Itt a kúria döntése, amiről több lap is beszámolt. Ennek értelmében nem tisztességes az árfolyamrés alkalmazása a devizahitelek esetén, hiszen konkrét pénzváltásról nincs szó, így ezért díjat sem számolhat fel a bank. A jogegységi döntés is megszülethet heteken belül, amiben már ezt a döntést is figyelembe veszi a testület. De mennyit nyerhetnek ezzel a devizahitelesek?


A Porfolio.hu beszámolójában elolvashatjuk a részleteket a döntésről és magáról a tárgyalásról, mi azt néztük meg, hogy mennyit spórolhatnak most a devizahitelesek, ha valóban eltörlik az árfolyamrést minden tartozás törlesztése esetén. Vagyis ha minden frankot az MNB középárfolyamon kell forintra váltani.A spórolás mértéke függ a tartozás nagyságától és a bank által eddig használt árfolyamréstől (a vételi és az eladási árfolyam közötti különbség). A 6% árfolyamrés például azt jelenti, hogy a középárfolyamtól 3%-kal drágábban adja el az adott devizát az ügyfeleknek. Ebből jól látszik, hogy megfelelően magas tartozás és átlagosnak mondható árfolyamrés esetén is ez több ezer forint lehet havonta.

Mire számíthatnak a devizahitelesek, mi jön most?


Mindig van egy de!

Ami nem is kicsi, hiszen a devizahitelesek már régóta tudhatják, hogy nem igazán az árfolyamrés fáj legjobban a családi kasszának, hanem maga az árfolyam elmozdulása. A döntés után pedig nem kicsit ugrott a forint, a rossz irányba.Természetesen az ilyen ugrások nem tartósak, de mindenképp meghatározóak. Kérdés, hogy ez a néhány ezer forintos spórolás a jelentősebb, vagy az a forintgyengítő hatás, amit ez vagy más hasonló döntések okoznak.
Hova tegyem azt a pénzt, amit most megspórolok?

Aki félre szeretné tenni a most megspórolt összeget rosszabb időkre, azoknak egy lakástakarék lehet a legjobb megoldás, ahol 30 százalékos állami támogatást is kaphatunk a befizetéseink után, így 14 százalék fölötti hozamot is elérhetünk. A teljes megtakarítást meg egy forint alapú, kedvező feltételű hitellel együtt betörleszthetjük a tartozásunkba. Ha a legjobb lakástakarékot keresed, akkor nézz körül itt.