Bizony van, hogy előfordul a hiteligénylőkkel, hogy nem kapják meg a kívánt összeget. A foglaló vagy esetleg az előleg kifizetése, sőt esetleg a szerződés aláírása után viszont ez rendkívül kellemetlen lehet, hiszen ekkor már a vevő több százezer forintot is bukhat, ha nem tudja előteremteni a szükséges pénzt. Ha tartunk attól, hogy ez velünk is előfordulhat, akkor érdemes előbírálatot is kérni a kiszemelt banktól.


Valahol ezt ingyen is megtehetjük, hiszen az előbírálati díjat a hitel kiutalásakor visszatérítik. Az UniCredit után az Erste is kínál június 10-től előbírálattal is piaci kamatozású lakáshitelt vásárlási célra. A hitelbírálati díj 20 000 Ft, de ez megvalósult ügylet esetén a hitel folyósításakor visszatérítésre kerül a hitel törlesztési számlájára.


De miután kalkulátorunkban megtaláltad a legjobb hitelt kínáló bankot, ott is érdemes előbíralatot kérned. Ennek költsége jóval kisebb lehet, mint egy esetleges elveszített foglaló.


Mikor kérjünk mindenképpen előbírálatot a lakáskeresés előtt?

  • Ha a fizetésünk jelentős részét előreláthatólag elviszi a törlesztőrészlet, vagyis a család teljes igazolt jövedelme 30-40 százaléka az előre látható törlesztőrészletnek.
  • Ha a jövedelmünk nagy része származik egyéb forrásból.
  • Gyakran váltottunk munkahelyet, csökkent a fizetésünk vagy különleges adózás alá esünk.
  • Elmaradásunk van egy másik hitellel vagy közüzemi tartozásunk van.
  • A hitel összege megközelíti a lakás értékének 80 százalékát.

Ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor még a lakás megtalalása után is érdemes lehet előbírálatot kérni, hiszen így legalább még a szerződéskötés előtt visszakozhatunk az adásvétel elől. Erre akkor lehet szükség az előbb felsoroltakon kívül, ha az ingatlan kevésbé forgalmas helyen fekszik vagy esetleg temető, magasfeszültségű telep közelében van vagy más ok miatt lehet kevésbé vonzó a bankok számára. Mivel gyakorlatilag bármilyen indokkal visszautasíthatja egy hitelintézet a kérelmünket, így nem árt előre alaposan tájékozódni.