Gyakori kérdések és válaszok

Gyakran ismételt kérdések a money.hu használatával kapcsolatban:

 • Általános kérdések
 • Mi az a money.hu?  

  Egy olyan weboldal, melynek célja, hogy segítsen eligazodni a bank- és pénzvilágban, megkönnyítse a pénzügyi termékek közötti eligazodást és a szimpatikus pénzügyi termék kiválasztását. Segíteni kívánjuk az általános pénzügyi műveltség fejlesztését is minden korosztály számára.

  A fentiekben segítenek útmutatóink a hitelekről, megtakarításokról; továbbá árfolyamok oldalunk, valamint saját fejlesztésű hitelkalkulátorunk, betét-összehasonlítónk és bankszámla-összehasonlítónk segítségével pár kattintással megtalálhatod a kedvező ajánlatokat.

 • Miért kellene ilyen oldalt használnom, ahol össze tudom hasonlítani a banki ajánlatokat?  

  Azért, mert mára több tucat bank versenyez az ügyfelekért, a bankok ajánlatai között lényeges eltérések vannak, és például a megfelelő hitel kiválasztásával milliókat spórolhatsz. A bankok kondíciós listái (hirdetményei) annyira összetettek, hogy nem szakmabeliként szinte lehetetlen a versengő ajánlatokat átlátni és sorba rakni. Úgy gondoljuk, hogy az egyetlen mód erre, ha egy olyan szakmai, munkanaponként frissülő adatokat tartalmazó hitelkalkulátort, betét-összehasonlítót vagy bankszámla-összehasonlítót használsz, amely a bankok által is közzétett számokkal és információkkal dolgozik. Kalkulátorainkat összehangolt, profi szakmai csapatunk felügyeli és gondozza nap mint nap.

 • Hogyan és milyen gyakran frissülnek az adatok?  

  Az adatok munkanaponként frissülnek. Napi kapcsolatot tartunk fenn a legtöbb bankkal. Általában már 1 munkanapon belül követjük a banki változásokat.

 • Független a money.hu?  

  Szerintünk a kedvező ajánlatok megtalálása csakis egy szakmai és könnyen ellenőrizhető banki termékeket összehasonlító kalkulátorral lehetséges, mellyel számos bank ajánlata összevethető, és objektív alapokon nyugszik a működése, hiszen számokkal dolgozik. Csapatunk az adatok pontosságára és frissességére maximális figyelmet fordít.

 • Mennyibe kerül a money.hu szolgáltatása?  

  Szolgáltatásunk teljes mértékben díjmentes. Ez vonatkozik az útmutatókra, a hitelkalkulátor, bankszámla-összehasonlító vagy a betét-összehasonlító korlátlan használatára és a partnereink által nyújtott segítségre is, amennyiben bármilyen lakossági terméket igényelsz tőlünk.

 • Mi történik a megadott adataimmal? Mennyire biztonságos megadnom?  

  Adatvédelmi elveink és nyilatkozatunk maximálisan védi az adataidat. A részleteket itt olvashatod.

 • Kapok-e árgaranciát, mint a biztosításokat összehasonlító internetes oldalaknál?  

  Nem adhatunk garanciát, mivel ez csak biztosításoknál értelmezhető, garantálható. A banki termékeknél - például hiteleknél, amelyek jellegüknél fogva lényegesen összetettebbek, mint egy átlagos biztosítás - nem lehet minden esetben előre garantálni a kondíciókat.

  Bankszámláknál vagy a lekötött betétek egy részénél nincs kockázat és a bank vagy az OBA bizonyos mértékig garantálja megtakarításodat. 

 • Miből van a money.hu-nak bevétele?  

  A pénzügyi intézmények fizetnek azért, hogy érdeklődőket továbbítsunk feléjük, illetve jelzáloghiteleknél együttműködő partnerünk, a money.hu közvetítő Kft. Ennek díja minden esetben bele van építve a pénzügyi termékek kondícióiba, tehát ha magadtól besétálsz a bankba és mindent magadnak intézel, akkor is pontosan ugyanannyi kamatot, kezdeti költségeket kell megfizetned hitelek esetében, mintha rajtunk keresztül érdeklődsz először.

 • Ki a money.hu tulajdonosa?  

  A money.hu tulajdonosa az ingatlan.com Zrt. A cég vezetői tapasztalt közgazdászok, pénzügyileg jártas szakemberek (bővebben rólunk). Cégünk sem közvetve, sem közvetlenül nem áll semmilyen tulajdonosi viszonyban egyetlen pénzintézettel sem, ebből a szempontból is függetlenek vagyunk.

