Lakossági Rezsi Kalkulátor 2022

2022 augusztusától változnak a rezsicsökkentett energiaárak. A money.hu kalkulátorával megnézheted, hogy fogyasztásod alapján mennyivel kell majd többet fizetned az energiáért.
Hibás összeg
Hibás összeg
Hibás összeg
Hibás érték
Összes rezsidíj: 70 578 Ft
Összes többletköltség: 39 108 Ft
Áramfogyasztás (A tarifa)
Átlag feletti fogyasztás: 90 kWh
Átlag feletti fogyasztás díja: 6 309 Ft
Átlag alatti fogyasztás díja: 7 749 Ft
Összes villanydíj (A): 14 058 Ft
Havi többletköltség: 2 988 Ft
Áramfogyasztás (B tarifa)
Átlag feletti fogyasztás: 0 kWh
Átlag feletti fogyasztás díja: 0 Ft
Átlag alatti fogyasztás díja: 0 Ft
Összes villanydíj (B): 0 Ft
Havi többletköltség: 0 Ft
Gázfogyasztás
Átlag feletti fogyasztás: 56 m3
Átlag feletti fogyasztás díja: 41 832 Ft
Átlag alatti fogyasztás díja: 14 688 Ft
Összes gázdíj: 56 520 Ft
Havi többletköltség: 36 120 Ft
A kalkuláció a 2022.07.21-i kormányrendeletben leírt adatokon alapul. A kalkuláció csak a fogyasztási adatokkal számol, a szolgáltatók által kiszabott egyéb díjakat nem tartalmazza.
Személyi kölcsön kalkulátor
Autóhitel kalkulátor
Lakáshitel kalkulátor
Ft
100e Ft 10m Ft
Hibás összeg
12 hó 120 hó
Hibás időtartam

Minden, amit most tudni lehet az új rezsiszabályokról

Energia-veszélyhelyzetet jelentett be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a július 13-i Kormányinfón. A meghozott intézkedések közül a legfontosabb, hogy a rezsicsökkentett gáz – és áramár csak a lakossági átlagfogyasztás szintjéig él.

Mekkora lett a küszöbérték?

A bejelentés szerint a magyar kormány a lakosság átlagos gáz- és áramfogyasztását augusztus 1-től olyan módon árazza át, hogy aki éves szinten túllépi

  • áramfogyasztásban a 2523 KWh-ot,
  • illetve gázfogyasztásban a 1729 m3-t, 

a fenti összegen felüli fogyasztásra már a világpiaci árat fogja fizetni.

Mit jelent ez havi szinten?

Ha a gázt vizsgáljuk, akkor a megszabott 1729 m3-es határértéket kell 12-vel elosztanunk, tehát havi szinten 144 m3-t fogyaszthatunk, hogy ne lépjük át a küszöböt.
Az áram esetében a 2523 KWh-ot kell 12-vel osztani, ebben az esetben 210 KWh a havi határérték.

Eddig ennyit fizettem, de mennyit fogok később?

Az áramfogyasztás kapcsán, míg eddig 36,9 forintot fizettünk eddig egy kWh-ért, addig az új ár e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh lesz. Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.

A gázfogyasztás esetében pedig az eddigi 102 forint/m3-es díj a határérték felett 747 forint/ köbméterre emelkedik.

A saját fogyasztásodhoz kapcsolódó pontos kiadást a kalkulátorral kiszámíthatod.

Hány család lehet érintett a magasabb árakban?

Az áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti.

Kik azok, akik kedvezményesen többet tudnak fogyasztani?

A nagycsaládosok korábbi többletfogyasztási kedvezménye megmarad. A bejelentés szerint a 3 vagy többgyerekes családok számára magasabb a küszöb.

  • A 3 gyermekesek évi 600 (gyermekenként 200) köbméterrel több, összesen évi 2329 köbméter gázt fogyaszthatnak rezsicsökkentett áron, és
  • minden újabb gyereknél további évi 300 köbméterrel nő a kedvezményes fogyasztás lehetősége. 

A villanynál a nagycsaládosoknak nincs a gázhoz hasonló kedvezménye.

