Már esett szó blogunkon arról, hogy nagyon fontos, hogy az internetbankunkhoz kapcsolódó jelszavunk biztonságos legyen. Összeszedtük tehát, hogyan lehet feltörhetetlen a jelszavunk.


1. Ne használd a legismertebb jelszavakat

A legtöbben egyszerű jelszavakat használnak, mint a jelszó, password, 123456 stb. Felejtsük el ezeket, ezekkel próbálkozik mindenki elsőnek, aki meg akarja szerezni a hozzáférést az internetes fiókjainkhoz.


2. Soha ne használd kétszer ugyanazt a jelszót

Különösen ne az internetbank hozzáférésedhez add meg ugyanazt a jelszót, amivel egy másik szolgáltatásra regisztráltál. Az internetbankok a legbiztonságosabb internetes erődítmények, de nem mondható ez el minden neten található oldalról. Ha ugyanaz lenne a két helyen a jelszavad, akkor a hackereknek elég csak egy egyszerűbb oldalt feltörniük, hogy hozzáférjenek fontosabb adataidhoz.


3. Ne legyen a jelszóban a szolgáltatás neve

Sokan használnak hasonló jelszavakat egyes szolgáltatásokhoz, pl jelszo-facebook, jelszo-gmail stb. Mi ne tegyük ezt, hiszen ha a szolgáltatás neve is benne van a belépési azonosítóban, akkor könnyebben feltörhető.


4. Személyes információkat se használj

Telefon, taj, személyi szám sem jó ötlet, de különösen kerüljük a szülinapokat és az egyéb könnyen kitalálható adatokat. A jelszóemlékeztetőknél is figyeljünk arra, hogy ne kitalálható adatokat adjunk meg. Még az amerikai elnökjelölt Mitt Romney Dropbox fiókját is úgy törték fel, hogy kitalálták, mi lehet a kedvenc állata neve.


5. A szótárt is érdemes elfelejteni

A magyar helyesírást is hagyjuk a francba, amikor jelszót generálunk. Ha teljes szavakat szeretnénk jelszóként megadni, akkor ne az eredeti alakjában tegyük. Betűismétlés, kihagyás nagyban erősítheti jelszavunk erősségét.


6. Betűk helyett számok

A betűket akár számokkal is helyettesíthetjük bizonyos helyeken. Pl: i = 1, E = 3, A = 4, a = @, o = 0


7. Legyen jó hosszú

Egy biztonságos jelszó legalább 8 karakter, de ahogy halad a technikai fejlődés inkább 13 legyen. Ebben legyen kis- és nagybetű, speciális karakter is.


8. Egy rövidítés is jó lehet

Bonyolult jelszó lehet egy mondat rövidítése is. Ha jól választunk mondatot, akkor az biztonságos is lesz. Ilyen lehet például egy jó bankrációs jelszó: Megkeresem a legjobb lakáshitelt, hogy 8 millió forinttal vegyek egy szép lakást, ami jelszavasítva: Mallh8mfv1sl. Megfejthetetlen!

 

9. Cseréld a jelszavaidat évente többször is


10. Használj biztonságos eszközöket a jelszavaid megjegyzésére

Persze a fenti szabályoknak nehéz megfelelni, ki tudná ezeket a jelszavakat mind megjegyezni? Bárhova leírni nagy felelőtlenség lenne, ezért használjunk olyan eszközöket, melyek kódolt formában tárolják nekünk ezeket a jelszavakat.