A héten beadott adócsomagban szereplő változások között megbújt egy bankkártyás vásárlásokat érintő módosítás is. Jövőre maximum 800, illetve 500 forint tranzakciós adót kell a kártyás vásárlások után fizetni évente. Azok járnak a legjobban, akik paypassos kártyát használnak.

A bankok eddig sem hárították át a tranzakciós illetéket egy az egyben a kártyás vásárlások után, hiszen ez még mindig olcsóbb számukra, mintha készpénzt vennének fel az ügyfeleik. A kártyadíjak azonban tavaly nagy mértékben emelkedtek, ami részben a tranzakciós illeték miatt lehetett. Nem nyelték tehát be teljesen ezt a díjat sem a bankok. Most azonban jelentősen csökkenhet a terhük, és így a bankkártyák is olcsóbbak lehetnek. Különösen az érintés nélküli fizetésre alkalmasak.

Ezek után fizetendő tranzakciós illeték ugyanis maximális évi 500 forint lehet, míg a többi kártya esetén ez 800 forint. Már ez utóbbi szám is alacsonyabb összeg, mint 267 ezer után fizetendő tranzakciós illeték. Ez pedig nem tekinthető nagy éves forgalomnak.

Mi lehet jövőre?

A bankoknak egyre inkább érdekük lesz, hogy a kártyás vásárlás felé tereljék az ügyfeleiket, hiszen így megúszhatják évi 500 forintos illetékkel is. Ma már akár a rezsit is lehet így fizetni az interneten. Mi arra számítunk, hogy egyre több olyan számlacsomag jelenik meg, amelyik a jóváírások mellett egy bizonyos összegű kártyahasználatot is előír a kedvezőbb számlavezetési díjért cserébe. Ráadásul az intézkedés egy kisebb lökést adhat a régi típusú kártyák lecseréléséhez is, egyre inkább elterjedtek lehetnek az érintés nélküli fizetésre is alkalmas kártyák.