV köztartozásmentes adózók vagytok
Büntetlen előéletűek vagytok
Legalább egyikőtök rendelkezik min. három éves TB jogviszonnyal
Nem szerepel egyikőtök sem negatív KHR (régebben BAR) listán
Éljetek a lehetőséggel! Igényeljétek most!

Mi a folyamata a Babaváró kölcsön igénylésének?

1
Digitális ügyfélfiók regisztráció
A hiteligénylés során igény esetén szakértő kollégáink szívesen állnak Ügyfeleink rendelkezésére
2
Szerződéskötés
Sikeres bírálatot követően Online VideóBankon vagy személyesen
3
A bank átutalja a hitelösszeget + a 200 000 Ft jóváírást a kölcsönszerződésben szereplő bankszámlátokra
Nincs Gránitos bankszámlátok? Számlanyitás esetén további 76 000 Ft jóváírásra lehettek jogosultak:
 • 60 000 Ft jóváírást kaphattok, ha mindketten számlát nyittok a Gránit Banknál szelfivel. Ha csak az egyikőtök, akkor 30 000 Ft jóváírással számolhattok.
 • 16 000 Ft jóváírást kaphattok, amennyiben a számlanyitáskor az ajánlókód mezőbe a MONEY kódot írjátok be, és mindketten számlát nyittok a Gránit Banknál. Amennyiben csak az egyikőtök, akkor a MONEY kóddal 8 000 Ft jóváírást kaphattok.

Hasznos információk

Éljetek a lehetőséggel! Igényeljétek most!

Gyakran ismételt kérdések

Babaváró hitel jelentése

Mit jelent a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel egyike azoknak az államilag támogatott konstrukcióknak, amelyek a gyermekvállalást és az otthonteremtést ösztönzik. 2019. július elsejétől érhető el és a jelenlegi legkedvezőbb szabadfelhasználású hitel, amely eddigi ismereteink szerint hivatalosan 2024. december 31-ig igényelhető. Egy kamatmentes termékről van szó, igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre, illetve folyósítási, hitelbírálati és előtörlesztési díj sincs. A konstrukciót elsősorban azoknak a pároknak szánják, akik 5 éven belül gyermeket terveznek. 

Szabadfelhasználású hitel lévén, lakáscélra, autóvásárlásra, vagy akár egy korábbi hitelünk kiváltására is felhasználhatjuk. A babaváró hitelt leggyakrabban ingatlanvásárlásra használják fel, például önerőként.

Mekkora összeg igényelhető?

Maximum 10 millió forint igényelhető 5-20 éves futamidőre, a havi törlesztőrészlet pedig nem lehet több 50 ezer forintnál. Így könnyen kimatekozható, hogy a maximális összeget, azaz a 10 millió forintot, nem tudod rövidebb futamidőre igényelni, mint 20 év. A minimálisan felvehető összeg bankfüggő. Van, amelyiknél már 1 millió forintot is igényelhetsz, de van ahol minimum 2,5 millió forintot kell felvenned.

2024. január 1-től a Babaváró hitel maximális összege 11 millió forintra emelkedik.

Meddig igényelhető a Babaváró hitel?

A legfrissebb kormánydöntés értelmében a családtámogatási rendszer számos eleme velünk marad a következő évben is. Vagyis 2023-ban is elérhető lesz a Babaváró hitel a bankok kínálatában, egészen 2024. december 31-ig, de elképzelhető, hogy akár még tovább is, hiszen a kormányzati kommunikáció már 2025-re is említett módosításokat a Babaváró hitel igénylési feltételeiben.

Babaváró hitel feltételei 2023-ban

Hány éves korig lehet Babaváró hitelt igényelni?

A feleségnek minimum 18 évesnek kell lennie és fontos kritérium, hogy még nem töltötte be a 41. életévét.

A Babaváró hitel igénylőkre vonatkozó életkori feltételei a feleség esetében a 2024-től érvényes szabályok értelmében így változnak meg:

 • 2023. december 31-ig: a feleség életkora 18-40 év lehet (a 41. életévét nem töltötte be) – ekkor maximum 10 millió forintot lehet igényelni
 • 2024. január 1. – december 31.:

– várandósság igazolásával a feleség életkora maximum 40 év lehet

– ha nem vártok babát az igényléskor, akkor a feleség maximum 30 éves lehet

– maximum 11 millió forintot lehet igényelni

 • 2025. január 1-től: a feleség életkora 30 év alatti lehet – maximum 11 millió forintot lehet igényelni

 

Melyek a tb-jogviszonyra vonatkozó elvárások?

