Frissítve: 2019.07.15. 11:40
Tudnivalók és fogalmak
 • Fontos tudnivalók a hitelkalkulátorról

  Hitelkalkulátorunk az aktuális banki kondíciók alapján számol, az adatokat legfeljebb 3 munkanaponként ellenőrizzük. A hitelek számos (de nem minden) paraméterét tartalmazza adatbázisunk és a beállított hitelösszegre és futamidőre - és egyéb személyre szabási lehetőségek esetén azoknak megfelelően - számoljuk ki a törlesztőrészletet, kamatot, THM-et és a kezdeti költségeket is.

  Egyes speciális hitelekhez, vagy kedvezményrendszerekhez (mint például a Budapest Bank Egyenlítő hitele vagy az OTP Hűség1 szolgáltatása) egyéb adatokat is meg lehet adni a még személyre szabottabb kalkulációhoz (pl. hogy mekkora fizetésed van, vagy havonta mennyit tudnál félretenni). Ezeknél a találatoknál a „Személyre szabás” gombra kattintva tudod finomhangolni az adott hitelt.

  A bankok aktuális kezdeti költségeket érintő akcióival és díjvisszatérítéseivel a legtöbb esetben számolunk, de ha ezekért olyan feltételeket szabnak, amelyeket mi magunk sem vállalnánk hiteligénylőként (például életbiztosítás megkötését), akkor ezekkel nem minden esetben számolunk. A találatban lévő „Rövid leírás" gombra kattintva részletesen kifejtjük, hogy milyen akcióval, kamat(felár) kedvezménnyel számoltunk és ehhez milyen feltéleknek kell megfelelni. Hitelkalkulátorunk ezekben az esetekben már a csökkentett díjakkal számol.

  Nem jelenítjük meg az összes elérhető akciót, kamat(felár) kedvezményi lehetőséget, különösen ha a bank ezeket csak azoknak az ügyfeleknek nyújtja, akik nem közvetítőn keresztül igénylik a hitelt, vagy a bank honlapján vagy adott (közvetítő) partnerén keresztül adja le az igénylését, vagy csak bizonyos munkáltatónál dolgozók vagy városban lakók számára érhetőek el, vagy bármi egyéb olyan feltételt rendelnek hozzá, ami a látogatók döntő többségének nem elérhető, nem teljesíthető. Az olyan ajánlati leveles, edm-ekben vagy direkt promócióban szereplő termékeket, kezdeti költség vagy kamat(felár) kedvezményeket sem tartalmazza hitelkalkulátorunk, amelyek csak előre kiválasztott, leszűrt vagy adott banknál meglévő ügyfelek számára elérhetőek, vagy éppen nem publikusak.

  Hitelkalkulátorunk figyelembe veszi, ha adott bank hitelösszeg sávonként vagy futamidő sávonként eltérő kamatot, vagy kamatfelárat határoz meg.

  Egyes bankoknál előfordulhat, hogy ügyfélminősítési kategóriák szerint állapítják meg a hitel kamatát, kamatfelárát, vagyis a bank hitelelbírálási rendszerétől (scoring) és az adós jövedelmi és egyéb paramétereitől függően különböző kamattal vagy kamatfelárral hitelezi az igénylőket. Mivel nem publikusak ezek az értékelési rendszerek, így nem tudjuk megállapítani, hogy az egyes látogatók pontosan (még ha bizonyos adatokat meg is adnak magukról) melyik ügyfélminősítési kategóriába esnek.

  A hitelkalkulátor a jövedelem alapján is szűrheti a találatokat – ha beállítod, hogy 250.000 Ft-nál magasabb jövedelmed van, akkor még kedvezőbb árazású lakáshiteleket is megmutatunk. Minden hitelnél megtekintheted az akciós feltételeket és a kezdeti költségeket, ha a találatban a „Rövid leírás" gombra kattintasz.

  A lakáshiteleket sorba tudod rendezni az oszlopok (törlesztőrészlet, visszafizetendő, THM) alapján is. Alapértelmezetten az összesen visszafizetendő oszlop szerint rendezzük a találatokat, úgy gondoljuk, hogy ez mutatja meg a legjobban az egyes hitelek közötti különbséget.

  Más hitelkalkulátorokkal szemben rendszerünk valós adatokat tartalmaz, melyeket a bankok is gyakorta ellenőriznek.

  A hitelkalkulátorban törekszünk arra, hogy a Magyarországon működő és aktívan hitelező bankok lakáshiteleit feldolgozzuk. Az adatok frissítése miatt, vagy ha adott bank nem tette elérhetővé az aktuális hirdetményeit, terméktájékoztatóját, előfordulhat, hogy átmenetileg nem mutatjuk a hitelkalkulátorban. A takarékszövetkezetek és pénzügyi vállalkozások lakáshiteleit nem dolgozzuk fel, ezeket nem mutatjuk a hitelkalkulátorban.
  A kalkuláció során azt vesszük alapul, hogy határidőben, pontosan fizeted a hiteledet, ezért nem számolunk késedelemi díjakkal.
  Némely esetben kiemelünk általunk fontosnak ítélt jellemzőket az adott termékről, ezzel is segítve a választást. 

  Kamattámogatott hiteleknél a futamidő első 5 évében a kamattámogatással csökkentett kamattal számoljuk ki a törlesztőrészletet, kamatot és THM-et, a támogatás megszűntével (vagyis a hitel 61. hónapjától) pedig a kamattámogatás nélküli értékekkel számolunk.

