Kövess minket:

Pörögnek a bankkártyák - rekord született

Az elektronikus fizetési megoldások egyre nagyobb teret nyernek Magyarországon, a múlt év első kilenc hónapjában több mint 3100 milliárd forintra rúgott a kártyás vásárlások összértéke, ami 26 százalékos emelkedést jelent 2016 azonos időszakához képest.

Mutatunk néhány érdekes bankszámlát

Promóció

Nem minden esetben annál a banknál kapjuk a legkedvezőbb áron a szolgáltatásokat, ahol már évek óta ügyfelek vagyunk. A bankok a kedvezményekkel általában új ügyfeleket próbálnak szerezni, és kevésbé értékelik az ügyfelek hűségét, mint azt esetleg gondolnánk. Így történhet az, hogy a kevésbé tájékozott ügyfelek akár sok évre is beragadhatnak egy olyan régi számlacsomagba, aminél az aktuális bankszámlák már lényegesen alacsonyabb költségekkel használhatóak. Megmutatjuk, hogy mire érdemes figyelni bankszámla választásakor.

Egy jó bankszámla akár autót is érhet

Promóció

Akár évente tíz-tizenötezer forintot is spórolhatunk költségeinken, ha a szokásainknak leginkább megfelelő bankszámlát választjuk magunknak. A választék bőséges, nehéz eligazodni a banki ajánlatokban, és az is előfordulhat, hogy a reklámozott számlánál sokkal olcsóbbat is találhatunk, ha a kereséshez összehasonlító kalkulátort használunk. Egyes bankoknál a számlavezetés, máshol a készpénzfelvétel, megint máshol az átutalások költsége a kedvezőbb. Mutatunk néhány olyan bankszámlát, melyekkel csökkenthetjük költségeinket.

Kártyapiac 2017 - Digitalizáció & PSD2 kihívásai és lehetőségei, Budapest, 2017. április 25-26.

Új szelek fújnak, új idők járnak: PSD2, azonnali fizetési rendszer, digitalizáció, fintech bomba, növekvő készpénzállomány, alternatív fizetési megoldások. Csak néhány, a bankkártyák világát érintő és jelentősen befolyásoló kihívásokból.

Extra bankszámlák 300 ezer forint felett keresőknek

Promóció

A prémium ügyfélszegmenshez tartozó ügyfelek váltanak bankot a legnehezebben, hiszen a csoportos beszedések vagy a lekötött banki betétek mellett a teljes befektetési állományukat is át kell vinni az új bankhoz. Bár át lehet vinni csak a bankszámlát is, amennyiben jobbat talál valaki a jelenlegi helyett, de a prémium kedvezmények elsősorban az egész pénzügyi állomány áthelyezése után élvezhetők igazán. A BankRáció.hu utánajárt, hogy mi várja a 2016 őszén megújult, ún. egyszerűsített bankváltási folyamatot igénybe vevő ügyfeleket a nagyobb bankoknál. A prémium ügyfeleket már nem csak kedvezmények, de az egész életstílusra kiható szolgáltatások is csábítják, melyeknek néha bizony nehéz ellenállni azzal, hogy nem vált bankot az ember.

Bankszámlával takarékoskodni? Mutatunk néhány jó lehetőséget

Promóció

A bankok néhány évvel ezelőtt a rájuk kivetett adók miatt jelentősen megemelték a díjaikat. Egyre másra eltűntek az addigi „nullás” számlák, ám kis odafigyeléssel és a megfelelő bankszámla és kártya kiválasztásával banki költségeinken jelentősen spórolhatunk. Mutatunk néhány lehetőséget, amivel évente akár több tízezer forintos megtakarítást is elérhetünk.

