Ki ne örülne egy olyan lehetőségnek, mellyel olcsóbban vásárolhat, mint a készpénzzel, beleértve a nem készpénzes használatból eredő plusz díjakat is? Nyár eleji körképünkben a legnagyobb vásárlási kedvezményeket kínáló hitelkártyákat néztük meg. Figyelem, ez nem átverés, ezekkel tényleg jobban járunk, mintha a meglévő bankkártyánkkal vagy készpénzzel fizetnénk!

 

Kezdjük a visszatérítési piac üdvöskéjével, a legnagyobb kedvezményt kínáló Auchan Bevásárlókártyával. Ez a hitelkártya csütörtökönként 5 százalék kedvezményt nyújt az Auchan áruházakban mindenre, ezen kívül minden nap 2 százalék kedvezményt ad Auchan benzinkutakon, 5 százalék kedvezményt az Auchan saját márkás termékeire és 1 százalék visszatérítést az Auchanon kívüli vásárlásokból. Emellett egyedülálló vásárlási kedvezmények és akár 3 hónapos kamatmentes költés is elérhető a segítségével, ami egyedülálló a hazai hitelkártya piacon.

Raiffeisen Bank OneCard hitelkártyája számtalan partneri kedvezmény mellett élelmiszerüzletben, szupermarketben, hipermarketben 3 százalék, a negyedévente változó kategóriákban 5 százalék visszatérítést nyújt. A visszatérítés felső határa negyedévente OneCard Standard hitelkártya esetén 10.000 forint, Gold hitelkártyánál pedig 30.000 forint.

Általános 1 százalékos kedvezményt  több hitelkártya is nyújt. Közülük a Cetelem Klubkártya nevű hitelkártyáját emeljük ki a sorból, ez ugyanis a más banknál is elérhető 1 százalékos visszatérítésen felül a Cetelem Klub partnereinél 5-15% kedvezményt is biztosít. Hasonló kedvezményt nyújt a Citibank Citi Life hitelkártya, melynek birtokosai a program számos partnerénél 2-15% kedvezményt érhetnek el, máshol pedig learathatják az általános 1 százalékos pontgyűjtést. 

A Shell-Citibank hitelkártya havi 30.000 forint értékű, Shell töltőállomáson történt vásárlás esetén 100 forintonként 3 Citi Forintot gyűjt (de maximum havi 3.000 Citi Forintot), más helyen 1 százalék, havi maximum 2.500 Citi forintot. A szintén citibankos Telekom-Citibank hitelkártya 100 forintonként 10 Citi forintot, de maximum havi 2.500 Citi Forintot gyűjt a Telekom számlák kifizetése után, egyéb vásárlások után pedig 100 forintonként 1 Citi forintot, de maximum havi 2.500 Citi forintot. A Citi Forintok mindkét kártyánál a Citi Life partnereknél 1 Citi forint = 1 Ft értékben válthatók be.

Az átlagfizetést meg nem haladó mértékű vásárlásra a K&H Bank kínál egy könnyen megjegyezhető kedvezményt: MasterCard PayPass vagy Visa Classic hitelkártyája minden vásárlás után 2 százalék visszatérítést biztosít, amennyiben havi 20.000 forintot elért a vásárlásunk. Minden vásárlásra jár a visszatérítés, mely havi 150.000 forint értékű vásárlásig történik, ami egy elég tág keret minden hónapban. 

Szintén 2 százalékos kedvezménynek fogható fel az Erste Bank WizzAir hitelkártya kedvezménye, mely bármely vásárlásra 100 forintonként 2 pontot gyűjt, ez azonban csak Wizz Air repülőjegyre váltható be, 1 pont = 1 Ft értékben. 

Az 1 százalékos általános visszatérítési csoportban ajánlható a Budapest Bank FŐGÁZ hitelkártyája azoknak, akik a gázszolgáltató ügyfelei. Ők ugyanis minden FŐGÁZ számlából 6 százalék, maximum havi 3.300 Ft visszatérítést zsebelhetnek be az általános 1 százalékos vásárlási visszatérítés mellett, amennyiben Budapest Bank-os lakossági számlájukra legalább a minimálbér érkezik havonta és emellett havi 2 csoportos beszedés is teljesül. Ha utánaszámolunk, korunk magas téli gázszámláiból a 6 százalékos visszatérítés jelentős megtakarítást eredményez, mindenképpen többet, mint a hitelkártya éves és havi díja.  

Az Erste Bank Joker hitelkártyája az 1 százalékos általános visszatérítés mellett 8 megjelölt kategóriából (Benzinkút, Divat, Otthon, Barkács-kert, Elektronikai áruház, Utazás, Szépségápolás–egészség, Szórakozás) 3 kiválasztottban 4 százalék visszatérítést kínál, míg a többi kategóriában 1 százalék visszatérítést, együttesen havi 250.000 forintnyi vásárlás után (benzinkút kategória kiválasztása esetén a 4 százalékos visszatérítés csak havi 30.000 forintnyi vásárlásig jár, afelett 1 százalék érvényes).  

Körképünk végén megemlítjük a két nagy hazai pontgyűjtő hálózat hitelkártyáját. Az Erste Bank SuperShop hitelkártya a SuperShop hálózatban 100 forintonként 3 pontot gyűjt, egyéb helyen történő vásárláskor pedig 100 forintonként 1 pontot (pontbeváltás a SuperShop hálózatban 1 pont = 1 Ft értékben). Az OTP Bank MasterCard Multipont Klub hitelkártyája a MOL prémium üzemanyagra literenként 20 pontot, normál üzemanyagnál literenként 4 pontot, a CBA-ban 200 forintonként 4 pontot, az Extreme Digital és még több partnernél 100 forintonként 4 pontot ad, emellett sok kuponkedvezmény is elérhető, akár pontbeváltás nélkül is. Az összegyűjtött pontok a Multipont hálózatban válthatók be 1 pont = 1 Ft értékben.