 • Nem találok bizonyos bankot vagy terméket az összehasonlítóban. Miért van ez?

  Ez egyrészt azért lehet, mert nem dolgozzuk fel az adott bank termékeit, vagy ha éppen frissítjük egy adott bank kondícióit (ez általában egy munkanapot vesz igénybe), akkor nem mutatjuk azokat, amíg a frissítést nem fejeztük be teljesen.

  Ritkább esetben az is előfordulhat, hogy valamelyik banknak jóvá kell hagynia a kalkulátorainkban rögzített adatokat, számítási képleteket (ez időszakosan megtörténik), és amíg ez nem fejeződött be, addig nem mutatjuk az adott bank termékeit.

 • Mi történik, miután a kalkulátorban lakáshitelt igényelek?

  A megadott elérhetőségeken keresni fognak a kiválasztott bank ügyintézői vagy a money.hu közvetítő Kft. munkatársai, hogy segítségedre legyenek. Általában egy előszűrést csinálnak, hogy megállapítsák, hogy mennyi hitelt kaphatsz. Ha hitelszakértő segítségét kéred, akkor a teljes hitelügyintézés során segít, de ha inkább magadnak szeretnél intézni mindent, akkor a bank kollégái segítenek időpontot foglalni az általad kiválasztott bankfiókba, hogy egyeztethess az ügyintézőjükkel a továbbiakról. 

  Munkaidőben 24 órán belül, hétvégén és ünnepnapokon a következő munkanapon kerül sor a kapcsolatfelvételre.

 • Ugyanazokkal a kondíciókkal kapom az itt igényelt lakáshitelt, mintha bemennék a bankba?

  Általában igen, és egyes esetekben egyedi kedvezményeket, költség-elengedéseket tudunk a bankoknál biztosítani számodra.

  Mivel a banki termékek folyamatosan változó kondíciói között segítség nélkül nagyon nehéz eligazodni, mindenképpen érdemes a hitelkalkulátorunkat használni és tájékozódni, mielőtt bármely bankba bemennél. A hitel-összehasonlító használatával és a megfelelő lakáshitel kiválasztásával akár több millió forintot is megspórolhatsz.

 • Mik a lakáshitel felvételének lépései és mennyi idő amíg a hitelhez hozzájutok?

  Lakáshitel ügyintézése körülbelül 6-8 hét, ha személyesen, egymagad intézed. Ha rajtunk keresztül igényeled a hitelt és kéred a money.hu közvetítő Kft. hitelszakértőinek segítségét, akkor akár 3-4 hét alatt is elvégezhető az ügyintézés, ha minden dokumentum (munkáltatói igazolás, bankszámlakivonatok, stb.) azonnal rendelkezésre áll. 

  A lakáshitel felvételének lépései:

  1. Hitelek összehasonlítása és szimpatikus termék igénylése hitelkalkulátorunk segítségével.
  2. Egyeztetés a money.hu közvetítő Kft. hitelszakértőivel vagy banki partnerünkkel, előszűrés elkészítése (hogy tudd, mennyi hitelt kaphatsz).
  3. Adásvételi szerződés aláírása, hiteligényléshez szükséges dokumentumok bankban történő leadása (hitelkérelem befogadása).
  4. Ingatan értékbecslése, hitelbírálat.
  5. Pozitív döntés esetén szerződés a bankkal, majd hitelfolyósítás.

  További hasznos tanácsokat itt találsz.

 • Mennyi hitelt kaphatok?

  Ezt pontosan nem tudjuk megmondani, hiszen függ az életkorodtól, jövedelmedtől, munkahelyedtől, a fedezet értékétől és egyéb paraméterektől is. Lakáshiteleknél a fedezet(ek) forgalmi értékének maximum 80%-ára adhat a bank hitelt (de a gyakorlatban általában a forgalmi érték 70%-áig hiteleznek).

 • A hitelkalkulátor a hitelek összes kezdeti költségét feltünteti?

  Nem. A költségek kiszámolásánál a THM rendeletben írtakat követjük, mely alapján a hitelfelvételhez szorosan kapcsolódó költségeket tüntetjük fel (melyeket a banknak és a Földhivatalnak kell megfizetni). Általánosságban elmondható, hogy a közjegyzői díjat, ügyvédi költséget, ingatlanszerzéssel kapcsolatban felmerülő illetéket, térképmásolat díját és a különböző biztosítások (fedezeti biztosítás, életbiztosítás, stb.) díjait nem tartalmazza az általunk feltüntetett kezdeti költség. A fenti költségek ügyletenként és hitelösszegenként eltérőek, ezért ezeket nem lehet pontosan előre kiszámolni.

 • Fordulat a lakáspiacon - rákapcsoltak a vidéki nagyvárosok

  Fordulat látható a lakáspiacon, legalábbis a vidéki nagyvárosokban komolyabb élénkülés ment végbe, mint Budapesten - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből, amely többek között azt vizsgálta, hogy június végéhez képest július első hetében mennyivel nőtt a lakások iránti kereslet Budapesten és több mint húsz vidéki nagyvárosban.
 • Óriási ugrás a legbiztonságosabb lakáshiteleknél - a CSOK miatt még nagyobb eltolódás várható

  Továbbra is meredek emelkedőn van a magyar lakáshitelpiac, és az új lakáshiteleknél látható, hogy az igénylők számára kiemelkedően fontos a kiszámíthatóság - derül ki a money.hu hivatalos adatokon és saját adatain alapuló elemzéséből. Az év első öt hónapjában összesen 371,9 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződést a bankok, ez 18 százalékos növekedésnek felel meg a 2018 azonos időszakában elért 314,5 milliárd forintos összeghez képest.
 • Naponta 3 milliárd forint hitel köt ki a lakosságnál

