Pénzre van szükséged?

Felújításra, autóra vagy műtétre költenéd?
Ez a magánügyed.

Szabad felhasználású kölcsön vagy hitel nagyobb vagy hirtelen kiadásra. Fogyasztóbarát kölcsönök.

Kalkulátor
Mutasd a kölcsönöket!

Mik a terveid?

Személyi kölcsönt keresek
Kis összegű kölcsönt keresek
Hitelt keresek szabad felhasználásra
A hitelcsere a kamatstopnál is kedvezőbb megoldás
A referenciakamatok eltérő mértékű emelkedése miatt több esetben a végig fix hitelek kamatai ma már alacsonyabbak, mint a hosszabb időre fixált hiteleké – de gyorsan lépni kell.
Tovább a cikkre
Megtakarítás, hiteltörlesztés és lakásfelújítás is lehet az szja-pénzből
Tartozásaik csökkentésére, lakhatási körülményeik javítására, valamint jelentős részben öngondoskodásra fordítják majd a családok a nekik visszajáró 2021-es személyi jövedelemadót.
Tovább a cikkre
Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés.
Tovább a cikkre

Mi történik, ha megadod az adataidat?

1
Amint beküldöd az adataidat a kalkulátorban kiválasztott terméknél, hitelszakértő csapatunk egy tagja a személyes kapcsolattartód lesz.
2
Hitelszakértőd egy munkanapon belül felhív és megbeszélitek, mit szeretnél, és milyen megoldások közül tudsz választani.
3
A kiválasztott banknak beküldjük az igénylésed. Online igénylésnél itt hátradőlhetsz, egyébként egyszer bemész a bankba aláírni.
4
Fogyasztóbarát kölcsönödet 3 napon belül folyósítják, online igénylés esetén 2 nap alatt.
A bank átutalja neked a kölcsönt.
Ezt az oldalt reCAPTCHA védi, és a Google és érvényesek.
Szereted magad intézni, amit lehet?
Kalkulálj velünk! Hasonlítsd össze a különböző bankok kínálatát, és találd meg a számodra legjobb megoldást.
Beállított összeg
3 000 000
Kalkulátor
Az OTP nevében támadnak a csalók! Mutatjuk, mire figyeljen!
Egy új típusú, de számos magyartalan kifejezést tartalmazó levéllel támadnak az adathalász elkövetők.
Tovább a cikkre
Senkinek sem kellett hitel a karácsonyhoz
Az ünnepek a személyi hitel piacon is elmúltak: a money.hu adatai szerint elindult a kamatemelkedés ennél a terméknél is.
Tovább a cikkre
Hiába a béremelés, az infláció miatt a hitelek gyorsabban emelkednek
A pénzromlással a hitelkamatok is meglódultak, a drágulás üteme a bérekét is meghaladja.
Tovább a cikkre