Mentesül-e bárki az új szabályok alól?

A távfűtéses lakásoknak nem kell tartaniuk a rezsiszámla megugrásától a ma ismert szabályok szerint. Így a panellakásban lakók számára csak az áramfogyasztásra vonatkozó feltételek irányadóak. Az ugyanakkor még nyitott, hogy a házközponti fűtés esetében hogy számolódik az éves fogyasztás.

Bejelentettek egy új kedvezményt továbbá: az egy mérővel rendelkező társasházaknak – ahol a társasházaknál egy mérő van – abban a esetben, ha nyilatkozik a társasház, akkor albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke.

Várható-e, hogy jövedelemalapú árazás lesz?

Nem lesz ilyen, ugyanis a fő cél az, hogy spóroljunk az energiával.

Kapok kompenzációt, ha az egyikből kevesebbet használok?

Az összfogyasztást nézik háztartásonként. Tehát hiába használsz minimális gázt, de sok áramot, ez semmilyen kompenzációt nem jelent majd a jövőben.

Milyen átlagfogyasztás alapján történik a számlázás augusztus 1-től?

A Kormányzati Tájékoztatási Központ július 15-én megjelent közleménye szerint augusztus 1. után is az előzőleg megállapított átlagfogyasztás alapján lesznek kiállítva a számlák, azaz azt az összeget fizetjük, ami a 2022. augusztus 1. után bekövetkezett fordulónap előtti évben megvalósult fogyasztásunk alapján kijön.

Hogyan fogják megkülönböztetni azokat, akik általánydíjat fizetnek azoktól, akik havi szinten diktálják be az aktuális fogyasztást?

Az elektromos áram és a gáz esetében is az MVM Next közlése szerint a diktálós ügyfelek esetében a bediktált áramfogyasztást tekintik elszámolási alapnak. 

Ahol számlamegosztás történik – átalányt fizet az ügyfél – ott a becsült érték alapján a 2022. július 31-ig és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott villamos energia és gáz mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.

Az átalánydíjat fizető ügyfeleknek módjuk van a részszámla összegét csökkenteni, de ez csak annak éri meg, aki ténylegesen kevesebbet fogyaszt, mint a korábbi időszakban, amely adatok felhasználása alapján az új átalánydíj meghatározásra került.

A földgáz esetében a kedvezményes mennyiséget a felhasználó időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében a szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, azaz minden napra a kedvezményes mennyiség 1/365-öd része kerül elszámolásra.

Ha a kedvezményes földgáz mennyiség nem éri el az adott időszakra kiadható kedvezményes mennyiséget, úgy a kedvezmény nem vész el! Az erre az időszakra eső kedvezmény mértéket később ki tudja használni az éves időszakon belül! Azaz a nyári hónapokban lévő minimális gázfogyasztás esetében a ki nem használt kedvezmény automatikusan átterelődik azokra a – téli – hónapokra, amikor a fűtés miatt több a fogyasztás.

Az új rendszer bevezetése miatt lesz külön elszámolás?

Nem. Külön elszámolás nem történik, így nem lesz központi leolvasás sem.

Ugyanakkor mind a diktálós, mind az átalánydíjas ügyfeleknek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a 2022. július 31-i mérőállásokat bediktálják. Ennek lehetőségéről az egyetemes szolgáltató honlapján lehet tájékozódni. Az MVM és az E.On augusztus 15-ig teszi lehetővé a július végi mérőállások bediktálását/berögzítését.

Még nyitott kérdések

Számos kérdés még nyitott a szabályozással kapcsolatban. Néhányat csokorba gyűjtöttünk a ma ismerhető válaszokkal. Ahogy végleges lesz a szabályozás válasza, frissítjük anyagunkat.

Egységes ár lesz?

Nem valószínű, hiszen egyrészt nem tudható, hogy a „világpiaci árszintet” milyen időszakonként határozzák meg, másrészt pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy településenként eltér ma is az áram és a gáz ára.

Hogyan érinti a szabályváltoztatás azokat a háztartásokat, akik kizárólag árammal termelik ki az energiát lakásukban?