  Továbbra is erős a kereslet a lakossági hitelpiacon. Januártól április végéig a két legfontosabb hitelfajtából, a lakáshitelekből és személyi kölcsönökből összesen közel 459 milliárd forintot folyósítottak a bankok, ez pedig 25 százalékos emelkedésnek felel meg - derül ki a money.hu legfrissebb, jegybanki adatokat feldolgozó elemzéséből.
 • Százszoros árkülönbség és tízezernyi eladó ingatlan a falusi CSOK településeinek kínálatában

  A héten jelent meg az állami lakástámogatási rendszer új eleméről, a falusi csokról szóló részletes szabályozás, ennek apropóján az ingatlan.com megnézte, hogy az érintett településeken idén májusban hány lakóingatlant kínáltak eladásra és hol tartanak az átlagos négyzetméterárak.
 • Biztosra mennek a hitelfelvevők - szintlépés volt márciusban

  Fokozódott a lakáshitelek iránti kereslet márciusban, az új lakáshitelek összege 76,5 milliárd forintra rúgott, ami több mint 26 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Ez a tempó bőven meghaladja a januári 10, illetve a februári 18 százalékos növekedést - derül ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu legfrissebb - saját és hivatalos jegybanki adatokon alapuló - elemzéséből.
 • Emiatt hajlandóak évtizedekre eladósodni a lakáshitelesek

  Egyre nagyobb biztonságra törekednek a lakáshitel-felvevők, akik elsősorban használt lakásokra fordítják a kölcsönöket - derül ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu legfrissebb - hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó - elemzéséből.  
 • 10 éves rekord dőlt meg a lakáshiteleknél, de lassul a lendület

  Újabb jelentős növekedés volt a lakossági hitelpiacon februárban. A bankok több mint 41 milliárd forint összegben adtak új személyi kölcsönöket, 37 százalékkal többet, mint tavaly februárban. Az új lakáshitelek februári közel 61 milliárdos összege pedig 14 százalékos többletet jelent. Ennek eredményeként az első kéthavi eredmény mind a személyi kölcsönöknél, mind a lakáshiteleknél tízéves rekordot jelent. Az új személyi kölcsönök összege január-februárban 76 milliárd forintot tett ki, ez 31 száz...
 • Mire elég a lottóötös?

  Az ötöslottó történetének egyik legmagasabb nyereményét kaphatja meg az, aki a szombati sorsoláson kihúzott valamennyi számot eltalálja. A főnyeremény összege közel 3,6 milliárd forint. A felfoghatatlan összegű nyeremény apropóján az ingatlan.com megnézte, milyen ingatlanokat vehetne meg a szerencsés nyertes a mostani kínálat alapján.
 • Figyelmeztetést kaptak a változó kamatozású lakáshitelesek

  Több év után változtatott a kamatfeltételeken a Magyar Nemzeti Bank. Keddi lépésével az úgynevezett egynapos betét kamatát -0,15 százalékról -0,05 százalékra emelte. A jegybanki döntés minimális szigorítást jelent, de az MNB hangsúlyozta, hogy egyszeri lépésről van szó, egyelőre nem indul kamatemelési ciklus. A jelenlegi döntés következtében elsősorban a bankok egymásnak nyújtott hiteleinek kamatai emelkedhetnek, ami a lakáshitelek közül a változó kamatozásúakat érintheti.
 • Két- és háromgyermekeseknek áll a lakáspiac, de felbolydulhat a telekpiac is

  A gyermekvállalást tervező családok a feltételek teljesítése esetén akár több 10 millió forintos összeget fordíthatnak lakásvásárlásra a család- és lakástámogatási rendszer új megoldásainak köszönhetően - derül ki az ingatlan.com a részletes támogatási szabályok megjelenése apropóján készített elemzéséből.
 • Használt lakás

  A lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, használatbavételi vagy fennmaradási engedéllyel rendelkező lakás, melyet a vevő nem a lakás építtetőjétől vásárol, hanem annak előző tulajdonosától.

 • Jelzáloghitel

  Olyan hitelfajta, melynek fedezetéül egy vagy több ingatlant ajánlasz fel a bank részére, amely(ek)re az jelzálogjogot jegyeztet be. A bank kockázata így alacsonyabb, mivel nemfizetés esetén a bank jogosult a felajánlott ingatlanokat értékesíteni, hogy visszakapja pénzét. Az ilyen hitelek összege általában magas (jellemzően 5 millió forint feletti), futamidejük hosszú (akár 35 év is lehet). A hitelbírálat ideje hosszabb (3-4 hét). Kamatozásuk jóval alacsonyabb, mint a nem jelzálog-fedezetű hitelé. A hitel célja alapján az ingatlanfedezetes hiteleknek több fajtája van, pl. lakáscélú (vásárlás, építési, felújítás stb.) vagy szabad felhasználású.

 • Lakáshitel

  Kizárólag ingatlan célra (lakásvásárlás, bővítés, felújítás, korszerűsítés) felhasználható jelzáloghitel. Egyes esetekben lakáscélú hitel kiváltására is igényelhető. Általában kedvezőbb kondíciójúak a lakáshitelek, mint a szabad felhasználású jelzáloghitelek.

