Hol érdemes tartani pénzünk a következő években, ha azt szeretnénk, hogy biztonságban legyen és mindig megfelelő hozamot is hozzon? Aki most készül lekötni a pénzét, az leginkább attól tarthat, hogy mi lesz akkor, ha megugranak a kamatok. Megnéztük, hogy az adóelőnyöket is kínáló Tartós Befektetési Számlák közül melyik kínál megfelelő hozamot most és melyik tartaná a lépést a megugró kamatokkal is.

Az állampapírok között már találunk inflációkövető termékeket, melyek akárhogy is változik a piaci környezet elfogadható kamatot hoz a tulajdonosának. De vajon tudják ezt a betétek is vagy a kamat itt minden esetben kőbe van vésve? Különösen azért fontos ez, mert sokan szeretnék hosszabb időre is lekötni a pénzük, hogy megússzák a 6 százalékos EHO-t és a 16 százalékos kamatadót.

A teljesen adómentes megtakarítások között viszont a legtöbb banknál csak fix termékeket találtunk, két kivétel volt a legjobbak mezőnyében.

A Gránit Bank TBSZ terméke az, ami igazán magas hozamot fizet, ráadásul nincs számlavezetési díj sem a hitelintézetnél. A kamat pedig mindig az aktuális jegybanki alapkamattal együtt változik. Ha az egy százalékponttal nő, akkor a betétünk hozama is ugyanennyivel emelkedik.

 A nagyobb bankok közül az Erste ajánlata a legjobb, de 4 százalék fölött fizet a CIB bank is. Tartós Befektetési Számlákról lévén szó adót egyik betét esetén sem kell fizetni, így a maximális hozam 5 év alatt 3 millió forintos lekötés esetén 712 500 forint.  Akik hosszú távra terveznek, azok egy törvényi változásnak is örülhetnek. A január elseje után kötött szerződések esetén a számla és a rajta lévő pénz is szabadon költöztethető a pénzintézetek között. Csak annyit kell eldönteni a számlanyitáskor, hogy betét- vagy értékpapírszámlát szeretnénk-e. A kettő között ugyanis továbbra sincs átjárás az lekötés ideje alatt.