Kövess minket:

Hol tartsuk a pénzünket? Fiók vagy bankfiók? Ez itt a kérdés

Promóció

A jegybanki alapkamat jelenleg 0,9%, és elsősorban ez eredményezi azt, hogy nem számíthatunk magas betéti kamatokra. Az utóbbi évek folyamatos kamatvágása nem kedvez a betétlekötést választóknak. Néhány évvel ezelőtt még akár 8-9 százalékot is kaphattak az ügyfelek a lekötött pénzük után, manapság viszont azt tapasztalhatják, hogy meg kell elégedniük általában 1 százalék körüli kamattal. Megmutatjuk, hol lehet találni 2 százalék feletti kamatot, akár feltételektől mentesen is.

Ezért érdemes lekötni a pénzünket

Promóció

Az utóbbi években folyamatosan csökkent a jegybanki alapkamat, amelynek értéke jelenleg 0,9%. Ennek megfelelően csökkentek a hitelkamatok és a betéti kamatok is. A banki kölcsönt felvevőket ez a kamatcsökkentő folyamat kedvezően érintette, hiszen így már sokkal kisebb terhet jelent egy hitel visszafizetése. Ám ha megtakarított pénzünkkel szeretnénk kezdeni valamit, akkor szembesülnünk kell azzal, hogy általában meg kell elégednünk 1 százalék körüli betéti kamattal. Körülnéztünk, hogy mi a helyzet a lekötött betétek piacán, és megmutatjuk, hogy az alacsony jegybanki alapkamat ellenére is lehet találni 2 százalék feletti betéti kamatot.

Forintos tippek betétlekötéshez

Promóció

Van szerencsénk bemutatni olvasóinknak Forintos Frigyest, aki egy kisvárosi újságnál dolgozik, írásai kapcsán pedig némileg jártas a pénzügyek területén is. Ismeretségi köre eléggé kiterjedt, barátai mindig kikérik a véleményét, ha banki ügyekről van szó. Frici híres arról, hogy mindenben igyekszik megtalálni a legkedvezőbb lehetőséget, legyen szó hétvégi nagybevásárlásról, vagy akár egy hitel felvételéről. Ezúttal lekötött betétekről kéri véleményét egy régi iskolatársa.

Még mindig van 2 százalék feletti betéti kamat

Promóció

A jelenlegi alacsony jegybanki alapkamat (0,9%) mellett nem számíthatunk magas betéti kamatokra. Az utóbbi évek folyamatos kamatvágása kedvez a hitelt felvevőknek, de a betétesek rosszabbul járnak, mint 3-4 évvel ezelőtt, amikor még akár 8-9 százalékot is kaphattak lekötéseikre. A megtakarításukat gyarapítani szándékozók azt tapasztalhatják, hogy ha lekötött betétbe tennék a pénzüket, meg kell elégedniük általában 1 százalék körüli kamattal. Megmutatjuk, hol lehet találni 2 százalék feletti kamatot.

Itt vannak a legjobb betéti kamatok

Promóció

Sokan a betétlekötést tartják a legbiztonságosabb megtakarítási formának, mivel ha lekötött betétbe fektetjük a pénzünket, akkor előre tudjuk, hogy mennyi kamatot kapunk a végén. A jelenlegi 1,35%-os jegybanki alapkamat mellett azonban nem számíthatunk túl magas betéti kamatokra. Persze akadnak kivételek, olyan betétek, amelyeknél akár 5% feletti is lehet az éves kamatláb és az EBKM, de ezeket csak mindenféle extra feltételek teljesítésével adják a bankok. Lássunk néhány példát, hogy mik is lehetnek ezek az elvárások az ügyfelek felé.

Ezek a legjobb rövid futamidejű betétek

Promóció

A jegybanki alapkamat jelenlegi 1,35%-os értéke mellett már az is ritkaságnak számít, ha a betétünkre kapott kamat nem megy el az adóra, a számlavezetési díjra és a készpénzfelvétel vagy az átutalás díjára. Azonban bármilyen hihetetlen, de akár 4%-os betéti kamat is elérhető, persze csak addig, amíg a megtakarításunk friss pénznek számít. Mutatjuk, hogy 2-3 hónapos lekötés esetén jelenleg melyek a legmagasabb kamatot kínáló betétek.