 • Nem értem a pénzügyi szakzsargont, hova forduljak?  

  Az ügyintézés során előfordulhat, hogy nem egyértelmű fogalommal, szakkifejezéssel találkozol. Ez esetben segít fogalomtárunk, melyben összegyűjtöttük a pénzügyi világban használatos szakszavakat és érthető formában tálaltuk azokat.

 • Kérdésem, javaslatom, ötletem van. Hova fordulhatok?  

  Ha bővebben szeretnél tájékozódni a hitelekről, betétekről és pénzügyekről (mivel is foglalkozik a bank, milyen hitelek, betétek vannak) akkor útmutatóink segítségedre lesznek. Ezeket a lehető legegyszerűbb megfogalmazásban írtuk - kerülve a pénzügyi világban használatos felesleges szakszavakat. Ha mégis olyan szakszóval találkozol, mely nem egyértelmű, akkor fogalomtárunkban megtalálhatod az adott szó magyarázatát.

  Ha bármilyen további kérdésed vagy az oldallal kapcsolatos hasznos ötleted, javaslatod van, akkor kérjük írj az impresszumban található e-mail címek egyikére. Szívesen fogadjuk az új ötleteket, melyekkel további segítséget tudunk nyújtani látogatóinknak, illetve hasznos kérdéseddel a GYIK aloldalt is bővítjük.

 • A hitel-összehasonlítónkról
 • Mikor érdemes a hitelkalkulátort használnom, utánajárnom, hogy mennyi hitelt kaphatok?  

  Bármikor érdemes hitelkalkulátorunkat használnod. Javasoljuk, hogy - lakásvásárlás esetén - már az adásvételi szerződés megkötése előtt tájékozódj és igényeld meg nálunk a szimpatikus hitelt, hogy hitelszakértők a segítségedre lehessenek. Így nem érhetnek meglepetések, továbbá az adásvétel folyamata is kiszámíthatóbb, zökkenőmentesebb lehet. Igényelj hitelt akár már az ingatlankeresés előtt, így előre megtudhatod, hogy mekkora értékű ingatlant vásárolhatsz, illetve megbizonyosodhatsz arról is, hogy a hitelt megkaphatod-e.

 • Hogyan hasonlítja össze a banki termékeket a hitelkalkulátor?  

  A gyakran frissülő adatok alapján, a THM rendeletet maximálisan betartva dolgozik rendszerünk. Alapesetben az összesen visszafizetendő összeg alapján rakjuk növekvő sorrendbe a hiteleket, de azokat sorrendbe lehet állítani a THM és a törlesztőrészlet alapján is.

 • Mi történik, miután a hitelkalkulátorban hitelt igényelek?  

  A megadott elérhetőségeken keresni fognak a kiválasztott bank ügyintézői vagy a money.hu közvetítő Kft. munkatársai, hogy segítségedre legyenek. Általában egy előszűrést csinálnak, hogy megállapítsák, hogy mennyi hitelt kaphatsz. Lakáshiteleknél ha hitelszakértő segítségét kéred, akkor a money.hu közvetítő Kft. a teljes hitelügyintézés során melletted lesz.

  Munkaidőben 24 órán belül, hétvégén és ünnepnapokon áltlában a következő munkanapon kerül sor a kapcsolatfelvételre.

 • Lehet-e a teljes hiteligénylést, ügyintézést online intézni?  

  A teljes hiteligénylés nem intézhető online. Ennek számos oka van. A legfontosabb, hogy a szerződést személyesen kell aláírni, illetve a közokirat elkészítésekor is személyesen kell megjelenni a közjegyzőnél vagy a bankfiókban. A banknak továbbá - a pénzmosás elleni törvény értelmében - az ügylet szereplőit azonosítania kell, ehhez pedig szintén szükség van a személyes jelenlétre.

 • Miért van a különböző hitelek között ekkora különbség?  

  Mert az egyes bankok eltérő helyzetben lévő és más jövedelmi háttérrel rendelkező ügyfeleket céloznak meg; különböző célcsoportot kívánnak elérni, részükre hitelezni. Bizonyos bankok mindig versenyeznek, mivel a piac lehető legnagyobb részét, a jó ügyfeleket szeretnék megszerezni, ehhez pedig jó kondíciókkal nyújtanak hitelt. Más bankoknál pedig nem a hitelezés a legfőbb üzletág, ezért lehet, hogy magasabb kamatokkal kínálják hiteleiket.

 • Annyit kell majd fizetnem, amennyit hitelkalkulátor kiszámított?  