Ez az egyik legszigorúbb kritérium, ugyanis 3 éves folyamatos társadalombiztosítási -jogviszonyt (tb-jogviszonyt) várnak el. Ilyen hosszú tb-igazolás a többi család-, illetve lakástámogatás esetében nincs. Ha tehát egyikőtöknek legalább 3 éve folyamatosan bejelentett munkaviszonya van, akkor ez a pont teljesül.

Munkát is lehet váltani a 3 év alatt, a két munkahely között azonban legfeljebb 30 napot tölthetünk el.

Azonban nem csak munkaviszony által tudsz tb-jogviszonyt igazolni. Felsőoktatási jogviszony is elfogadott, de csak nappali képzésben. Sőt, mindez akkor is igaz, ha magyar állampolgárként külföldön tanulsz nappali képzésben. Ugyanígy megfelelő a külföldi munkaviszony, és a diplomás GYED is.

Fontos könnyítés, hogy a frissen végzett diplomásoknak az iskola befejezése után 6 hónapjuk van munkát találni.

A Babaváró hitel igénylését megelőző 90-180 napot még szigorúbban veszik a bankok. Ebben az időszakban egyikőtöknek rendelkeznie kell magyar tb-jogviszonnyal. Nappali tagozatos hallgatóként, valamint diplomás GYED-nél fontos, hogy a hitelfelvételt megelőző 3-6 hónapban már legyen munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó jövedelmed.

A büntetett előélet kizáró ok?

Igen, a házastársak egyike sem lehet büntetett előéletű. 10 évvel a büntetés végrehajtása után azonban már mindenki újra büntetlen előéletűnek számít.

Hányadik házasság lehet?

Fontos, hogy a Babaváró hitelnél mindenképp házasnak kell lennetek, és legalább egyikőtöknek az első házasság kell, hogy legyen.

Melyek az alapvető feltételek a Babaváró hitel igényléséhez?

 • házasok vagytok és mindketten rendelkeztek magyarországi lakcímmel,
 • egyikőtöknek sincsen tartozása a NAV felé,
 • mindketten magyar állampolgárok vagytok, vagy legalább 3 hónapja tartózkodási engedéllyel rendelkeztek,
 • nincs rólatok negatív információ a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR),
 • nem áll fenn olyan tény vagy körülmény, amelynek alapján a közös gyermekvállalás nyilvánvalóan lehetetlennek tekinthető,
 • vállaljátok, hogy legalább egyikőtök a kölcsönszerződés megkötését követően született vagy örökbefogadott gyermeket/gyermekeket a nagykorúvá válásig, de legfeljebb a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásában neveli.

Ugyanazon igénylővel csak egy alkalommal köthető kölcsönszerződés.

Terhesség alatt lehet igényelni Babaváró hitelt?

Igen. Akkor igazolható a terhesség a Babaváró hitel igénylésénél, ha a magzat elérte a 12 hetes kort. Fontos, hogy csak azok a gyermekek számítanak a hitel szempontjából, akik a futamidő alatt születtek, vagy ez idő alatt történt az örökbefogadásuk. A terhességről orvosi igazolást kell bemutatni a bank felé.

Fontos, hogy a kamatmentességet a magzat 12 hetes korától igényelhetitek, ha pedig a második., vagy harmadik gyermekről van szó, akkor kérhetitek a tartozás csökkentését, illetve a teljes elengedését.

2024-ben azok a házaspárok, amelyeknél a 30-40 éves korú a feleség, csak a terhesség alatt, annak igazolásával igényelhetik a Babaváró hitelt.

Babaváró hitelnél is előre kell vállalni 3 gyermeket?

Nem, 3 (vagy kevesebb) gyermeket előre vállalni a megelőlegezett CSOK esetén lehetséges, a Babavárónál nem kell előre vállalni egyet sem. Viszont a hitel csak akkor marad kamatmentes, ha a hitelfelvételt követő 5 éven belül legalább egy gyermeketek születik.

