Frissítve: 2019.09.19. 16:32
Tudnivalók és fogalmak
 • Fontos tudnivalók a hitelkalkulátorról

  Hitelkalkulátorunk az aktuális banki kondíciók alapján számol, az adatokat legfeljebb 3 munkanaponként ellenőrizzük. A hitelek számos (de nem minden) paraméterét tartalmazza adatbázisunk és a beállított hitelösszegre és futamidőre - és egyéb személyre szabási lehetőségek esetén azoknak megfelelően - számoljuk ki a törlesztőrészletet, kamatot, THM-et és a kezdeti költségeket is.

  Egyes speciális hitelekhez, vagy kedvezményrendszerekhez (mint például a Budapest Bank Egyenlítő hitele vagy az OTP Hűség1 szolgáltatása) egyéb adatokat is meg lehet adni a még személyre szabottabb kalkulációhoz (pl. hogy mekkora fizetésed van, vagy havonta mennyit tudnál félretenni). Ezeknél a találatoknál a „Személyre szabás” gombra kattintva tudod finomhangolni az adott hitelt.

  A bankok aktuális kezdeti költségeket érintő akcióival és díjvisszatérítéseivel a legtöbb esetben számolunk, de ha ezekért olyan feltételeket szabnak, amelyeket mi magunk sem vállalnánk hiteligénylőként (például életbiztosítás megkötését), akkor ezekkel nem minden esetben számolunk. A találatban lévő „Rövid leírás" gombra kattintva részletesen kifejtjük, hogy milyen akcióval, kamat(felár) kedvezménnyel számoltunk és ehhez milyen feltéleknek kell megfelelni. Hitelkalkulátorunk ezekben az esetekben már a csökkentett díjakkal számol.

  Nem jelenítjük meg az összes elérhető akciót, kamat(felár) kedvezményi lehetőséget, különösen ha a bank ezeket csak azoknak az ügyfeleknek nyújtja, akik nem közvetítőn keresztül igénylik a hitelt, vagy a bank honlapján vagy adott (közvetítő) partnerén keresztül adja le az igénylését, vagy csak bizonyos munkáltatónál dolgozók vagy városban lakók számára érhetőek el, vagy bármi egyéb olyan feltételt rendelnek hozzá, ami a látogatók döntő többségének nem elérhető, nem teljesíthető. Az olyan ajánlati leveles, edm-ekben vagy direkt promócióban szereplő termékeket, kezdeti költség vagy kamat(felár) kedvezményeket sem tartalmazza hitelkalkulátorunk, amelyek csak előre kiválasztott, leszűrt vagy adott banknál meglévő ügyfelek számára elérhetőek, vagy éppen nem publikusak.

  Hitelkalkulátorunk figyelembe veszi, ha adott bank hitelösszeg sávonként vagy futamidő sávonként eltérő kamatot, vagy kamatfelárat határoz meg.

  Egyes bankoknál előfordulhat, hogy ügyfélminősítési kategóriák szerint állapítják meg a hitel kamatát, kamatfelárát, vagyis a bank hitelelbírálási rendszerétől (scoring) és az adós jövedelmi és egyéb paramétereitől függően különböző kamattal vagy kamatfelárral hitelezi az igénylőket. Mivel nem publikusak ezek az értékelési rendszerek, így nem tudjuk megállapítani, hogy az egyes látogatók pontosan (még ha bizonyos adatokat meg is adnak magukról) melyik ügyfélminősítési kategóriába esnek.

  A hitelkalkulátor a jövedelem alapján is szűrheti a találatokat – ha beállítod, hogy 250.000 Ft-nál magasabb jövedelmed van, akkor még kedvezőbb árazású hitelkiváltási hiteleket is megmutatunk. Minden hitelnél megtekintheted az akciós feltételeket és a kezdeti költségeket, ha a találatban a „Rövid leírás" vagy gombra kattintasz.

  A hitelkiváltó hiteleket sorba tudod rendezni az oszlopok (törlesztőrészlet, visszafizetendő, THM) alapján is. Alapértelmezetten az összesen visszafizetendő oszlop szerint rendezzük a találatokat, úgy gondoljuk, hogy ez mutatja meg a legjobban az egyes hitelek közötti különbséget.

  Más hitelkalkulátorokkal szemben rendszerünk valós adatokat tartalmaz, melyeket a bankok is gyakorta ellenőriznek.

  A hitelkalkulátorban törekszünk arra, hogy a Magyarországon működő és aktívan hitelező bankok jelzáloghiteleit feldolgozzuk. Az adatok frissítése miatt, vagy ha adott bank nem tette elérhetővé az aktuális hirdetményeit, terméktájékoztatóját, előfordulhat, hogy átmenetileg nem mutatjuk a hitelkalkulátorban. A takarékszövetkezetek és pénzügyi vállalkozások hitelkiváltási konstrukcióit nem dolgozzuk fel, ezeket nem mutatjuk a hitelkalkulátorban.
  A kalkuláció során azt vesszük alapul, hogy határidőben, pontosan fizeted a hiteledet, ezért nem számolunk késedelemi díjakkal.
  Némely esetben kiemelünk általunk fontosnak ítélt jellemzőket az adott termékről, ezzel is segítve a választást.

 • Nem találok bizonyos bankot vagy terméket az összehasonlítóban. Miért van ez?

  Ez egyrészt azért lehet, mert nem dolgozzuk fel az adott bank termékeit, vagy ha éppen frissítjük egy adott bank kondícióit (ez általában egy munkanapot vesz igénybe), akkor nem mutatjuk azokat, amíg a frissítést nem fejeztük be teljesen.

  Ritkább esetben az is előfordulhat, hogy valamelyik banknak jóvá kell hagynia a kalkulátorainkban rögzített adatokat, számítási képleteket (ez időszakosan megtörténik), és amíg ez nem fejeződött be, addig nem mutatjuk az adott bank termékeit.

