Mennyit tennél félre?
Havi megtakarítás ?
Ft/szerződés
min. 5 000 Ft, max. 20 000 Ft
Szerződések száma ?
Időszak ?

Kedves Látogató!


A 2018.10.17-én hatályba lépett törvénymódosítás következtében a lakástakarék termékek állami támogatása megszűnt.
Amint új konstrukciók lépnek életbe, mi is frissíteni fogjuk kalkulátorainkat.

Frissítve: 2018.10.16. 20:11
Tudnivalók és fogalmak
 • Fontos tudnivalók a lakástakarék kalkulátorról

  Lakástakarékpénztár-kalkulátorunk a havi megtakarítás vagy a kapott összeg alapján jeleníti meg azokat a termékeket, amelyeket jelenleg kínálnak a lakástakarék pénztárak.
  A lakástakarékpénztár-kalkulátor az aktuális pénztári kondíciók alapján számol, az adatokat legfeljebb 3 munkanaponként ellenőrizzük.
  A kalkuláció során azt vesszük alapul, hogy minden hónapban befizeted a vállalt megtakarítást és törlesztőt és így minden hónapra megkapod a befizetések után járó állami támogatást és betéti kamatot, illetve a hiteltörlesztések során nem számoltunk késedelmi kamatokkal. A lakástakarékpénztár-kalkulátor a lakástakarékpénztári termékek számos (de nem minden) paraméterét tartalmazza.
  Az OTP Lakástakarék és az Aegon Lakástakarék termékeinél a hirdetményben megadott adatok alapján számoljuk ki az EBKM-et, a THM-et, valamint több más adatot. A Fundamenta Lakáskassza és az Erste Lakástakarék termékei esetében minden megjelenített adatot a pénztáraktól kapott tájékoztatások és a havi befizetésekhez tartozó értékek (kamatok, THM, összesen felhalmozott megtakarítás, stb.) alapján rögzítünk. Több szerződés megkötése esetén lehetőség van a szerződések darabszámát beállítani 2 és 5 darab között. Ekkor a kalkulátor a beállított szerződés darabszámmal felszorozza az összes értéket (havi megtakarítás, állami támogatás, kezdeti költségek, lakáskölcsön törlesztőrészlet, stb.).
  A teljes találati lista szabadon sorrendezhető a havi fizetendő, összes fizetendő, de akár az EBKM és a THM szerint is. Ha például EBKM szerint rendezed a termékeket, akkor legelöl lesznek azok, melyek a legnagyobb hozamot hozzák a kiválasztott megtakarítási idő alatt. A THM szerint rendezett lista elején azok a termékek/módozatok vannak, melyek a legkedvezőbb feltételek mellett egészítik ki kölcsönnel a megtakarításodat.
  A pénztárak akcióit a az esetek többségében megjelenítjük, de ha ezekért olyan feltételeket szabnak, ami nem teljesíthető bárki számára (például meglévő ügyfélnek kell lenned, vagy már meglévő vagy lezárt lakástakarékpénztári megtakarítással kell rendelkezned), akkor az akciót nem dolgozzuk fel. Az akció feltételeinek leírását a harmadik fülön található „részletek” gombra kattintva nézheted meg. A pénztárak a legtöbb esetben a számlanyitási díjra hirdetnek akciót. Ha a termék bizonyos feltételek teljesítése esetén akciós, azt a termék nevében is megjelenítjük.
  Nem dolgozzuk fel az azonnali áthidaló hiteleket, az előhiteleket vagy bármilyen más olyan lakástakarékpénztári hitellehetőséget, amit a megtakarítási időszak lejárta előtt lehet csak igényelni.
  Némely esetben kiemelünk általunk fontosnak ítélt jellemzőket az adott termékről, ezzel is segítve a választást.


  Az adatok frissítése miatt, vagy ha adott szolgáltató nem tette elérhetővé az aktuális hirdetményeit, terméktájékoztatóját, előfordulhat, hogy átmenetileg nem mutatjuk a lakástakarékpénztár-kalkulátorban.

 • Hogy találhatom meg a számomra kedvező lakástakarék-pénztári megtakarítást?