Fejlődés biztos alapokon és vonzó ajánlatok egy helyen

Promóció

Bemutatjuk azt a bankot, amellyel mindenki csak nyerhet, hiszen Magyarországon olyan egyedülálló újdonságok várják, mint VideóBank, SMS-díjak nélküli üzenet a tranzakcióról (GRÁNIT Üzenő), prémium feltételek nélküli platina betéti bankkártya, no és persze vonzó betéti kamat- és számlakondíciók. Ki gondolná, hogy egy magyar és részben állami tulajdonnal is rendelkező bank 4 év alatt olyan sikert ér el, amelyre még a nemzetközi média is felfigyelt?

Mi történik ha eladják a bankomat?

Csaknem korlátlan bankfelvásárlóként lépett fel a magyar állam a közelmúltban. Jelentős magyar piaci részesedéssel rendelkező, részben vagy egészében eladósorban lévő leánybankokat vásárolt meg azok külföldi anyabankjaitól. Miközben az adásvételek titkos háttéralkuk során formálódtak, mintha mindenki megfeledkezett volna arról, hogy a bank valójában ügyfelekből áll, akiknek a sorsát, hiteleit, betéteit, sőt mindennapi bankügyeit akár komolyan is befolyásolják ezek a döntések. Vajon mi lesz az ügyfelekkel?

Terítéken az ország pénzügyi intelligenciája

Pénzügyi Tudatosság Teszt néven indítottunk felmérést. Az ország lakossága jelentősen le van maradva az uniós átlaghoz képest pénzügyi ismeretei alapján. Ezen területet fejlesztendő minden kitöltő személyre szabott ajánlást kap arról, hogy miben érdemes tágítania pénzügyi ismereteit, másrészt az eredmények egy hosszú távú projekt alapját is képezhetik.

Ha már megtakarítanál, de még nem tudod, hogy mibe rakd a pénzed

Cikkünkben végigvesszük az összes piaci megtakarítási lehetőséget azzal a céllal, hogy kiválaszthasd, hogy neked melyik a legszimpatikusabb és melyik illeszkedik a legjobban a céljaidhoz. A legegyszerűbb és legkevésbé kockázatos megtakarítási lehetőségtől egészen a legkockázatosabbig megyünk, ahol ugyan már hatalmasat nyerhetünk, de ugyanúgy bukhatunk is. Ki-ki ott szállhat ki az étlapból, ahol a lehetőségei és kockázatvállalási képessége engedik.

Így találd meg a számodra legolcsóbb banki ajánlatot

A pénzügyekkel általában nem szeretünk foglalkozni és az érthetetlen jogi szakzsargont vagy banki szakmai nyelvezetet is kerüljük, sokan nem is értik ezeket. Viszont ha azt szeretnénk, hogy a mindennapokban használt banki szolgáltatások közül a számunkra megfelelő és kedvező díjút megtaláljuk, tisztában kell lennünk az alapokkal. Segítünk, hogy ha máskor választás előtt állsz, banki hirdetménnyel találkozol, vagy hivatalos levelet kapsz bankodtól értsd, hogy mi mit jelent.

Így legyél tudatos a pénzügyekben

A pénzügyek kezelésével nem születünk együtt. Az első minta a család, ahol általában nem beszélünk pénzügyekről és nem vezetnek erre rá szüleink. Aztán felnőttként - vagy már a diákéveinkben is - rákényszerülünk arra, hogy beosszuk a havi jövedelmünket, netán takarékoskodjunk, gyűjtögessünk is a távolabbi céljainkra. Könnyen követhető tanácsokkal segítünk, hogy megtudd, hova megy el a pénzed, hogyan oszd be jobban és legfőképp hogyan hozz ki minél többet belőle.

Optimalizálni akarod a befektetésed utáni adót? Itt a megoldás!

