Lakossági Rezsi Kalkulátor 2024

2022 augusztusától változnak a rezsicsökkentett energiaárak. A money.hu kalkulátorával megnézheted, hogy fogyasztásod alapján mennyivel kell majd többet fizetned az energiáért.
Hibás összeg
Hibás összeg
Hibás összeg
Hibás érték
Összes rezsidíj: 36 733 Ft
Összes többletköltség: 8 518 Ft
Áramfogyasztás (A tarifa)
Átlag feletti fogyasztás: 140 kWh
Átlag feletti fogyasztás díja: 9 814 Ft
Átlag alatti fogyasztás díja: 7 749 Ft
Összes villanydíj (A): 17 563 Ft
Havi többletköltség: 4 648 Ft
Áramfogyasztás (B tarifa)
Átlag feletti fogyasztás: 0 kWh
Átlag feletti fogyasztás díja: 0 Ft
Átlag alatti fogyasztás díja: 0 Ft
Összes villanydíj (B): 0 Ft
Havi többletköltség: 0 Ft
Gázfogyasztás
Átlag feletti fogyasztás: 6 m3
Átlag feletti fogyasztás díja: 4 482 Ft
Átlag alatti fogyasztás díja: 14 688 Ft
Összes gázdíj: 19 170 Ft
Havi többletköltség: 3 870 Ft
A kalkuláció a 2022.07.21-i kormányrendeletben leírt adatokon alapul. A kalkuláció csak a fogyasztási adatokkal számol, a szolgáltatók által kiszabott egyéb díjakat nem tartalmazza.
Személyi kölcsön
CSOK Plusz
Bankszámla
Megtakarítás
Megtaláljuk a kedvezőbb személyi kölcsönt!
Megtaláljuk a kedvezőbb CSOK Plusz hitelt!
Megtaláljuk a kedvezőbb bankszámlát!
Megtaláljuk a kedvezőbb megtakarítást!
Hitelösszeg: 1 000 000 Ft
100 E Ft
10 M Ft
Futamidő: 60 hónap
12 hó
120 hó
Számládra érkezik havonta:
0 Ft
10 M Ft
Életkorod: 30 év
18 év
99 év
0 meglévő gyermek
0 gyermek
2 vagy több gyermek
1 vállalt gyermek (15 millió Ft 25 évre)
1 gyermek
3 gyermek
Lekötött összeg: 3 000 000 Ft (Futamidő: 3 hó)
10 E Ft
100 M Ft
Futamidő: 3 hónap
3 hó
60 hó

Minden, amit most tudni lehet az új rezsiszabályokról

Energia-veszélyhelyzetet jelentett be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a 2022. július 13-i Kormányinfón. A meghozott intézkedések közül a legfontosabb, hogy a rezsicsökkentett gáz – és áramár csak a lakossági átlagfogyasztás szintjéig él.

Mekkora lett a küszöbérték?

A bejelentés szerint a magyar kormány a lakosság átlagos gáz- és áramfogyasztását augusztus 1-től olyan módon árazza át, hogy aki éves szinten túllépi

  • áramfogyasztásban a 2523 KWh-ot,
  • illetve gázfogyasztásban a 1729 m3-t, 

a fenti összegen felüli fogyasztásra már a világpiaci árat fogja fizetni.

Fontos tudni továbbá, hogy a kedvezményes árat fogyasztási helyenként (azaz mérési pontonként lehet igénybe venni). Tehát, amennyiben valaki több ingatlannal (pl. lakóhely+nyaraló) rendelkezik, a kedvezményt valamennyi (arra alkalmas) ingatlanra igénybe veheti, a fogyasztási érték nem adódik össze. A fogyasztási kedvezményt tehát nem maga személy kapja, ennek fényében viszont átlagolni sem lehet, azaz, ha valakinek több ingatlanja van, akkor az összfogyasztást sem lehet úgy elátlagolni, hogy valamennyi ingatlanra kedvezményes ár jöjjön ki.

Mit jelent ez havi szinten?

Ha a gázt vizsgáljuk, akkor a megszabott 1729 m3-es határértéket kell 12-vel elosztanunk, tehát havi szinten 144 m3-t fogyaszthatunk, hogy ne lépjük át a küszöböt.
Az áram esetében a 2523 KWh-ot kell 12-vel osztani, ebben az esetben 210 KWh a havi határérték.

Eddig ennyit fizettem, de mennyit fogok később?

Az áramfogyasztás kapcsán, míg eddig 36,9 forintot fizettünk eddig egy kWh-ért, addig az új ár e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh lesz. Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.