 • Forgalmi érték (ingatlan)

  Az ingatlan piaci értéke a hivatalos értékbecslés időpontjában, amit főként a kereslet-kínálat, az ingatlan állapota és elhelyezkedése határoz meg. A forgalmi érték összege megegyezik azzal az összeggel, amennyiért az értékbecslés pillanatában az ingatlan várhatóan értékesíthető.

 • Hitelbiztosítéki (HB) érték

  Jelzáloghitel esetén a fedezetként felajánlott ingatlan bank által elismert értéke, melyet az értékbecslő határoz meg a bank számára. A hitelbiztosítéki érték nem egyenlő az ingatlan forgalmi értékével, annál általában 10-20%-al alacsonyabb.

 • Finanszírozási arány

  A fedezetként felajánlott ingatlan(ok) hitelbiztosítéki és forgalmi értékének hányadosa. Jelenlegi szabályozás szerint a bankok a felajánlott fedezet(ek) forgalmi értékének maximum 80%-áig nyújthatnak hitel forint alapon.

 • Kamatperiódus

  Az az időszak, amelyen belül a felvett hitel kamata nem változik. A bank csak a kamatperiódus fordulónapján változtathatja meg a hitel kamatát. Hitelszerződés megkötésénél bizonyos esetekben lehetőség van a kamatperiódust kiválasztani. Minél hosszabb a kamatperiódus, annál nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, ha rosszabbodó gazdasági helyzetre vagy emelkedő alapkamatra számítunk. Jelzáloghiteleknél általában javasolt legalább egyéves kamatperiódusú hitelt választani. Fedezetlen hiteleknél (pl. személyi kölcsön) sokszor nem értelmezhető a kamatperiódus, mivel a futamidő végéig garantálja a hitelintézet, hogy a hitel kamata nem fog megváltozni.

 • Hitelügylet szereplői

  Hitel felvételekor az adós sok esetben nem egy, hanem akár több személy vagy cég is lehet. Őket hívjuk kötelezettnek, melynek típusai:
  - adós (elsődlegesen övé a tartozás),
  - adóstárs (ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós), aki általában házastárs, élettárs vagy családtag, 
  - kezes (ha az adós, adóstárs nem fizet, akkor a bank tőle követelheti a hitel visszafizetését),
  - dologi adós, más néven zálogkötelezett (olyan kezes, aki nem az egész tartozásért felel, hanem csak a tulajdonában lévő vagyontárgy(ak) erejéig, melyeket ő ajánlott fel fedezetként).

 • Kezdeti költség(ek)

  A hitelfelvétel során azokat az egyszeri kiadásokat nevezzük kezdeti költségeknek, melyek megfizetése nélkül a bank nem fogja a hitelt folyósítani. Ezek közé tartozik az értékbecslési díj és a közjegyzői díj is. Akciók keretében a bankok sokszor a kezdeti költségek egy részét elengedhetik vagy a folyósítás után jóváírhatják az adós számláján  - cserébe viszont a bankhoz történő jövedelemátutalást vagy egyéb banki termékek igénybevételét írhatják elő.

 • Közjegyzői okirat

  Olyan okirat, amely közjegyző által aláírtan tanúsítja az okiratba foglalt nyilatkozat megtételét, annak helyét, idejét és módját, illetve, hogy az okirattal tanúsított adatok és tények a valóságnak megfelelnek. Jelzálogszerződésnél általában kétféle kötelezettségvállaló nyilatkozatot (közjegyzői okiratot) használnak a bankok – ezek közül csak egyfélét kell aláírni:
  Egyoldalú: A hiteligénylő jelzáloghitel kölcsönszerződésben foglalt kötelezettségvállalását tartalmazza.
  Többoldalú: Ugyanaz, mint az egyoldalú, csak ebben az esetben magát a kölcsönszerződést foglalják közjegyzői okiratba (általában ennek magasabb a díja).

 • OTP Bank - 2019-05-15 - Májusi ÁKK referenciahozamok, II. Arany Partner Program

  Május 15-i hirdetményeiben a bank előre közölte a 2019. június 1-jétől érvényes ÁKK referenciahozamok értékét és ezzel összefüggésben az Otthonteremtési hitelek várható kamatait. Az 1 éves ÁKK 0,31%, az 5 éves ÁKK 2,12% lesz.

  A II. Arany Partner Program keretében visszavonásig, de legkésőbb 2020. május 31-ig befogadott, bármely piaci feltételű jelzáloghitel igénylése esetén speciális egyedi kamatkedvezmény adható a standard kamatból a futamidő végéig. A kamatkedvezmény mértéke a hiteligényléssel együtt benyújtott kuponon szereplő mértéknek megfelelően 50 vagy 75 bázispont. A kuponokból a beváltás során ügyletenként maximum 2 db kupon együttes beváltására van lehetőség legkésőbb a kuponon szereplő beváltási határidőig. A kamatkedvezményre jogosító kupon az Arany Partner Program keretében kijelölt értékesítő partnerek részére kerül kiadásra. Az Arany Partner Program keretében az előtörlesztési díkedvezményre jogosító kuponakciót is meghosszabbították 2020. május 31-ig.

  Fentieken túl a Kupon kamatkedvezményes akció feltételei pontosításra kerültek.

 • Oberbank - 2019-05-15 - Változó kamatok

  Május 15-től a 3 havi BUBOR 0,19%-ról 0,16%-ra csökkent, így a referenciakamathoz kötött hitelek kamata és THM értékei is alacsonyabbak lettek. A kamatfelárakon nem változtatott a bank. A 3 hónapos kamatperiódusú akciós lakáshitel THM-je annuitásos törlesztéssel 2,20% lett.