Személyi kölcsön gyakran ismételt kérdések

Alapfogalmak
Mi a személyi kölcsön?
A személyi kölcsön olyan szabad felhasználású hitel, amelynek összegét bármire elköltheted, a bank semmiféle igazolást, számlát nem kér a kölcsön elköltéséről. A személyi kölcsön feltételei közül talán a legfontosabb, hogy a hitel igényléséhez nem kell ingatlanfedezet. A biztosítékot az adós (és az adóstársak) rendszeres jövedelme adja.
A kölcsönt rendszerint halaszthatatlan és fontos kiadás fedezésére érdemes felvenni.
Mekkora összegű hitelt vehetek fel?
A piaci gyakorlat szerint a személyi hitelek összege 200 ezer és 8-10 millió forint között mozog.
A felvehető hitelösszeg az igazolt jövedelemtől függ.
Magasabb hitelösszegre számíthatsz annál a banknál, ahova a jövedelmed érkezi.Ők ismerik a múltadat, látják a számlaforgalmadat.
Fontos kitétel, hogy a személyi hitelekre is vonatkoznak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelfék szabályai. Így a havi - az esetleges más hitelekkel együtt számított - törlesztőrészleted (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet - JTM) nem haladhatja meg 500 ezer forint alatti jövedelemnél az 50, efelett a 60 százalékot.
Használhatom-e hitelkiváltásra a személyi hitelt?
Miután a kölcsön szabad felhasználású, természetesen van mód arra, hogy az új hitelből korábbi tartozásaidat fizesd meg. A hitelkiváltó hitelcélt érdemes a bankoknak előre jelezni - bizonyos esetekben kedvezőbb kamatot kaphatsz - kivéve, ha az adott banknál meglévő kölcsönödet szeretnéd kiváltani.
Mennyi időre vehetek fel személyi hitelt?
A kis összegű személyi hitelek, a gyorskölcsönök esetében akár 3-6 hónap is lehet a futamidő. A nagyobb összegű kölcsönök esetében a bankok jellemzően maximum 8 éves futamidőt szabnak meg. Az átlagos futamidő még a nagyobb összegű kölcsönöknél sem haladja meg az 5 évet (60 hónapot).
Mit tekint a bank igazolt jövedelemnek?
A bank elsődleges jövedelemnek a munkabérből származó igazolt jövedelmet tekinti. A nem igazolható bevételnél semmiféle biztosíték nincs arra, hogy az a jövőben is megérkezik majd.
A bank megvizsgálja a potenciális adós (illetve az esetleges adóstársak, kezesek) gazdasági és jogi helyzetét. Az igazolhatóság elengedhetetlen a bank számára, mivel ezzel biztosítja magát afelől, hogy fizetni tudod a törlesztőrészleteket.
Akár a hitelösszeg nagysága is függhet attól, hogy milyen munkakört igazolsz. Jellemzően a több éve meglévő, határozatlan idejű munkaszerződés mellett dolgozók kaphatnak magasabb összeget.
Ki kaphat személyi kölcsönt?
Vállalkozóként kaphatok személyi hitelt?
Igen. Egyéni vállalkozók, sőt egyre több bank esetében már Katás (Kisvállalkozások Tételes Adója) vállalkozók is kaphatnak személyi hitelt. Az igényléshez NAV-os jövedelemigazolás, illetve köztartozás mentesség igazolásához nullás igazolás szükséges a cégre és magánszemélyre vonatkozóan is.
Nyugdíjasként is vehetek fel személyi kölcsönt?
Igen. Ebben az esetben a nyugdíj számít rendszeres jövedelemnek és a nyugdíj összege határozza meg a JTM mértékét is.
Néhány bank felső korhatárt - jellemzően 70 vagy 72 évet - határoz meg, ameddig a hitelt vissza kell fizetni. Ez befolyásolhatja a felveendő hitel futamidejét és indirekt módon a maximálisan felvehető hitelösszeget.
Ki van kizárva a hitelfelvételből?
A bankok döntő része a következő esetekben zárja ki (azaz nem ad hitelt) az adóst:
 • Ha korábbi hitelével mulasztást követett el, így a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív listáján (a korábbi BAR-listán) szerepel. A KHR-be kerülés feltétele, hogy az adós legalább egy hitele esetében 90 napon túli, a mindenkori minimálbért meghaladó hiteltartozást halmozott fel.
  • A bankok egy része megkülönböztet aktív és passzív KHR-státuszt. Aktív státuszú - jelenleg is fennálló, a feltételeknek megfelelő tartozással bíró - KHR-listásnak nincs értelme hitelért folyamodnia, a bankok ezeket az adósokat automatikusan elutasítják.
  • A passzív KHR-státusszal bíró ügyfél - akinek 5 éven belül volt mulasztása, de most nincs késedelmes tartozása - egyes bankoknál remélhet kölcsönt, ám ennek kamata a magasabb kockázat miatt mindenképp magasabb lesz.
 • Ha igazolt jövedelme nem éri el legalább a minimálbér összegét. (Ők adóstárs bevonásával még kaphatnak kölcsönt.)
 • Ha nem tud legalább 3 hónapos folyamatos határozatlan idejű munkaviszonyt igazolni a jelenlegi munkahelyén.
Kamatok, költségek
Mekkora lehet a hitel kamata?
A személyi kölcsönök kamatai a hitelösszeg nagyságától, a futamidőtől és az igazolt jövedelemtől függően eltérőek lehetnek.
Jellemzően magasabb hitelkamattal számolhatsz, ha csak rövid időre, kisebb összeget veszel fel, hiszen a hitelügyintézés fix költségeit is meg kell termelni.
Ha magasabb igazolt jövedelemmel rendelkezel és hosszabb futamidőre veszel fel nagyobb hitelösszeget, akkor ma már szinte a jelzáloghitelek kamatszintjén is megkaphatod a hitelt, hiszen a banknak “biztos bevételt”, minimális kockázatot jelentesz.
A személyi hitelek is fogyasztási hitelnek minősülnek, így rájuk is vonatkozik az a szabályozás, amely szerint a hitel mindenkori Teljes Hiteldíj Mutatója (THM) nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét.
Van-e a hitelnek egyéb költsége?
A bankok kérhetnek a kölcsön után folyósítási díjat, de ezt általában elengedik.
Változhat-e a kamat a futamidő alatt?
A személyi hitelek döntő részét ma már végig fix konstrukcióban hirdetik meg, azaz az első törlesztőrészlettől az utolsóig ugyanazt az összeget kell fizetned. Az MNB által bevezetett Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) esetében alapfeltétel, hogy a futamidő alatt nem változhat a hitelkamat. (Az MFSZ-ről a későbbiekben még olvashatsz.) A korábban felvett hitelek közül néhány még változó kamatozású, ám ezek lassan kikopnak a piacról.
Hol nézhetek utána az aktuális hitelkamatoknak?
A kondíciós listák a bankok fiókjaiban és honlapján találhatóak. Itt viszont a számos paraméter (hitelösszeg, futamidő, igazolt jövedelem) miatt sok esetben igen széles sávot felölelő -tól -ig típusú kamatajánlatot találunk. Ezért nehéz kiszámolni, mennyi is lehet a kölcsön a te konkrét esetedben.
A bankok egy része saját honlapján kalkulátort működtet, ám itt csak az adott bank ajánlatát tudjuk kiszámolni. A korábban már említett esetekben, amikor saját bankod keres meg, személyre szabott egyedi ajánlatot is kaphatsz.
Ugyanakkor minden döntés előtt érdemes több bank ajánlatát összehasonlítani. Ebben nagy segítséget jelent a money.hu személyi hitel kalkulátora. Szakértőink a hitelfelvétel folyamatában is segítenek neked.
Előtörleszthető-e a hitel?
Igen. A kölcsön bármikor elő- és végtörleszthető, ennek ugyanakkor költsége van. A bankok a tartozás egy bizonyos százalékáig általában évente egyszer biztosítanak ingyenes előtörlesztési lehetőséget.
Mi történik, ha nem törlesztem a hitelem?
Amennyiben nem fizeted a hiteledet, a banknak jogában áll a bankszámládra érkező fizetésből a törlesztőrészletnek megfelelő összeget levonni. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a hitelt és költségeit a bank bírósági úton, végrehajtás keretében is jogosult visszakövetelni.
A hitelfelvétel folyamata
Hogyan készüljek fel a személyi hitel felvételére?
 1. Határozd meg a hitelcélt!

