A napokban egy baráti beszélgetés során felmerült a banki költségek témája is. A történetben szereplő barátunk egyébként az átlagosnál jobban ért a pénzügyekhez, de mint kiderült, ennek ellenére mégis kifizet felesleges dolgokért több ezres díjakat a bankjának. Lássuk mire jutottunk, amikor átnéztük banki kiadásait.

 

Történetünk szereplője a fizetését egy olyan bankhoz kapja, amellyel a munkáltatójának megállapodása van, így a dolgozók ennél a banknál kedvezményes díjért vehetnek igénybe bankszámlát és bankkártyát. Illetve ez pontosabban úgy néz ki, hogy évekkel ezelőtt még a MasterCard Gold éves díját sem kellett megfizetni. Természetesen a dolgozók közül sokan éltek ezzel a lehetőséggel, és bár igazából egyáltalán nem volt szükségük ilyen prémium kategóriás bankkártyára, de ha már ingyen volt, akkor miért is ne kérték volna az Arany kártyát.

 

 

Ne fizessünk prémium bankkártyáért, ha nincs rá szükségünk

Az évek múlásával minden évben módosított a bank a kondíciókon, így barátunk jelenleg az arany MasterCard éves díjára 21.000 forint fizet. Viszont a kártya nyújtotta lehetőségeket csak alig használja ki. Például nem utazik rendszeresen repülővel, pedig az arany MasterCard egyik legismertebb lehetősége a budapesti és bécsi repülőtér exkluzív várójának ingyenes igénybevétele. Persze még sok egyéb kedvezményes lehetőséget, például emelt szintű biztosítást is nyújt a MasterCard Gold, ám az igencsak meggondolandó, hogy megér-e ez nekünk évente 21.000 forintot. Ennek a bankkártyának a további fenntartását tehát felesleges kiadásnak ítéltük meg.

Annál a banknál, ahova barátunk fizetése érkezik, a korábbi évekkel ellentétben jelenleg már mindenért fizetni kell. Igaz persze, hogy a normál díjakhoz képest ad a bank valamennyi kedvezményt, de sem a számlavezetés havi díja, sem az utalások nem ingyenesek. A történet szempontjából ennek a banknak a neve nem fontos, a lényeg inkább a jelenség. Az évek múlásával egyre drágulhatnak banki költségeink, és érdemes akár minden évben felülvizsgálnunk, hogy találnánk-e olcsóbb lehetőséget a pénzügyeink intézésére. Ehhez pedig mindenképpen érdemes bankszámla összehasonlító kalkulátort használni, amelyben néhány perc alatt megtalálhatjuk a saját pénzügyi szokásainknak leginkább megfelelő számlát és bankkártyát.

 

Ne legyen több helyen bankszámlánk

Barátunk a közelmúltban jelzáloghitelt vett fel, és egy másik banknál kedvezőbb lehetőséget talált, mint annál a banknál, ahol már évek óta van dolgozói bankszámlája. Így hát jelenleg már két helyen van bankszámlája, az egyikre a fizetése érkezik, és a napi pénzügyeit arról intézi, a másik banknál pedig a hitel törlesztése miatt kellett számlát nyitnia. Így jelenleg mindkét banknál fizet számlavezetési díjat, ráadásul a hitelt adó banknál is igényelt egy bankkártyát. Ezekre tehát két helyen is fizet díjat. Az arany MasterCard bankkártyát a fordulónap előtt le fogja mondani, de ezen felül további megtakarításokat is el lehet érni.

A két bankszámla közül azt kell megtartani, amelyikről a hitel törlesztése megy, a régebbi számlát meg kell szüntetni, és a munkáltatónál a fizetés utalásáról rendelkezve meg kell adni a másik bankszámla számát. A hitel törlesztése az OTP Net számlacsomagról történik. Az összehasonlító kalkulátorban találtunk olyan számlát az OTP Bankon belül, ami a Nethez képest alacsonyabb költségekkel használható.