Hogy még részletesebbek legyünk, íme a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal meghatározása:

a) az ESZ árrendelet szerinti A1 és A2 árszabás esetén 70,104 Ft/kWh,

b) az ESZ árrendelet szerinti B (alap) árszabás (vezérelt, azaz éjszakai) esetén 60,935 Ft/kWh,

c) B Komfort árszabás (vezérelt, napi 12 óra felfűtési idővel) esetén 60,935 Ft/kWh. (Forrás: MVM)

A gázfogyasztás esetében pedig az eddigi 102 forint/m3-es díj a határérték felett 747 forint/ köbméterre emelkedik.

A gázfogyasztás kapcsán augusztus végén az is kiderült, hogy a fűtőértéket veszik mostantól figyelembe a kedvezményes árnál. A kormány a mértéket a korábbi 59 132 MegaJoul-ról 63645 MegaJoulra emelte a lakossági felhasználók esetében.

De mi az a fűtőérték?

A fűtőérték azt fejezi ki, hogy egy adott anyagból mennyi hőt lehet kinyerni. Más az értéke a feketekőszénnek, a lignitnek, a tűzifának, így a földgáznak is. A kibányászott földgáznak is más-más a fűtőértéke, ezért módosítottak a kormányrendeleten. Hiszen rosszabbul jártak volna azok az emberek, akik alacsonyabb fűtőértékű gázt használnak.

A saját fogyasztásodhoz kapcsolódó pontos kiadást a kalkulátorral kiszámíthatod.

Hány család lehet érintett a magasabb árakban?

Az áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti.

Kik azok, akik kedvezményesen többet tudnak fogyasztani?

A nagycsaládosok korábbi többletfogyasztási kedvezménye megmarad. A bejelentés szerint a 3 vagy többgyerekes családok számára magasabb a küszöb.

  • A 3 gyermekesek évi 600 (gyermekenként 200) köbméterrel több, összesen évi 2329 köbméter gázt fogyaszthatnak rezsicsökkentett áron, és
  • minden újabb gyereknél további évi 300 köbméterrel nő a kedvezményes fogyasztás lehetősége. 

Nagyon fontos, hogy a kedvezmény igénylését mindenképpen az a személy nyújtsa be a családból, akinek a nevére szól a szolgáltatás.

A villanynál a nagycsaládosoknak nincs a gázhoz hasonló kedvezménye.

Mentesül-e bárki az új szabályok alól?

A távfűtéses lakásoknak nem kell tartaniuk a rezsiszámla megugrásától a ma ismert szabályok szerint. Így a panellakásban lakók számára csak az áramfogyasztásra vonatkozó feltételek irányadóak. Ugyanakkor a szeptember 8-i kormányülésen döntés született arról, hogy minden távfűtött lakást egyedi hőmennyiség mérővel szerelnek fel – jelenleg 130-140 ezer mérő nélküli távfűtött lakás van az országban. A kormány a felszerelés fedezeteként 28 fillérrel megemeli a távhő filléreket, de ezt is csak az ipari fogyasztók fizetik, ezt sem a lakosságnak kell fizetnie. A jelenlegi kapacitások mellett évente mintegy 30 ezer mérőórát lehet felszerelni, vagyis a program több évig tart majd.

Bejelentettek egy új kedvezményt továbbá: az egy mérővel rendelkező társasházaknak – ahol a társasházaknál egy mérő van – abban az esetben, ha nyilatkozik a társasház, akkor albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke.

A társasháznak nem minősülő többlakásos lakóépületek (többgenerációs családi házak) esetében az egy épületben található legfeljebb 4 lakás mindegyikének jár az átlagfogyasztás mennyisége, azaz 63 645 MJ, kedvezményes áron. A lakások számáról a település jegyzője által kiállított hatósági bizonyítványt kell benyújtani a gázszolgáltatónak, hogy az új számlákon már a több lakásra érvényesítse a rezsicsökkentést.

Várható-e, hogy jövedelemalapú árazás lesz?

Nem lesz ilyen, ugyanis a fő cél az, hogy spóroljunk az energiával.

Kapok kompenzációt, ha az egyikből kevesebbet használok?

Az összfogyasztást nézik háztartásonként. Tehát hiába használsz minimális gázt, de sok áramot, ez semmilyen kompenzációt nem jelent majd a jövőben.

Milyen átlagfogyasztás alapján történik a számlázás augusztus 1-től?

A Kormányzati Tájékoztatási Központ július 15-én megjelent közleménye szerint augusztus 1. után is az előzőleg megállapított átlagfogyasztás alapján lesznek kiállítva a számlák, azaz azt az összeget fizetjük, ami a 2022. augusztus 1. után bekövetkezett fordulónap előtti évben megvalósult fogyasztásunk alapján kijön.