  Bár a személyi hitel szabad felhasználású, azt csak akkor érdemes felvenni, ha konkrét célokat, beruházásokat szeretnél megvalósítani belőle. Érdemes tájékozódni a hitelcél költségeiről - így pontosabb képed lesz arról, mekkora hitelre is lesz szükséged a felvételhez.

 2. Mérd fel a lehetőségeidet!
  Nézd meg, átlagosan mennyi a költségeid levonása után rendelkezésre álló szabad jövedelmed. Ez a törlesztőrészlet meghatározása érdekében lehet fontos – nem szabad túlzottan kifeszíteni magad. A törlesztőrészlet mértéke természetesen befolyásolja a hitel összegét.

  Jó tudni:
  A bank élettársaddal/házastársaddal együtt is vizsgálhatja a havi jövedelmeteket és a közös kiadásaitokat, ebben az esetben kettőtök összevont szabad jövedelmét nézik, és ebből állapítják meg a maximális havi törlesztőrészletet.

 3. Válaszd ki a legoptimálisabb hitelt és indítsd el az igénylési folyamatot!

  Fontos látni, hogy bár a legkézenfekvőbb attól a banktól igényelned a személyi kölcsönt, ahol a számládat vezeted, mégis érdemes körülnézni a piacon. A bankod látja a számlamúltadat, ismeri az adataidat, ezért gyorsan, akár órák alatt kiutalhatják számodra az igényelt hitelösszeget.

  Azonban a bankok komoly versenyben vannak egymással, így bizony sokszor előfordulhat, hogy saját bankod helyett egy másik hitelintézet nyújtja a legmegfelelőbb ajánlatot.

  A rendelkezésre álló hitelek összehasonlítására a money.hu komoly segítséget tud nyújtani. Kalkulátorunkkal ki tudod választani a számodra legkedvezőbb kölcsönt, sőt, a hiteligénylés folyamatában is végig veled lehetünk: segítünk a szükséges dokumentumok meghatározásában, beszerzésében, a teljes adminisztrációs folyamatban.

