Mennyit tennél félre?
Havi megtakarítás ?
Ft/szerződés
min. 5 000 Ft, max. 20 000 Ft
Szerződések száma ?
Időszak ?

Kedves Látogató!


A 2018.10.17-én hatályba lépett törvénymódosítás következtében a lakástakarék termékek állami támogatása megszűnt.
Amint új konstrukciók lépnek életbe, mi is frissíteni fogjuk kalkulátorainkat.

Frissítve: 2018.10.16. 20:11
Tudnivalók és fogalmak
 • Fontos tudnivalók a lakástakarék kalkulátorról

  Lakástakarékpénztár-kalkulátorunk a havi megtakarítás vagy a kapott összeg alapján jeleníti meg azokat a termékeket, amelyeket jelenleg kínálnak a lakástakarék pénztárak.
  A lakástakarékpénztár-kalkulátor az aktuális pénztári kondíciók alapján számol, az adatokat legfeljebb 3 munkanaponként ellenőrizzük.
  A kalkuláció során azt vesszük alapul, hogy minden hónapban befizeted a vállalt megtakarítást és törlesztőt és így minden hónapra megkapod a befizetések után járó állami támogatást és betéti kamatot, illetve a hiteltörlesztések során nem számoltunk késedelmi kamatokkal. A lakástakarékpénztár-kalkulátor a lakástakarékpénztári termékek számos (de nem minden) paraméterét tartalmazza.
  Az OTP Lakástakarék és az Aegon Lakástakarék termékeinél a hirdetményben megadott adatok alapján számoljuk ki az EBKM-et, a THM-et, valamint több más adatot. A Fundamenta Lakáskassza és az Erste Lakástakarék termékei esetében minden megjelenített adatot a pénztáraktól kapott tájékoztatások és a havi befizetésekhez tartozó értékek (kamatok, THM, összesen felhalmozott megtakarítás, stb.) alapján rögzítünk. Több szerződés megkötése esetén lehetőség van a szerződések darabszámát beállítani 2 és 5 darab között. Ekkor a kalkulátor a beállított szerződés darabszámmal felszorozza az összes értéket (havi megtakarítás, állami támogatás, kezdeti költségek, lakáskölcsön törlesztőrészlet, stb.).
  A teljes találati lista szabadon sorrendezhető a havi fizetendő, összes fizetendő, de akár az EBKM és a THM szerint is. Ha például EBKM szerint rendezed a termékeket, akkor legelöl lesznek azok, melyek a legnagyobb hozamot hozzák a kiválasztott megtakarítási idő alatt. A THM szerint rendezett lista elején azok a termékek/módozatok vannak, melyek a legkedvezőbb feltételek mellett egészítik ki kölcsönnel a megtakarításodat.
  A pénztárak akcióit a az esetek többségében megjelenítjük, de ha ezekért olyan feltételeket szabnak, ami nem teljesíthető bárki számára (például meglévő ügyfélnek kell lenned, vagy már meglévő vagy lezárt lakástakarékpénztári megtakarítással kell rendelkezned), akkor az akciót nem dolgozzuk fel. Az akció feltételeinek leírását a harmadik fülön található „részletek” gombra kattintva nézheted meg. A pénztárak a legtöbb esetben a számlanyitási díjra hirdetnek akciót. Ha a termék bizonyos feltételek teljesítése esetén akciós, azt a termék nevében is megjelenítjük.
  Nem dolgozzuk fel az azonnali áthidaló hiteleket, az előhiteleket vagy bármilyen más olyan lakástakarékpénztári hitellehetőséget, amit a megtakarítási időszak lejárta előtt lehet csak igényelni.
  Némely esetben kiemelünk általunk fontosnak ítélt jellemzőket az adott termékről, ezzel is segítve a választást.


  Az adatok frissítése miatt, vagy ha adott szolgáltató nem tette elérhetővé az aktuális hirdetményeit, terméktájékoztatóját, előfordulhat, hogy átmenetileg nem mutatjuk a lakástakarékpénztár-kalkulátorban.

 • Hogy találhatom meg a számomra kedvező lakástakarék-pénztári megtakarítást?