  Ha még nincsenek konkrét terveid a lakásvásárlásra vonatkozólag, akkor lehetőséged van a havi megtakarítás alapján kalkulálni. Válaszd ki azt az összeget, amit félre tudsz tenni minden hónapban lakáscéljaidra. Az állami támogatás minden esetben 30 százalék, de maximum évi 72.000 forint. Mivel ezt a támogatást csak az épp aktuális befizetéseid után kapod, érdemes akkor belekezdened a megtakarításba, amikor már annyira közelinek érzed a lakásvásárlást, hogy a hozamok kiemelkedően magasak maradhatnak. 

  Ha már kiforrottabb elképzeléseid vannak és tudod, hogy mekkora összegre van szükséged a jövőben, akkor a kapott összeggel is számolhatsz. Így azokat a lakás-takarékpénztári megtakarításokat mutatja majd a rendszer, melyek elegendő pénzt nyújtanak számodra.

 • Mire lehet felhasználni a lakás-takarékpénztári megtakarítást?

  Általánosságban lakáscélra, tehát olyan ingatlanhoz kapcsolódó vásárlásra, beruházásra, lakáshitelbe való betörlesztésbe, ami az alábbi listában szerepel. Az olyan beruházásokat nem támogatják a lakás-takarékpénztárak, ami mozdítható, "nem fix". Például mobil klíma vásárlására nem használható fel a lakástakarékban felgyűlt összeg, de beépített klímát már vehetünk belőle.

   

  Felhasználható/elfogadható lakáscél:

  • Telekvásárlás
  • Ház- és lakásépítés, -vásárlás, -csere
  • Lakáskorszerűsítés, -bővítés, -átépítés
  • Lakások, családi házak helyreállítása, felújítása
  • Tanyai lakóingatlan vásárlása, építése, cseréje, felújítása
  • Hitelintézettől felvett lakáshitelek kiváltása
  • Munkáltatói, illetve települési önkormányzat által nyújtott lakáskölcsön kiváltása
  • Szükséges, vagy a lakhatóság javítását célzó kommunális beruházások
  • Bérleti, lakáshasználati jog vásárlása 
  • Nyugdíjasházban bérleti, lakáshasználati jog vásárlása 

  Nem használható fel a támogatás:

  • Üdülőövezeti ingatlan vásárlása, felújítása
  • Haszonélvezeti jog megvásárlása
  • Melléképület építése, felújítása
 • Miért kell eldöntenem, hogy kérek-e hitelt is a megtakarítás mellé?

  A lakás-takarékpénztáraknál vannak kifejezetten megtakarításra kifejlesztett és nagyobb hitelösszeget biztosító termékcsaládok is. A „normál” lakáshiteleknél kedvezőbb feltételekkel juthatsz lakás-takarékpénztári lakáskölcsönhöz, így már a megtakarítás elején érdemes eldöntened, hogy szükséged lesz-e a megtakarításod mellett hitelre is a céljaid megvalósításához.

 • Hány szerződést köthetek összesen egyszerre?

  Egy személynek egyszerre csak egy lakás-takarékpénztári szerződése lehet, de a család minden tagjának lehet külön szerződése. Így akár 5 × 20.000 forintot is félretehet a család havonta és a teljes összegre jár az állami támogatás. A megtakarítási időszak végén az összes megtakarítás és a hozzájuk kapcsolódó lakáskölcsön felhasználható a család közös új otthonának megvásárlására. Ha lehetőséged van rá, akkor érdemesebb a szerződések számának növelésével elérni a kívánt megtakarítási összeget, mint hosszabb ideig félretenni egy lakástakarékban, hiszen a teljes tőkére vetített hozam így lehet a legmagasabb.

 • Hogyan kereshetem meg a legnagyobb hozamot ígérő megtakarítást a lakás-takarék kalkulátorban?

  A legnagyobb hozam eléréséhez törekedni kell arra, hogy a teljes tőkére, vagyis az összes befizetésre számolva is magas hozamot kapj. Ahogy a megtakarítási idő növekszik, egyre kisebb hozamot jelent az éves szinten maximálisan 72.000 forintot kitevő állami támogatás. Törekedj tehát arra, hogy rövidebb ideig takarékoskodj és ez alatt az idő alatt minél több pénzt tegyél félre havonta.