 

Válasszunk bankon belül kedvezőbb számlacsomagot

Ez a kedvezőbb költségű számla az OTP Simple Kártya Szolgáltatáscsomag. Barátunk utalásait és egyéb számlahasználati szokásait beállítva azt láttuk a kalkulátorban, hogy Net számlacsomaggal 18.037 forint, Simplével pedig mindössze 7.621 forint az éves összköltség. Tehát Simplére váltva évente bő 10.000 forintot lehet megtakarítani. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az arany kártya lemondásával évente 21.000 forintja marad meg, így barátunknak máris kiszámoltunk évente több mint 31.000 forint megtakarítást.

Már így is elég jelentős spórolási lehetőséget mutattunk, de még mindig lehet további összegekkel csökkentenünk a bankoknak fizetett költségeket. Ugyanis a bankkártyával történő vásárlások után csak nagyon kevés kártya esetében adnak visszatérítést, ám a hitelkártyák többségénél adott ez a lehetőség. Az OTP Banknál is van olyan hitelkártya, amivel vásárlásaink után visszatérítést kapunk, ezzel pedig tovább csökkenthetjük banki költségeinket.

 

 

Vásároljunk visszatérítést adó hitelkártyával

Sokan előítélettel viseltetnek a hitelkártyákkal szemben. Ez abból adódhat, hogy ha figyelmetlenül elfelejtjük határidőre visszafizetni a hitelkártya számlára az előző elszámolási időszakban költött pénzt, akkor bizony elég kemény kamatot fognak beterhelni a számlánkra. Kétségtelen, hogy a bankok számára a hitelkártyáknál az emberi feledékenységre alapul az üzlet. Ám ha csak egy picit is odafigyelünk, például beállítunk magunknak emlékeztetőt a telefonunkra, hogy mikor kell utalni a pénzt, akkor egész biztos, hogy nem fogunk a magas kamat csapdájába lépni. A bank is küldeni fog értesítő sms-t, amelyben közlik, hogy mi a fizetési határidő és mennyi a fizetendő összeg.

Az OTP Banknál az American Express Blue hitelkártyát tudtuk ajánlani történetünkben szereplő barátunk számára. Ha ezzel a hitelkártyával fizet minden lehetséges helyen, akkor havonta nagyjából 80.000 forint összértékkel és a mindenhol járó 1%-kal számolva 800 forintot fog kapni minden hónapban a banktól visszatérítésként. Ráadásul az állandó partnereknél, a MOL-nál, Lidlnél és a C&A-nál 1% helyett 3% a visszatérítés. De az egyszerűbb kalkuláció kedvéért az 1%-os visszatérítéssel számolva is összesen évente 9.600 forint bevételre lehet számítani.

Rendszeres kártyahasználattal nem csak vásárlási visszatérítés gyűjthető, hanem a főkártya éves díját is jóváírja a bank, amennyiben a vásárlások összértéke eléri első évben a 300.000 forintot, a további években pedig a 750.000 forintot. Esetünkben havi 80.000 forint kártyás vásárlással számoltunk, amivel teljesül a feltétel, így a bank a hitelkártya éves 3.350 forintos díját utólag jóvá fogja írni. Tehát mindent összevetve a hitelkártya aktív és figyelmes használata esetén évente nagyjából 10.000 forint plusszal jöhetünk ki.

Mennyit takaríthat meg banki költségein összesen barátunk a fentiekben leírtak szerint? Arany kártya lemondása 21.000 forint, az OTP-hez áthozva a fizetést és ott a Net számlacsomagról a Simplére váltva további bő 10.000 forint a megtakarítás, és mindehhez még a hitelkártyával is szerezhető évente közel 10.000 forint visszatérítés. Összességében tehát több mint 40.000 forint megtakarítást érhet el barátunk, ami elég jelentős összegnek mondható.

Mint példánkból is látható, tudatos használattal több tízezer forintot is meg lehet takarítani évente.