Ha a Babaváró hitel futamideje alatt további gyermekeitek is születnek, akkor a 2. gyermeknél a fennálló tartozás 30 százalékát elengedi az állam, a 3. babánál pedig a teljes fennálló tőketartozás elengedésre kerül.

Örökbefogadás esetén vannak külön feltételek?

A Babaváró hitelnél nem tesznek különbséget vérszerinti, vagy örökbefogadott gyermekek között. Örökbefogadásnál is ugyanazok a feltételek, fontos azonban, hogy közösen legyetek örökbefogadók. A hitelfelvételt követő 5 éven belül meg kell történnie az örökbefogadásnak. Az örökbefogadott gyermeket a nagykorúvá válásig, vagy legalább a hitel futamidejének végéig, saját háztartásban kell nevelnetek.

Élettársi kapcsolat esetén igényelhető a hitel?

Ebben az esetben nem igényelhető Babaváró hitel, az igényléshez mindenképp házasnak kell lennetek.

A férj életkorára van megkötés?

A férj életkorára nincs megkötés. Bár előfordulhat, hogy ha a férj túl idős (bankfüggő, hogy ez hány évet jelent), akkor arra hivatkozva a bank nem ad Babaváró hitelt.

Egyéni vállalkozóként is igényelhetem a Babaváró hitelt?

Igen, a vállalkozóknak NAV jövedelemigazolásra van szükségük a Babaváró igényléséhez, és a 3 éves TB jogviszonyról is megfelelő igazolással kell rendelkezniük az illetékes szervtől (NEAK).

Meglévő hitel mellett tudok igényelni Babaváró hitelt?

Igen, amennyiben a Babaváró törlesztőrészlete is belefér a családi büdzsébe a meglévő hitel költségei mellett.

Felvehető a Babaváró hitel és CSOK együtt?

Igen, a kettőt egyszerre is fel lehet venni. Sok a hasonlóság a két termék között, ugyanakkor lényeges különbségek is vannak. A Babavárónak az a célja, hogy gyermekvállalásra, vagy örökbefogadásra ösztönözzön, míg a CSOK-é, hogy segítse lakáshoz jutni a családokat. 

A Babaváró egy szabadfelhasználású hitel, míg a CSOK egy kifejezetten lakáscélú támogatás, ráadásul két része van.

 1. Van egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami maga a CSOK, ezen keresztül 2,6 millió forint támogatás igényelhető.
 2. Emellett pedig van a CSOK hitel, ami egy jelzáloghitel, vagyis ingatlanfedezet kell hozzá, amelyben 10 évig benne is kell élnetek. Ennek a terméknek a keretében maximum 15 millió forint igényelhető.

A CSOK támogatást és hitelt csak ingatlan építésére, vásárlásra, vagy korszerűsítésre igényelhetitek.

Míg a Babavárót csak házasokként vehetitek igénybe, addig a CSOK-nál az is elég, ha együtt éltek, sőt a CSOK-támogatást egyedülálló szülők is kérhetik.

Míg a Babaváró hitelnél a már meglévő gyerekek nem számítanak a támogatás során, addig a CSOK-nál a meglévők is figyelembe vehetők 26 éves korig.

Amennyiben Babaváró hitel mellé CSOK-ot is felvesztek, akkor érdemes ugyanannál a banknál intézni őket.

Babaváró hitelhez szükséges dokumentumok

Milyen dokumentumokat kell benyújtani?

 • Személyazonosságot igazoló dokumentum, ami lehet személyi igazolvány, jogosítvány, vagy útlevél.
 • Állandó magyarországi lakcímet igazoló lakcímkártya.
 • Munkáltatói igazolás, vagy pedig az utolsó havi bankszámlakivonat, amely igazolja rendszeres jövedelmedet.
 • Legalább egyikőtök 3 éves folyamatos tb-jogviszonyáról szóló igazolás.
 • Nem magyar állampolgárként be kell mutatni a magyarországi tartózkodást igazoló kártyát.
 • Külföldi munkaviszony esetén az adott ország illetékes hatóságának igazolására, és annak hiteles magyar nyelvű fordítására lesz szükség.
 • Ha tanuló vagy, úgy a felsőoktatási intézmény által kiállított igazolást kéri a bank, amely igazolja a hallgatói jogviszonyt.
 • GYED esetén pedig az ellátás időtartamáról szóló igazolást kell bemutatni.
 • Mivel a Babaváró hitel igénylésének feltétele, hogy ne legyen köztartozásod, ezért be kell mutatnod egy 30 napnál nem régebbi NAV 0-s igazolást, amit értelemszerűen az adóhivataltól tudsz beszerezni.