  Ha még nincsenek konkrét terveid a lakásvásárlásra vonatkozólag, akkor lehetőséged van a havi megtakarítás alapján kalkulálni. Válaszd ki azt az összeget, amit félre tudsz tenni minden hónapban lakáscéljaidra. Az állami támogatás minden esetben 30 százalék, de maximum évi 72.000 forint. Mivel ezt a támogatást csak az épp aktuális befizetéseid után kapod, érdemes akkor belekezdened a megtakarításba, amikor már annyira közelinek érzed a lakásvásárlást, hogy a hozamok kiemelkedően magasak maradhatnak. 

  Ha már kiforrottabb elképzeléseid vannak és tudod, hogy mekkora összegre van szükséged a jövőben, akkor a kapott összeggel is számolhatsz. Így azokat a lakás-takarékpénztári megtakarításokat mutatja majd a rendszer, melyek elegendő pénzt nyújtanak számodra.

 • Mire lehet felhasználni a lakás-takarékpénztári megtakarítást?

  Általánosságban lakáscélra, tehát olyan ingatlanhoz kapcsolódó vásárlásra, beruházásra, lakáshitelbe való betörlesztésbe, ami az alábbi listában szerepel. Az olyan beruházásokat nem támogatják a lakás-takarékpénztárak, ami mozdítható, "nem fix". Például mobil klíma vásárlására nem használható fel a lakástakarékban felgyűlt összeg, de beépített klímát már vehetünk belőle.

   

  Felhasználható/elfogadható lakáscél:

  • Telekvásárlás
  • Ház- és lakásépítés, -vásárlás, -csere
  • Lakáskorszerűsítés, -bővítés, -átépítés
  • Lakások, családi házak helyreállítása, felújítása
  • Tanyai lakóingatlan vásárlása, építése, cseréje, felújítása
  • Hitelintézettől felvett lakáshitelek kiváltása
  • Munkáltatói, illetve települési önkormányzat által nyújtott lakáskölcsön kiváltása
  • Szükséges, vagy a lakhatóság javítását célzó kommunális beruházások
  • Bérleti, lakáshasználati jog vásárlása 
  • Nyugdíjasházban bérleti, lakáshasználati jog vásárlása 

  Nem használható fel a támogatás:

  • Üdülőövezeti ingatlan vásárlása, felújítása
  • Haszonélvezeti jog megvásárlása
  • Melléképület építése, felújítása
 • Miért kell eldöntenem, hogy kérek-e hitelt is a megtakarítás mellé?

  A lakás-takarékpénztáraknál vannak kifejezetten megtakarításra kifejlesztett és nagyobb hitelösszeget biztosító termékcsaládok is. A „normál” lakáshiteleknél kedvezőbb feltételekkel juthatsz lakás-takarékpénztári lakáskölcsönhöz, így már a megtakarítás elején érdemes eldöntened, hogy szükséged lesz-e a megtakarításod mellett hitelre is a céljaid megvalósításához.

 • Hány szerződést köthetek összesen egyszerre?

  Egy személynek egyszerre csak egy lakás-takarékpénztári szerződése lehet, de a család minden tagjának lehet külön szerződése. Így akár 5 × 20.000 forintot is félretehet a család havonta és a teljes összegre jár az állami támogatás. A megtakarítási időszak végén az összes megtakarítás és a hozzájuk kapcsolódó lakáskölcsön felhasználható a család közös új otthonának megvásárlására. Ha lehetőséged van rá, akkor érdemesebb a szerződések számának növelésével elérni a kívánt megtakarítási összeget, mint hosszabb ideig félretenni egy lakástakarékban, hiszen a teljes tőkére vetített hozam így lehet a legmagasabb.

 • Hogyan kereshetem meg a legnagyobb hozamot ígérő megtakarítást a lakás-takarék kalkulátorban?

  A legnagyobb hozam eléréséhez törekedni kell arra, hogy a teljes tőkére, vagyis az összes befizetésre számolva is magas hozamot kapj. Ahogy a megtakarítási idő növekszik, egyre kisebb hozamot jelent az éves szinten maximálisan 72.000 forintot kitevő állami támogatás. Törekedj tehát arra, hogy rövidebb ideig takarékoskodj és ez alatt az idő alatt minél több pénzt tegyél félre havonta.