 • Mi történik, miután a hitelkalkulátorban megadtam az adataim?

  A megadott elérhetőségeken keresni fognak a kiválasztott bank ügyintézői vagy a money.hu közvetítő Kft. munkatársai, hogy segítségedre legyenek. Általában egy előszűrést csinálnak, hogy megállapítsák, hogy mennyi hitelt kaphatsz. Lakáshiteleknél ha hitelszakértő segítségét kéred, akkor a money.hu közvetítő Kft. a teljes hitelügyintézés során melletted lesz.

  Munkaidőben 24 órán belül, hétvégén és ünnepnapokon áltlában a következő munkanapon kerül sor a kapcsolatfelvételre.

 • Ugyanazokkal a kondíciókkal kapom az itt igényelt hitelt, mintha bemennék a bankba?

  Általában igen, és egyes esetekben egyedi kedvezményeket, költség-elengedéseket tudunk a bankoknál biztosítani számodra.

  Mivel a banki ajánlatok folyamatosan változó kondíciói között segítség nélkül nagyon nehéz eligazodni, mindenképpen érdemes hitelkalkulátorunkat használni és tájékozódni, mielőtt bármely bankba bemennél. A hitel-összehasonlító használatával és a megfelelő hitel kiválasztásával akár több millió forintot is megspórolhatsz.

 • Mik az adósságrendező hitel felvételének lépései és mennyi idő amíg a hitelhez hozzájutok?

  Az adósságrendező hitelek ügyintézése körülbelül 6-8 hét, ha személyesen, egymagad intézed. Ha rajtunk keresztül igényled a hitelt, akkor tapasztalt partnereink segítségével akár 3-4 hét alatt is elvégezhető az ügyintézés, ha minden dokumentum (munkáltatói igazolás, fennálló tőketartozás igazolások, bankszámlakivonatok, stb.) azonnal rendelkezésre áll. 

  Az adósságrendező hitel felvételének lépései:

  1. Hitelek összehasonlítása és szimpatikus termék igénylése hitelkalkulátorunk segítségével.
  2. Egyeztetés a Bankráció Kft. hitelszakértőivel vagy banki partnerünkkel, előszűrés elkészítése (hogy tudd, mennyi hitelt kaphatsz).
  3. Hiteligényléshez szükséges dokumentumok bankban történő leadása (hitelkérelem befogadása).
  4. Ingatan értékbecslése, hitelbírálat.
  5. Pozitív döntés esetén szerződés a bankkal, majd hitelfolyósítás.

  További hasznos tanácsokat itt találsz.

 • Mennyi hitelt kaphatok?

  Ezt pontosan nem tudjuk megmondani, hiszen függ az életkorodtól, jövedelmedtől, munkahelyedtől, a fedezet értékétől, stb. Adósságrendező hiteleknél a fedezet(ek) forgalmi értékének maximum 80%-ára adhat a bank hitelt (de a gyakorlatban általában a forgalmi érték 70%-áig hiteleznek).

 • A hitelkalkulátor a hitelek összes kezdeti költségét feltünteti?

  Nem. A költségek kiszámolásánál a THM rendeletben írtakat követjük, mely alapján a hitelfelvételhez szorosan kapcsolódó költségeket tüntetjük fel (melyeket a banknak és a Földhivatalnak kell megfizetni). Általánosságban elmondható, hogy a közjegyzői díjat, ügyvédi költséget, ingatlanszerzéssel kapcsolatban felmerülő illetéket, térképmásolat díját és a különböző biztosítások (fedezeti biztosítás, életbiztosítás, stb.) díjait nem tartalmazza az általunk feltüntetett kezdeti költség. Hitelkiváltásnál általában 1-2%-os díjat ki kell fizetni a meglévő (régi) hitelünket kezelő banknak (ezt hívják végtörlesztési díjnak), amivel szintén nem számolunk, mivel ennek mértéke hitelenként változó. A fenti költségek ügyletenként és hitelösszegenként eltérőek, ezért ezeket nem lehet pontosan előre kiszámolni.

 • Ha itt igényelek új hitelt a meglévő hitelem kiváltására, akkor be kell menjek a régi bankomba?

  Igen, hiszen a kiváltás tényéről régi bankodnak is értesülnie kell, továbbá igazolásokra is szükség van a régi pénzintézettől. A teendőket személyre szabottan állapítják meg.

 • Kevesebb hitelt kaphat, aki kockáztat

  Bár az új lakáshitelek 70 százaléka ma már legalább 1 évre vagy akár hosszabb időre fix törlesztőrészletet biztosít, a minimum 10 évig fix törlesztőrészletet garantáló konstrukciók kaphatnak igazán nagy lendületet a Magyar Nemzeti Bank októbertől életbe lépő lakáshitelezési szabályainak köszönhetően - áll a BankRáció.hu és az ingatlan.com legfrissebb összeállításában.
 • Így lesz kevesebb a törlesztő már a következő hónapban

  Januárban sokan szoktak fogadalmat tenni, hogy majd az új évben több pénzt tesznek félre, többet dolgoznak, vagy megpróbálnak minél többet visszafizetni a hitelükből, hogy végre megszabadulhassanak tőle. Szerencsére nem csak kemény munkával vagy még több spórolással, megszorítással lehet ezt elérni. Ha körülnézünk a bankok ajánlatai között, akkor könnyen találhatunk olyan kedvező hitelajánlatokat, amikkel havonta tízezreket spórolhatunk, ha a régi hitelünket kedvezőbbre cseréljük. 
 • Ezért fizesd most még pontosabban a devizahiteledet, mint eddig bármikor

  Teljesen át is rendezheti a bankszektor jelenlegi képét a devizahitelek piaci alapú forintosítása.
 • Egyre többen kérhetik főnöküket, hogy fizesse a törlesztőt