Honnan szerezhetem be a tb-jogviszony igazolását?

Babaváró hitel igénylése esetén elengedhetetlen legalább egyikőtök tb-jogviszonyának igazolása.

A tb-jogviszony igazolást a területileg illetékes járási hivatal állítja ki. Az ügyintézési idő maximum 8 nap, ami nem foglalja magába a postázást, és fontos, hogy az igazolás ne legyen 30 napnál régebbi. A magyar jogviszonyról szóló igazolást minden járási hivatal kiállítja, külföldi jogviszony esetén azonban érdemes tájékozódni, hogy az adott hivatal kiadja-e az igazolást, mert nem mindenhol teszik ezt meg.

Babaváró igénylés menete

Hogyan zajlik az igénylés?

Első lépésként a bank ellenőrzi, hogy jogosult vagy-e a Babaváró hitel felvételére. Ha ez megvan, akkor jöhet a hitelbírálati folyamat, amelyben további feltételeknek kell megfelelned. Ilyen például a tb-jogviszony megléte, hogy ne legyen tartozásod, illetve megvizsgálják, hogy a fizetésed elbírja-e a Babaváró hitel törlesztésével járó terhet. Ez az úgynevezett jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM), ami szerint a havi bevétel kevesebb, mint az 50 (600 ezer forint nettó jövedelem felett 60) százaléka fordítható adósságtörlesztésre, néhány bank pedig még a megélhetési költséget is figyelembe veszi.

Ez azt jelenti, hogy a megélhetési költségeitekről előzetesen be kell számolnotok a banknak, amely ezt figyelembe veszi, illetve emellé még a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megélhetési költség indexét is megnézi. Ha az így kalkulált összeg és a Babaváró hitel havi törlesztője együtt a fizetés több mint 50 (60) százalékát teszi ki, akkor alacsonyabb hitelösszegben kell gondolkodnotok, hogy még beleférjetek a megengedett keretbe. Mindez bankfüggő, vagyis könnyen elképzelhető, hogy az egyik szerint a fizetésünk már nem bírja el törlesztőrészletet, míg egy másik bank megadja a kért hitelösszeget.

Babaváró hitel igénylése tehát a következő lépésekben zajlik:

 1. Ellenőrzik, hogy jogosultak vagytok-e az igénylésre,
 2. megfeleltek-e a jövedelmi feltételeknek (JTM),
 3. össze kell gyűjtenetek az igényléshez szükséges dokumentumokat,
 4. végső lépésként pedig be kell mennetek egy bankfiókba, és ott a hitelszerződést személyesen aláírnotok.

A Babaváró hitelt nem lehet online igényelni. Mivel egy államilag támogatott konstrukcióról van szó, ezért mindenképp meg kell jelenni egy bankfiókban, és személyesen aláírni a hitelszerződést.

Miben segít a hitelszakértő?

A hitelszakértő rengeteg utánajárást és ezzel időt spórolhat nektek, hiszen mivel nem először csinálja, azonnal tudni fogja, hogy milyen dokumentumokat kell összegyűjtenetek, hol szerezhetitek be azokat, és melyik banknál érdemes kopogtatnotok a hitel kapcsán. A hitelszakértő egy kapocs lesz köztetek és a bank között, jókora terhet levéve ezzel a vállatokról, hogy nektek már csak a szerződés aláírásával és a baba tervezésével kelljen foglalkoznotok.

A hitelszakértői segítség nem kerül plusz pénzbe, munkájáért a banktól kapja a jutalékot.

Mennyi a babaváró hitel átfutási ideje?

Bankfüggő, illetve a Magyar Államkincstártól is függ, hiszen a pénzintézetnek feléjük is engedélyeztetnie kell a hitelkérelmet. A jogszabály szerint az ügyintézési határidő maximum 30 nap lehet, de általánosságban 1-10 nap között folyósítanak a bankok. Ez függ attól, hogy az adott bank milyen prioritással kezeli portfóliójában a Babaváró hitelt.