 • Hogyan kaphatom a legtöbb pénzt kézhez?

  A lakás-takarékpénztári megtakarításodat kiegészítheted kedvező lakáskölcsönnel is. A megtakarítási és a kiutalási időszak után kaphatod kézhez a szerződéses összegett. Ezután a hiteled kamata nem változik, így minden hónapban azonos törlesztőrészletet kell majd fizetned a futamidő teljes ideje alatt.

 • Átalakulás jöhet a lakás- és hitelpiacon

  Változások jöhetnek a lakásfinanszírozásban a következő időszakban. A lakástakarékok állami támogatásának megszűnése ugyanis a meglévő szerződések kifutásával fokozatosan csökkenti a lakáskasszák szerepét. A legfrissebb kormányzati utalások szerint az állami lakástámogatási rendszer egészülhet majd ki lakásfelújítási elemmel is. A bankok is új termékekkel jelenthetnek meg a jövőben, például előtakarékoskodás után kamatkedvezménnyel kínált felújítási célú személyi kölcsönnel vagy jelzáloghitelekk...
 • Ma egész nap köthetsz nálunk lakástakarékot

  UPDATE: A mai nap már nem tudunk több lead-et fogadni! Tegnap napvilágot látott a hír, hogy megszüntetné a lakástakarék-szerződésekhez járó állami támogatást egy, a parlamenthez benyújtott - még nem elfogadott - kormánypárti törvénymódosító javaslat. A jogszabály-módosítás hatályba lépése után a lakástakarék-szerződésekhez nem járna a jelenleg 30 százalékos, évente maximum 72 ezer forintos állami támogatás.
 • Szigorítás jöhet: megszűnhet a lakástakarékok állami támogatása – roham várható a következő napokban

  Megszüntetné a lakástakarék-szerződésekhez járó állami támogatást egy, a parlamenthez benyújtott - még nem elfogadott - kormánypárti törvénymódosító javaslat. A jogszabály-módosítás hatályba lépése után a lakástakarék-szerződésekhez nem járna a jelenleg 30 százalékos, évente maximum 72 ezer forintos állami támogatás.
 • Megugrott a kereslet a lakáspiacon, a gázfűtést keresik a legtöbben

  Még mindig tud újat az évek óta elég magas fordulatszámot diktáló magyarországi lakáspiac: az idei év második felében nagyon megugrott a kereslet. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az eredményeket értékelve elmondta, hogy májust követően kezdett jelentősen növekedni az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma.
 • Hol találhatjuk meg a legkönnyebben álmaink otthonát?

  A lakáspiac évek óta magas fordulatszámon pörög: mind a kereslet, mind a kínálat erősnek mondható. Bár az árakat és a kínálati piacot nézve a főváros kiemelkedik, de országon belül nagy különbségek vannak. Az ingatlan.com legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogy Budapest mellett a különböző megyékben hogyan alakult az idei évben a 100 háztartásra vetített eladó használt lakóingatlanok száma. 
 • Ingyen bankszámlát és milliós megtakarítást is kaphatnak a gyerekek

  A piacon elérhető rengeteg bankszámla közül a fiataloknak, gyerekeknek szánt konstrukciók számos kedvezményt nyújtanak, de a kiadásokban lehetnek az eltérések - derül ki a BankRáció.hu gyereknapra készített összeállításából, amely a gyerekekhez köthető megtakarítási formákat is bemutatja.
 • Ezzel takarítják meg a legtöbb pénzt a lakásvásárlók

  A lakáscélú megtakarítások közül az egyik legjobb megoldást a lakástakarék-konstrukciók jelentik, legyen szó lakásvásárlásról, lakásfelújításról vagy akár a lakáshitel-tartozás mérsékléséről. A lakástakarék-konstrukciók az évi 30 százalékos, maximum 72 ezer forintos állami támogatás révén 10 százalék feletti hozamot biztosíthatnak. Ezzel pedig a teljes befektetési piacon az egyik legjobbak közé tartoznak. Az állami támogatás maximalizálása érdekében havi 20 ezer forintos megtakarítást érdemes vá...
 • Az extrém hideg is segíthet a korszerű lakások eladóinak