Hogyan fogják megkülönböztetni azokat, akik általánydíjat fizetnek azoktól, akik havi szinten diktálják be az aktuális fogyasztást?

Az elektromos áram és a gáz esetében is az MVM Next közlése szerint a diktálós ügyfelek esetében a bediktált áramfogyasztást tekintik elszámolási alapnak. 

Ahol számlamegosztás történik – átalányt fizet az ügyfél – ott a becsült érték alapján a 2022. július 31-ig és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott villamos energia és gáz mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.

Az átalánydíjat fizető ügyfeleknek módjuk van a részszámla összegét csökkenteni, de ez csak annak éri meg, aki ténylegesen kevesebbet fogyaszt, mint a korábbi időszakban, amely adatok felhasználása alapján az új átalánydíj meghatározásra került.

A földgáz esetében a kedvezményes mennyiséget a felhasználó időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében a szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, azaz minden napra a kedvezményes mennyiség 1/365-öd része kerül elszámolásra.

Ha a kedvezményes földgáz mennyiség nem éri el az adott időszakra kiadható kedvezményes mennyiséget, úgy a kedvezmény nem vész el! Az erre az időszakra eső kedvezmény mértéket később ki tudja használni az éves időszakon belül! Azaz a nyári hónapokban lévő minimális gázfogyasztás esetében a ki nem használt kedvezmény automatikusan átterelődik azokra a – téli – hónapokra, amikor a fűtés miatt több a fogyasztás.

Az új rendszer bevezetése miatt lesz külön elszámolás?

Nem. Külön elszámolás nem történik, így nem lesz központi leolvasás sem.

Ugyanakkor mind a diktálós, mind az átalánydíjas ügyfeleknek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a 2022. július 31-i mérőállásokat bediktálják. Ennek lehetőségéről az egyetemes szolgáltató honlapján lehet tájékozódni. Az MVM és az E.On augusztus 15-ig teszi lehetővé a július végi mérőállások bediktálását/berögzítését.

Van-e dedikált támogatás vagy hitel azoknak, akik valamilyen módon szeretnék csökkenteni a háztartás energiakiadásait?

A jelenleg rendelkezésre álló megoldások közül az lakásfelújítási program és -hitel, valamint – a feltételeknek megfelelők esetében – a falusi CSOK és a Babaváró jelenthet támogatott fedezetet valamilyen energiaszámlát csökkentő beruházás finanszírozására.
A piaci lehetőségek között
a szabadfelhasználású jelzáloghitel és a személyi hitelek felvételével tudunk energiatakarékossági célú fejlesztéseket finanszírozni.

Egységes ár lesz?

Nem valószínű, hiszen egyrészt nem tudható, hogy a „világpiaci árszintet” milyen időszakonként határozzák meg, másrészt pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy településenként eltér ma is az áram és a gáz ára.

Hogyan érinti a szabályváltoztatás azokat a háztartásokat, akik kizárólag árammal termelik ki az energiát lakásukban?

Ezek a háztartások nyilvánvalóan sokkal többel fogják átlépni az áramfogyasztási határértéket, mint azok, akik például gázzal fűtenek és fürdenek, de árammal világítanak, így a földgáz és az áramfogyasztási teher megoszlik. A kormányzat ígérete szerint ezen családok esetében lesz valamilyen kompenzáció, ennek részletei még nem ismertek.

Mi lesz a fogyasztáshoz kapcsolt költség tételekkel, azok is drágulnak?

Mind az áram- mind a gázszámlán vannak olyan, a fogyasztáshoz kapcsolt költségtételek, amelyek sokszor épp fogyasztás arányosan számolódnak. Miután azonban a szabályozás a nyersanyag, az elektromos energia – és a földgáz ár emelkedésének kivédése érdekében született, az egyéb költségtételek esetében nem kell kétféle – rezsicsökkentett és piaci – árra számítani.

A földgáz esetében a gáz fűtőértéke korrekciós tényező. Hogy lehet ezt számolni az átlagos és az átlag feletti fogyasztás esetében?

Az átlagos fűtőérték számítás miatt a fogyasztás esetében vélhetően arányosan kell számolni a fűtőérték-kompenzációt az átlag- és az a feletti fogyasztás esetében is. 

PB-gáz esetében hogyan értelmezhető az átlag feletti fogyasztás?

