Mintegy 400 ezer magyar család szeretne néhány éven belül megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházást megvalósítani az otthonában. A hasonló fejlesztésekre most különösen érdemes elkezdeni a spórolást –hívja fel a figyelmet az OTP Lakástakarék. A lakástakarékban történő gyűjtögetés ugyanis kiemelt, tíz százalék feletti hozamot kínál, a megvalósult korszerűsítés pedig jelentősen csökkentheti az ingatlan rezsiköltségeit.


Sok magyarországi családot foglalkoztat, hogy otthonában megújuló energiával kapcsolatos fejlesztést valósítson meg, most ráadásul több tényező miatt is érdemes elkezdeni a hasonló célra történő takarékoskodást – hangsúlyozza az OTP Lakástakarék. A cég felmérése szerint a lakásfelújítást tervező háztartások 36 százaléka végezne otthonában energetikai korszerűsítést – egyebek között megújuló energia felhasználásával kapcsolatos beruházást is -, így ez számít az egyik legnépszerűbb beruházási célnak a körükben.


A megújuló energiaforrások terén a magyar háztartások leginkább a napkollektort részesítik előnyben. Az Energiaklub tavaly publikált tanulmánya* szerint a népszerűségi listán a második helyen a napelem szerepel, majd a hőszivattyú, a szélgenerátor és a biomassza-kazán következik. A kutatás becslése szerint a két legnépszerűbb megújuló energiaforrás hasznosítására irányuló beruházás iránt mintegy 370-390 ezer háztartás érdeklődhet hazánkban.

Megéri? Ez a legolcsóbb kölcsön lakásfelújításra


Aki hasonló fejlesztést tervez a közeljövőben, érdemes már most elkezdenie a takarékoskodást. Jelenleg ugyanis kimagasló, 13-14 százalék körüli, hozamot biztosítanak a lakástakarékok, amely nagyon is versenyképes a mostani alacsony kamatkörnyezetben. Néhány év alatt pedig már egy nagyobb megújuló energiás korszerűsítésre – napkollektor beszerelése, hőszivattyús rendszer kiépítése – elegendő összeget is össze lehet gyűjteni napi pár száz forint félrerakásával.