Van olyan pénzintézet, amelyik a személyi kölcsönöknél megszokott gyorsasággal intézi a Babaváró igénylését, és akár 1-2 napon folyósít, míg van, amelyiknél hosszabb időt vesz igénybe az átfutás. De mindenképpen rövidebb, mint egy jelzáloghitel, hiszen nem kell értékbecslőt, vagy közjegyzőt igénybe venni.

Babaváró hitel felvétele után feltétel a közös lakcím?

Nem, a közös lakcím nem feltétel. Ugyanakkor ha egyikőtök sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel, akkor elveszítitek a kamattámogatást.

Babaváró hitel költségei

Milyen költségei vannak a Babaváró hitelnek?

Mindössze kezességvállalási díjjal kell számolnotok, ami évente a felvett összeg fél százaléka, ám ezt sem kell egyösszegben kifizetnetek, hanem a 12 hónapra elosztva hozzáadódik a havi törlesztőhöz.

A hitelnek folyósítási, hitelbírálati és előtörlesztési díja sincsen, ráadásul mivel egy kamattámogatott konstrukcióról van szó, az állam teljes mértékben átvállalja a kamat fizetését, amihez persze az kell, hogy a hitelfelvételtől számítva 5 éven belül gyermeketek szülessen. 

Mikor szűnik meg a kamattámogatás?

Fontos, hogy csak akkor vagytok jogosultak a kamatkedvezményre, ha a gyermeketek a hiteligénylés leadása után születik meg. Vagyis még mindenképp a szülés előtt kell megtörténnie az igénylésnek.

A kamattámogatás megszűnése az alábbi esetekben lehetséges:

 • ha a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül nem születik gyermeketek, vagy nem fogadtatok örökbe,
 • ha külföldre költöztök a futamidő alatt és egyikőtök sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel,
 • ha elváltok, a kölcsön után a továbbiakban kamatot kell fizetnetek (ha a válásig nem született meg a gyerek, akkor az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni),
 • ha egyikőtök sem neveli már saját háztartásban a gyermek(ek)et.

A hitel folyósításától számított 5 év után ellenőrzik, hogy a kamattámogatás feltételei teljesültek-e. Amennyiben nem, akkor a bank 15 napon belül értesíti a Magyar Államkincstárt, és az állam által addig átvállalt kamatot büntetőkamatokkal együtt 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetnetek. Kérhettek méltányossági elbírálást, amit ha helyénvalónak ítélnek, akkor 24 havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat.

A hitel ezt követően is fut tovább, ám már ügyleti kamatot, vagyis a hitelszerződésben kikötött kamatot fizetitek a továbbiakban.

Az ügyleti kamat kiszámítása a következőképp történik: az Államadósság Kezelő Központ által havi rendszerességgel közzétett állampapír átlaghozamát kell nézni + 4 százalék (ÁKK + 4 százalék).

Ennek a mértéke tehát előre tudható, ugyanis azt a hónapot kell nézni, amelyikben felvettétek a hitelt és arra jön még rá az 5 százalék. Vagyis lényegében ezt követően egy piaci hitelt kell tovább törlesztenetek.

Fontos megjegyezni, hogy csak az első babának kell az igényléstől számított 5 éven belül megszületnie, a többi gyerekre már nincs határidő.

Babaváró hitel törlesztése

Mi a törlesztés és visszafizetés menete?

Mint bármely más hitel esetében, a Babaváró hitel törlesztése is havonta esedékes, kivéve amikor éltek a szüneteltetés lehetőségével. Minden gyermek születése után 3 évig szüneteltethető a törlesztés, és ilyenkor a kezességvállalási díj fizetése alól is mentesültök. A szüneteltetés nem automatikus, kérvényezni kell. 

A Babaváró hitel akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat. Ha a futamidő alatt születik meg a második gyermek, akkor a visszafizetendő összeg 30 százalékát engedi el az állam, a harmadik babánál pedig az egész fennálló tartozást.

Mikor függeszthetem fel a hitel törlesztését?