  Általában igen, azonban a bankok az igénylés befogadásakor hatályos kondíciók szerint hiteleznek. Ebből adódhat eltérés, mivel az összehasonlítás után lehet, hogy a kérelem befogadására csak két hónap múlva kerül sor. Ekkor új kalkulációra lesz szükség. A hitelkalkulátort gyakorta frissítjük (például kamatemelés vagy -csökkentés, új akciók bevezetése miatt), így az a bankok aktuális kondícióival számol.

 • Hogy lehet az, hogy az itt kalkulált THM nem egyezik meg a bank reklámjában szereplő THM-el?  

  Hitelkalkulátorunk a THM-et minden hitelösszegre és futamidőre egyedileg számolja, illetve az esetleges akciókban szereplő kezdeti költség kedvezményeket is tartalmazza a legtöbb esetben. A bankok hirdetéseiben - törvényi előírás szerint - 5 millió forint hitelösszegre és 20 év futamidőre eső THM jelenik meg jelzáloghitelek esetén. A hitelösszeg és a futamidő függvényében a THM minimálisan változik, ezért lehetséges az eltérés.

 • A hitelkalkulátor a hitelek összes kezdeti költségét feltünteti?  

  Nem. A költségek kiszámolásánál a THM rendeletben írtakat követjük, mely alapján a hitelfelvételhez szorosan kapcsolódó költségeket tüntetjük fel (melyeket a banknak és a Földhivatalnak kell megfizetni). Általánosságban elmondható, hogy a közjegyzői díjat, ügyvédi költséget, ingatlanszerzéssel kapcsolatban felmerülő illetéket, térképmásolat díját és a különböző biztosítások (fedezeti biztosítás, életbiztosítás, stb.) díjait nem tartalmazza az általunk feltüntetett kezdeti költség. A fenti költségek ügyletenként és hitelösszegenként eltérőek, ezért ezeket nem lehet pontosan előre kiszámolni.

 • Mennyi hitelt kaphatok?  

  Ezt pontosan nem tudjuk megmondani, hiszen ez függ az életkorodtól, jövedelmedtől, munkahelyedtől, a fedezet értékétől stb. Jelzáloghiteleknél a fedezet(ek) forgalmi értékének maximum 80%-ára adhat a bank hitelt. Fedezetlen hitelek esetében (pl. folyószámlahitel, hitelkártya, személyi kölcsön), általában maximum az 1 éves jövedelmednek megfelelő összeget kaphatod meg kölcsönben vagy hitelkeretben.

 • A negatív KHR (BAR) listán vagyok, kaphatok hitelt?  

  A negatív KHR (vagyis BAR) listán való szereplés esetében megkülönböztetünk aktív és passzív státuszt (lásd erről szóló cikkünket). A pénzintézetek maguk mérlegelik a kockázatokat és döntenek a hitelezés biztonságáról. Aktív KHR státusz esetén egyik pénzintézet sem nyújt hitelt, viszont általánosságban elmondható, hogy passzív KHR státusz esetén maximum zálogkötelezettként szerepelhetsz a hitelben. Ebben az esetben természetesen a kínálat is jóval szerényebb.

 • Mennyi ideig tart egy lakáshitel, jelzáloghitel, hitelkiváltás, személyi kölcsön ügyintézése?  

  Jelzáloghitel és lakáshitel ügyintézése körülbelül 5-6 hét, ha személyesen, egymagad intézed. Ha rajtunk keresztül igényeled a hitelt, akkor tapasztalt partnereink segítségével akár 3 hét alatt is elvégezhető az ügyintézés, ha minden dokumentum (munkáltatói igazolás, bankszámlakivonatok stb.) azonnal rendelkezésre áll.
  Fedezetlen hiteleknél (pl. személyi kölcsön) általában 1 hét az ügyintézési idő, ha minden dokumentumot be tudsz szerezni és a banki követelményeknek is megfelelsz.

 • Miben különbözik a money.hu a többi internetes hitelkalkulátortól?  

  Csapatunk a hitelkalkulátorunk 1,5 éves fejlesztése során különös gondot fordított a pontosságra és az egyszerű kezelhetőségre. A hitelkalkulátor valóban a megadott adatok alapján számol és tartalmazza munkanaponkénti frissítéssel a bankok ajánlatait (kamatok, költségek, akciók stb.). Nálunk nem csak a TOP 3 ajánlatot láthatod, amelyet más oldalakon általában ügyfélcsalogatónak használnak. A költségekkel együtt a bank és a termék nevét is megadjuk, gyakorlatilag pár perc alatt tájékozódhatsz a versengő ajánlatokról. Hitelkalkulátorunk a pénzügyi termékek részletes adatait is tartalmazza, könnyen érthető, rendszerezett formában, grafikonokkal kiegészítve.
  Útmutatóinkkal és videónkkal segíteni szeretnénk. Nem az a célunk, hogy eltitkoljuk a bank, vagy egy termék nevét, hanem, hogy segítsünk.