Ezek a háztartások nyilvánvalóan sokkal többel fogják átlépni az áramfogyasztási határértéket, mint azok, akik például gázzal fűtenek és fürdenek, de árammal világítanak, így a földgáz és az áramfogyasztási teher megoszlik. A kormányzat ígérete szerint ezen családok esetében lesz valamilyen kompenzáció, ennek részletei még nem ismertek.

Mi lesz a fogyasztáshoz kapcsolt költség tételekkel, azok is drágulnak?

Mind az áram- mind a gázszámlán vannak olyan, a fogyasztáshoz kapcsolt költségtételek, amelyek sokszor épp fogyasztás arányosan számolódnak. Miután azonban a szabályozás a nyersanyag, az elektromos energia – és a földgáz ár emelkedésének kivédése érdekében született, az egyéb költségtételek esetében nem kell kétféle – rezsicsökkentett és piaci – árra számítani.

A földgáz esetében a gáz fűtőértéke korrekciós tényező. Hogy lehet ezt számolni az átlagos és az átlag feletti fogyasztás esetében?

Az átlagos fűtőérték számítás miatt a fogyasztás esetében vélhetően arányosan kell számolni a fűtőérték-kompenzációt az átlag- és az a feletti fogyasztás esetében is. 

PB-gáz esetében hogyan értelmezhető az átlag feletti fogyasztás?

A rezsicsökkentés keretében a 11,5 kilogrammos PB-gázpalackok ára került a hatósági áras körbe. Korábban Németh Szilárd kormánybiztos jelezte: fellépnek azok ellen, akik trükközve akarják kijátszani a szabályokat és kisebb töltőmérettel bíró palackokat forgalmaznak, hogy elkerüljék a rezsicsökkentett ár alkalmazását. Azonban augusztus 1-től már a MOL is csak az előírtnál kisebb, 10,9 kilogramm töltőtömegű palackokat árusít. Ezeknek az ára közel 7500 forint. Egyelőre nem ismert, hogy a kormány milyen intézkedéseket tervez ebben a kérdésben.

Van-e dedikált támogatás vagy hitel azoknak, akik valamilyen módon szeretnék csökkenteni a háztartás energiakiadásait?

A jelenleg rendelkezésre álló megoldások közül az lakásfelújítási program és -hitel, valamint – a feltételeknek megfelelők esetében – a falusi CSOK és a Babaváró jelenthet támogatott fedezetet valamilyen energiaszámlát csökkentő beruházás finanszírozására.
A piaci lehetőségek között
a szabadfelhasználású jelzáloghitel és a személyi hitelek felvételével tudunk energiatakarékossági célú fejlesztéseket finanszírozni.

Money.hu rezsikalkulátor: a többség átlag feletti fogyasztással számol
Az indulását követő 10 nap alatt több mint 80 ezer kalkulációt hajtottak végre a fogyasztók a money.hu rezsikalkulátorával. 
Tovább a cikkre
Energetikai hitelekkel próbálnak segíteni a bankok a rezsidíjakban
Ahogyan azt a Magyar Nemzeti Bank elvárja, egyre több bank emeli be kínálatába azokat a hitelkonstrukciókat, amelyek az ingatlanok energetikai korszerűsítésével kapcsolatosak.
Tovább a cikkre
Rezsidíjak: ezt kell tudni a diktálásról
Az áram- és gázszolgáltatók augusztus 15-ig fogadják el a mérőállások bediktálását az ügyfelektől. Kinek kell és kinek lehet diktálni, hogyan tudom ezt megtenni és milyen következményekkel jár, ha bediktálom az augusztus eleji mérőállást a szolgáltatónak - a money.hu szakértői számos kérdésre összeszedték a választ
Tovább a cikkre
A rezsiemelés miatt mindenki napelemet akar – de miből? 
A rezsidíjak emelkedésével akár meg is feleződhet egy napelemes rendszer megtérülése ideje. A beszerzésen túl a beruházás finanszírozásának körültekintő kiválasztásával is hamarabb termelhet nyereséget egy ilyen energiatakarékossági beruházás.
Tovább a cikkre