  A lakásvásárlás előtt állók inkább a felújított, jellemzően korszerű fűtési rendszerrel rendelkező lakásokat keresik és akár magasabb árat is hajlandóak érte kifizetni - derül ki az ingatlan.com legfrissebb, több mint 30 ezer magánszemély hirdetésén alapuló elemzéséből. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: „Hideg időjárás esetén a felújított, korszerű fűtésű lakásoknál a rezsiköltségek jóval alacsonyabbak, és ez egyre több lakásvásárlónál fontos szempont.”
 • Még a legjobbak között is lehet különbség - lakástakarékos iránytű

  Közel két évtizede érhetőek el a magyar piacon a lakás-takarékpénztári konstrukciók, amelyek az egyik legjobb lakáscélú megtakarítási formát jelentik, mivel 10-12 százalékos hozamot biztosítanak, köszönhetően a 30 százalékos, maximum évi 72 ezer forintos állami támogatásnak. A BankRáció.hu friss elemzése szerint jelenleg négy pénzügyi szolgáltató kínál lakás-takarékpénztári konstrukciókat, és bár kötött a szabályozás és az állami támogatás is rögzített, mégis akadnak különbségek közöttük, amiket...
 • Így kaphatsz 720 ezer forint állami támogatást

  A lakástakarék évek óta az egyik legjobb államilag támogatott befektetés. Mint ismeretes, az állami támogatás mértéke 72 ezer forint (évente 30 százalékot, de legfeljebb ennyit tesz hozzá az állam a saját befizetésünkhöz), de a mai kamatkörnyezetben így is viszonylag magas hozamokat biztosít lakáscélú megtakarításunk után, gyakorlatilag kockázatmentes befektetés mellett. Kalkulátorunk segítségével megmutatjuk, hogy havi 20.000 forintos befizetéssel mennyi pénzt takaríthatunk meg hozzávetőlegesen...
 • Lakáskassza

  A lakás előtakarékosság egy államilag támogatott lakásfinanszírozási lehetőség. Az állam a megtakarítás után támogatást nyújt. A lakástakarékpénztár a megtakarítási idő lejártával kedvező hitellehetőséget biztosít. Minden magyar állampolgár igénybe veheti, családi állapottól és jövedelemtől függetlenül.

 • Lakáshitel

  Kizárólag ingatlan célra (lakásvásárlás, bővítés, felújítás, korszerűsítés) felhasználható jelzáloghitel. Egyes esetekben lakáscélú hitel kiváltására is igényelhető. Általában kedvezőbb kondíciójúak a lakáshitelek, mint a szabad felhasználású jelzáloghitelek.

 • Méltányolható lakásigény

  A lakóingatlanokkal kapcsolatos állami támogatások és adókedvezmények esetében használt összeghatár amelyet a lakószobák száma és az együtt költözők száma alapján határoznak meg.

 • Lakás-takarékpénztári hozam

  A hozam a megszolgált kamat és az állami támogatás összegéből származik. A teljes hozam költségekkel csökkentett része a nettó hozam.

 • Kedvezményezett/állami támogatásra jogosult (lakás-takarékpénztárnál)

  Kedvezményezett lehet a lakás-előtakarékoskodó közeli hozzátartozója, azaz a PTK 685. § b. pontja alapján: házastárs, vérszerinti dédszülő, nagyszülő, szülő, gyermek, testvér, örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermek, örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő, bejegyzett élettárs, valamint a CSJT 98. § alapján az intézeti gyámság alatt álló gyermek is. A kedvezményezett javára történik az állami támogatás igénylése, és a kedvezményezett illetve közeli hozzátartozója tulajdonjogában lévő, vagy vásárlással, építéssel tulajdonába kerülő ingatlanra használható fel a szerződés.

