A bankok néhány évvel ezelőtt a rájuk kivetett adók miatt jelentősen megemelték a díjaikat. Egyre másra eltűntek az addigi „nullás” számlák, ám kis odafigyeléssel és a megfelelő bankszámla és kártya kiválasztásával banki költségeinken jelentősen spórolhatunk. Mutatunk néhány lehetőséget, amivel évente akár több tízezer forintos megtakarítást is elérhetünk.

 

Kezdjük egy személyes emlékkel, hiszen a legjobb példákat mindig az élet szolgáltatja. Egyik barátunk kérte segítségünket, hogy miként tudna spórolni a banki költségeiből. Kiderült, hogy egy korábbi akción felbuzdulva évekkel ezelőtt kért egy aranykártyát, amit azóta is fenntart és évről évre kicsengeti a nagyjából húszezres fenntartási díjat.

 Első tanácsunk tehát ez volt:

 

„Ne legyen aranykártyád, ha nincs rá feltétlenül szükséged”

Egy ilyen presztízsértékű kártya éves díja általában legalább húszezer forint. Kiderült, hogy az egykori ingyenes akció már rég véget ért, azóta csak úgy megszokásból volt meg ez a presztízsértékű kártya. A bank minden évben szépen levonta az éves díjat, barátunk pedig nem figyelt fel rá, hogy ez egy teljesen felesleges kiadás.

Ekkora költséget csak akkor érdemes bevállalnunk, ha a kártya által nyújtott kedvezményeket ki tudjuk használni. Például, ha rendszeresen utazunk repülővel, akkor élhetünk azzal a lehetőséggel, hogy néhány bank prémium kártyájával a budapesti és a bécsi nemzetközi repülőtér SKY Lounge és JET Lounge VIP várójában ingyen ehetünk-ihatunk.

 

Visszatérítést is kaphatunk

Nem csak aranykártyával van lehetőség jelentős kedvezmények igénybevételére. Igényelhető olyan bankkártya, amelyre a költések után több százalékos visszatérítés jár. A Raiffeisen OneCard kártyája azonnali és állandó kedvezményt nyújt a bank partnereinél. A kedvezmények mértéke 3-tól 20 százalékig terjedhet. Ezek között van internet és kábeltévé előfizetésre, biztosításra, könyvvásárlásra, étteremben vagy akár optikai szolgáltatásra adott kedvezmény.

A OneCard bankkártyát igényelhetjük DíjNullázó Plusz Számlacsomaghoz is, aminek díja az első évben 8.496 forint, a további években pedig 5.972 forint. Netbankon havonta 100 ezer forintig ingyen utalhatunk, így ennek a számlának az éves költsége tulajdonképpen megegyezik a bankkártya fenntartásának díjával. A kedvezményes, 0 forintos számlavezetési díj feltétele, hogy a számlára legalább havonta 150 ezer forint jóváírás érkezzen. Ez az összeg akár két részletben is érkezhet, tehát lehet a házastársak fizetése is, de a jóváírásnak nem muszáj jövedelemnek lennie.

 

Vásárolj kártyával a díjmentes bankoláshoz

Van olyan bank, ahol a digitális kor szokásainak megfelelő bankszámlahasználatra szeretnék ösztönözni az ügyfeleket. A Gránit Bank már abban is különlegesnek számít, hogy csak néhány helyen lehet személyesen intézni a bankügyeket, mivel egy fiókjuk és egy ügyfélközpontjuk van a fővárosban, az ország területén pedig további 6 értékesítési ponton lehet személyesen ügyet intézni.   Ezek az ügyfélkapcsolati pontok teljesen készpénzmentesek, így csak ATM-ből tudunk készpénzt felvenni.  Bankszámlánkat megnyithatjuk interneten keresztül, és a szerződés aláírása akár az otthonunkban is megtörténhet.

Ha a Gránit Digitális számlacsomaghoz kérhetünk olyan bankkártyát, aminek használatával a bankszámlánk éves költségét teljesen lenullázhatjuk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint havonta legalább 150 ezer forintért vásárolni dombornyomott bankkártyával. Első olvasásra talán soknak tűnhet ez a 150 ezres havi költés, ám egy 3-4 tagú család esetében ez akár átlagosnak is mondható. Ha ezt a feltételt teljesítjük, akkor a bank minden évben visszatérít akár 10 ezer forintot az éves banki költségeinkből.

 

 

Kedvezmények csomagolva

Az OTP Simple Kártya Szolgáltatáscsomagjának érdekessége, hogy a saját bankolási szokásainknak megfelelő különféle kedvezménycsomagok közül választhatjuk ki a leginkább testhezállót. Igényelhetünk például ATM csomagot, ha sokszor szeretnénk készpénzt felvenni, kérhetünk SMS csomagot, ha biztonságunk érdekében szükségesnek tartjuk ezt az értesítést, vagy választhatunk tranzakciós csomagot, ha szeretnénk utalásainkat kedvezményes áron intézni.

A csomagoknak persze van díja, de előre látható, hogy bankolási szokásainkhoz melyiket érdemes igénybe venni, és nem kell fizetni olyan szolgáltatásért, amit nem használunk ki. A Simplénél akkor lehet a számlavezetési díjunk 0 forint, ha a jövedelmünk erre a számlára érkezik. Az elvárt jövedelem pedig életkortól függő, 35 éves kor alatt elég a minimálbér, 35 évnél idősebbeknek pedig 150 ezer forintos jövedelme kell, hogy érkezzen a számlára. Az OTP egyébként decemberben kijött egy hasonló, választható elemekből álló számlacsomaggal, melynek neve Bázis Számla, ám egyelőre úgy néz ki, hogy a Simple használata olcsóbb.

 

Bankolás minimális költséggel

A CIB Banknál az olcsó bankoláshoz elegendő havonta a nettó minimálbérnek a számlára érkeznie. A bank akciója keretében 2017. december 31-ig az internet bankon és a mobilalkalmazáson keresztül indított, belföldi forint eseti átutalások díja 0 forint. Szintén akciósan, 2017. december 31-ig az állandó átutalások és a csoportos beszedési megbízások teljesítésének díja is ingyenes. Így ezt a számlát választva csak a bankkártyánál lesz költségünk, ám egy olcsóbb kártyát választva az első évben ingyenes, a további években pedig 2.900 forint lesz ennek az éves díja.

 

Mint cikkünkből is látható, a bankok sokféle kedvezményes lehetőséget kínálnak ügyfeleik számára. Így egy körültekintő választással évente több ezer forintot is megtakaríthatunk.