Egyszerűsödött a bankváltás

A korábbinál egyszerűbb, gyorsabb és legfőképpen ügyfélbarátabb lett a bankváltás a jogalkotó által 2016 október végén bevezetett új szabályokkal. Legfeljebb 12 nap alatt kompletten lehet bankot váltani és az új bank ki is értesíti a partnereidet, munkáltatódat a számlaszám változásról. Most bemutatjuk a legfontosabb teendőket, melyeket betartva biztosan gyors és akadálymentes lesz a bankváltás.

Eléri a 150 ezer forintot a havi jövedelmed? Bankolj több kedvezménnyel!

Promóció

Régebben a 150 ezer forintnyi havi jövedelemátutalás vagy jóváírás volt az a határ, amelynél megnyíltak a banki kedvezmények, az úgynevezett nullás csomagok. Bár ezeket elkaszálta a pénzügyi tranzakciós illeték és a törvényileg ingyenes készpénzfelvétel, továbbá a bankközi jutalék törvényi szabályozása, azért így is állva maradt pár számlacsomag. Bemutatjuk azokat a csomagokat, amelyekkel változatlanul kedvezményesen lehet bankolni havi nettó 150 ezer forintos jövedelemmel.

Minimálbérrel is megéri váltani egy jobb számlacsomagra!

Promóció

Sokan azt gondolhatják, csak a tehetősebbek kiváltsága a kedvező bankszámla díjcsomagok kínálata, ez azonban egyáltalán nem így van. A Biztosítás.hu most bemutatja a minimálbéresek számára legkedvezőbb bankszámla ajánlatokat, melyekre 2016. október 29-e óta az egyszerűsített bankváltási folyamat keretében, a régi bank felkeresése nélkül is át lehet váltani.

Új vállalkozást indítasz? Válassz egy jó céges számlát!

Promóció

Amikor elindítunk egy vállalkozást, a sok egyéb teendő mellett nyitnunk kell majd egy céges számlát is. Milyen szempontokat célszerű figyelembe vennümk a számlanyitáskor? Melyik banknál érdemes megnyitni? Mennyibe fog kerülni? - Érdemes alaposan átgondolni a számlaválasztást, hiszen a vállalkozás kezdetekor minden forint megtakarítása fontos lehet.

Megérkezett a jövő fizetési megoldása Magyarországra

Promóció

Kutatók, szakemberek kutatják évek óta, hogy vajon merre halad a napi fizetések fejlődése. Több lehetőség is nyitva áll, hiszen a pár év múlva bevezetendő azonnali átutalás mindenképpen egy figyelemre méltó alternatíva lesz, mégis úgy tűnik, a jövő hétköznapjaiban megkerülhetetlen lesz az a mobilfizetési megoldás is, melyet a GRÁNIT Bank GRÁNIT Pay névvel mutatott be a szakma és a sajtó képviselőinek 2016. szeptember 30-án.

10 fontos szabály, amelynek betartásával nem lopják el a pénzed a neten

Ahogy a magas telefonszámlák ellen nem nyújt védelmet, ha leragasztjuk a telefonunk hívásindítóját, éppúgy az internetbankos visszaélések ellen sem igazán hatékony fegyver, ha félelmeinktől vezérelve inkább be sem kapcsoljuk a számítógépünket vagy a laptopunkat. Bár az utóbbi időkben az internetre terelődtek át a pénzügyi visszaélések, ott is változatlanul az ember a leggyengébb láncszem. Ahogy a fizikai visszaélések során is. Most azonban megmutatjuk a legfontosabb szabályokat, melyek betartásával többé nem kell félned.

Indul az utazás, csak erre vártál

Ezúttal kissé rendhagyó témáról írunk, ugyanis az Európa bajnokság kapcsán beindult hazánkban a fociőrület. Válogatottunk az előzetes várakozásokat túlteljesítve szerepel, így még azok is érdeklődéssel fordulnak a képernyők és a szabadtéri kivetítők felé, akik eddig egyáltalán nem érdeklődtek a magyar foci iránt. Kollégánk az Izland elleni drámai csatát a helyszínen nézte végig, így most egy élménybeszámoló következik a Marseille-be vezető útról és a helyszínen tapasztaltakról.