 • Jelzáloghitel kiváltásánál az ingatlanra kötött biztosítást az új banknál kell megkötnöm?  

  Általában a bankok számára nem fontos, hogy melyik biztosítónál van a fedezetként szolgáló ingatlan biztosítva. Csupán az számít, hogy a fennálló hitel összegéig a biztosítás a bank nevére legyen engedményeztetve és a biztosítás az elemi károkra kiterjedjen. Ez azt jelenti, hogy ha bármilyen biztosítási esemény bekövetkezik, akkor a biztosító a banknak fizet.
  Ha meg vagy elégedve a jelenlegi biztosításoddal, akkor általában nem kötelező váltanod, bár pár évente javasolt felülvizsgálni a biztosításokat is, mert jó eséllyel találhatsz kedvezőbb ajánlatot.

 • Ugyanazokkal a kondíciókkal kapom az itt igényelt hitelt, mintha bemennék a bankba?  

  Általában igen, és egyes esetekben egyedi kedvezményeket, költség-elengedéseket tudunk a bankoknál biztosítani számodra.

  Mivel a banki ajánlatok folyamatosan változó kondíciói között segítség nélkül nagyon nehéz eligazodni, mindenképpen érdemes hitelkalkulátorunkat használni és tájékozódni, mielőtt bármely bankba bemennél. A hitel-összehasonlító használatával és a megfelelő hitel kiválasztásával akár több millió forintot is megspórolhatsz.

 • A betét-összehasonlítónkról
 • Fontos tudnivalók a betét-összehasonlítóról  

  A betétkalkulátor alapvetően a betét összege és a kiválasztott futamidő(k) alapján jeleníti meg azokat a banki betéteket, amelyeket jelenleg kínálnak a bankok. A betétkalkulátor a betétek számos (de nem minden) paraméterét tartalmazza. A takarékszövetkezetek és pénzügyi vállalkozások betéteit, megtakarításait nem dolgozzuk fel, ezeket nem mutatjuk a betétkalkulátorban.

  A betétkalkulátor az aktuális banki kondíciók alapján számol, az adatokat legfeljebb 3 munkanaponként ellenőrizzük.
  A betétek kamathozamának megjelenítése minden esetben a kamatadó levonása nélkül történik alapértelmezetten. 
  Lehetőség van az alapján is szűrni a betéteket, hogy milyen egyéb feltételnek tudsz megfelelni (pl. friss pénz lekötése vagy rendszeres kártyahasználat). Ha az adott betéthez tartoznak feltételek, akkor azt a találat alján lévő "Rövid leírás" gombra kattintva találod. A találatban alapesetben azt a bruttó összeget mutatjuk, amire az adott beállításokkal a lekötés végén számíthatsz. Naptárhatás miatt lehetnek minimális eltérések, illetve itt csak a betéti kamattal számolt hozamot mutatjuk, a betéthez esetlegesen tartozó befektetés hozamával, kockázatával, költségeivel nem számol betétkalkulátorunk.

  Ha adott bank különböző összegsávokra vagy futamidőre eltérő kamatot kínál, azt is kezeli a betétkalkulátor, és csak a beállított adatok alapján igényelhető termékeket jeleníti meg.
  A betétkalkulátor tartalmazza az akciós kamatokat, a fix és változó kamatozású banki betéteket is (vagyis ahol pl. a BUBOR-hoz vagy a jegybanki alapkamathoz árazzák a betét kamatát) és ezeknek megfelelően számolja ki a kamatokat. A változó kamatozású betéteknél azzal a kamattal (vagy kamatfelárral) számolunk, amelyet a bank a hirdetményében közzétett. A betétkalkulátor az ilyen típusú betéteknél nem tudja teljes pontossággal kiszámolni a lekötés végén járó kamatot, hiszen a lekötés során változhat a betét kamata és a betétkalkulátor ezeknél a betéteknél is azt feltételezi, hogy a lekötés időpontjában meghirdetett kamat(felár) változatlan marad a teljes lekötés alatt.
  Nem jelenítjük meg az összes akciót, különösen ha a bank ezeket csak a már meglévő ügyfeleinek nyújtja, vagy csak bizonyos városban lakók számára érhetőek el, vagy egyéb olyan szűrő feltételt rendelnek hozzá, ami a látogatók döntő többségének nem elérhető, nem teljesíthető.
  A látra szóló kamatozású módozatoknál rendszerünk azt feltételezi, hogy a betétkalkulátorban beállított összeg az elhelyezés után nem változik, tehát a számlára nem történik pénzbefizetés vagy terhelés. Alapértelmezettnek vesszük, hogy a pénz elhelyezése a hónap első munkanapján történik és így mindig csak teljes hónapokra számol a betétkalkulátor. A kamatjóváírás gyakoriságát figyelembe vettük a kalkulációknál, így a kamatozás különböző lehet azonos kamat, de eltérő kamatjóváírás esetén a kamatos kamatnak köszönhetően. A kamatok jóváírása történhet a hónap utolsó banki munkanapján, naptári negyedévente, félévente, vagy akár évente is. Ez kamatkülönbségeket okozhat, ami megjelenik az EBKM értékekben és a kapott összegekben is.