  Az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata 0,09 százalékponttal csökkent, a 10 éves kamatperiódusú hiteleké ugyanennyivel nőtt. Ezek a kamatok 2019. július 14-ig érvényesek.

 • Erste Bank - 2019-05-15 - Akciók változása és új akciók

  A május 15-i Akciók c. hirdetményben és a Minősített Fogyasztóbarát Jelzáloghitelek hirdetményében a bank közzétette, hogy a közjegyzői díj és az ingatlanszakértői díj (elengedési) akciókban nem vesznek részt a május 27-től befogadott, saját banki hitel kiváltás célra igényelt HUF Piaci kamatozású lakáscélú hitelek, a HUF Szabad felhasználású jelzáloghitelek és a HUF Piaci kamatozású Minősített Fogyasztóbarát lakáshitelek.

  Új akciók indultak a Magyar Nemzeti Bank 9/2019. (IV.15.) számú ajánlásában közzétett jelzáloghitelek szerződésmódosítási és közjegyzői díjának elengedésére vonatkozóan. Az akcióban a bank által írásban megkeresett jelzáloghitelek vesznek részt. Új akció indult továbbá a meglévő jelzáloghitelhez újonnan igénybe vett Erste törlesztési védelem csatlakozási nyilatkozatokra vonatkozóan is, mely szerint a bank az akció keretében a csatlakozástól számoltan az első három hónapban megfizetett biztosítás díjat egy összegben jóváírja az ügyfél törlesztési számláján a 4. hónapban.

  Fentieken túl egyösszegű jóváírás akció is indult új jelzáloghitel vagy személyi kölcsön esetén. Az akcióban a Most Személyi kölcsön, Most Hűség kölcsön, Erste Most Extra Személyi kölcsön, Piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitel, Piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek, Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek és Szabad felhasználású jelzáloghitelek vesznek részt. A bank az akciós feltételeknek megfelelő hitelügyletek esetében 50.000 Ft-ot jóváír az első folyósítást követően a hitelügylet törlesztési számlájára. Az 50.000 Ft egyösszegű jóváírás kizárólag 2.000.000 Ft vagy afölötti folyósított hitelösszeg esetén adható és kizárólag egy ügyfél, illetve egy termék esetén érvényesíthető. További feltétel, hogy az ügyfél az új hitelkérelemmel egyidőben kéri meglévő, 2015. február 1. előtt szerződött, referencia kamatlábhoz kötött, éven belüli változó kamatozású, legalább 10 éves hátralévő futamidővel rendelkező, Erste bankos, forint jelzáloghitelének hosszú kamatperiódusra váltását a bank által előzetesen megküldött levélben foglalt ajánlatok egyikére.

  Az újonnan indított összes fenti akció az Erste Bank fiókhálózatában befogadott igénylésekre érvényesíthető 2019. május 15-től az akció visszavonásáig.

  A Lakossági Hitel Hirdetményben lévő mellékletek felsorolása kiegészült a 20. sz.: Tájékoztatás az ÁSZF-ek és szerződésminták módosításáról és a 21. sz: Jelzáloghitelek kamatozás típusának módosítása, hosszú kamatperiódusra módosítása című mellékletekkel."

 • Sberbank - 2019-05-10 - Csökkent a 12 havi BUBOR referenciakamat

  Május 10-től a bank által alkalmazott 12 hónapos BUBOR csökkent, a kamatfelárak és egyéb feltételek nem változtak. Az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata sem változott. A terméktájékoztatókban a reprezentatív példák adatai módosultak. Új Összehasonlító táblázatot is kitett a bank a weboldalára, melyben nincs lényeges változás az előző táblázathoz képest.

 • MKB Bank - 2019-05-09 - Expo kedvezmény

  A Expo kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy az ügyfél a kedvezményre jogosító rendezvény ideje alatt csatlakozzon az MKB Plazahoz a www.mkbplaza.hu/regisztracio oldalon. További feltétel hogy a Expo kedvezménnyel érintett lakossági jelzáloghitelre vonatkozó hitelkérelmét a csatlakozástól számított 90 nap alatt az MKB Bank befogadja. Kedvezményre jogosító rendezvény: a 2019. május 9-11. között megrendezett XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár.

  Az akció keretében befogadott igénylések esetén a bank
  - visszatéríti az első folyósítást követő első két teljes törlesztést, de legfeljebb 100.000 Ft összeget, amennyiben az első két teljes törlesztést az ügyfél szerződésszerűen teljesítette,
  - nem számít fel igénylési díjat, ügyintézési díjat és folyósítási díjat, továbbá a kölcsönszerződés közjegyzői okiratba foglalásának díját maximum 50.000 Ft összegig.

  A Expo kedvezményt a bank az MKB Kamatkövető Lakás- és Magánhitelekhez, MKB Forint Ingatlanhitelekhez, továbbá MKB Kamatrögzítő Lakás- és Magánhitelekhez kapcsolódóan nyújtja.

 • Sberbank - 2019-05-06 - Az otthonteremtő hitelek referenciakamata csökkent

  Az 1 és 5 éves ÁKK referenciakamat egyaránt csökkent, a kamatfelárakon, akciókon nem változatott a bank. Az 1 éves Otthonteremtési hitel THM-je használt lakás vásárlására 3,81%, az 5 éves kamatperiódusúé pedig 6,35% a május 2-től hatályos hirdetmény szerint.

