Lassan követhetetlenné válik, hogy egyes bankoknál hogyan változnak majd a bankszámla költségek. Bankot váltani a gyorsan változó környezetben - őszig - nem érdemes, spórolni azonban ilyenkor is lehet. Ehhez adunk tippeket!

Több pénzintézet második, harmadik körben jelent be ugyanazokra a bankszámlákra díjemeléseket, szüntet meg akciókat, vagy épp újakat hirdet. Ráadásul – miként azt az év elején is tapasztalhattuk – egyáltalán nem lehetünk biztosak abban sem, hogy a most bejelentett díjak változás nélkül lépnek majd hatályba. (A pénzintézeteknek a tarifaváltoztatásokat a hatályba lépés előtt legalább 60 nappal meg kell hirdetniük. E díjaktól a bevezetésig rendelkezésre álló idő alatt ügyfeleik szempontjából kedvezően eltérhetnek, magyarán alacsonyabb lehet a díj, de magasabb nem.)

A váltással érdemes megvárni az őszt

Ezen a nagyon változékony piacon nem érdemes hosszú távú döntéseket hozni. A számlacsomagok esetleges cseréjével – a bankváltással – jobb megvárni az októbert, amikorra némiképp tisztul majd a kép.

Mivel azonban az elmúlt hetekben is jelentős drágulásoknak lehettünk tanúi (elsősorban a korábbi akciók visszavonásának eredményeként), nem árt, ha kicsit átgondoljuk bankhasználati szokásainkat: ezzel ugyanis esetenként havi több ezer forintot is meg lehet spórolni. Ehhez gyűjtöttük össze a legegyszerűbb módszereket:

10 tipp a bankköltségek csökkentésére

  1. Nézd át a bankszámládhoz kapcsolódó feltételeket, díjakat, kedvezményeket. Elvileg úgy szerződtél, hogy ezeket megismerted, azóta azonban lehet, hogy sok idő eltelt, s számlacsomagod feltételei időközben változtak. Erről tájékoztatott is a bank, de lehet, hogy elkerülte a figyelmed. (Bankszámla összehasonlító kalkulátorunk ebben is a segítségedre lehet.)
  2. Gondold végig, hogy egy átlagos hónapban mire, hogyan költesz. Milyen kártyáid vannak? Miként fizeted rendszeres kiadásaidat? Ezt követheti szokásaid felülvizsgálata!
  3. A legdrágább a készpénzfelvétel. Ezen lehet a legtöbbet spórolni. A bankfiókot, vagy a postát, ha lehet a jövőben teljesen felejtsd el – itt számolják fel a legmagasabb díjakat.
  4. Azt az összeget, amit egy hónapban készpénzként kell elköltened lehetőség szerint egy összegben, s ott vedd fel, ahol ez a legolcsóbb. (A legtöbb bankszámlánál a saját bankjegykiadó automata – ATM – az optimális választás, itt esetenként egy-két alkalom ingyenes is, de előfordulhat más feltétel, tehát mielőtt döntesz, ezt ellenőrizned kell.)
  5. Bár egyre több bank vezet be díjat a kártyás vásárlásra is, a kártyák többségénél egyelőre még nem kell fizetni: ahol csak lehet fizess tehát a plasztikkal.
  6. A rendelkezésedre álló plasztikok közül a hitelkártyát használd, hiszen itt visszatérítést is kapsz a vásárlásaid után. (Hitelkártya összehasonlító kalkulátorunk segíthet a kínálat áttekintésében.)
  7. Ha új kártyára van szükséged, mindenképp elektronikus kártyát válassz, az a legolcsóbb.
  8. Tranzakcióid lebonyolítására használd az internetet, bár itt is emelkednek a díjak, de még mindig ez a legolcsóbb (ráadásul, gyors és kényelmes is).
  9. A közüzemi számlák egyszerűen és jellemzően ingyenesen egyenlíthetők ki a Díjneten keresztül. Érdemes megismerni a feltételeket, ha eddig nem tetted.
  10. Az informálódásnak is komoly költsége lehet, az SMS-értesítéseket (amelyeknek általában 20 forint fölötti díja van) ezért csak a nagyobb, 10 ezer forint fölötti tranzakcióknál célszerű beállítani.

A témáról szakértőnk, Gergely Péter a Hír TV-nek is nyilatkozott: