A banki költségeink csökkentésének egyik legegyszerűbb módja a hitelkártya használata. Sokan tartanak ettől a kis plasztiklaptól és inkább készpénzzel vagy bankkártyával fizetnek. Ám a hitelkártya használatával csak nyerhetünk, hiszen a legtöbb esetben a vásárlás összegének bizonyos százalékát visszatéríti a bank. Egy kicsit oda kell figyelünk pénzügyeink intézésére, és időben visszatölteni a hitelkeretünk összegét, így semmi veszteség nem érhet. Mutatunk néhány jó lehetőséget, amivel évente akár több mint tízezer forintot is visszakaphatunk vásárlásaink összegéből.

 

Minimális odafigyeléssel is sok megtakarítást érhetünk el olyan hitelkártya használatával, amelyre a vásárlások után százalékos visszatérítés jár. Egy átlagos család havonta akár több mint ezer forint visszatérítést is kaphat, ha ezt a fizetési módot választja. Ez az összeg pedig még a kártya éves díjának és az esetleges egyéb költségeknek a levonása után is évente akár több mint tízezer forintos megtakarítást eredményezhet.

 

 

Az emberek általában félnek az ismeretlentől, így a hitelkártyától is, de csak addig, amíg meg nem ismerik a használatukra vonatkozó egyszerű szabályokat és a velük elérhető előnyöket. Általában minden újdonságot fenntartással fogadunk, és ha például a hitelkártyákról azt olvassuk, hogy azok tartósan adósságba taszíthatnak, akkor emiatt tartani fogunk a használatuktól. Pedig csak két egyszerű szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy havonta akár több ezer forintot keressünk hitelkártya használatával. Először lássuk a szabályokat, majd megmutatjuk, hogy mennyit is nyerhetünk a hitelkártyákkal.

 

Két fontos, de egyszerű szabályt kell betartani

 

Az első szabály: Időben töltsük vissza a hitelkártya számlánkra az előző elszámolási időszakban elköltött összeget. Beállíthatunk magunknak emlékeztetőt, de a bank is küldeni fog SMS-t, hogy mi a fizetési határidő és mennyi a fizetendő összeg. Az időben visszatöltött hitelkerettel pedig az összes kellemetlen feladatunkon túl leszünk.

Ha elfelejtenénk határidőre visszapótolni a hitelkeretünk összegét, akkor bizony elég magas kamatot kellene fizetnünk feledékenységünk büntetéseként. De ez még oly sok más dologgal is így van, például, ha elfelejtünk autópálya használatakor matricát venni, vagy parkoláskor díjat fizetni, akkor amiatt is büntetés jár. Kétségtelen, hogy a bankok számára a hitelkártyáknál az emberi feledékenységre alapul az üzlet. Ám ha csak egy picit is odafigyelünk a határidőre, amikor kell utalni a pénzt, akkor egész biztos, hogy nem fogunk a magas kamat csapdájába esni.

A második szabály: a hitelkártyánkkal ne vegyünk fel ATM-ből készpénzt, az ugyanis lényegesen drágább, mint a bankkártyás készpénzfelvétel. Fontos azt is tudni, hogy a hitelkártyára nem vonatkozik a nyilatkozat alapján járó havi két díjmentes készpénzfelvételi lehetőség. A hitelkártyás ATM-használatnak elég magas, akár 3 százalékos díja is lehet, másrészt pedig kamatot is kell fizetni utána. Emiatt százezer forint felvétele akár ötezer forintba is kerülhet hitelkártyával. Ezt elkerülhetjük, ha figyelünk arra, hogy készpénzt mindig a folyószámlánkról veszünk fel az ahhoz rendelt bankkártyával.

 

Mennyi a visszatérítést kaphatunk vásárlásaink összegéből?

 

Az OTP Banknál igényelhető American Express hitelkártyával 1% visszatérítést kapunk a vásárlásaink összegéből. Az állandó partnereknél (C&A, Lidl, MOL) történő vásárlások után pedig ezen felül még +2% extra visszatérítést is jóváír a bank. Ráadásul az OTP folyamatosan hirdet akciókat is, amivel még több jóváírást kaphatunk. Jelenlegi akciójuk 2017. február 6-tól 2017. április 2-ig tart. Az akció ideje alatt új American Express Blue vagy Gold hitelkártya szerződések esetében a bank egyösszegű jóváírást, úgynevezett Belépési Bónuszt ad. A Belépési Bónusz mértéke ügyfél által kezdeményezett szerződéskötés esetén 10.000 forint. Ennek feltételeként elegendő megadnunk a hozzájárulásunkat ahhoz, hogy a bank reklámajánlatokkal keressen meg, valamint a szerződéskötést követő 45 napban legalább kétszer vásárolnunk kell a hitelkártyánkkal.

A Budapest Bank Go! hitelkártyával minden benzinkútnál történt vásárlás után 3 százalékot, havi maximum 900 forintot, minden egyéb hazai vagy külföldi vásárlás és csoportos beszedések után pedig 1 százalékot, havonta legfeljebb 10.000 forintot ad kedvezményként a bank. A főkártya éves díja 5.100 forint, ám ezt könnyedén lenullázhatjuk, amennyiben a hitelkeretünk kihasználtsága eléri a 70 százalékot. Nem kell tehát mást tenni, mint rendszeresen használni a hitelkártyánkat, és így évente több tízezer forintot is nyerhetünk.

 

 

A CIB Banknál a Café Hitelkártya használatával 8 meghatározott kereskedelmi kategóriában történő vásárlások esetén 1 százalék visszatérítést kapunk, amennyiben az adott negyedévben legalább 60.000 forintnyi összegért vásároltunk a hitelkártyával. A jóváíráshoz Espresso Szolgáltatási Csomagra is szükségünk lesz, amely a visszatérítésen kívül még további kiegészítő szolgáltatásokat is tartalmaz. Negyedévente a jóváírás összege maximum 5.000 forint lehet, tehát egy évben akár 20.000 forint jóváírást is elérhetünk a hitelkártya használatával. Amennyiben a Café Hitelkártyát 2017. január 1. és március 31. között igényeljük, akkor ingyenes a főkártya és a társkártya az első évben, valamint az Espresso csomag is díjmentes az első évben. Ezen kívül a választott kategóriában (élelmiszer, utazás, ruházat) történő vásárlások után további jóváírás jár, melynek mértéke a vásárlások 20%-a, erre az időszakra összesen maximum 15.000 Ft.

Cetelem Klubkártyával történő vásárláskor az általános visszatérítés 1 százalék. A Cetelem Klub kedvezményprogram keretében a hitelkártyával történő vásárláskor a Cetelem Klub partnereinél kaphatunk engedményeket. Ezek partnertől függően 5-15 százalékos kedvezmények lehetnek. Például az Extreme Digitalnál 7 százalék, az Aquaworldben pedig 10 százalék a kedvezmény mértéke, de többek között van autószerviz, hotel és ruházati üzlet is a kedvezményt adó partnerek listáján.

Mint látható, egy kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk egy jól kiválasztott hitelkártyával. Ha utánaszámolunk, láthatjuk, hogy az éves kártyadíjat, a havi számlavezetési díjat – ha nem díjmentesek – figyelembe véve is több ezer forintos visszatérítést kaphatunk minden hónapban.

 

Reméljük, sikerült olvasóink érdeklődését felkelteni. Ha megtetszett valamelyik hitelkártya, akkor tessék bátran a cikkben található linkekre kattintani, és kiválasztani a legjobban tetsző kártyát.