 • Raiffeisen Bank - 2019-05-06 - A referenciakamatok változtak

  A május 1-jei hirdetményekben a referenciakamathoz kötött hitelek referenciakamata, a 6 havi BUBOR 0,02%-kal csökkent, a kamatfelárak nem változtak. Az otthonteremtő hitelek referenciakamata szintén alacsonyabb lett. Az 5 és 10 éves kamatperiódusú, valamint az 5, 10 és 15 évig fix hitelek kamata nem változott. Fentieken túl a már lejárt akciókat törölték a hirdetményekből.

 • Sopron Bank Burgenland - 2019-05-06 - Az otthonteremtő hitelek referenciakamatai csökkentek

  Május 1-től az 1 és 5 éves ÁKK referenciahozam csökkent, a kamatfelárak nem módosultak. Otthonteremtő kamattámogatott hitel 5 éves kamatperiódussal 6,54%-os THM-mel igényelhető, míg 1 éves kamatperiódus esetében 3,99% a teljes hiteldíj mutató a jelenleg hatályos hirdetmény szerint, használt lakás vásárlására. A 10 és 10 Otthonteremtő Kamattámogatott hitel THM-je 3,38% (új lakás vásárlására) az akciók beszámításával.

 • Gránit Bank - 2019-05-06 - Az otthonteremtő hitelek referenciakamatának csökkenése

  Május 1-től az Otthonteremtési Kamattámogatott Jelzáloghitelek esetében alkalmazott 5 éves ÁKK referenchiahozam alacsonyabb lett, de a kamatfelár és az akciós THM nem változik (3,13%).

 • MagNet Bank - 2019-05-06 - Kamat- és díjváltozások

  Május 1-től a 6 havi BUBOR és az 5 éves ÁKKH egyaránt csökkent, a kamatfelárak nem változtak. A MagNet Stabil Ötös jelzáloghitelek kamata 0,09 százalékponttal csökkentek, a Stabil Tízes Jelzáloghiteleké 0,02 százalékponttal emelkedtek.

  Ingatlan felülvizsgálati díj került bevezetésre, melynek mértéke budapesti és pest megyei ingatlan esetén 17.780 Ft/alkalom, és az ingatlanban bekövetkezett változás miatti helyszíni ellenőrzéskor az értékbecslőnek kell fizetni a helyszíni szemlén készpénzben, vagy legkésőbb az értékbecslés átadása előtt két nappal átutalással vagy készpénz fizetéssel. A rendelkezésre tartási díj a május egy után szerződött MagNet 10+10 Otthonteremtési Kamattámogatott Hitel esetén 1,50%-ról 0,5%-ra csökkent.

 • CIB Bank - 2019-05-03 - A CIB 5, illetve 10 éves kamatperiódusú Szabad felhasználású Ingatlanfedezetes Kölcsönök változásai

  Kis késéssel kitette a bank a CIB 5, illetve 10 éves kamatperiódusú Szabad felhasználású Ingatlanfedezetes Kölcsönök május 1-től hatályos hirdetményét, melyben szintén változott az igénybevehető kamatkedvezmény mértéke Magnifica és Hitelkiváltás kedvezménycsomagban. A Hitelkiváltás kedvezménycsomaghoz kapcsolódó egyszeri 100.000 Ft-os jóváírási kedvezmény akciót május 1-től nem hosszabbították meg.

 • Erste Bank - 2019-05-03 - A 6 hónapos BUBOR csökkenése

  Május 1-től a 6 hónapos kamatperiódusú jelzáloghitelek referenciakamata csökkent, de a kamatfelárak nem változtak. Az 5, 10 éves kamatperiódusú és 15 éves fix lakáshitelek kamatai sem módosultak. Az Akciók c. hirdetményben csak az egyedi kamatozású hitelek kamata és THM értéke változott a 6 havi BUBOR változása miatt.  Az új terméktájékoztatókban a reprezentatív példák adatai és a THM-ek módosultak ugyanezen okból.

 • Takarék Kereskedelmi Bank - 2019-05-03 - Referenciakamatok változása, Bónusz kamatkedvezmény-rendszer bevezetése, hitelösszeg maximumának eltörlése

  A május 1-től hatályos hirdetményekben a referenciakamathoz vagy referenciahozamhoz kötött kamatozású termékek kamatmértéke aktualizálásra került a jelen hónapra érvényes referenciakamatok vagy referenciahozamok alapján. Továbbá közzétették, hogy a B3 TAKARÉK Szövetkezet és a Pannon Takarék Bank Zrt. 2019. április 30. napjától beolvad a Mohácsi Takarék Bank Zrt.-be (névváltozást követően: Takarékbank Zrt.-be), valamint a Mohácsi Takarék Bank Zrt. névváltozáson megy keresztül (névváltozást követően:Takarékbank Zrt.).

  Fentieken túl, a hitelintézet a 2019. május 1-től befogadott piaci kamatozású jelzáloghitel kérelmek esetén az Arany fokozatú kamatkedvezményen felül, Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel esetén a havi jóváíráshoz kötött sztenderd kamatkedvezményen felül (a teljes kamatsáv bővítésével) további kamatkedvezményt biztosít a Bónusz kamatkedvezmény-rendszer keretein belül. A kedvezményre azon munkáltatók munkavállalói jogosultak, amelyek a hitelintézettel Bónusz kedvezményre vonatkozó Együttműködési Megállapodást kötöttek.