  Van, akinek nagyon is fontos lehet, hogy most már nemcsak a hitelintézetek által nyújtott lakáscélú hitelek, hanem a pénzügyi vállalkozások által nyújtottak esetén is beszállhat a törlesztésbe a munkáltató, méghozzá adómentesen. Kinek érdemes most kérni a támogatást?
 • Adósságrendezés

  Egy vagy több hitel egyesítése egy új hitelben. Általában magas kamatozású hitelek (hitelkártya tartozások, személyi kölcsönök, áruhitelek) összevonása egy hosszabb futamidejű, alacsony kamatozású ingatlan fedezetes hitelbe. Gyakori még a meglévő, ingatlan fedezetes hitelt/hiteleket egy új és kedvezőbb kondíciókkal rendelkező hitelre váltani.
  Adósságrendezésre most már csak forinthitelek igényelhetőek, és a meglévő hitelek mellett sokszor egyben még készpénzhez is juthatunk ugyanazon a hitelen belül.
  Több bank már nem csak ingatlanalapon (tehát jelzálogfedezettel), hanem személyi kölcsönöket is kínál drágább hiteleink kiváltására, de ezeket főleg magas jövedelmű igénylők kaphatják csak meg.

 • Végtörlesztés

  A teljes fennálló tartozás egy összegben történő visszafizetése, egyben a kölcsönszerződés megszűntetése. Ezért a bankok általában (végtörlesztési) díjat számítanak fel, mely lehet fix összeg, vagy a végtörlesztett tőke valamennyi százaléka. Jelzáloghitel esetében a végtörlesztést követően a bank kiadja a jelzálogjog törlési hozzájárulást is, amelynek Földhivatalhoz történő benyújtásával az ingatlan tulajdoni lapjáról töröltethető a jelzálogjog.

  A 2010.03.01 után kötött lakáscélú jelzáloghitel esetében a szerződés hatálybalépésétől számított 24 hónapot követően teljesített első részleges, vagy teljes előtörlesztés (végtörlesztés) díjmentes, kivéve, ha a részleges, vagy teljes előtörlesztés (végtörlesztés) - részben vagy egészben - más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik, vagy ha a végtörlesztett összeg meghaladja a kölcsönszerződésben rögzített kölcsönösszeg felét.

  A 2010.03.01 után kötött nem lakáscélú jelzáloghitel részleges vagy teljes előtörlesztése (végtörlesztés) esetén külön díj nem kerül felszámításra ha a fennálló tartozás nem haladja meg az 1.000.000 Ft-ot és a megelőző tizenkét hónap alatt előtörlesztés nem volt.

 • Végtörlesztési díj

  Az a díj, melyet a bank a tőketartozás alapján akkor számít fel ha a futamidő lejárta előtt a hitel teljes fennálló tőketartozása kifizetésre kerül. A végtörlesztési díj lehet fix összeg, vagy a végtörlesztett tőke valahány százaléka. Más bankkal történő hitelkiváltás esetén is ki kell fizetni ezt díjat, hiszen ez is végtörlesztésnek minősül.

  A 2010.03.01 után kötött lakáscélú jelzáloghitel esetében a szerződés hatálybalépésétől számított 24 hónapot követően teljesített első részleges, vagy teljes előtörlesztés (végtörlesztés) díjmentes, kivéve, ha a részleges, vagy teljes előtörlesztés (végtörlesztés) - részben vagy egészben - más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik, vagy ha az előtörlesztett összeg meghaladja a kölcsönszerződésben rögzített kölcsönösszeg felét.
  Egyéb esetben a végtörlesztési díj a fennálló tőketartozás maximum 1%-a, vagy amennyiben a hitel más pénzintézet által kerül kiváltásra, akkor a fennálló tőketartozás maximum 2%-a. 

  A 2010.03.01 után kötött nem lakáscélú jelzáloghitel részleges vagy teljes előtörlesztése (végtörlesztés) esetén külön díj nem kerül felszámításra ha a fennálló tartozás nem haladja meg az 1.000.000 Ft-ot és a megelőző tizenkét hónap alatt előtörlesztés nem volt.
  Egyéb esetben a végtörlesztési díj a fennálló tőketartozás maximum 2%-a.

 • Fennálló tartozás (vagy tőketartozás) igazolás

  Bank által kiadott igazolás, melyet végtörlesztés és hitelkiváltás esetén kell kérned a meglévő hiteledet folyósító banktól. Tartalmazza az adott hitelügyletre vonatkozó:
  - adott időpontban fennálló teljes tartozást (tőke, kamat, kezelési költség, esetleges járulékos díjak, költségek) valamint ezek devizanemét. Ez az időpont lehet a keltezésnél későbbi dátum is.
  - egyéb információkat, pl. hitelügylet száma, szerződő felek, hitelszerződés időpontja, lejárata.

 • Jelzáloghitel

  Olyan hitelfajta, melynek fedezetéül egy vagy több ingatlant ajánlasz fel a bank részére, amely(ek)re az jelzálogjogot jegyeztet be. A bank kockázata így alacsonyabb, mivel nemfizetés esetén a bank jogosult a felajánlott ingatlanokat értékesíteni, hogy visszakapja pénzét. Az ilyen hitelek összege általában magas (jellemzően 5 millió forint feletti), futamidejük hosszú (akár 35 év is lehet). A hitelbírálat ideje hosszabb (3-4 hét). Kamatozásuk jóval alacsonyabb, mint a nem jelzálog-fedezetű hitelé. A hitel célja alapján az ingatlanfedezetes hiteleknek több fajtája van, pl. lakáscélú (vásárlás, építési, felújítás stb.) vagy szabad felhasználású.