  Naptári napokkal nem számol a betétkalkulátor, tehát nem veszi figyelembe, ha adott hónap 29, 30 vagy 31 napos és azt sem figyeli, ha a betét éppen munkaszüneti napon vagy ünnepnapon járna le és emiatt a bank több kamatot fizet. Emiatt egyes speciális konstrukciókat nem dolgozunk fel a betétkalkulátorban, különösen azokat, ahol a lekötési idő nem fix hónapra van megadva, hanem a lejárati idő van meghatározva (például 2018.12.31.) és attól függően, hogy melyik nap kötjük le a pénzt, annál kevesebb kamatot fizetnek a lekötési idő végén.
  Bizonyos, csak Tartós Befektetési Számláról (TBSZ) leköthető 3 és 5 éves betéteknél a lekötési időszak a következő naptári év január elsejével kezdődik. Ez a TBSZ sajátosságai miatt van így, mivel az adott év mindig az úgynevezett gyűjtőév és csak a következő évben indul valójában a 3-5 éves periódus számolásának kezdete (ugyanakkor a gyűjtőévben is kamatozik a betét). A betétkalkulátor nem tesz különbséget gyűjtőév és utána következő periódus között. Emiatt a 3-5 éves, csak TBSZ-ről leköthető konstrukcióknál figyelembe kell venni, hogy a 3-5 éves időszak a következő év elejétől indul és szinte minden esetben magasabb kamat várható, mint amit betétkalkulátorunk kiszámol, tekintve, hogy nem számolunk azzal a periódussal, ami a gyűjtőévből hátra van még.
  A betétkalkulátorban lévő adatokat legfeljebb 3 munkanaponként ellenőrizzük. Az EBKM-et a hatályos előírás alapján számoljuk ki és a MKM-et (money.hu Kamat Mutató) is megjelenítheted, ami a valós kamatozást mutatja meg a kamatadó és bankszámlavezetési költség levonása után.
  A betétkalkulátor a betéthez igénybe vehető legolcsóbb bankszámla havi számlavezetési költségével számol, és nem veszi figyelembe a bankszámlán egyéb tranzakciókkal (utalással, készpénzkivétellel) kapcsolatos költségeket.
  Némely esetben kiemelünk általunk fontosnak ítélt jellemzőket az adott termékről, ezzel is segítve a választást.

  Az adatok frissítése miatt, vagy ha adott bank nem tette elérhetővé az aktuális hirdetményeit, terméktájékoztatóját, előfordulhat, hogy a betétet átmenetileg nem mutatjuk a betétkalkulátorban.

 • Mi történik, miután betétet igényelek?  

  A megadott elérhetőségeken keresni fognak a kiválasztott bank ügyintézői, hogy segítségedre legyenek a számlanyitásban (ha a kiválasztott banknál még nincs számlád) és a betét lekötésében. Számlanyitásnál a személyes adataidat egyeztetik és segítenek a hozzád közeli bankfiókban időpontot foglalni, vagy futárt küldenek az aláírandó dokumentumokkal. 

  Munkaidőben 24 órán belül, hétvégén és ünnepnapokon a következő munkanapon kerül sor a kapcsolatfelvételre.

 • Akkora kamatot kapok majd, mint amennyit a kalkulátor kiszámolt?  

  Fix kamatozású betéteknél szinte forintra pontosan annyi a kamat, mint amit a kamatozás oszlopban mutatunk. Ha kis eltérés van, akkor az a naptárhatás - rövidebb vagy hosszabb hónapok - miatt lehet.