Ez történt az elmúlt évben a hazai fizetési piacon

Mit keres a QR-kód a postai csekkeken? Miért kellett megszűnnie a Penny készpénzfelvételi szolgáltatásának? Mi az a lenyűgöző ajánlat, amitől jobb lesz a kártyaelfogadást tervező hazai vállalkozásoknak? Kielemeztük az elmúlt 12 hónap fizetési eseményeit, melyek Téged is érinthettek.

Számlák szokásaink szerint

Promóció

Akár évente húsz-huszonötezer forintot is spórolhatunk költségeinken, ha a szokásainknak leginkább megfelelő bankszámlát választjuk magunknak. A választék bőséges, nehéz eligazodni a banki ajánlatokban, és az is előfordulhat, hogy a reklámozott számlánál sokkal olcsóbbat is találhatunk. Egyes bankoknál a számlavezetés, máshol a készpénzfelvétel, megint máshol az átutalások költsége a kedvezőbb.

Kártyapiac 2016 - Fókuszban a virtuális és mobil világ

Promóció

Az idei évben, ismét megrendezésre kerül az IIR Magyarország Kártyapiac konferenciája április 19-20-án, ahol első kézből tájékozódhat a legfontosabb kártyapiaci és mobilfizetési trendekről, technológiai újdonságokról kiváló szakértők tolmácsolásában. Ezúttal, a szaknapokat kibővítve egy egynapos workshopon – Mobile in-app payment – bővebb betekintést nyerhetnek az érdeklődők a Pénzügyi applikációk sikerének titkába is.

Sokat bukhatsz, ha forintkártyáddal külföldön vásárolsz

Egyre gyakrabban találkozhatunk azzal, hogy külföldön a forintkártyánkkal történő vásárláskor forintban ajánlja fel a fizetést a POS terminál. Nem a forint lett új európai fizetőeszköz, hanem az egyre jobban terjedő, ún. dinamikus devizakonverziónak köszönhetjük mindezt. A csúnya kifejezés azonban nagy bukást is rejthet annak ellenére, hogy az eredeti nemzetközi kártyás átváltási rendszerben is vannak öles buktatók. Átnéztük, mivel járunk a legjobban. Külföldi utazás előtt kötelező olvasmány!

Fizessünk kevesebbet a bankolásért

Promóció

A napokban egy baráti beszélgetés során felmerült a banki költségek témája is. A történetben szereplő barátunk egyébként az átlagosnál jobban ért a pénzügyekhez, de mint kiderült, ennek ellenére mégis kifizet felesleges dolgokért több ezres díjakat a bankjának. Lássuk mire jutottunk, amikor átnéztük banki kiadásait.

A Zéró számlásoknak ezekre a csomagokra érdemes váltaniuk

Promóció

A K&H Bank elkezdte kipostázni a leveleket, melyben arról értesítik az ügyfeleket, hogy a Zéró számlacsomagot kivezetik. A számlát egyébként már több mint három éve nem értékesíti a bank, de nem véletlen, hogy az ügyfelek nagyon ragaszkodnak hozzá. Megmutatjuk, hogy mire érdemes majd váltani a Zéróról.

Így indult az év a bankszámlák és a hitelkártyák piacán

Promóció

Körbenéztünk, hogy az év első hónapjában milyen változások történtek a lakossági bankszámlák és a hitelkártyák piacán. Az év kezdete hozott néhány érdekességet, mutatunk olyan akciókat és kedvezményeket, amivel olcsóbbá tehető a bankolás.

Mitől lesz gyümölcsöző egy vállalkozó banki kapcsolata?

Promóció

Ez sok tényező függvénye. Befolyásolja a bankfiók elhelyezkedése, a számlacsomaghoz kapcsolódó banki szolgáltatások skálája, de még a banki ügyintéző és az ügyfél közötti személyes kapcsolat is. Legfőképpen azonban a minél olcsóbb banki díjak miatt döntenek szívesen a vállalkozók egyik vagy másik számlacsomag mellett, hiszen céges bankszámlára szükség van, a „kötelezőért” azonban senki sem szeret fizetni.