Év vége felé általában megnő az érdeklődés az adóoptimalizáló befektetések és állami visszatérítések irányába. Ha ezek mindegyikét kihasználjuk, akkor akár százezreket is visszakaphatunk az államtól, vagy akár hamarabb hozzájuthatunk adómentesen a befektetett pénzünkhöz. Sok ilyen konstrukció van, a NYESZ, az önkéntes nyugdíjpénztárak, az adókedvezményekkel vonzóvá tett nyugdíjbiztosítások, amelyekkel összességében akár 280 ezer forintnyi adót is megtakaríthatunk.

Betéteseknek kihagyhatatlan: így boldogulhatsz nagyító nélkül a mai betétkamatok közt!

Azt valamennyien tudjuk, hogy a banki lekötött betétek ugyan nem hoznak sokat, de az egyik legbiztonságosabb befektetéseknek számítanak, ráadásul könnyen el is érhetőek. Mit tegyenek azok, akik a magasabb hozamért cserébe sem szeretnének felhagyni a teljes biztonsággal? Segítünk.

Megéri bérletet venni a Bubira?

Nemsokára végre tényleg elindulhat a Bubi, Budapest közbicikli programja. A belvárosban bármikor, bárki kölcsönözhet majd egy kisebb útra kerékpárt, hogy gyorsabban jusson el céljához. De vajon megéri bérletet venni vagy inkább szerezzünk be egy saját biciklit, esetleg maradjunk a tömegközlekedésnél?

Itt az infláció újra, félthetjük a bankba tett pénzünket

Újra van infláció Magyarországon – jelentette a KSH. Persze a BankRáció olvasóinak ez egy csepp meglepetést sem okoz, hiszen eddig is leginkább a rezsicsökkentés miatt volt ennyire alacsony a pénzromlás mértéke. Az sem jelent újdonságot, hogy a bankban tartott pénzünk egyre kevesebbet érhet így a jövőben. De most megnézzük, hogy mennyire rossz valójában a helyzet.

Mi az a befektetési alap, tényleg ide kell tenni a pénzünk?

A napokban figyelmeztettük olvasóinkat, hogy a jövőben egyre inkább a betétek reálhozamának csökkenésétől kell tartani. Azaz, amíg a betéti kamatok alacsonyak maradnak, megnőhet az infláció, vagyis a pénzünk még a bankban is veszíthet az értékéből. Érdemesebb más befektetések után nézni, mint a befektetési alapok. De mi fán is terem a befektetési alap?

36 ezer ok, hogy ne igyál többet palackozott vizet

Valamikor a legtöbbet és legkönnyebben egészen egyszerű dolgokkal tudunk spórolni, amik ott vannak az orrunk vagy jelen esetben épp a szánk előtt. Ez épp bicajon jutott eszembe, amikor 30 fokban megszomjaztam és elővettem az ásványvizes üvegemet, amit még otthon töltöttem fel csapvízzel, ami kevesebb, mint fél százalékába kerül az üveges vizeknek.

Tudd meg te is, hogy úgy gondolkozol-e mint egy gazdag!

Egy most világot látott felmérésből kiderül, hogy a szegényebb emberek bizony teljesen másképp látják a világot, mint a jóval tehetősebbek. Az amerikai kutatás a forintban számolt milliárdosok válaszait hasonlította össze azokéval, akik csak néhány százezres vagy milliós megtakarítással rendelkeznek. A válaszok alapján összeállítottunk egy tesztet, hogy te is megnézhesd, hogy miben gondolkozol másképp azoktól, akik meggazdagodtak.

Melyik bankban a legjobb tartani a pénzünk?

A BankRáció.hu-nál a legfőbb célunk, hogy az általunk fejlesztett oldal látogatói mindig a lehető legjobb döntést hozhassák meg pénzügyeikkel kapcsolatban. A hirdetmények apró betűs részeinek bogarászása helyett átláthatóan és pontosan össze tudják hasonlítani az egyes pénzügyi szolgáltatásokat. De mi van akkor, amikor a legjobb bankot keresi valaki, ahol biztonságban tudhatja a pénzét úgy, hogy az a lehető legjobb hozamot is hozza? Ezért hoztuk létre a bankok listáját, amely több kalkulátorunk eredményét is tükrözi, hogy egy átfogóbb képet kaphassunk a lehetőségekről.

