Jön a fociláz, amit az áruházak is igyekeznek meglovagolni és a rengeteg akció mellett sorra jelennek meg a 0 százalékos THM-mel hirdetett tévék is. De valóban ingyen van az ingyenhitel?


Egyre többen használják ki a pénzügyi vállalkozások és a boltok akcióit, amikor ingyen hitelre vagyis 0 százalékos THM-mel vehetünk különböző elektronikai cikkeket. Most épp a TV lesz a sláger, ahogy beköszönt a fociláz a világbajnoksághoz közeledve.

A hitelekkel szemben általános a bizonytalanság, ezért sokan kerülnek minden adósságot és ezért nem használják ki a hasonló lehetőséget. Pedig egy körültekintő ügyfél akár nyerhet is egy ilyen akcióban, de azért kétségünk ne legyen; előbb vagy utóbb valaki megfizeti a hitel árát.

Egyébként egy áruhitel és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások 5-10 ezer forintba kerülnek, persze a kiszemelt árutól és a hitelösszegtől függően. Ezt alapesetben a hitel költségeként fizetjük meg, vagyis a THM eszerint a költség szerint alakul. Az ingyenhiteleknél azonban a vevő számára a szolgáltatás ingyenes, valaki más fizeti azt meg.


Ki fizeti meg a hitel árát?

A 0 százalékos promóciók sokszor a hiteladó érdekeit szolgálják. Új ügyfeleket szerezhetnek ugyanis ilyenkor, akik később más termékek révén hasznot is hozhatnak majd. Van, hogy már az áruhitelt is egy hitelkártya levásárolható keretén kapjuk, így a termékkapcsolás azonnal adott, de az is előfordulhat, hogy a hitel igénylésével egy hitelkártyát is kérnünk kell, amit később postáznak.


Kérdezzünk rá tehát a hitel igénylésekor, hogy milyen formában kapjuk meg a pénzt és ahhoz milyen költségek társulnak. Hitelkártya esetén figyeljünk annak éves díjára, türelmi időre, az azután fizetendő kamatra és egyéb költségekre is.

Ha később telefonon megkeresnek minket más termékekkel, de nincs rá szükségünk, akkor udvariasan mondjuk nemet, ez a legkevesebb, amit az ingyenhitelért cserébe tehetünk.

Máskor az eladók is beszállnak a versenybe és egy-egy termék vagy termékcsoport esetén ők nyelik be a hitel költségét a vásárló helyett. Ez a gyakorlatban inkább azt jelenti, hogy mindegyik TV drágább valamennyivel, hiszen a hitel költsége is be van építve a készülékbe, amit így mindenki fizet, még az is aki nem veszi igénybe a szolgáltatást és azonnal fizet.

Érdemes tehát körülnézni azoknak, akik nem akarnak hitelre vásárolni, hogy máshol nincs-e lényegesen olcsóbban az adott termékből. Mint ahogy mindig is érdemes használni az internetes ár-összehasonlító portálokat, hogy a legolcsóbban vásároljunk. Az ingyenhitelt is ezek alapján értékeljük.


Miből vehetünk még lapostévét?

Ha van megfelelő hitelkeretünk és időben vissza tudjuk fizetni a tartozást (a következő fizetéssel), akkor érdemesebb lehet hitelkártyával fizetni a legolcsóbb helyen a kiszemelt termékért. A hitelkártya-tartozás ugyanúgy ingyenes a türelmi idő lejártáig, csak az éves kártyadíjjal kell ilyenkor számolnunk, de cserébe levásárolható pontokat is kaphatunk, ami akár több is lehet ezeknél a költségeknél.

Személyi kölcsönöket általában nem érdemes hasonló vásárolásokra felvenni, de azért vannak különleges termékek. Az UniCredit Favorit személyi kölcsönét ugyan 10 hónapra nyújtják 10 százalékos díjjal, de ezt visszatérítik, ha 3 hónap alatt sikerül kifizetni a tartozást. Ez elsősorban a bank ügyfeleinek lehet megoldás, hiszen személyi kölcsönök hitelbírálatánál sokszor ez a döntő tényező.

Akárhogy is vásárolunk hitelre, mindig mérjük fel, hogy szükségünk van-e az adott termékre. Megvennénk-e akkor is, ha azért a megtakarításunkat kéne adnunk. A hitel költségét meg aszerint értékeljük, mennyit ér nekünk, hogy valamihez sokkal hamarabb jutunk, mintha takarékoskodnunk kellene.