 

Így spórolhatsz banki költségeiden

Promóció

Közeledik az év vége, és ennek alkalmából arra gondoltunk, hogy adunk néhány olyan tanácsot, amivel csökkentheted a banki költségeidet. Így a következő évben kevesebbet költhetsz a napi pénzügyeid intézése során, és a 2016-os évben több pénzed maradhat akár karácsonyi ajándékokra is. Az általános tanácsokon túl néhány kedvező bankszámlát is bemutatunk.

Milyen bankkártyákat kínálnak a bankok gyerekeknek?

Aki gyerekkorában bankkártyával rendelkezik valamely banknál, az nagy valószínűséggel felnőtt korában is ugyanannál a banknál intézi majd a pénzügyeit, itt helyez el betétet, vagy vesz fel hitelt. A bankok ezért megkülönböztetett figyelemmel fordulnak az ifjú ügyfelek felé bankkártya ajánlataikkal, annak ellenére, hogy a bankokra nehezedő terhelés hatására 2013-ban több nagybank is megszüntette a kedvezményes, gyermekeknek szánt számláit. Mutatjuk a friss kínálatot.

Miért kell bankszámla már kisgyerekkortól?

E sorok írója kicsit értetlenkedett, amikor a legnagyobb hazai bank 2001-ben Magyarországon először kínált bankkártyát és mellé akciós mobiltelefont már 7 éves kortól, attól tartva, hogy a bankkártya jobb esetben a játékok között, rosszabb esetben a vajaskenyérbe süllyesztve végzi, persze a mágnescsíkkal és a chippel a vajas oldal felé, ahogy a kenyér is a földre esik Murphy törvénye szerint. Aztán ahogy telt-múlt az idő, egyre természetesebb lett, hogy a gyerekek mindenféle technikai kütyüt kezeljenek a felnőtteket meghazudtoló módon, már az iskolaköteles kor előtt. Bemutatjuk, hogyan kelthetjük fel az érdeklődésüket a pénzügyek iránt.

Ezekkel a kártyákkal több marad a zsebedben!

Promóció

Szűrhetünk a legolcsóbb bankszámlákra, találhatunk a kalkulátorban szinte díjmentes csomagokat is, igényeink szerint keresgélhetünk, és sokat spórolhatunk egy tudatos választással. Egyik sem fog azonban annyit hozni a konyhára, mint egy jól megválasztott visszatérítéses bankkártya, amely ha ugyan nem is ingyenes, de a banki költségek megtérítésén túl mégis kereshetünk velük. Cikkünkben most adunk néhány tippet a bankkártyák és hitelkártyák kiválasztásához.

Íme a legjobb diákszámlák!

Időről időre áttekintjük, hogy az egyes célcsoportoknak milyen ajánlatokat kínálnak a bankok. Mivel hamarosan indul az iskolaév, fókuszunkba most a diákszámla konstrukciók kerültek, azonban nem csak a díjakat, hanem az egyéb, ügyfélcsábító ajánlatokat is felmértük. Aki elég gyors, az most olyan ajándékot zsebelhet be, mint az olcsóbb Sziget diák hetijegy, vagy Skullcandy fülhallgató, vagy 30%-os, Fundango vásárlási kedvezményre jogosító elektronikus utalvány.

Ne csak készpénzt fogadj el, ha webáruházad van!

A kiskereskedők webáruházaiban tavaly duplájára nőtt a bankkártyás fizetések aránya, ennek mértéke már 15 százalék. Mivel a bankkártyás vásárlás egyre népszerűbb az online vásárlók körében, ezért utánajártunk, mit tehet ma egy webáruház üzemeltetője, ha nem csak készpénzes fizetést kíván elfogadni. Mint látni fogjuk, bőven van miből választani!