 • Forgalmi érték (ingatlan)

  Az ingatlan piaci értéke a hivatalos értékbecslés időpontjában, amit főként a kereslet-kínálat, az ingatlan állapota és elhelyezkedése határoz meg. A forgalmi érték összege megegyezik azzal az összeggel, amennyiért az értékbecslés pillanatában az ingatlan várhatóan értékesíthető.

 • Hitelbiztosítéki (HB) érték

  Jelzáloghitel esetén a fedezetként felajánlott ingatlan bank által elismert értéke, melyet az értékbecslő határoz meg a bank számára. A hitelbiztosítéki érték nem egyenlő az ingatlan forgalmi értékével, annál általában 10-20%-al alacsonyabb.

 • Finanszírozási arány

  A fedezetként felajánlott ingatlan(ok) hitelbiztosítéki és forgalmi értékének hányadosa. Jelenlegi szabályozás szerint a bankok a felajánlott fedezet(ek) forgalmi értékének maximum 80%-áig nyújthatnak hitel forint alapon.

 • Kamatperiódus

  Az az időszak, amelyen belül a felvett hitel kamata nem változik. A bank csak a kamatperiódus fordulónapján változtathatja meg a hitel kamatát. Hitelszerződés megkötésénél bizonyos esetekben lehetőség van a kamatperiódust kiválasztani. Minél hosszabb a kamatperiódus, annál nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, ha rosszabbodó gazdasági helyzetre vagy emelkedő alapkamatra számítunk. Jelzáloghiteleknél általában javasolt legalább egyéves kamatperiódusú hitelt választani. Fedezetlen hiteleknél (pl. személyi kölcsön) sokszor nem értelmezhető a kamatperiódus, mivel a futamidő végéig garantálja a hitelintézet, hogy a hitel kamata nem fog megváltozni.

 • Hitelügylet szereplői

  Hitel felvételekor az adós sok esetben nem egy, hanem akár több személy vagy cég is lehet. Őket hívjuk kötelezettnek, melynek típusai:
  - adós (elsődlegesen övé a tartozás),
  - adóstárs (ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós), aki általában házastárs, élettárs vagy családtag, 
  - kezes (ha az adós, adóstárs nem fizet, akkor a bank tőle követelheti a hitel visszafizetését),
  - dologi adós, más néven zálogkötelezett (olyan kezes, aki nem az egész tartozásért felel, hanem csak a tulajdonában lévő vagyontárgy(ak) erejéig, melyeket ő ajánlott fel fedezetként).

 • Kezdeti költség(ek)

  A hitelfelvétel során azokat az egyszeri kiadásokat nevezzük kezdeti költségeknek, melyek megfizetése nélkül a bank nem fogja a hitelt folyósítani. Ezek közé tartozik az értékbecslési díj és a közjegyzői díj is. Akciók keretében a bankok sokszor a kezdeti költségek egy részét elengedhetik vagy a folyósítás után jóváírhatják az adós számláján  - cserébe viszont a bankhoz történő jövedelemátutalást vagy egyéb banki termékek igénybevételét írhatják elő.

 • Közjegyzői okirat

  Olyan okirat, amely közjegyző által aláírtan tanúsítja az okiratba foglalt nyilatkozat megtételét, annak helyét, idejét és módját, illetve, hogy az okirattal tanúsított adatok és tények a valóságnak megfelelnek. Jelzálogszerződésnél általában kétféle kötelezettségvállaló nyilatkozatot (közjegyzői okiratot) használnak a bankok – ezek közül csak egyfélét kell aláírni:
  Egyoldalú: A hiteligénylő jelzáloghitel kölcsönszerződésben foglalt kötelezettségvállalását tartalmazza.
  Többoldalú: Ugyanaz, mint az egyoldalú, csak ebben az esetben magát a kölcsönszerződést foglalják közjegyzői okiratba (általában ennek magasabb a díja).

 • Oberbank - 2019-07-15 - Az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata csökkent

  Július 15-től a 3 havi BUBOR 0,20%-ról 0,25%-ra emelkedik, így a referenciakamathoz kötött hitelek kamata és THM értékei is magasabbak lesznek. A kamatfelárakon nem változtatott a bank. A 3 hónapos kamatperiódusú akciós lakáshitel THM-je annuitásos törlesztéssel 2,29% lesz.

  Az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata 0,53 százalékponttal, a 10 éves kamatperiódusú hiteleké 0,72 százalékponttal csökkent. Ezek a kamatok 2019. szeptember 14-ig érvényesek.

 • K&H Bank - 2019-07-15 - Az MNB 9/2019. (IV.15.) számú ajánlása szerinti kamatperiódus-módosítás feltételei

  A 2015. február 1. előtt megkötött szerződések esetén lehetőség van az MNB 9/2019. (IV.15.) számú ajánlása szerinti kamatperiódus-módosításra, amely során
  - a választható kamatperiódusok hossza 5 év vagy 10 év,
  - az ügyleti kamat a kölcsönszerződés-módosítás során egyedileg kerül megállapításra,
  - az alkalmazott kamatváltoztatási mutató: 5 éves kamatperiódus esetén: H3K5, 10 éves kamatperiódus esetén: H3K10,
  - az eredeti kölcsönszerződésben nyújtott kamatkedvezmények a szerződésmódosítást követően megszűnnek,
  - az ajánlás szerinti kamatperiódus-váltást követően további kamatperiódus-váltás lehetősége az adott kölcsönszerződés vonatkozásában megszűnik.

  A Szerződésmódosítási díj 15.000 Ft az MNB 9/2019 (IV.15.) számú ajánlása szerinti kamatperiódusváltás esetén.

 • OTP Bank - 2019-07-15 - Díjemelkedés július 22-től és augusztusi ÁKK referenciahozamok

  Július 15-i hirdetményeiben a bank előre közölte a 2019. augusztus 1-jétől érvényes ÁKK referenciahozamok értékét és ezzel összefüggésben az Otthonteremtési hitelek várható kamatait. Az 1 éves ÁKK 0,22%, az 5 éves ÁKK 1,96% lesz.

