Persze jó ötletnek tűnik, hogy rászoktassuk a gyerekünket a takarékoskodásra és vegyünk neki egy malacperselyt, amibe dobálhatja az aprókat, ami a fagyizásból megmarad, hogy vegyen magának biciklit, játékpuskát stb. Ráadásul ezzel az életre is nevelhetjük, hiszen egyből lefagy az arcáról a mosoly, amikor az aprópénzt nagyobb címletre akarja váltani valahol.


Sokan nem tudják, hogy perselyben takarékoskodni sem mindig éri meg. Nemcsak nehéz kezelni egy nagyobb összeget így, de még a beváltással is lehetnek gondok. A váltás még a postán is csak 50 darab/címletig ingyenes. A bankokban ugyanígy vagy rosszabbul járhatunk, ha pénzt akarunk beváltani.A Posta díjai egyébként nem alacsonyak. A címletenkénti 50 érme feletti beváltás esetén 5,94 százalékot kell fizetni. Összesen tehát 19 250 forintot válthatunk be díjmentesen, ha kitöltjük a megfelelő űrlapot és minden címletből pont 50 darabunk van.

A hitelintézetek és a postahivatalok által végzett címletváltás lehetséges feltételei, illetve korlátai:

A címletváltás végrehajtásáért díj számítható fel, amelynek maximális mértéke (ideértve az átváltással összefüggésben egyéb címeken esetleg felszámítandó külön díjakat is)
• forintbankjegyek címletváltása esetén az ügyfélnek kifizetésre kerülő forintbankjegy névértékének legfeljebb 5%-a, illetve az ügyfélnek kifizetésre kerülő forintérme névértékének 10%-a;
• forintérmék címletváltása esetén az átváltott forintérme névértékének legfeljebb 10%-a lehet.Jobb lehet tehát, ha a persely helyett betétben gyűjtjük a pénzünket, ahol a tőkénk biztosan nem veszik el. Kamatadót és EHO-t persze kell fizetni a rövid futamidejű megtakarítások után, de ez a hozamból és nem a megtakarításunkból vonódik le.


BankRáció.hu tipp: ha sok aprópénzünk van már és meg akarjuk úszni a költségeket, akkor fizessük azt be a számlánkra. Így sem fognak örülni nekünk, de ingyen elektronikus pénzzé alakíthatjuk a persely tartalmát és kártyáról ingyen el is költhetjük, vagy az ingyenes készpénzfelvétel miatt akár nagyobb címletben ki is vehetjük egy ATM-ből.