Új bankszámlát nyitnál?

Bankszámlák bankkártyával vagy anélkül. Dombornyomott prémium kártyák, ingyenes bankszámlák, junior számla és bankkártya gyermekednek.
Kalkulátor
Mutasd a számlákat!

Mire van szükséged?

A gyerekeink bankszámláit is meg kell védeni a modern bankrablóktól
A csalók nem válogatnak, ugyanúgy célba vehetik a fiatalok bankszámláit, mint a felnőttekét. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Tovább a cikkre
Ilyen új módszerekkel támadnak a bankkártya-csalók
Az új típusú csalásokban, ahol az ügyfél maga adja meg a bankkártya adatokat az interneten vagy a telefonon keresztül a csalóknak, az egyre nagyobb összegű károkat neki kell állnia.
Tovább a cikkre
Megugrottak a betéti kamatok – az emberek megrohanták a bankokat
Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek állománya a bankokban.
Tovább a cikkre
Ezt az oldalt reCAPTCHA védi, és a Google és érvényesek.

Hogyan érdemes bankszámlát választanod?

0
Ha van már bankszámlád, fusd át az egységes díjkimutatásodat, és döntsd el, min szeretnél spórolni.
1
Gondold végig, mire és hogyan használnád a bankszámlád? Érkezik majd rendszeres bevétel a számlára?
2
Szeretnéd, ha kamatozna a pénzed, akár lekötés nélkül is? Ha szeretsz fiókban bankolni, milyen bank érhető el a közeledben?
3
Bankkártyára is szükséged van? Pénzfelvételre, vásárlásra, külföldön használnád?
4
Állítsd be a kalkulátoron, ami igaz rád. Hasonlítsd össze a bankok kínálatát.
Gyerünk a bankszámlákhoz!
Tippek a németektől, hogy miként spórolhatunk infláció idején
Egyre inkább jellemző a takarékoskodás a kiskereskedelemben Németországban, amióta Oroszország háborút indított Ukrajna ellen - mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.
Tovább a cikkre
Ne dőlj be! Az MNB nevében levélben kérnek pénzt a csalók
Csalók küldenek ki elektronikus leveleket magánszemélyeknek külföldi munkalehetőséghez vagy onnan érkező nagy összegű állítólagos pénzküldeményekhez kapcsolódó, az MNB által felszámítandó díjakról.
Tovább a cikkre
Drágább lesz a nyaralás az Adrián, de lehet faragni a kiadásokból
Az infláció és az árfolyamok miatt nagyobb költséggel érdemes számolni, mint mondjuk 2019-ben, de a money.hu szerint vannak megoldások arra, hogy az érintettek valamennyit faragjanak a kiadásokon.
Tovább a cikkre
Mi az a bankszámla?
A bankszámla - legyen szó magánszemélyről vagy cégről - az egyik alapkelléke a mindennapi bankolásnak. Gyakorlatilag egy kapu, amelyen keresztül - a kivételes eseteket leszámítva - elérheted az olyan pénzügyi szolgáltatásokat, termékeket, mint például a bankkártyák, személyi kölcsönök, lakáshitelek, befektetések.
A hétköznapokban bankszámlákról vagy folyószámlákról beszélünk, ám ezek a pénzügyi szakzsargon szerint úgynevezett fizetési számlák. Erre érkezik a legtöbb esetben például a fizetés, a nyugdíj. A bankszámla áll a betéti bankkártya mögött, vagyis a számlán lévő pénzből lehet a betéti bankkártyával vásárolni vagy fizetni a rezsit és más kiadásokat.
Milyen típusú bankszámlák vannak?
A számla típusa szerint:
  • A legelterjedtebbek a fizetési számlák (bankszámlák). Ezek közé tartoznak a lakossági és vállalati - fizetési - bankszámlák. Ezek elsősorban - ahogy a nevük is mutatja - pénzforgalmi tranzakciókra használhatóak. Ide érkeznek be az olyan utalások, mint például a fizetés vagy a nyugdíj, és ezekről a számlákról indíthatod a különböző tranzakciókat.
  • Minden kölcsönnek - például a lakáshitelnek is - általában van egy saját számlája, amelyen a bank nyilvántartja az aktuális tartozást. Ha van hiteled, általában ilyen hitelszámlára kell utalnod az esedékes törlesztőrészletet.