  Fentieken túl előzetesen közzétették, hogy július 22-től a hibelbiztosítéki érték-megállapítási díj 31.665 Ft-ról 37.500 Ft-ra, 50mFt, illetve a feletti hiteligény esetén 42.225 Ft-ról 49.500 Ft-ra, valamint a Hibelbiztosítéki érték felülvizsgálati díja 12.630 Ft-ról 15.000 Ft-ra, 50mFt illetve a feletti hiteligény esetén 16.840 Ft-ról 20.000 Ft-ra fog emelkedni.

 • Budapest Bank - 2019-07-12 - Kamatcsökkenés, díjváltozás

  Július 12-től az 5 éves kamatperiódusú Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kamata a 10 millió Ft alatti összegsávban 5,42%-ról 5,00%-ra csökkent, így a reprezentatív példában megadott THM 5,60%-ról 5,16%-ra módosult. A közjegyzői díjszabásról szóló IM rendelet változása miatt a THM számítása során figyelembe vett közjegyzői díj 50.090 Ft-ról 75.120 Ft-ra emelkedett.

 • Erste Bank - 2019-07-10 - Babaváró hitel akcióinak feltételei változtak

  A július 9-i Akciók c. hirdetményben a jelzáloghitelek akciói nem változtak, csak a Babaváró hitel akcióinak feltételei módosultak, és kiegészültek azzal, hogy adós vállalja, hogy a munkabérének megfelelő összegű bért vagy jóváírást a banknál meglévő vagy a Babaváró hitel igénylésekor nyitásra kerülő bankszámlájára utal.

 • Sberbank - 2019-07-10 - Változatlan kamatok

  A július 10-től hatályos hirdetményekben a bank által alkalmazott 12 hónapos BUBOR értéke nem változott, és a kamatfelárak és egyéb feltételek sem módosultak. Az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamatai szintén változatlanok. A terméktájékoztatókban és az Összehasonlító táblázatban a reprezentatív példák adatai módosultak.

 • Gránit Bank - 2019-07-10 - Akciók meghosszabbítása, díjemelés, referenciakamat emelkedése

  A július 10-től hatályos hirdetményekben a bank a kezdeti költségekre vonatkozó akciókat meghosszabbította a 2019. okóber 9-ig befogatott igénylésekre. Az akcióban a bank a folyósítási jutalékot elengedi, valamint az értékbecslés díját és a közjegyzői díjat (maximum 40.000 Ft összegben) visszatéríti a folyósítást követően. A kamatfelár-kedvezményekre vonatkozó akciók is folytatódnak október 9-ig.

  Az Adminisztrációs díj 5.000 Ft-ról 19.000 Ft-ra, a Szerződésmódosítási díj 10.000 Ft-ról 30.000 Ft-ra emelkedett. Az Adminisztrációs díj fizetendő abban az esetben, ha a biztosítéki jogok bejegyzéséről a bank gondoskodik.

  Továbbá a bank által alkalmazott 3 havi BUBOR referenciakamat értéke emelkedett (0,19%-ról 0,25%-ra), a kamatfelárak nem módosultak. Az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamatai szintén nem változtak. A tájékoztatókban és az összehasonlító táblázatban a referenciakamathoz kötött reprezentatív példái és THM értékei változtak.

 • MagNet Bank - 2019-07-04 - Kamatcsökkenés és további változások

  Július 1-től a bank által alkalmazott 6 havi BUBOR emelkedett, az 5 éves ÁKKH csökkent, a kamatfelárak nem változtak. A MagNet Stabil Ötös hitelek kamata 0,48 százalékponttal, a Stabil Tízes hiteleké 0,47 százalékponttal csökkentek. Az "Ingatlanfedezetes akció 2019." elnevezésű akciót meghosszabbították a 2019. december 31-ig igényelt lakossági jelzáloghitelekre vonatkozóan, valamint kiterjesztették az otthonteremtő hitelekre is. Az akció keretében a bank a feltételeknek megfelelő hitelügyletek esetében
  - nem számít fel folyósítási díjat és
  - a folyósítást követő 30 napon belül jóváír az értékbecslés költségével megegyező összeget, de legfeljebb 37.000 Ft-ot a kölcsön törlesztésére szolgáló fizetési számlán és
  - nem számítja fel a tulajdoni lap másolat/térképmásolat TAKARNET-en keresztüli lekérdezésének költségét.
  Hitelkiváltási célra nyújtott hitelek esetén továbbá:
  - a folyósítást követő 30 napon belül jóváírja a közjegyzői költség összegével megegyező összeget, de maximum 50.000 forintot a kölcsön törlesztésére szolgáló fizetési számlán.

  A MagNet 10+10 Otthonteremtési Kamattámogatott Hitel elnevezése július 1-től MagNet CSOK+ Lakáshitel. További változás, hogy a 17/2016. (II.10). Korm rendelet szerinti használt lakás vásárlásra is igényelhető mostantól - kizárólag kettő vagy több gyermek után igényelt családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egyidejű igénylése mellett. A MagNet CSOK+ Otthonteremtési kamattámogatott hitel THM-je nem változik (3,3%) a hirdetmény szerint.

 • Gránit Bank - 2019-07-03 - Akció meghosszabbítása és további változások

  Az otthonteremtő hitelek július 1-től hatályos hirdetményében a bank a kezdeti költségekre vonatkozó akciókat meghosszabbította a 2019. szeptember 30-ig befogatott igénylésekre. Az akcióban a folyósítási jutalékot elengedik, valamint az értékbecslés díját és a közjegyzői díjat (maximum 40.000 Ft összegben) visszatérítik a folyósítást követően. Továbbá az Otthonteremtő hitelek referenciakamata csökken, de az ügyfél által fizetendő kamat és a THM nem változik.

