Mindenki gazdag, egészséges és boldog szeretne lenni. Ebben talán közösek a gondolataink is, de van amit másképp látnak a leggazdagabbak? Vajon a pénz miatt tudnak másra koncentrálni, vagy ha mi is másképp gondolkodnánk, akkor könnyen előrébb juthatnánk? A Business Insider újságírója osztotta meg gondolatait arról, hogy szerinte miben különbözik igazán a leggazdagabb emberek világképe az átlagos emberekétől.


A legtöbb ember persze hasonlóan gondolkozik a legalapvetőbb értékekről, mint például a család, de több alapvető dologban is bölcsebben járnak el.


1. A gazdagok tudják, hogy nem tudnak mindent

Bár ehhez szerintem még gazdagnak sem kell lenni, könnyen rájöhet az ember, hogy nem hordozza farzsebében a bölcsek kövét. A gazdagoknál viszont ez a gyakorlatban is látszik és mindig új, jobb módot keresnek arra, ahogy a problémákat kezelni tudják. Körülveszik magukat olyan emberekkel, akik másképp látják a dolgokat, más az erősségük és másképp gondolkodnak.

Még ha vitáznak is, a végső döntéskor figyelembe veszik mások jogos véleményét, képesek elfogadni mások igazát. Ha egy másik megközelítés hasznosabb, akkor azt alkalmazzák.

Ezzel szemben sokan azt hiszik, hogy már mindent tudnak vagy félnek kérdezni. Emiatt tanulni sem tudnak már új dolgokat, újra és újra ugyanazokba a hibákba esnek, amit sokszor fel sem ismernek és úgy gondolják, hogy a világ esküdött össze ellenük. Pedig csak meg kéne hallgatniuk másokat is.

2. A gazdagok a jó kérdést teszik fel

Nem csak a legokosabb emberek lehetnek nagyon is tehetősek, mégis a jó kérdést teszik fel különböző szituációban ezek az emberek. A jó kérdések feltételéhez nem is kell túl sokat tennünk, szánjunk időt a probléma megértésére és csak azután kezdjünk el faggatni másokat az esetleges megoldásokról.


3. Hajlandóak dolgozni

Persze nem a gürizést érti ez alatt senki, hanem inkább azt, hogy a tehetősebb emberek megértik, hogy miért érdemes sokat dolgozni és miért nem. Sokan a semmiért is egész nap robotolnak, érzelmi okokból kötődnek valamihez vagy épp nem tudják felmérni a valódi hasznát a munkájuknak.

Mérjük fel, hogy valóban megéri-e dolgoznunk az adott ügyön, ha úgy érezzük, hogy máshol hasznosabb lehet a tudásunk vagy a pihenésünk értékesebb, akkor ne fordítsunk rá több energiát. Adjunk bele viszont apait anyait, amikor igazán fontos.


4. Türelmesek

Milliárdokkal a bankszámlámon én is türelmesebben várnám a fizetésem, de a gazdagok úgy néz ki, hogy az élet minden területén jobban tűrik a várakozást. Most itt nem elsősorban a pizzás fiúról van szó, aki 40 perc helyett 1 óra alatt ért ki a vacsorával, hanem a munkánk eredményéről, ami néha nem látszik egyből.

A gazdagabbak tudják, hogy a legnagyobb erőfeszítés is csak később látszik meg az eredményünkön, mégis érdemes dolgozni rajta, hogy egyre jobban teljesítsünk.


5. Önkritikusak

A sikeres emberek sajátja, hogy felismerik és elismerik hibáikat. Próbálnak rajtuk változtatni. Ha egyszer rossz döntést hoztak, akkor hajlandóak azon változtatni.


6. Soha nem kicsinyesek

A kis ember sajátja a kritika és mások megalázása, másokban való hiba keresése. Aki sikeres akar lenni az jobban teszi, ha elsősorban magában keresi a hibát és mások gyengeségei helyett azok erősségeire koncentrál. Természetesen a kritikát is meg lehet fogalmazni úgy, hogy az másokat ne bántson meg, sőt segítse őket az előrejutásban.


7. Másokat helyeznek előtérbe

Egy igazán jó üzleti modell akkor működhet, ha nem a pénzcsinálás a cél, hanem mások igényének kielégítése. Ezt tudják a gazdagok is és mindig azt nézik, hogy másoknak hogyan lehetne jobb az életük, miként segíthetnének akár a magánéletben, akár az üzletben.

Mások szükségleteinek megtalálása és egy olyan vállalat felépítése, ami a dolgozóival szemben is korrekten viselkedik nagy empátiát igényel, ami sok sikeres és gazdag emberben meg is van. Mi is törjük a fejünket, hogyan segíthetnénk másokon, talán így fogunk mi is meggazdagodni.