 • Hogyan kaphatom a legtöbb pénzt kézhez?

  A lakás-takarékpénztári megtakarításodat kiegészítheted kedvező lakáskölcsönnel is. A megtakarítási és a kiutalási időszak után kaphatod kézhez a szerződéses összegett. Ezután a hiteled kamata nem változik, így minden hónapban azonos törlesztőrészletet kell majd fizetned a futamidő teljes ideje alatt.

 • Lakás-takarékpénztári szerződést kötnél számlanyitási díj nélkül?

  Bár a lakás-takarékpénztári megtakarítások főbb jellemzői egységesek, azért a konstrukciók között találhatunk olyan ajánlatokat, amelyek bizonyos szempontból kedvezőbbek a másiknál, vagy éppen valamilyen akciót kínálnak. Lakástakarékpénztár-kalkulátorunk segítségével megmutatjuk, hogy havi 20.000 forintos megtakarítással mekkora összeget kaphatunk lakáscélra hozzávetőlegesen 4 év múlva. Annak is utánajárunk, hogy milyen lehetőségeket kínálnak a lakástakarékok arra, hogy már a szerződéskötéskor i...
 • Lakás-takarékpénztári megtakarítások ma

  Napirenden a NOK, a kormány otthonteremtési programjának új eleme, amelyet a lakás-takarékpénztárak alternatívájaként is emlegetnek. Ha konkurenciát teremt is ugyan az újonnan bevezetésre kerülő rendszer, a lakástakarékok eddigi szerepe és állami támogatása nem változik a NOK létrejöttével. Tehát ha most nyitnál LTP számlát, neked szól ez a cikk.
 • Miért éri meg minél rövidebb időre kötni a lakástakarék-szerződést?

  Sokan nem tudják, hogy lakástakarék-szerződést minél rövidebb futamidőre érdemes kötni. Sőt ez igaz minden más, a befizetések utáni támogatásokkal járó megtakarításra is. A rövidebb futamidővel ugyanis maximalizálhatjuk a teljes tőkére eső hozamot.
 • Lakáskassza

  A lakás előtakarékosság egy államilag támogatott lakásfinanszírozási lehetőség. Az állam a megtakarítás után támogatást nyújt. A lakástakarékpénztár a megtakarítási idő lejártával kedvező hitellehetőséget biztosít. Minden magyar állampolgár igénybe veheti, családi állapottól és jövedelemtől függetlenül.

 • Lakáshitel

  Kizárólag ingatlan célra (lakásvásárlás, bővítés, felújítás, korszerűsítés) felhasználható jelzáloghitel. Egyes esetekben lakáscélú hitel kiváltására is igényelhető. Általában kedvezőbb kondíciójúak a lakáshitelek, mint a szabad felhasználású jelzáloghitelek.

 • Méltányolható lakásigény

  A lakóingatlanokkal kapcsolatos állami támogatások és adókedvezmények esetében használt összeghatár amelyet a lakószobák száma és az együtt költözők száma alapján határoznak meg.

 • Lakás-takarékpénztári hozam

  A hozam a megszolgált kamat és az állami támogatás összegéből származik. A teljes hozam költségekkel csökkentett része a nettó hozam.

 • Kedvezményezett/állami támogatásra jogosult (lakás-takarékpénztárnál)

  Kedvezményezett lehet a lakás-előtakarékoskodó közeli hozzátartozója, azaz a PTK 685. § b. pontja alapján: házastárs, vérszerinti dédszülő, nagyszülő, szülő, gyermek, testvér, örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermek, örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő, bejegyzett élettárs, valamint a CSJT 98. § alapján az intézeti gyámság alatt álló gyermek is. A kedvezményezett javára történik az állami támogatás igénylése, és a kedvezményezett illetve közeli hozzátartozója tulajdonjogában lévő, vagy vásárlással, építéssel tulajdonába kerülő ingatlanra használható fel a szerződés.