Minden gyermeked megszületésekor kérheted a Babaváró hitel törlesztésének szüneteltetését 3 évre, ikrek esetében 3+2 évre. A futamidő viszont ilyenkor kitolódik. Ha nem okoz gondot, hogy a baba érkezése után is folytassátok a havi törlesztést, dönthettek úgy, hogy továbbra is fizetitek.

Babaváró elő- vagy végtörlesztése 

A Babaváró hitelt bármikor elő lehet törleszteni és költsége sincsen. Mivel jogszabály rögzíti, ezért ez a gyakorlat minden banknál.

Értelemszerűen, ha született gyereketek, akkor nem érdemes elő- vagy, végtörleszteni, hiszen ekkor már a futamidő végéig kapjátok a kamattámogatást, kvázi csak a tőkét kell visszafizetnetek. Vagyis ugyanannyit fizettek így is, mintha végtörlesztenétek, csak nem kell egy összegben kifizetnetek.

Ha viszont nem született gyermek, és úgy akartok 5 éven belül elő-, vagy végtörleszteni – aminek összege ráadásul eléri a hitelösszeg több mint 50 százalékát – akkor az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetnetek, ráadásul egyösszegben, ami akár milliós tétel is lehet.

Babaváró hitel bankonként

Hol lehet felvenni a Babaváró hitelt?

Babaváró hitel jelenleg az alábbi bankoknál elérhető: OTP Bank, MKB Bank, K&H, Gránit Bank, Erste Bank, CIB Bank, Raiffeisen bank, Budapest Bank, Takarékbank, UniCredit Bank.

Minden banknál azonos feltételekre számíthatunk?

Fontos, hogy a jogszabály szerint a hitel minden banknál ugyanazokkal a feltételekkel igényelhető, ám a hitelbírálat függhet az adott pénzintézet belső szabályzatától, ezért nem mindenhol ugyanúgy bírálják el a hitelkérelmet.

Az elvárt minimum életkor, vagy a minimális jövedelem között is van különbség. Szemléltetünk néhány példát. Az OTP-nél például 21 éves kortól, míg az Ersténél, vagy a Raiffeisennél 23 éves kortól adnak Babavárót, de a K&H-nál például elég a betöltött 18. életév. Jövedelemnél is eltérőek az elvárások. Az OTP-nél már havi nettó 100 ezer forintos jövedelem is elég, míg a K&H-nál 150 ezer, az Ersténél pedig 180 ezer forint a minimum elvárás.

Az alábbi táblázatban láthatod a feltételeket bankonként:

Bank minimum életkor (év) minimum jövedelem (Ft) igényelhető összeg (Ft)**** futamidő (hónap)
OTP Bank 21 (mindkét igénylő) 100 ezer 1-10 millió 64-240
K&H 18-41 (feleség) 150 ezer 2-10 millió 60-240 (5 millió Ft alatt 60-120)
Erste Bank 23 (mindkét igénylő) 180 ezer 2,5-10 millió 60
Budapest Bank 21-75* 100 ezer (130 ezer)** 1-10 millió 60-240
MKB Bank 21 (mindkét igénylő) minimálbér (mindkét fél) 1-10 millió 60-240
CIB Bank 20 (mindkét fél) minimálbér (150 ezer)*** 1-10 millió 62-240
Raiffeisen Bank 23-41 (feleség) 160 ezer 1-10 millió 72-240
Gránit Bank 18-41 (feleség) a házaspár jövedelmét együtt vizsgálják 1-10 millió 60-240
UniCredit 18 (mindkét igénylő) 110 ezer 1-10 millió 72-240
Takarékbank 18-41 (feleség) minimálbér (legalább az egyik fél) 2-10 millió 60-240

*A jövedelmet igazoló félnek legalább 21 évesnek kell lennie, míg a másiknak legalább 18. A hitel futamidejének lejártakor maximum 75 év a megengedett.
**A házaspár mindkét tagjának legalább minimálbérről szóló jövedelemigazolást kell bemutatnia, ha azonban csak az egyik fél igazol jövedelmet, akkor minimum 130 ezer forint szükséges.
***Ha mindkét fél igazol jövedelmet, akkor a minimálbér a minimum jövedelemelvárás. Ha azonban csak az egyik fél, akkor 150 ezer forint.