DCVV kód: hamarosan előreléphetünk a még biztonságosabb internetes fizetés felé

Bár már írtunk korábban a számkijelzős kártyákról, azok önmagában nem növelték az internetes fizetés biztonságát, hiszen a kártya az internetes vásárlási felületeken beírandó 3 jegyű, ún. CVC2 vagy CVV2 kódja változatlanul bevéséssel kerül rá a kártyára. Az Oberthur most bemutatta a legújabb fejlesztésüket, melynél ezt a kódot a kártya a beállított időközönként saját maga cseréli mindenféle külső beavatkozás vagy hardver nélkül.

Milyen lesz a jövő mobiltárcája?

Az IIR Magyarország által szervezett Kártyapiac 2015 konferencián a Magyar Telekom innovációs szakértője, egyben a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke felvázolta a jövő - általuk vizionált - fizetési megoldását: érintéses fizetés a mobiltelefonba épített NFC-s fizetési megoldással. A világszerte is egyre bővülő, de itthon a bankkártyás elfogadóhelyi hálózatnak már bő egyharmadán működő mobilfizetési rendszer kihívóinak elég nehéz feladata lesz, hiszen a Telekom a jövőben még könnyebbé teszi a mobilfizetéshez történő hozzáférést.

Ezekkel a bankszámlákkal csak jól járhatsz

Promóció

Egy korábbi írásunkban már foglalkoztunk a közelmúltban tulajdonosváltáson átesett, illetve a közeljövőben váltás előtt álló bankokkal. Megmutatjuk, hogy mely számlacsomagok illetve lekötött betétek lehetnek egy átlagos ügyfél számára leginkább vonzóak ezen bankok ajánlatai közül.

Csökkenő bankszámla költségekkel indult az év

Promóció

A bankok folyamatosan versengenek az ügyfelekért, csak figyelnünk kell rá, hogy éppen mivel akcióznak, mit kínálnak kedvezményesen. Lássuk, milyen díjcsökkentésekkel és újításokkal jöttek ki a bankok év elején.

Így találd meg a számodra legolcsóbb banki ajánlatot

A pénzügyekkel általában nem szeretünk foglalkozni és az érthetetlen jogi szakzsargont vagy banki szakmai nyelvezetet is kerüljük, sokan nem is értik ezeket. Viszont ha azt szeretnénk, hogy a mindennapokban használt banki szolgáltatások közül a számunkra megfelelő és kedvező díjút megtaláljuk, tisztában kell lennünk az alapokkal. Segítünk, hogy ha máskor választás előtt állsz, banki hirdetménnyel találkozol, vagy hivatalos levelet kapsz bankodtól értsd, hogy mi mit jelent.

Privát ügyfél vagyok. Melyik bank mit kínál?

A magas jövedelmű ügyfeleknél sokszor nem az számít, hogy adott banknál mennyit kell a számlavezetésért vagy a hozzá kapcsolódó tranzakciókért fizetni, hanem, hogy milyen extra szolgáltatásokat kínálnak nekik és hogyan tudják az életüket még jobban megkönnyíteni. Kivételesen most nem a banki díjakat, hanem a különlegességeket, extra szolgáltatásokat néztük. Segítünk bankot választani.

Így fizethetsz gyorsabban a kártyáddal

Egyre inkább elterjed hazánkban is az érintés nélküli fizetési mód. A nagyobb bankok többsége már forgalmaz olyan bankkártyákat és hitelkártyákat, amik rendelkeznek a fizetést egyszerűbbé tevő PayPass vagy PayWave funkcióval. De mi is tulajdonképpen a PayPass és a PayWave, van-e valami különbség köztük? Cikkünkben azt is megmutatjuk, hogy a fejlődés következő állomásaként bankkártyánk helyett már mobiltelefonunkat is használhatjuk fizetésre.