  A kedvezmények feltétele és mértéke:

  Bónusz1 fokozatú kamatkedvezmény - 6 hónapot meghaladó munkaviszony - 0,20 százalékpont kamatkedvezmény
  Bónusz2 fokozatú kamatkedvezmény - 2 évet elérő vagy meghaladó munkaviszony - 0,40 százalékpont kamatkedvezmény
  Bónusz3 fokozatú kamatkedvezmény - 4 évet elérő vagy meghaladó munkaviszony - 0,60 százalékpont kamatkedvezmény

  A kamatkedvezmény további feltétele a hitelintézetnél bármely lakossági bankszámla nyitása és annak futamidő alatti fenntartása, valamint legalább 150.000 Ft rendszeres, havi jóváírás – akár több részletben történő – vállalása. A munkaviszony megszűnésével a Bónusz kamatkedvezményre való jogosultság is megszűnik (kivéve, ha a munkaviszony nyugdíjba vonulás miatt szűnik meg).

  A terméktájékoztatókban a maximum 50.000.000 Ft hitelösszeg eltörlésre került.

 • UniCredit Bank - 2019-05-03 - Referenciakamatok változása

  A május 1-jei hirdetményekben a referenciakamatok változása miatti kamat- és THM-változásokat tette közzé a bank. A 12 hónapos BUBOR, valamint 1 és 5 éves ÁKKH egyaránt csökkent, így a THM-ek is ennek megfelelően alakultak.

 • MKB Bank - 2019-05-02 - Tízéves kamatperiódusú hitelek kamatcsökkenése Prémium kategóriában

  2019. május 1-től a 10 éves kamatperiódusú Minősített Fogyasztóbarát MKB forint Lakáshitel, az MKB Kamatrögzítő Forint Lakáshitel és az MKB Kamatrögzítő Forint Magánhitel kamatai az alábbiak szerint csökkennek Prémium kondíciók esetén:.

  - Minősített Fogyasztóbarát MKB Forint Lakáshitel - kamatperiódusokban rögzített árazás: 4,79%-ról 4,48%-ra,
  - Kamatrögzítő Forint Lakáshitel 4,79%-ról 4,48%-ra,
  - Kamatrögzítő forint Magánhitel nem lakáscélú hitelek kiváltása/szabad felhasználás 5,79%-ról 5,48%-ra, lakáshitel kiváltási célú hitelek kiváltása 4,79%-ról 4,48%-ra.

  Továbbá a piaci hitelek esetében alkalmazott 6 és 12 hónapos BUBOR csökkent május 1-től, a kamatfelárak nem változtak. Az otthonteremtő hitelek referenciakamata szintén alacsonyabb lett. Az új ügyféltájékoztatókban a Prémium kondíciók reprezentatív példái változtak a kamatváltozások miatt.

 • K&H Bank - 2019-05-02 - A jelzáloghitel törlesztési és hitelfedezeti biztosítás díja csökken

  A 3 és 12 havi BUBOR, valamint az 5 éves ÁKKH egyaránt csökkent, melyet a 2019. május 1-jei Függelékekben tettek közzé. A kamatfelárak nem változtak, ahogyan az 5 és 10 éves kamatperiódusú, valamint a fix kamatozású hitelek kamatai sem. A Minősített Fogyasztóbarát lakáshitelek kamata K6 kategóriában változott: 15 és 20 évig fix nőtt, 5 éves kamatperódusú csökkent.

  A K&H jelzáloghitel törlesztési és hitelfedezeti biztosítás díja az aktuális havi törlesztőrészlet jelenlegi 8%-áról 6,4%-ára, azaz 20%-kal csökken.

 • Budapest Bank - 2019-05-02 - Referenciakamat és akciók változásai

  Május 1-től az otthonteremtő hitelek referenciakamata, az 5 éves ÁKKH csökkent, a 6. évtől alkalmazott 6 hónapos BUBOR értéke szintén csökkent, a kamatfelárak nem változtak. Az 5 éves kamatperiódusú Otthonteremtő hitel THM-je 5,30-5,71%-ra mérséklődött. A piaci kamatozású jelzáloghitelek kamatai nem változtak. A minősített fogyasztóbarát hitelek tekintetében a korábbi hirdetmény maradt érvényben.

  A Díjhirdetményben a 2018. február 16-tól tartó Ügyintézési díj akciót visszavonták, továbbá a korszerűsítési hitelek helyszíni szemle díj visszatérítési akciójának feltétele kiegészült azzal, hogy a helyszíni szemléről számlát kell benyújtani a bankhoz.

 • OTP Bank - 2019-05-02 - A referenciakamatok csökkennek

  Május 1-től az otthonteremtő hitelek referenciakamata, az 1 és 5 éves ÁKKH, valamint a piaci jelzáloghitelek referenciakamata, a 3 hónapos BUBOR egyaránt csökkent. A kamatfelárak nem változtak. A Fix5, Fix10 és Fix20 jelzáloghitelek, valamint a Fix5, Fix10, és Fix20 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kamatai is változatlanok. Az Online kamatkedvezmény kampányt meghosszabbította a bank május 31-ig.  Az új terméktájékoztatókban a reprezentatív példák adatai módosultak.

 • CIB Bank - 2019-05-02 - Kamatok és kedvezménycsomagok változásai, új kedvezménycsomag, megszűnt akció

  Május 1-től az alábbi változások történtek a jelezáloghitelekben.

  UNO jelzáloghitelek: a referenciakamat 0,01 százalékponttal csökkent, a kamatfelárak 0,01-0,04 százalékponttal nőttek. Szabad felhasználású hitelekre Magnifica 3 elnevezésű kedvezménycsomagot vezettek be, melynek teljesítése esetén 2,87% kamatkedvezményt biztosítanak.