  A Többgyermekes Családok Otthonteremtési Kamattámogatott Hitele 2019.07.01-től igényelhető a 17/2016. (II.10.) Korm. rendelet alapján használt lakás vásárlásra is. A kölcsön minimális összege: 1.000.000 Ft, maximális összege:
  - 10.000.000 Ft a 17/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 11.§ b) pontja alapján 1.430.000 Ft-os Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénybevétele esetén,
  - 15.000.000 Ft a 17/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 11.§ c) vagy d) pontja alapján 2.200.000 Ft vagy 2.750.000 Ft Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénybevétele esetén.

 • Sberbank - 2019-07-03 - Az otthonteremtő hitelek referenciakamata csökkent

  Az 1 és 5 éves ÁKK referenciakamat egyaránt csökkent, a kamatfelárakon, akciókon nem változatott a bank. Az 1 éves Otthonteremtési hitel THM-je használt lakás vásárlására 3,63%, az 5 éves kamatperiódusúé pedig 6,21% a július 1-től hatályos hirdetmény szerint. A Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása mellett nyújtott lakáscélú kölcsön feltételein nem változtattak.

 • Raiffeisen Bank - 2019-07-03 - Kamatcsökkenés, referenciakamatok változása, Hitelfedezeti Védelem Biztosítás nyári promóció

  A július 1-jei hirdetményekben a referenciakamathoz kötött hitelek referenciakamata, a 6 havi BUBOR 0,01%-kal emelkedett, a kamatfelárak nem változtak. Az otthonteremtő hitelek referenciakamata alacsonyabb lett. Az 5 és 10 éves kamatperiódusú, valamint az 5 és 10 évig fix hitelek kamata nem változott. A 15 éves futamidő végéig fix kamatozású hitelek kamatait 0,2 százalékponttal csökkentette a bank. Az Otthonteremtési Kamattámogatott Kölcsön hitelcélján nem változtattak, így továbbra is csak új lakás vásárlására lehet igényelni.

  A Jelzáloghitel Hitelefedezeti Védelem Biztosítás (UNIQA) 2019. évi nyári promócióban minden forint alapú jelzáloghitel termékkel rendelkező ügyfelének, aki újonnan igényelt vagy meglévő Jelzáloghitel terméke mellé UNIQA Hitelfedezeti Védelem Biztosítást köt, az első 2 havi biztosítási díját a bank jóváírja. Az akció 2019. július 1-től 2019. szeptember 30-ig tart.

 • Budapest Bank - 2019-07-03 - Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása használt lakásra is

  A bank július 3-tól módosította piaci jelzáloghitel hirdetményét azzal, hogy a 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet alapján bevezett Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása igénybe vehető használt lakás vásárlására is.

 • Sopron Bank Burgenland - 2019-07-03 - Referenciakamatok és feltétel változása

  Július 1-től az 1 és 5 éves ÁKK referenciahozam csökkent, a kamatfelárak nem módosultak. Otthonteremtő kamattámogatott hitel 5 éves kamatperiódussal 6,40%-os THM-mel igényelhető, míg 1 éves kamatperiódus esetében 3,82% a teljes hiteldíj mutató a jelenleg hatályos hirdetmény szerint, használt lakás vásárlására. A 10 és 10 Otthonteremtő Kamattámogatott hitel THM-je 3,26% (az akciók beszámításával), és július 1-től használt lakásra, valamint preferált kistelepülésen használt lakás vásárlására, korszerűsítésre, bővítésre is igényelhető.

  A 3 és 12 hónapos BUBOR referenciakamathoz kötött hitelek hirdetményeiben a THM-ek és a reprezentatív példák adatai módosultak a referenciakamatok változása miatt. A jelen hirdetményekben figyelembe vett 3 havi BUBOR értéke 0,25%, mely 0,06 százalékpontos emelkedést jelent az előző hirdetményhez képest. A 12 havi BUBOR pedig 0,01 százalékponttal 0,48%-ra emelkedett.

 • Erste Bank - 2019-07-02 - A THM számítás során figyelembe vett bankszámlavezetési díj emelkedése és további változások

  Július 1-től a 6 hónapos kamatperiódusú jelzáloghitelek referenciakamata nőtt, de a kamatfelárak nem változtak. Az 5 és 10 éves kamatperiódusú, valamint a 15 évig fix hitelek kamatai sem módosultak. A Lakossági Hitel hirdetmény szerint a THM számítása során a hitelügylethez kapcsolódó számlavezetési díj mostantól egységesen 230 Ft lett az eddigi 220 Ft helyett, ennek következtében a THM-ek néhány esetben kis mértékben emelkedtek.

  A Minősített Fogyasztóbarát Hitelek esetében a THM számítása során figyelembe vett bankszámlavezetési díj nem változott a hirdetmény szerint, valamint a kamatok is változatlanok, a THM-ek azonban egyes esetekben emelkedtek, néhol csökkentek, és van ahol nem változtak.

  Az Otthonteremtési hitelek hirdetményében közzétették, hogy használt lakás vásárlására, valamint tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén meglévő lakás bővítésére, illetve korszerűsítésére Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelére 2019.07.01-től lehetséges. Az otthonteremtő hitel THM-je 3,15%-ról 3,16%-ra nőtt (a bankszámlavezetési díj emelkedése miatt).