Milyen dokumentumokat kér a bank?
Ha saját bankodtól igényelsz hitelt, meglehet, hogy egyetlen papír benyújtására sem lesz szükséged. Sőt, egyre többször a bankod ajánl fel számodra órák alatt igényelhető hitelt, amihez elég egy online űrlap kitöltése.
Ha más banktól igényelsz kölcsönt, a következő dokumentumokra minden esetben szükség lesz a hitelkérelemhez:
 • Személyi igazolvány (vagy útlevél, jogosítvány)
 • Lakcímkártya
 • Adókártya
 • Munkáltatói igazolás
 • Utolsó 2-3 bankszámlakivonat
A bankok kérhetik, hogy igazold, milyen meglévő hiteleid vannak, vagy adj nekik felhatalmazást, hogy adataidat lekérdezzék a KHR minden adóst nyilvántartó úgynevezett pozitív listájáról. Ezt a felhatalmazást megtagadhatod, ám jellemzően ekkor nem, vagy csak magasabb kamaton kapsz hitelt.
Szükség van-e személyes jelenlétre?
Nem. A személyi kölcsönök esetében a jogalkotó már megteremtette a teljes körű online hiteligénylés feltételeit – természetesen ez a legflottabbul a számlavezető banknál történő kölcsönigénylés esetében zajlik így. A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MFSZ) esetében alapkövetelmény a hitel teljes körű online igénylése és folyósítása.
Mennyi idő alatt kaphatom meg a személyi hitelt?
A személyi hitelnél nagyon rövid lehet az átfutási idő. Saját bankod a számlatörténet alapján lényegében bírálati idő nélkül dönthet a kölcsön megadásáról. Sok esetben maga a bank keres meg (levélben, emailben, vagy épp az elektronikus banki csatornán keresztül) és ajánl fel számodra egy azonnal hozzáférhető hitelösszeget. Ekkor az igény teljesen online intézhető és az igényelt kölcsön összege mindenféle utánajárás nélkül, akár 1 órán belül landolhat a számládon.
Ha kedvezőbb kamat érdekében másik bankot választasz hitelfelvételhez, akkor a bank a hitelbírálathoz szükséges igazolások beérkezésétől számított néhány napon belül lefolytatja a bírálatot és dönt arról, hogy folyósítja-e a kért hitelt.
Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel tudnivalók
Mi az a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MFSZ)?
Az MNB az ügyfelek érdekében a bankoktól egységes feltételekkel bíró személyi kölcsönök megalkotását várja el. A kölcsönök az egységes feltételek alapján jobban összehasonlíthatóak, így nyugodtabban dönthetsz az olcsóbb termék mellett, nem ér majd meglepetés.
A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel esetében előírás, hogy a hitelt a megfelelő igazolások befogadását követően 3 munkanapon, teljeskörű online hitelfelvétel esetén maximum 2 munkanapon belül folyósítani kell pozitív hitelbírálat esetén.
Mik a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MFSZ) egységes feltételei?
 • A hitelt szabad felhasználásra és hitelkiváltási célra egyaránt fel lehet venni.
 • A kölcsönszerződés maximális futamideje 7 év.
 • A kölcsönnek a futamidő végéig rögzített, fix kamatozásúnak kell lennie.
 • A hitel kamata nem haladhatja meg a hitelhez választott referencia-érték (bankközi kamatláb, Bubor vagy állampapírhozam) +15 százalékát 500 ezer forint alatti hitelösszeg, és +10 százalékát 500 ezer forint feletti kölcsön esetében.
 • A hitelt a megfelelő igazolások befogadását követő 3 munkanapon, teljeskörű online hitelfelvétel esetén maximum 2 munkanapon belül folyósítani kell.
 • A folyósítási díj maximuma a hitelösszeg 0,75%-a lehet, de teljeskörű online hitelfelvétel esetén folyósítási díj nem számítható fel.
 • Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5%-át. Ha a futamidő nem éri el az 1 évet, az előtörlesztés díjmentes.

Mikor jöhet jól egy személyi kölcsön?

Ha pénzre van szükséged, az egyszerű és gyors megoldás egy személyi kölcsön lehet. Autóra, felújításra, egészségügyi kiadásokra vagy bármilyen célra felvehetsz személyi kölcsönt, ha van rendszeres igazolt jövedelmed. Szabadon döntheted el, mire költöd. Ingatlanfedezet nélkül igényelheted.
Kis összegű személyi kölcsönhöz félmillió forintig nagyon gyorsan juthatsz a legtöbb banknál. Választhatsz minősített fogyasztóbarát személyi hitelt, végig fix kamattal és gyors folyósítással. Hasonlítsd össze a lehetőségeid. Ha kéred, segítünk az intézésben is, és neked ez nem kerül semmibe. Szolgáltatásunk ingyenes, mert a jutalékunkat a bank fizeti.

Banki partnereink

Kalkulátorainkban az alábbi hazai bankok ajánlatait dolgozzuk fel, tesszük összehasonlíthatóvá, hogy tudatos döntéseket hozhass.