**** 2024-től a maximális igényelhető összeg 11 millió Ft.

Egy közös azonban biztosan van a bankokban, mégpedig hogy egyik sem számolhat fel semmilyen kezdeti költséget, ezt jogszabályban rögzítették.

Hitelkiváltás Babaváró hitellel

Ki tudom váltani korábbi hitelemet a Babaváróval?

Igen, lehetséges. A Babaváró hitellel kiválthatjátok korábbi, rosszabb feltételek mellett futó hiteleiteket, hiszen ez egy szabadfelhasználású konstrukció.

Mielőtt azonban hitelt szeretnétek kiváltani a Babaváróval, érdemes alaposan tájékozódni, hiszen nem minden banknak egységes a gyakorlata ezen a téren. Van, amelyik engedi a hitelkiváltást, de van olyan pénzintézet, amely csak a nála felvett hitel kiváltását teszi lehetővé.

A hitelkiváltáshoz be kell mutatni a meglévő hitelszerződést, illetve a bank további számlakivonatot is kérhet, amely igazolja, hogy rendben halad a törlesztés, és nincs elmaradás.

Babaváró hitel buktatói

Mi történik, ha mégsem születik gyermek?

Előfordulhat, hogy különböző okok miatt mégsem születik gyermeketek, vagy nem valósul meg az örökbefogadás. Ilyenkor az első 5 év letelte után elvesztitek a kedvezményeket. Ráadásul nem csak a kamatkedvezményt kell egyösszegben visszafizetni, hanem büntetőkamatot is felszámolnak. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a hitel fut tovább a futamidő végéig, csak innentől kezdve az állam nem vállalja át a kamat fizetését, hanem ez a teher is rátok nehezedik. Ilyenkor ügyleti kamatot számol fel a bank.

Abban az esetben maradhat meg a kamattámogatás, ha orvosi probléma miatt nem lehet gyermeketek. Utóbbit a megfelelő dokumentumokkal kell igazolni még az 5 éves kamattámogatási periódus lejárta előtt. Fontos, hogy ennek egy államilag kiállított igazolásnak kell lennie.

Mi történik külföldre költözés, és a magyarországi lakcím megszűnése esetén?

Amennyiben külföldre költöztök, és mindkettőtöknek megszűnik a magyarországi lakcíme, akkor szintén vissza kell fizetni a kamattámogatás összegét. Ebben az esetben ráadásul a gyermek születése után sem lehet igényelni a törlesztés szüneteltetését.

Mi történik, ha a kiskorú nem él tovább egy háztartásban a hitelt igénylőkkel?

Megszűnik a kamattámogatás, amit vissza kell fizetni a büntetőkamatokkal együtt. Kivéve, ha a gyermek tartós gyógykezelés, vagy tanulmányai miatt él más helyen.

Mi történik válás esetén?

Ha a kölcsönszerződés futamideje alatt elváltok, akkor megszűnik a kamattámogatás és ügyleti kamatot (ÁKK + 4 százalék), vagyis a hitelszerződésben kikötött kamatot fizetitek a továbbiakban.

Amennyiben a válásig nem született gyermek, vagy nem valósult meg az örökbefogadás, akkor a házasság idején igénybevett kamattámogatást egyösszegben vissza kell fizetni a házasság felbontásától számított 120 napon belül.

Mi történik újraházasodás esetén?

Új házasságkötés esetén is igénybe lehet venni a kedvezményeket. Ezt akkor tudjátok megtenni, ha az előző házasságban felvett Babaváró hitel felvételétől számított 5 éven belül házasodik újra valamelyikőtök.

Nem kizáró ok, ha az új házasságot kötő felek mindkét tagja elvált előtte, és az sem, ha mindkettőnek van gyereke az előző házasságából.

Ha tehát újraházasodsz és az új feleségeddel, férjeddel közösen is szeretnének gyermeket, akkor a gyermekvállalásra rendelkezésre álló 5 év számítása újrakezdődik. Vagyis ismét megkaphatjátok a kamattámogatást, kérhetik a törlesztés szüneteltetését, második vagy harmadik gyereknél pedig a hitel egy részének, vagy teljes egészének elengedését.