  Az Akciók c. hirdetményben az ERSTE Bank fiókhálózatában 2019.07.01.-2019.09.30. között befogadott (és 2019.10.31-ig folyósított) Babaváró hitel esetén igénybe vehető kedvezmények lettek közzétéve, továbbá az egyedi kamatozású hitelek kamata és THM értéke változott a 6 havi BUBOR változása miatt. A Babaváró hitel kedvezményei:
  1. 20.000 Ft-os kedvezmény 3,5 milió Ft feletti hitelösszeg és 120 hónapos futamidő esetén,
  2. újonnan nyitott saját tulajdonú Erste EgySzámla Díjcsomag esetén, a díjcsomaghoz kapcsolódó havi ügyfélkapcsolati díj a Babaváró hitel folyósításának hónapjától számított 2 éven keresztül elengedésre kerül,
  3. adós és adóstárs részére is nyitott számla esetén 10.000 Ft kedvezmény,
  4. 20 000 Ft kedvezmény Babaváró hitel igénylésével párhuzamosan UNION-Pezsgő rendszeres díjas befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosítás vagy UNION-Nyitány rendszeres díjas befektetési egységhez kötött életbiztosítás megkötése esetén,
  5. Erste Önkéntes Nyugdíjpénztári belépés esetén 10.000 Ft kedvezmény.
  A fenti kedvezmények, összevonhatóak.

  A terméktájékoztatókban a közjegyzői díjszabásról szóló rendelet száma módosult a 22/2018. (VIII.23.)-ra, valamint a THM-számítás során figyelembe vett becsült mértéke emelkedett 30.000 Ft-ról 38.000 Ft-ra, ami miatt a THM-ek kis mértékben emelkedtek.

 • K&H Bank - 2019-07-02 - Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitele nem igényelhető használt lakásra

  Az otthonteremthő hitelek hirdetménye szerint 2019. július 1-től a 17/2016. (II.10.) Korm. rendelet 14a. fejezete alapján használt lakásvásárláshoz igényelhető többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitelére valamint a 7/A. fejezete alapján preferált kistelepülésen lévő lakásra igényelhető családi otthonteremtési kedvezményre és otthonteremtési kamattámogatásra vonatkozó kérelem nem nyújtható be!

  A 3 havi BUBOR nőtt, a 12 havi nem változott, valamint az 5 éves ÁKKH csökkent, melyet a 2019. július 1-jei Függelékekben tettek közzé. A kamatfelárakon és a kamatokon nem változatott a bank az üzleti feltételű lakáshitelek és az ingatlanfedezetű személyi hitelek esetében. A minősített fogyasztóbarát hitelek kamata a K1-K5 kategóriában szintén nem változtak, K6 kategóriában viszont minden kamatperiódusban csökkent.

  A közjegyzői okiratba foglalás költségének pontos mértéke mostantól a 22/2018. (VIII.23.) IM rendelet alapján kerül meghatározásra. Ezt a fogyasztóbarát hitelek terméktájékoztatójában is közzétették, kiegészítve azzal, hogy a díj előzetes kalkulációja során a bank a vonatkozó IM rendelet 38/B. § teljesülését feltételezte, vagyis, hogy a rendelet 38/A.§-a alapján a – rendelet 10.§-a szerinti - munkadíj 30%-a kerül felszámításra a díjmegállapítás során. A THM-számítás során figyelembe vett díj feltételezett mértéke ezért 50.160 Ft-ról 40.354 Ft-ra módosult.

 • Budapest Bank - 2019-07-02 - Otthonteremtési kamattámogatással nyújtott lakáshitelek kamat és THM mértéke módosult

  Július 1-től az otthonteremtő hitelek referenciakamata, az 5 éves ÁKKH csökkent, a 6. évtől alkalmazott 6 hónapos BUBOR értéke emelkedett, a kamatfelárak nem változtak. A referenciakamatok változása miatt az Otthonteremtő hitel THM-je 5,21-5,63%-ra nőtt. A Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitelének hitelcéljai nem módosultak, továbbra is új lakás vásárlására és építésére lehet igénybe venni. A piaci kamatozású jelzáloghitelek kamatai nem változtak. A minősített fogyasztóbarát hitelek tekintetében a korábbi hirdetmény maradt érvényben.

 • CIB Bank - 2019-07-02 - Az otthonteremtő hitelek referenciakamata csökkent

  A CIB UNO jelzáloghitelek július 1-jei hirdetményében a kamatok és egyéb kondíciók nem változtak, csak a referenciakamat dátuma módosult. Az otthonteremtő hitelek kamata, és ezzel összefüggésben a támogatás mértéke változott a referenciakamat változása miatt.

 • Takarék Kereskedelmi Bank - 2019-07-02 - Referenciakamatok aktualizálása és további változások

  A referenciakamathoz vagy referenciahozamhoz kötött kamatozású termékek kamatmértéke aktualizálásra került a június hónapra érvényes referenciakamatok vagy referenciahozamok alapján. Az Ötös Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel THM-je 4,41%-ról 4,01%-ra, Tízes Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel THM-je 5,53%-ról 5,16%-ra csökkent. Az Ötös Fix és Tízes Fix Kölcsönök kamata nem változott.

  A lakossági jelzáloghitel hirdetmény a 2019. július 1. napját követően konstrukcióváltott lakossági jelzáloggal fedezett hiteltermékek kondícióit is tartalmazza. Bevezetésre kerültek a 17/2016. (II.10.) Korm. rendelet által 2019.07.01-től bevezetett lakáscélok a Takarék CSOK+10, valamint a Takarék CSOK+15 Otthonteremtő Kamattámogatott Hitelek esetén. 

  Az MFL ügyféltájékoztatóban a reprezentatív példák adatai, valamint a közjegyzői díjszabásról szóló kormánylendelet száma módosult.

 • MKB Bank - 2019-07-01 - Új Otthonteremtési hitel használt lakás vásárlására is igényelhető

  A piaci hitelek esetében alkalmazott 6 hónapos BUBOR nem változott (0,3%), a 12 hónapos BUBOR csökkent (0,48%), a kamatfelárak nem változtak. Az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek, valamint a Minősített Fogyasztóbarát Lakásitelek kamatai szintén változatlanok.