  • Megtakarítási vagy befektetési bankszámlák, melyek segítségével rendszeres vagy esetenkénti befizetésekkel tudsz spórolni. Ezen a számlán lesz nyilvántartva, hogy mennyivel gyarapodik a pénzed. A megtakarítási számlák számos esetben a lekötött betéthez hasonlítanak, csak külön számlaszámon spórolhatsz és a megtakarítani kívánt összeget közvetlenül erre a számlára kell utalnod.
A hitel- és befektetési számlák azért speciálisak, mert jellemzően nem vesznek részt a mindennapos forgalomban, általában nem tartozik hozzájuk bankkártya. Tulajdonképpen ez egy technikai számla a pontos nyilvántartás érdekében.
A számla pénzneme szerint:
  • Csoportosíthatóak a bankszámlák devizanemük alapján is. Magyarországon érthetően forintszámlából van a legtöbb, de vannak más devizában - például euróban és dollárban - nyilvántartott bankszámlák is. A devizaszámlákra elsősorban akkor lehet szükséged, ha gyakran utalsz az adott pénznemben vagy abban kapod a fizetésed, esetleg devizában szeretnél takarékoskodni.
A számla felhasználása szerint:
  • A magánszemélyek lakossági számlát nyithatnak. A másik nagy csoportot a céges, vállalati bankszámlák jelentik. Minden vállalkozás, legyen szó egyéni vállalkozóról, bt.-ről, kft.-ről vagy nagyvállalatról, például zrt.-ről, köteles bankszámlát vezetni. Egy cégnek több bankszámlája is lehet, sőt egyszerre több banknál lehet bankszámlája. Az azonban előírás, hogy minden vállalkozás köteles legalább egy pénzforgalmi számlát nyitni. (Ha egyéni vállalkozó vagy, ez lehet a magánszámlád is.)
Hány éves kortól lehet bankszámlát nyitni?
18 év feletti felnőttként gyakorlatilag bárki egyedül nyithat bankszámlát bármely banknál, pénzügyi szolgáltatónál.
Fiatalabbaknak is lehet bankszámlája, de ha például 18 éven aluli gyermekednek szeretnél számlát nyitni, akkor szülőként rád is szükség lesz.
Több ember is nyithat bankszámlát?
Igen, lehet közös bankszámlád például a pároddal, szüleiddel is. Ebben az esetben egy bankszámlának több tulajdonosa van.
Hogyan nyitható bankszámla?
Egészen a legutóbbi időkig csak személyesen, a bankfiókban lehetett számlát nyitni. Ekkor egyebek mellett ellenőrizték az adataidat és aláírásmintát vettek tőled a későbbi megbízások teljesítése érdekében.
A klasszikus, fióki számlanyitás természetesen továbbra is elérhető, ám a jogszabályi környezet ma már megengedi, hogy online, videobanki azonosítással nyiss bankszámlát azoknál a pénzintézeteknél, ahol erre lehetőség van. Fontos tudni, hogy a bank az online formában is köteles elvégezni a beazonosítást és kérheti a személyazonosságot igazoló okmányok digitalizált (szkennelt, lefényképezett) formában történő megküldését.
Mi tartozik a bankszámlához?
Egy bankszámlához kapcsolódhat betéti bankkártya, amellyel minden olyan helyen lehet vásárolni, ahol van bankkártya terminál (elfogadó berendezés vagy POS-terminál). A bankszámlához tartozhatnak alszámlák, amelyeken például takarékoskodni lehet. Kapcsolódhat hozzájuk internetes fizetésre - önmagában vagy bankkártya segítségével - használható bankszámla is.
A bankok, havi díj vagy külön díj fejében, számtalan szolgáltatást (netbank, mobilbank, sms-küldés stb.) biztosítanak egy-egy bankszámlához. Ezek egyrészt segítenek abban, hogy mindig képben legyél a számláddal kapcsolatban (egyenleg, bejövő és kimenő utalások, kártyás költések), másrészt arra is jók, hogy anélkül indíthass tranzakciókat, hogy bemennél a bankfiókba.

Banki partnereink

Kalkulátorainkban az alábbi hazai bankok ajánlatait dolgozzuk fel, tesszük összehasonlíthatóvá, hogy tudatos döntéseket hozhass.