A rezsicsökkentés keretében a 11,5 kilogrammos PB-gázpalackok ára került a hatósági áras körbe. Korábban Németh Szilárd kormánybiztos jelezte: fellépnek azok ellen, akik trükközve akarják kijátszani a szabályokat és kisebb töltőmérettel bíró palackokat forgalmaznak, hogy elkerüljék a rezsicsökkentett ár alkalmazását. Azonban augusztus 1-től már a MOL is csak az előírtnál kisebb, 10,9 kilogramm töltőtömegű palackokat árusít. Ezeknek az ára közel 7500 forint. Egyelőre nem ismert, hogy a kormány milyen intézkedéseket tervez ebben a kérdésben.

Meddig lesz érvényben a mostani rezsiszabályozás?

A legfrissebb (2023 február közepén) hivatalos információk szerint a rezsivédett sávhatár az egész évben érvényben marad. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sávhatár alatti fogyasztásra vonatkozó szabályok érvényben maradnak 2023 végéig. A sávhatár feletti fogyasztás esetében az úgynevezett lakossági piaci ár április 30-ig változatlan marad. Fontos szabály továbbá, hogy az úgynevezett rendszerhasználati díj a lakossági fogyasztók számára nem 2023-ban.

Szükséges-e nyilatkozatot tenni arról, hogy valaki lakossági fogyasztó, ha az új rezsiszabályok életbe lépése után- 2022. augusztus 1-jét követően – lett lakossági fogyasztó?

Igen, ezt meg kell tennie az érintetteknek. A jogosultság érvényesítése érdekében a lakossági fogyasztóvá vált felhasználónak az őt ellátó egyetemes szolgáltató felé nyilatkoznia kell, hogy mely felhasználási hely(ek), mérési pont(ok) vonatkozásában lett lakossági fogyasztó. Az egyetemes szolgáltató az új lakossági fogyasztók esetében a rájuk vonatkozó előírásokat kizárólag a nyilatkozat benyújtása után tudja alkalmazni.

Mi történik felhasználóváltozás (például költözés) esetén?

Az MVM Next tájékoztatója szerint a kedvezmény adott felhasználási helyre, egy adott felhasználó fogyasztására vonatkozik, ám idő- és fogyasztásarányosan jár. Ha például valaki fél évre szerződik egy ingatlan energiaellátására, akkor arra a felhasználási helyre biztosított kedvezményes mennyiséget az adott féléves időszak idő- és fogyasztási jelleggörbéje szerint adható mennyiség alapján kell megállapítani, függetlenül az előző szerződő, a kiköltöző fél fogyasztásától.

Mi az az állami tűzifaprogram?

Az állami erdészeti társaságoknál tavaly szeptembert követően kezdetét vette a lakossági tűzifa-értékesítés. A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. A felhasználási hely az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolványán (lakcímkártyán) feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely, vagy ennek hiányában lakóhely.

Háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható, de van lehetőség a maximális mennyiségnél kevesebb, illetve részletekben történő vásárlásra is. A Tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A programban hengeres tűzifa vásárolható.

A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként

  • Keménylombos: 30 000 forint,
  • Lágylombos: 19 000 forint,
  • Fenyő: 19 000 forint.

A tűzifa szállításának díját az ár nem tartalmazza, az átvételi pontról a felhasználási helyre, azaz a háztartásokig történő szállításról, illetve a fa feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodnia.

Hőszigetelés az Otthonfelújítási Programban: tippek és tanácsok szakértőtől
Hogyan fogj hozzá házad hőszigeteléséhez, mennyibe kerül, és mik lehetnek a buktatók? Hőszigetelő szakember segítségével válaszolunk!
Tovább a cikkre
Érkezik az új támogatás, de CSOK-ból, Babaváróból is fizethető a lakáskorszerűsítés
Az átlag felett fogyasztó háztartások idén is emelt áron fizetnek a gázért és a villanyért. Energetikai korszerűsítéssel csökkenthető a rezsi. Mutatjuk, hogy milyen támogatásokból finanszíro
Tovább a cikkre
Az energiatakarékos fűtés tízmillióval is emelheti az ingatlanod értékét, érdemes belevágni a korszerűsítésbe
Az energiatakarékos fűtésű ingatlanok milliókkal drágábbak korszerűtlen társaiknál. Érdemes felújítani, amihez olcsóbban kaphatsz lakáshitelt.
Tovább a cikkre
Még alig van itt a nyár, máris megnőtt a kereslet a klímás lakások iránt
A légkondicionáló értéknövelő egy-egy lakóingatlannál, így érdemes lehet beruházni a klímaberendezésre, akár hitel segítségével is. Mutatjuk!
Tovább a cikkre