  Végig FIX 15 jelzáloghitelek: Szintén Magnifica 3 elnevezésű kedvezmény került bevezetésre a Végig FiX15 szabad felhasználású jelzáloghitelekre. A kedvezmény mértéke 3,84%.

  Fogyasztóbarát hitelek: A CIB 5 Minősített Fogyasztóbarát Hitel esetében igénybevehető kamatkedvezmény mértéke Magnifica és Hitelkiváltás kedvezménycsomagban 1,19%-ról 1,39%-ra nőtt, a CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kamatkedvezménye Magnifica csomagban 1,46%-ról 1,60%-ra nőtt. A Hitelkiváltás kedvezménycsomaghoz kapcsolódó egyszeri 100.000 Ft-os jóváírási kedvezmény akció május 1-től a meghirdetettek szerint már nem igénylehető.

  CIB 5, illetve 10 éves kamatperiódusú Szabad felhasználású Ingatlanfedezetes Kölcsönök: Nem tettek ki új hirdetményt, így továbbra is a március 1-jei dátumú maradt érvényben a kedvezmdények és kamatok tekintetében, de a 100.000 Ft jóváírás akció május 1-től véget ért.

  Otthonteremtő hitelek: A kamat, és ezzel összefüggésben a támogatás mértéke változott a referenciakamat változása miatt. A terméktájékoztatókban és az összehasonlító táblázatokban a reprezentatív példák és a THM-ek módosultak.

 • K&H Bank - 2019-04-29 - Akció változása

  A 2019. április 29-től befogadott kérelmek esetén változnak az akciós kedvezmények. A jövőben az értékbecslési díj esetében díjelengedés helyett díjvisszatérítést alkalmaznak. Az értékbecslés/műszaki ellenőrzés díját (egy ingatlanra vonatkozóan az első alkalommal) a sikeres folyósítást követően írják jóvá az ügyfél törlesztőszámláján. A tulajdoni lapok és a térképmásolat lekérdezésének díjmentességre vonatkozó szabályok változatlanok.

  Az értékbecslés díja a különböző hitelcélok és ingatlan típusok szerint:
  - társasházi lakás: 30.480 forint
  - családi ház: 34.290 forint
  - telek: 25.400 forint
  - műszaki szemle díja: első alkalommal 31.750 forint; további alkalmak: 21.590 forint.

FONTOS! Nem biztos, hogy a kiválasztott hitelt meg is kaphatod.
A fent szereplő adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást.
A színes kerettel is kiemelt "promóció" felirattal megjelölt termék az adott bank fizetett hirdetése, amely nem objektív összehasonlítás eredményeképp került kiemelésre. A kiemelés nélküli lista megtekintéséhez kattints ide. Az így feltüntetett paraméterek ugyanazon szempontok szerint kerültek kiszámításra és megjelenítésre, mint a lista további elemei, de a kiemeléssel módosításra került a megjelenített listában való elhelyezése, pozíciója. A "promóció" felirattal megjelölt termék az adott bank fizetett hirdetése, amely objektív összehasonlítás eredményeképp került a találatok közé, tehát az így feltüntetett paraméterek ugyanazon szempontok szerint kerültek kiszámításra és megjelenítésre, mint a lista további termékeinek elemei. A money.hu Hitelkalkulátora automatikusan a keresési feltételeknek megfelelő első 15 találatot mutatja. A "További találatok" gombra kattintva a keresési feltételeknek megfelelő további 15 találatot mutatjuk felhasználóink részére. A Hitelkalkulátor nem minden esetben teszi lehetővé, hogy egy bank több terméke sorrendben a lista egymást követő ranghelyein szerepeljen.
A fenti hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplők, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg az adott bank döntésétől függően.
A részletes feltételeket, kondíciókat minden esetben az adott bank vonatkozó Üzletszabályzata, Általános Szerződési Feltétele, Hirdetménye, vagy Kondíciós listája tartalmazza, amelyeket a bankok hivatalos weboldalán vagy az ügyfélszolgálatokon tudsz megtekinteni. A bankok mindenkor fenntartják maguknak a jogot a kondíciók változtatására. A bank által adott ajánlat eltérhet az általunk megadott adatoktól, amelyekért felelősséget nem áll módunkban vállalni. Figyelemfelhívás: fontos tudni, hogy a táblázatokban jelölt adatok sorrendje nem a bankot, hanem annak adott termékét jellemzi. Az adatok megállapítása a mindenkor hatályos pénzügyi jogi és szakmai szabályok szerint történik. Időszakosan az adatokban és azok sorrendjében változás következhet be, az esetleges későbbi adatváltozásból eredő eltérésért nem tudunk felelősséget vállalni. * A törlesztőrészletek mező „Későbbi” részében a futamidő utolsó évének első hónapjára számított törlesztőrészletet jelenítjük meg. Fontos, hogy a törlesztőrészletek számítása a jelenleg aktuális kamatokkal történt. A bankok, kamatperiódusonként módosíthatják a hitel után fizetendő kamatot.
A találatok között - a lehető legteljesebb tájékoztatás érdekében - azon bankok termékeinek paramétereit is megjelenítjük az általunk használt és közzétett metódus alapján, amelyekkel nem állunk értékesítői szerződéses jogviszonyban. Ezeknél a termékeknél az igénylés során nem tudunk segítséget nyújtani, így az ilyen találatoknál a "Részletek" gomb/felirat sem látható.