  Változó kamatozású betéteknél (vagy látra szóló betéteknél, számláknál) a kamat attól függően változhat, hogy a betéthez rendelt referenciakamat mennyit mozdul el a lekötés alatt (a kamatozás típusát feltüntetjük a "EBKM" fülben).

  Az általunk közölt kamatból 15%-os kamatadót, kivéve ha 3 vagy 5 éves betétet választottál (ha Tartós Befektetési Számlán kötötted le a megtakarításodat, ahol 10%, illetve 0% a kamatadó).

 • Ugyanazokkal a kondíciókkal kapom az itt igényelt betétet, mintha bemennék a bankba?  

  Igen.

  Mivel a banki termékek folyamatosan változó kondíciói között segítség nélkül nagyon nehéz eligazodni, mindenképpen érdemes a betétkalkulátorunkat használni és tájékozódni, mielőtt bármely bankba bemennél. A betét-összehasonlító használatával és a megfelelő lekötött betét kiválasztásával akár több tízezer forinttal is többet kaphatsz megtakarításaidra.

 • Hogyan működik és mi alapján számol a betét-összehasonlító?  

  A betétkalkulátor alapvetően a betét összege és a kiválasztott futamidő(k) alapján jeleníti meg azokat a banki betéteket, amelyeket jelenleg kínálnak a bankok. A felső menüben lehetőség van az alapján is szűrni a betéteket, hogy milyen egyéb feltételnek tudsz megfelelni (pl. friss pénz lekötése vagy rendszeres kártyahasználat). Ha adott bank különböző összegsávokra vagy futamidőre eltérő kamatot kínál, azt is kezeli a kalkulátor, és csak a beállított adatok alapján igényelhető termékeket jeleníti meg.

  A betét-összehasonlító feldolgozza az akciós kamatokat, a fix és változó kamatozású banki betéteket is (vagyis ahol pl. a BUBOR-hoz vagy a jegybanki alapkamathoz árazzák a betét kamatát) és ezeknek megfelelően számolja ki a kamatokat.

  A kalkulátorban lévő adatokat gyakran ellenőrizzük, általában 3 munkanapon belül követjük a banki változásokat. Az EBKM-et a hatályos előírás alapján számoljuk ki és a MKM-et (money.hu Kamat Mutató) is megjelenítjük, ami a valós kamatozást mutatja meg a kamatadó és bankszámlavezetési költség levonása után.

  Betét-összehasonlítónk a betéthez igénybe vehető legolcsóbb bankszámla havi költségével számol, és nem veszi figyelembe a bankszámlán egyéb tranzakciókkal (utalással, készpénzkivétellel) kapcsolatos költségeket.

 • A bankszámla-összehasonlítónkról
 • Mi történik, miután a kalkulátorban bankszámlát igényelek?  

  A megadott elérhetőségeken keresni fognak a kiválasztott bank ügyintézői, hogy segítségedre legyenek a bankszámla megnyitásában. Számlanyitásnál a személyes adataidat egyeztetik és segítenek a hozzád közeli bankfiókban időpontot foglalni, vagy futárt küldenek az aláírandó dokumentumokkal. 

  Munkaidőben 24 órán belül, hétvégén és ünnepnapokon a következő munkanapon kerül sor a kapcsolatfelvételre.

 • Fontos tudnivalók a bankszámla-összehasonlítóról  

  A lakossági bankszámla-kalkulátor a beállított paramétereknek megfelelően számolja ki és listázza a bankszámlákat. A sorrend alapértelmezettként a későbbi éves összköltség alapján alakul ki, de lehetőség van egyéb szempontok alapján is sorba rendezni a találatokat. A bankszámla-kalkulátor a bankszámlák számos (de nem minden) paraméterét tartalmazza.

  A bankszámla-kalkulátor mindig az aktuális banki kondíciók szerinti díjakat mutatja (vagyis azt nem tudod beállítani, hogy a 2 hónap múlva érvénybe lépő hirdetményben szereplő díjakkal mutassuk a számlákat). Csak a jelenleg is igényelhető bankszámlákat/számlacsomagokat mutatjuk, a jelenleg érvényes díjakkal, feltételekkel. Abban az esetben, ha egy jelenleg igényelhető számlacsomagra egy adott dátum előtti igénylés esetén más díjak érvényesek, a kalkulátorban a jelenlegi igénylés esetén érvényes díjakat mutatjuk, és azzal számolunk.
  Kalkulátorunkban csak a bankok termékei találhatóak meg, a takarékszövetkezetek számlái, számlacsomagjai nem. Az adatok frissítése miatt, vagy ha adott bank nem tette elérhetővé az aktuális hirdetményeit, terméktájékoztatóját, előfordulhat, hogy átmenetileg nem mutatjuk a bankszámla-kalkulátorban.