 • Számlanyitási díj (lakás-takarékpénztárnál)

  A szerződéses összeg meghatározott százaléka (alapesetben 1%-a), amelyet szerződéskötéskor meg kell fizetni. Szoktak lenni olyan lakás-takarékpénztári akciók, amikor egyrészét vagy akár a teljes díjat is elengedik - általában ehhez vállalnod kell, hogy a jövedelmedet hozzájuk utalod, vagy náluk vezetsz bankszámlát, vagy egyéb pénzgyi szolgáltatást, biztosítást vásárolsz még tőlük.

 • Szerződéses összeg (lakás-takarékpénztárnál)

  A lakás-előtakarékoskodó által vállalt összes betételhelyezés, a betétre jóváírt kamat, az állami támogatás, az állami támogatásra jóváírt kamat és a lakás-előtakarékoskodó, ill. kedvezményezett által igényelhető lakáskölcsön együttes összege. Általában minél nagyobb a szerződéses összeg, annál magasabbak az induló költségei is a lakástakaréknak.

FONTOS! Nem biztos, hogy a lakás-takarékpénztárral együtt igényelhető lakáskölcsönt meg is kaphatod. A fent szereplő adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást.
Az egyes termékek ugyanazon szempontok szerint kerültek összehasonlításra, ugyanakkor sorba rendezésükre, kiemelésükre nem feltétlenül objektív összehasonlítás eredményeképpen kerül sor. Azaz a feltüntetett paraméterek ugyanazon szempontok szerint kerültek kiszámításra és megjelenítésre, de módosításra kerülhet az adott termék megjelenített listában való elhelyezése, pozíciója. A színes kerettel kiemelt vagy "promóció" felirattal megjelölt termék az adott szolgáltató fizetett hirdetése. A kiemelés nélküli lista megtekintéséhez kattints ide.
A money.hu Lakástakarékpénztár kalkulátora automatikusan a keresési feltételeknek megfelelő első 15 találatot mutatja. A "További találatok" gombra kattintva a keresési feltételeknek megfelelő további 15 találatot mutatjuk felhasználóink részére. A kalkulátorban a lakás-takarékpénztári termékek önálló-, illetve kedvezményes kamatozású kölcsönnel együtt is igényelhetők. Ezeket csak negatív KHR listán nem szereplők, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg az adott szolgáltató döntésétől függően. A részletes feltételeket, kondíciókat minden esetben az adott szolgáltató vonatkozó Üzletszabályzata, Általános Szerződési Feltétele, Hirdetménye, vagy Kondíciós listája tartalmazza, amelyeket a szolgáltatók hivatalos weboldalán vagy az ügyfélszolgálatokon tudsz megtekinteni. A szolgáltatók mindenkor fenntartják maguknak a jogot a kondíciók változtatására. A szolgáltató által adott ajánlat eltérhet az általunk megadott adatoktól, amelyekért felelősséget nem áll módunkban vállalni.
Figyelemfelhívás: fontos tudni, hogy a táblázatokban jelölt adatok sorrendje nem a szolgáltatót, hanem annak adott termékét jellemzi. Az adatok megállapítása a mindenkor hatályos pénzügyi jogi és szakmai szabályok szerint történik. Időszakosan az adatokban és azok sorrendjében változás következhet be, az esetleges későbbi adatváltozásból eredő eltérésért nem tudunk felelősséget vállalni.
A találatok között - a lehető legteljesebb tájékoztatás érdekében - azon szolgáltatók termékeinek paramétereit is megjelenítjük az általunk használt és közzétett metódus alapján, amelyekkel nem állunk értékesítői szerződéses jogviszonyban. Ezeknél a termékeknél az igénylés során nem tudunk segítséget nyújtani, így az ilyen találatoknál az "Tovább" gomb/felirat sem látható.

Ajánlatok keresése

Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb ajánlatot,
0 szolgáltató lakástarékait hasonlítjuk össze.

Türelem, ez eltart pár másodpercig.

 
 • Most számoljuk a megtakarítás összegeket.
 • Most számoljuk a számlanyitási díjakat.
 • Most számoljuk az EBKM-eket.