Mire érdemes hitelt felvenni és mire nem?

Mire érdemes hitelt felvenni és mire nem?

Frissítve: 2016.04.07. Szerző: money.hu csapat

Alapvető, hogy csak akkor vegyél fel hitelt, ha vissza is tudod majd fizetni, azaz előreláthatóan lesz annyi kereseted vagy bevételed, hogy az egyéb kiadásaid mellett a törlesztőrészleteket is fizetni tudd.

Mire érdemes hitelt felvenni?

1. Fontos és nagy összegű vásárlásokra

pl. lakás, autó

Hosszú időbe telne összegyűjteni a megvásárlásukhoz szükséges pénzt, és most van rájuk alapvető szükség a nyugodt életvitelhez és szabad munkavégzéshez.

2. Kivételes és életbevágóan fontos kiadások fedezésére

pl. nem várt egészségügyi kiadások

Amennyiben nincs elegendő megtakarításunk, de saját vagy családtagunk egészségét, életét kell megmentenünk, nem válogathatunk az eszközökben, hitelt leszünk kénytelenek felvenni.

3. Céges beruházásokra

pl. új gép, ami olcsóbban termel

Amennyiben a befektetett pénzünk nagyobb százalékkal térül meg, mint amekkora a hitel kamata, a hitelt érdemes lehet felvenni.

Alapszabály, hogy hitelből olyan dolgokra vagy szolgáltatásokra érdemes költeni, melyek akár közvetlenül, akár közvetetten pénzt termelnek.

 

Mire nem érdemes hitelt felvenni?

1. Pénzügyi korlátainkon túlmutató tárgyakra és szolgáltatásokra

Duplán rontjuk hosszú távon életszínvonalunkat: Egyrészt olyat vásárolunk, amit nem engedhetnénk meg magunknak; másrészt mindezt hitelből fizetjük ki, annak kamataival együtt, ami így még jobban megdrágítja azt, amit alapáron sem szabadott volna megvásárolnunk.

2. Értékvesztő dolgokra

Nem érdemes hitelből például élelmiszert vagy elektronikai termékeket vásárolni (természetesen amennyiben a hitel nem 0%-os kamatozású).

3. Egyszeri, hamar tűnő dolgokra és szolgáltatásokra

Nem érdemes hitelből repülőjegyet, utazást, kirándulást vásárolni, csak akkor, ha azzal – akár közvetetten is – de lépést teszünk a pénz (vissza)keresésének irányába.

 

Alapszabály, hogy hitelből nem érdemes olyan dolgokra vagy szolgáltatásokra költeni, melyek nem termelnek akár közvetlenül, akár közvetetten pénzt.