Ha az előző házasságból származó gyermeket közösen nevelitek tovább, akkor az újonnan vállalt gyermek második gyermeknek számít. Vagyis igényt tarthattok a hitel 30 százalékának elengedésére, és a törlesztés szüneteltetésére.

Fontos azonban, hogy amennyiben az új házasságban igénybe szeretnétek venni a kedvezményeket, akkor először az előző házasság felbomlása miatt egy összegben vissza kell fizetni a korábban igénybe vett kamattámogatást. A hitel futhat tovább, amennyiben nem fizetitek vissza a teljes tartozást, de ilyenkor már kamatot is felszámít bank.

Ha az új házasságba mindkét fél hozott Babaváró hitelt az előző házasságából, akkor el kell dönteni, hogy melyik házastárs szerződése maradjon érvényben.

Mi történik ha a házastárs meghal?

Abban az esetben, ha az egyik házastárs a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül a házasság fennállása alatt meghal, és nem születik meg a gyermek, illetve az örökbefogadás nem valósul meg, akkor

 • a kamattámogatás a házastárs halálától számított 6 hónapos időszak lejártáig nem szűnik meg,
 • 6 hónapig a törlesztési kötelezettség is szünetel,
 • továbbá az elengedett kamatokat utólag sem számítják fel.

Babaváró kölcsön jóváírás

Hogyan érhető el a 276 000 Ft-os jóváírás?

Ha jogosult vagy a babaváró hitelre, és sikeresen igényelted, akkor:
 • A Bank további feltétel nélkül a hitel folyósításakor 200 000 Ft-os jóváírást ad
 • Ha nem vagytok Gránit Bank ügyfelek, akkor számlanyitás (erre érkezik a Babaváró kölcsön és a jóváírások is) esetén további jóváírásokra lehettek jogosultak:
  • 60 000 Ft jóváírást kaphattok, ha mindketten számlát nyittok a Gránit Banknál szelfivel. Ha csak az egyikőtök nyit, akkor 30 000 Ft jóváírást kaptok a számlanyitásért. A jóváírásnak feltételei vannak, a részleteket és feltételeket megtaláljátok az alábbi oldalon: https://granitbank.hu/szelfisszamlanyitas
  • 16 000 Ft jóváírást kaphattok, amennyiben a számlanyitáskor az ajánlókód mezőbe a MONEY kódot írjátok be, és mindketten számlát nyittok a Gránit Banknál. Amennyiben csak az egyikőtök nyit számlát a MONEY kóddal, 8 000 Ft jóváírást kaphattok. A jóváírásnak feltételei vannak, a részleteket és feltételeket az alábbi oldalon találjátok: https://granitbank.hu/lakossag/ugyfelajanlas/

Babaváró hitel alapfogalmak

Éljetek a lehetőséggel! Igényeljétek most!
Partnerünk
A hirdetésben szereplő Babaváró Kölcsönt a Gránit Bank Zrt. a Magyarország Kormánya által biztosított Babaváró támogatással nyújtja. Jelen oldalon lévő tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat továbbá a THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát! A Babaváró Kölcsön és a Babaváró támogatás részletes leírását, feltételeit és kondíciót a 44/2019. (III.12.) Kormányrendelet, a vonatkozó szerződés, a Kockázatvállalással kapcsolatos Lakossági ügyletek Általános Szerződési Feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a hatályos vonatkozó hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a Bank honlapján (www.granitbank.hu/hirdetmenyek) valamint a bankfiók ügyfélterében kifüggesztve. További tájékoztatás található a www.csalad.hu/csaladvedelmiakcioterv honlapon. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye. A hitelszerződés megkötésekor felelősen és körültekintően járjon el és felelős döntést hozzon, a hitelfelvétel előtt tájékozódjon a feltételekről és gondolja át a kockázatokat.
A jóváírás feltételhez kötött, a feltételek: sikeres szelfis számlanyitás, a marketing célú megkeresésekhez való hozzájárulás, 60 napon belüli Gránit eBank aktiválás, illetve 3 db sikeres bankkártyás vásárlást (minimum 1 000 Ft értékben) követően most a Bank 30.000 Ft-ot jóváír az ügyfél számláján 5 munkanapon belül. Részletek és feltételek az alábbi weboldalon: https://granitbank.hu/szelfisszamlanyitas