  Alapvetően csak azokat a bankszámlákat, számlacsomagokat mutatjuk, amelyek igényelhetőek a megadott adatok alapján (pl. jövedelem), de bizonyos számláknál a jövedelemutalási feltételt mással is ki lehet váltani (például meghatározott számlaegyenleggel), így azokat is megjelenítjük.
  Nem mutatjuk azokat a speciális bankszámlacsomagokat, bankkártyákat és kedvezményes lehetőségeket, amelyek csak egyes foglalkozásokban elérhetőek (pl. egyetemi tanár, orvos), de az olyan termékeket sem, amelyek csak egy adott cég dolgozói számára elérhetőek (pl. munkabérszámla) vagy amely díjak-számlák/számlacsomagok csak akkor elérhetőek, ha egyéb meghatározott termékekkel rendelkezel az adott banknál.
  Nem mutatjuk a kizárólag privát banki ügyfelek számára elérhető termékeket.
  A legtöbb esetben a legolcsóbb első éves díjú bankkártyát párosítjuk a bankszámlához; ez alól kivétel a "Prémium ügyfeleknek" menüpont, ahol alapértelmezetten presztízsértékű kártyát párosítunk minden számlához. A számláknál megjelenítjük a hozzá választható bankkártyákat is. Ha valamelyik bankkártyához kedvezményes (vagy díjmentes) ATM felvétel tartozik vagy a kártya első éves díja alacsonyabb, mint a következő években, akkor azzal is számol rendszerünk.

  Ha bepipáltad, hogy internetbankot használnál, akkor az összes tranzakciót az internetbanki díjakkal számolja rendszerünk (de ha telebankos vagy fióki csatornát választasz, akkor az összes tranzakciót a beállításnak megfelelően kalkuláljuk).
  Utalásoknál, csoportos beszedéseknél, készpénzfelvételeknél és kártyás vásárlásoknál a beállított értéket elosztjuk a megadott darabszámmal és egyenlő összegű tranzakciókra számoljuk ki a banki díjakat, átlagértékek alapján kalkulálunk (tehát ha 3 db eseti utalást adtál meg 30.000 Ft összértékben, akkor 3 db 10.000 Ft-os eseti utalás díjával számol bankszámla-kalkulátor). Az SMS-es mobil értesítési díj kalkulálásánál és megjelenítésénél egy címzettnek való küldés díjával számoltunk (tehát ha például két telefonszámra szeretnéd, hogy mindenről küldjenek SMS értesítést, akkor a megjelenített díj kétszeresével kell számolnod). A netbankba történő belépés vagy tranzakciók elindításakor esetlegesen felszámolt SMS-ek díjával nem számolunk. Számlamozgások esetében SMS díj kerül felszámításra a jóváírások után, a pénztári megbízásokra, az átutalásokra (egyedi és állandó) és a csoportos beszedési megbízásokra (ahány tranzakció, annyiszor). A kizárólag a kártyahasználatról kért SMS szolgáltatás keretében csak a bankkártyával végzett műveletekről (készpénzfelvétel, illetve kártyás vásárlások) kapsz üzeneteket. Ha csak egyben igényelhető az SMS szolgáltatás a számlamozgásokról és a kártyahasználatról, akkor bármelyiket jelölöd meg, mindkettő után számol a rendszer az SMS üzenetek díjával. Külföldi utalásoknál, ha annak díját a bank külföldi pénznemben (pl. dollár vagy euró) adta meg, akkor az aktuális Magyar Nemzeti Bank által közzétett adott devizára vonatkozó középárfolyamon számolt forint átváltási árfolyammal számolunk.

  Bankszámla-kalkulátorunk szinte az összes akcióval, kivétellel, egyedi termékjellemzővel számol. A gyakori és időszakos akciók miatt érdemes a kezdeti és későbbi havi, illetve éves díjakat is megnézni. A kalkulátor nem számol az esetleges számlacsomag-váltási és számlazárási díjakkal.