Fogadni már most is tudunk, de hamarosan küldhetünk is pénzt közvetlenül a bankkártyánkról

Nemrég az Erste Bank közölte hirdetményeiben elsőként Magyarországon, hogy bevezeti a MoneySend pénzküldési szolgáltatást a Maestro és MasterCard bankkártyáira, egyelőre azonban csak a fogadási oldalon. 

Külföldről támadják a magyar bankkártya piacot feltölthető bankkártyákkal. Kinek jó ez?

Aki egy kicsit is böngészik a neten manapság, nem tudja kikerülni a VIABUY feltölthető (prepaid) bankkártya öles reklámjait, mellyel külföldről, de magyar nyelven próbálják eladni ezt a terméket a magyar ügyfeleknek. Utánanéztünk, hogy kinek éri meg ez a kártya (a kibocsátóján kívül). Olvasd el, mielőtt igényelnéd!

Tudtad, hogy a bankkártya letiltása ELŐTTI kárt is visszakapod, ha...?

A kilencvenes években még félhettünk, ha elveszítettük vagy ellopták a bankkártyánkat, hiszen a bankkártya letiltása - és ezzel a károkkal kapcsolatos banki felelősség átvállalás - csak a bejelentés után napokkal lépett érvénybe. 

Mikor lesz bitcoinos bankkártyám?

Biztosan hallottad, hogy átadták az első bitcoinos ATM-et most már Magyarországon is. Aki azonban máris rohanna megnézni, hogyan is jön ki az eddig sosem látott bitcoin papírpénz a budapesti Anker Klubban elhelyezett ATM-ből, azt el kell keserítsük: ez az ATM nem a megszokott módon működik.

Melyik bankszámla a legjobb tanévkezdéshez?

Promóció

Akár középfokú, akár felsőfokú képzésen tanulsz, vannak és lesznek is pénzügyeid. Nem csak az ösztöndíjra, de a diákhitelre is jó lehet egy bankszámla, melyhez ma már több banknál korszerű PayPass kártyát is kapcsolhatsz. Megmutatjuk a legnagyobb bankok diákszámláit, a hozzájuk kapcsolódó akciókkal.

Trükkös ATM tolvajok - így védd a pénzedet!

Talán nem is hinnéd, de mialatt a rutinos, pár másodperces tranzakcióval készpénzt veszel fel megszokott ATM-ednél, a tolvajok megszerzik a kártyaadataidat és a PIN kódodat, majd hamarosan meglépnek a pénzeddel is úgy, hogy mindeközben a bankkártya végig a pénztárcádban van. Hogy is van ez?

ATM bakik, azaz: ellen tudnál állni egy ATM-nek, amely magától ad ki pénzt?

A ma már természetesnek számító, jelentős védelmi rendszerrel ellátott bankjegy-automaták (ATM-ek) korántsem voltak mindig ennyire megbízhatóak. A legelső típusok komolyabb bakijaira emlékezünk vissza ebben a cikkben, egyúttal megemlékezünk egy magyar ATM bakiról is.

Így kerülhetsz bajba, ha eljár a szád a bankodban

Mit kell tenned, ha nem találod a bankkártyádat? A választ blogunk olvasói már tudhatják. Érdemes letiltás helyett először a vásárlási és a készpénzfelvételi limitet alacsonyra venni, így megúszhatjuk a sokszor több ezres vagy akár tízezres díjakat is. Olvasónk esetén viszont jól látszik, hogy nem mindig működik ez a trükk.

Elnyelte az ATM a kártyámat. Miért?

Több ok miatt is elnyelheti egy ATM a kártyánkat, a visszaszerzés viszont nehézkes lehet. Különösen idegen ATM használatakor kell figyelnünk, hiszen ilyen esetben már nem biztos, hogy egyáltalán visszakapjuk a plasztikot. Ha nem technikai hiba történt, akkor a pótlás költségeit is nekünk kell állni.

A blogban megjelenő szöveges vélemények csak az író személyes nézeteit tükrözik, nem a money.hu-ét