Nem minden esetben annál a banknál kapjuk a legkedvezőbb áron a szolgáltatásokat, ahol már évek óta ügyfelek vagyunk. A bankok a kedvezményekkel általában új ügyfeleket próbálnak szerezni, és kevésbé értékelik az ügyfelek hűségét, mint azt esetleg gondolnánk. Így történhet az, hogy a kevésbé tájékozott ügyfelek akár sok évre is beragadhatnak egy olyan régi számlacsomagba, aminél az aktuális bankszámlák már lényegesen alacsonyabb költségekkel használhatóak. Megmutatjuk, hogy mire érdemes figyelni bankszámla választásakor.

 

Az ajánlatok sokaságából a számunkra legkedvezőbb megtalálása az esetben nem bonyolult, ha ehhez összehasonlító kalkulátort használunk. Ebben beállítjuk a saját bankszámla használati szokásainkat, és máris láthatjuk a nekünk leginkább megfelelő találatokat. Fontos megadni a számlára érkező összeget, hiszen a számlacsomagok jelentős részénél az igénylés feltétele bizonyos összeg rendszeres jóváírása.

 

 

A kalkulátorban beállíthatjuk a havi utalásainkat, a darabszámot és az értéket egyaránt, minél pontosabban állítjuk be az értékeket, annál pontosabb lesz a kalkuláció a várható éves költségekről. Fontos tudnunk, hogy az utalásainkat legolcsóbban netbankon intézhetjük, a bankfióki vagy a telebankos ügyintézés minden esetben drágább ennél. Hiszen a netbankon indított utalásoknál mi magunk vagyunk az ügyintézők, így költséget takarítunk meg a banknak, és a bank ezt alacsonyabb utalási díjakkal honorálja. Több számlacsomag esetében láthatunk olyan akár akciós, akár állandó díjszabást, aminél a netbankos utalások díjmentesek.

A mobil értesítés a számlamozgásokról általában 20-30 forint sms-enként, de több olyan bank is van már, ahol okostelefonos applikáción díjmentesen kaphatjuk az értesítést a bankkártyás költéseinkről vagy a számlánkon történő pénzmozgásról. A bankkártyaválasztással is tudunk néhány ezer forintot spórolni, ha megelégszünk a nem dombornyomott kártya használatával.

Most pedig lássunk néhány érdekesebb számlacsomagot, ahol valami egyedi megoldást kínálnak a bankok az ügyfelek részére.

 

Feltételekből kedvezmények

 

A K&H okos plusz számlacsomagok érdekessége, hogy a banknál elhelyezett megtakarításunk összege is csökkentheti a számlacsomagok havi díját. Az okos plusz számlacsomagok név alatt minimum plusz, bővített plusz és kényelmi plusz megnevezésű számlacsomagok érhetőek el. Minden fizetendő díj aszerint van meghatározva, hogy a feltételek közül mennyi teljesül. Az I. feltétel arra vonatkozik, hogy mekkora összeg érkezik az okos plusz csomaghoz kapcsolódó bankszámlára: minimum plusznál már elég a minimálbér, bővített plusznál 150.000 forint, kényelmi plusznál pedig 300.000 forint rendszeres jóváírásával teljesül a feltétel. A II. feltétel pedig a banknál elhelyezett megtakarítási állománnyal teljesíthető, 500.000 forint, 2.000.000 forint és 3.000.000 forint az egyes számlacsomag verziókban meghatározott értékhatár.

A bank aszerint határozza meg a számlacsomagok havi díját, hogy a két feltételből mennyit tudunk teljesíteni. Ha nem teljesül egyik feltétel sem, akkor a teljes díjat számolja fel a bank, egy feltétel teljesülése esetén a díj feleződik, mindkét feltétel teljesülése esetén pedig a számlacsomag havi díja 0 forint lesz. Nem csak a havi csomagdíjban lehet elérni kedvezményt. Kaphatunk bankkártyát és hitelkártyát az első évben 0 forintos éves díjon. Az eseti utalásokban és a csoportos beszedési megbízásokban is elérhető havonta 2, 3 vagy 5 alkalommal 0 forintos díj, attól függően, hogy melyik számlacsomag (minimum plusz, bővített plusz vagy kényelmi plusz) feltételeit tudjuk teljesíteni.

 

 

Becsületkasszás bankolás

 

A MagNet Banknál becsületkasszás alapon megy a havi számlavezetési díj meghatározása. Ugyanis a bank számlacsomagjainál a magyar piacon egyedülálló módon az ügyfél döntheti el, hogy mennyi számlavezetési díjat szeretne fizetni havonta. Választhatunk 0 és 1.000 forint közötti összeget, tehát akár 0 forintos számlavezetési díjat is kérhetünk. Érdekes dolog ez, hiszen azt gondolnánk, hogy ha valamit ingyen meg lehet kapni, akkor azért nem akarunk fizetni. Ám meglepő módon az ügyfelek többsége általában ennél magasabb összeget szeretne fizetni.

A MagNet Banknál akár feltételek teljesítése nélkül is nyithatunk Csillag számlacsomagot. Ám annak díjai magasabbak valamivel, mint a MagNet Diamond számlacsomagé, aminél havonta 100.000 forint számlára érkezése a feltétel. Tehát a bank alacsonyabb díjakkal honorálja a számlánkra érkező rendszeres utalást, amelynek egyébként nem muszáj jövedelemnek lennie.

 

Legózzuk össze a számlacsomagunkat!

 

Az OTP Banknál már korábban is volt olyan számlakonstrukció, ahol az ügyfél a kedvezményelemek közül kiválaszthatta magának a neki leginkább megfelelőeket. Ennek az az előnye, hogy csak olyan szolgáltatásért kell fizetni és csak olyan kedvezményeket kapunk, amik valóban hasznosak számunkra. Ilyen lehetőség van a Simple Kártya Szolgáltatáscsomagnál, ami már egy évek óta igényelhető, kedvező díjú számlacsomag.

A bank előző év végén úgy gondolta, hogy az ügyfeleknek legyen még ennél is jobb lehetőségük kiválasztani a saját bankhasználati szokásaiknak megfelelő kedvezményelemeket. Ez a viszonylag új termék a Bázis Számla, amelynél az egyes utalási fajtákra, a készpénz felvételekre, valamint az sms kontroll értesítésre is van válaszható számlacsomag elem. Így az ügyfél saját maga állíthatja össze a neki leginkább megfelelő konstrukciót az egyes elemek kiválogatásával.

 

Mint látható, a bankok kínálatában mindenféle érdekes és néhol talán komplikáltnak tűnő számlacsomag variációkat is találhatunk. A választáshoz mindenképpen érdemes használnunk az összehasonlító kalkulátort, hogy könnyen megtalálhassuk a számunkra legideálisabb bankszámlacsomagot.