 • Számlanyitási díj (lakás-takarékpénztárnál)

  A szerződéses összeg meghatározott százaléka (alapesetben 1%-a), amelyet szerződéskötéskor meg kell fizetni. Szoktak lenni olyan lakás-takarékpénztári akciók, amikor egyrészét vagy akár a teljes díjat is elengedik - általában ehhez vállalnod kell, hogy a jövedelmedet hozzájuk utalod, vagy náluk vezetsz bankszámlát, vagy egyéb pénzgyi szolgáltatást, biztosítást vásárolsz még tőlük.

 • Szerződéses összeg (lakás-takarékpénztárnál)

  A lakás-előtakarékoskodó által vállalt összes betételhelyezés, a betétre jóváírt kamat, az állami támogatás, az állami támogatásra jóváírt kamat és a lakás-előtakarékoskodó, ill. kedvezményezett által igényelhető lakáskölcsön együttes összege. Általában minél nagyobb a szerződéses összeg, annál magasabbak az induló költségei is a lakástakaréknak.

FONTOS! Nem biztos, hogy a lakás-takarékpénztárral együtt igényelhető lakáskölcsönt meg is kaphatod. A fent szereplő adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást.
Az egyes termékek ugyanazon szempontok szerint kerültek összehasonlításra, ugyanakkor sorba rendezésükre, kiemelésükre nem feltétlenül objektív összehasonlítás eredményeképpen kerül sor. Azaz a feltüntetett paraméterek ugyanazon szempontok szerint kerültek kiszámításra és megjelenítésre, de módosításra kerülhet az adott termék megjelenített listában való elhelyezése, pozíciója. A színes kerettel kiemelt vagy "promóció" felirattal megjelölt termék az adott szolgáltató fizetett hirdetése. A kiemelés nélküli lista megtekintéséhez kattints ide.
A money.hu Lakástakarékpénztár kalkulátora automatikusan a keresési feltételeknek megfelelő első 15 találatot mutatja. A "További találatok" gombra kattintva a keresési feltételeknek megfelelő további 15 találatot mutatjuk felhasználóink részére. A kalkulátorban a lakás-takarékpénztári termékek önálló-, illetve kedvezményes kamatozású kölcsönnel együtt is igényelhetők. Ezeket csak negatív KHR listán nem szereplők, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg az adott szolgáltató döntésétől függően. A részletes feltételeket, kondíciókat minden esetben az adott szolgáltató vonatkozó Üzletszabályzata, Általános Szerződési Feltétele, Hirdetménye, vagy Kondíciós listája tartalmazza, amelyeket a szolgáltatók hivatalos weboldalán vagy az ügyfélszolgálatokon tudsz megtekinteni. A szolgáltatók mindenkor fenntartják maguknak a jogot a kondíciók változtatására. A szolgáltató által adott ajánlat eltérhet az általunk megadott adatoktól, amelyekért felelősséget nem áll módunkban vállalni.
Figyelemfelhívás: fontos tudni, hogy a táblázatokban jelölt adatok sorrendje nem a szolgáltatót, hanem annak adott termékét jellemzi. Az adatok megállapítása a mindenkor hatályos pénzügyi jogi és szakmai szabályok szerint történik. Időszakosan az adatokban és azok sorrendjében változás következhet be, az esetleges későbbi adatváltozásból eredő eltérésért nem tudunk felelősséget vállalni.
A találatok között - a lehető legteljesebb tájékoztatás érdekében - azon szolgáltatók termékeinek paramétereit is megjelenítjük az általunk használt és közzétett metódus alapján, amelyekkel nem állunk értékesítői szerződéses jogviszonyban. Ezeknél a termékeknél az igénylés során nem tudunk segítséget nyújtani, így az ilyen találatoknál az "Tovább" gomb/felirat sem látható.

Ajánlatok keresése

Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb ajánlatot,
0 szolgáltató lakástarékait hasonlítjuk össze.

Türelem, ez eltart pár másodpercig.

 
 • Most számoljuk a megtakarítás összegeket.
 • Most számoljuk a számlanyitási díjakat.
 • Most számoljuk az EBKM-eket.