7 tipp, hogy legyőzd a nővekvő benzinárakat

Az iraki események és a következményektől való félelem 2008 óta először vitte 115 dollár fölé a nyersolaj hordónkénti árát. Előreláthatólag emiatt már a jövő héten is tovább drágul a benzin idehaza. Érdemes egyre jobban odafigyelni, hogy mennyire nyomjuk a gázt, spóroljunk a benzinnel!

A bankok legnagyobb trükkjei: ezért ígérnek magasabb kamatot

Promóció

Amikor még szép kamat járt a betétek után, kevésbé találkozhattunk a bankok legnagyobb kamattrükkjeivel, amivel próbálnak az alacsony jegybanki alapkamat és a valódi verseny hiánya miatt is vonzó számokat írni a betétek hozamaihoz.

Most kell lecsapni a 10 000 darab új érmére? Később egy vagyont kaszálhatunk

A különleges érmék idővel szinte mindig többet érnek. Igaz volt ez a kossuthos százasra, de ma már a rákóczis 5 ezresért is kaphatunk akár négyszer ennyit is a gyűjtőktől. Érdemes tehát az új tízezresekbe tenni a pénzünk?

Mibe kell fektetni, ha gyorsan akarsz meggazdagodni?

A Business Insider írója szedte össze, hogy szerinte mibe érdemes fektetni a pénzünket a következő időszakban vagy éppen milyen foglalkozást érdemes választani, ha jó anyagi körülmények között akarjuk leélni életünket.

12 dolog, amit a sikeres emberek csinálnak reggeli előtt

Mitől lesz sikeres valaki? Sokan a tehetségnek vagy a szorgalomnak tulajdonítják azt, hogy egyeseknek jobban megy. De ha azokat kérdezzük, akik milliókat keresnek saját munkájuk révén, teljesen mást mondanak. Szerintük kicsin múlik, hogy ki lesz igazán sikeres, például azon, hogy mit csinál még a reggeli előtt.

Most van itt az ideje euróban takarékoskodni?

Az irodánkhoz közeli váltóban épp 308,3 forintért lehet venni az eurót. Ez elég kedvező az elmúlt hetekben megszokott értékekhez képest. Összeszedtük tehát a legjobb euró betéteket, hogy legyen hova tenni az euró megtakarításokat.

Tudd jó helyen a pénzed, ahol évekig magas marad a kamat

Hol érdemes tartani pénzünk a következő években, ha azt szeretnénk, hogy biztonságban legyen és mindig megfelelő hozamot is hozzon? Aki most készül lekötni a pénzét, az leginkább attól tarthat, hogy mi lesz akkor, ha megugranak a kamatok. Megnéztük, hogy az adóelőnyöket is kínáló Tartós Befektetési Számlák közül melyik kínál megfelelő hozamot most és melyik tartaná a lépést a megugró kamatokkal is.

Azt mondják meg, hogyan tegyek félre minimálbérből?

Az összes betétes, megtakarítós, öngondoskodós cikkre érkező 2. vagy 3. olvasói komment, hogy "Azt mondják meg, hogyan tegyek félre minimálbérből?". Most azoknak szeretnénk elsősorban tippeket adni, akik kevés pénzből szeretnének elkezdeni takarékoskodni. Különösen azért fontos ez, mert azt látjuk, hogy sokan nem tudják, hol kezdjék el, míg mások rossz megtakarítási formát választanak.

Itt vannak a legjobb lekötött betétek

Még a nyaralásig hátralévő hónapokban is sokat hozhat a pénzed, de a bankok között igazán nagy különbség akkor van, ha nagyobb összeget teszel be hosszabb időre. A legjobb betéti kamatokat kerestük a Bankráció.hu-n.

A blogban megjelenő szöveges vélemények csak az író személyes nézeteit tükrözik, nem a money.hu-ét