  Az otthonteremtő hitelek referenciakamatai csökkentek. Az Új Otthonteremtési hitel július 1-től használt lakás vásárlására is igényelhető.

  Az új ügyféltájékoztatókban a reprezentatív példák adatai módosultak a referenciakamatok változása, valamint a figyelembe vett szerződéskötési dátum szeptember 30-ra történő módosulása miatt.

 • OTP Bank - 2019-07-01 - Akciók, referenciakamatok, feltételek változása

  Július 1-től az otthonteremthő hitelek és a 3 hónapos BUBOR-hoz kötött változó kamatozású piaci jelzáloghitelek referenciakamatai változtak. A kamatfelárak és fix kamatozású hitelek kamatai nem módosultak. A piaci lakáshitelek Tavaszi-nyári ingatlanhitel értékesítési akciójának, valamint a fogyasztóbarát hitelek Ingatlanhitel értékesítési akciójának feltételei változtak azzal, hogy mostantól az előzetes hitelbiztosítéki érték-megállapítás díját sem kell megfizetni, ha a hitelkérelem a hitelbiztosítéki érték-megállapítás érvényességi ideje alatt (90 nap) benyújtásra kerül. Az akciók további feltételei változatlanok, és augusztus 31-ig tartanak. Az Online kamatkedvezmény kampányt változatlan feltételekkel meghosszabbították július 31-ig.

  Az eddigi Kupon kamatkedvezményes akció csak az értékesítő partnerek által közvetített ügyletekre vonatkozik mostantól, és új kuponos akció indul a Mobilbankárok által közvetített ügyletekre, melyben kupononként 25 vagy 50 bázispont kamatkedvezmény, de összesen maximum 100 bázispont kamatkedvzemény beváltására van lehetőség a feltételeknek megfelelő ügyletek esetén visszavonásig, de legkésőbb 2019. december 31-ig.

  A kamattámogatott minősített fogyasztóbarát lakáshitelek hitelösszege minimum 500 ezer Ft, maximum 15 millió Ft, kivéve 2 gyermekes család esetén új és használt lakás vásárlásra vagy építésre, illetve preferált kistelepülésen vásárlással egybekötött korszerűsítésre és/vagy bővítésre, ahol maximum 10 millió Ft, preferált kistelepülésen 3 vagy több gyermekes család esetén korszerűsítésre és/vagy bővítésre, ahol maximum 7,5 millió Ft, preferált kistelepülésen 2 gyermekes család esetén korszerűsítésre és/vagy bővítésre, ahol maximum 5 millió Ft.

  A közjegyzői előtt tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat becsült költsége magasabb lett, valamint a hivatkozott rendelet száma is változott.

FONTOS! Nem biztos, hogy a kiválasztott hitelt meg is kaphatod.
A fent szereplő adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást.
A színes kerettel is kiemelt "promóció" felirattal megjelölt termék az adott bank fizetett hirdetése, amely nem objektív összehasonlítás eredményeképp került kiemelésre. A kiemelés nélküli lista megtekintéséhez kattints ide. Az így feltüntetett paraméterek ugyanazon szempontok szerint kerültek kiszámításra és megjelenítésre, mint a lista további elemei, de a kiemeléssel módosításra került a megjelenített listában való elhelyezése, pozíciója. A "promóció" felirattal megjelölt termék az adott bank fizetett hirdetése, amely objektív összehasonlítás eredményeképp került a találatok közé, tehát az így feltüntetett paraméterek ugyanazon szempontok szerint kerültek kiszámításra és megjelenítésre, mint a lista további termékeinek elemei. A money.hu Hitelkalkulátora automatikusan a keresési feltételeknek megfelelő első 15 találatot mutatja. A "További találatok" gombra kattintva a keresési feltételeknek megfelelő további 15 találatot mutatjuk felhasználóink részére. A Hitelkalkulátor nem minden esetben teszi lehetővé, hogy egy bank több terméke sorrendben a lista egymást követő ranghelyein szerepeljen.
A fenti hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplők, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg az adott bank döntésétől függően.
A részletes feltételeket, kondíciókat minden esetben az adott bank vonatkozó Üzletszabályzata, Általános Szerződési Feltétele, Hirdetménye, vagy Kondíciós listája tartalmazza, amelyeket a bankok hivatalos weboldalán vagy az ügyfélszolgálatokon tudsz megtekinteni. A bankok mindenkor fenntartják maguknak a jogot a kondíciók változtatására. A bank által adott ajánlat eltérhet az általunk megadott adatoktól, amelyekért felelősséget nem áll módunkban vállalni. Figyelemfelhívás: fontos tudni, hogy a táblázatokban jelölt adatok sorrendje nem a bankot, hanem annak adott termékét jellemzi. Az adatok megállapítása a mindenkor hatályos pénzügyi jogi és szakmai szabályok szerint történik. Időszakosan az adatokban és azok sorrendjében változás következhet be, az esetleges későbbi adatváltozásból eredő eltérésért nem tudunk felelősséget vállalni. * A törlesztőrészletek mező „Későbbi” részében a futamidő utolsó évének első hónapjára számított törlesztőrészletet jelenítjük meg. Fontos, hogy a törlesztőrészletek számítása a jelenleg aktuális kamatokkal történt. A bankok, kamatperiódusonként módosíthatják a hitel után fizetendő kamatot.
A találatok között - a lehető legteljesebb tájékoztatás érdekében - azon bankok termékeinek paramétereit is megjelenítjük az általunk használt és közzétett metódus alapján, amelyekkel nem állunk értékesítői szerződéses jogviszonyban. Ezeknél a termékeknél az igénylés során nem tudunk segítséget nyújtani, így az ilyen találatoknál a "Részletek" gomb/felirat sem látható.