  A bankszámla kalkulátort az aktuális banki kondíciók alapján számol, az adatokat legfeljebb 3 munkanaponként ellenőrizzük.
  Némely esetben kiemelünk általunk fontosnak ítélt jellemzőket az adott termékről, ezzel is segítve a választást.
  Lehetőséged van bejelölni, hogy adott bankszámlánál élsz-e a törvényileg ingyenes két készpénzfelvétel lehetőségével. Ha igen, akkor ennek megfelelően számolunk a díjakkal és a harmadik készpénzfelvételnél vagy a 150 ezer forintot meghaladó készpénzkivételnél az adott bank számítási metódusa alapján jelenítjük meg a költségeket.

  Más lakossági bankszámla-kalkulátorokkal szemben rendszerünk valós adatokat tartalmaz, melyeket a bankok is gyakorta ellenőriznek.

 • Ugyanazokkal a kondíciókkal kapom az itt igényelt bankszámlát, mintha bemennék a bankba?  

  Igen.

  Mivel a banki termékek folyamatosan változó kondíciói között segítség nélkül nagyon nehéz eligazodni, mindenképpen érdemes bankszámla-kalkulátorunkat használni és tájékozódni, mielőtt bármely bankba bemennél. A bankszámla-összehasonlító használatával és a megfelelő számla kiválasztásával akár több tízezer forintot megspórolhatsz évente.

 • Lakás-takarékpénztárról
 • Hogy találhatom meg a számomra kedvező lakástakarék-pénztári megtakarítást?  

  Ha még nincsenek konkrét terveid a lakásvásárlásra vonatkozólag, akkor lehetőséged van a havi megtakarítás alapján kalkulálni. Válaszd ki azt az összeget, amit félre tudsz tenni minden hónapban lakáscéljaidra. Az állami támogatás minden esetben 30 százalék, de maximum évi 72.000 forint. Mivel ezt a támogatást csak az épp aktuális befizetéseid után kapod, érdemes akkor belekezdened a megtakarításba, amikor már annyira közelinek érzed a lakásvásárlást, hogy a hozamok kiemelkedően magasak maradhatnak. 

  Ha már kiforrottabb elképzeléseid vannak és tudod, hogy mekkora összegre van szükséged a jövőben, akkor a kapott összeggel is számolhatsz. Így azokat a lakás-takarékpénztári megtakarításokat mutatja majd a rendszer, melyek elegendő pénzt nyújtanak számodra.

 • Miért kell eldöntenem, hogy kérek-e hitelt is a megtakarítás mellé?  

  A lakás-takarékpénztáraknál vannak kifejezetten megtakarításra kifejlesztett és nagyobb hitelösszeget biztosító termékcsaládok is. A „normál” lakáshiteleknél kedvezőbb feltételekkel juthatsz lakás-takarékpénztári lakáskölcsönhöz, így már a megtakarítás elején érdemes eldöntened, hogy szükséged lesz-e a megtakarításod mellett hitelre is a céljaid megvalósításához.

 • Hogyan kaphatom a legtöbb pénzt kézhez?  

  A lakás-takarékpénztári megtakarításodat kiegészítheted kedvező lakáskölcsönnel is. A megtakarítási és a kiutalási időszak után kaphatod kézhez a szerződéses összegett. Ezután a hiteled kamata nem változik, így minden hónapban azonos törlesztőrészletet kell majd fizetned a futamidő teljes ideje alatt.

 • Mire lehet felhasználni a lakás-takarékpénztári megtakarítást?  

  Általánosságban lakáscélra, tehát olyan ingatlanhoz kapcsolódó vásárlásra, beruházásra, lakáshitelbe való betörlesztésbe, ami az alábbi listában szerepel. Az olyan beruházásokat nem támogatják a lakás-takarékpénztárak, ami mozdítható, "nem fix". Például mobil klíma vásárlására nem használható fel a lakástakarékban felgyűlt összeg, de beépített klímát már vehetünk belőle.

   

  Felhasználható/elfogadható lakáscél:

  • Telekvásárlás
  • Ház- és lakásépítés, -vásárlás, -csere
  • Lakáskorszerűsítés, -bővítés, -átépítés
  • Lakások, családi házak helyreállítása, felújítása
  • Tanyai lakóingatlan vásárlása, építése, cseréje, felújítása
  • Hitelintézettől felvett lakáshitelek kiváltása
  • Munkáltatói, illetve települési önkormányzat által nyújtott lakáskölcsön kiváltása
  • Szükséges, vagy a lakhatóság javítását célzó kommunális beruházások
  • Bérleti, lakáshasználati jog vásárlása 
  • Nyugdíjasházban bérleti, lakáshasználati jog vásárlása 

  Nem használható fel a támogatás:

  • Üdülőövezeti ingatlan vásárlása, felújítása
  • Haszonélvezeti jog megvásárlása
  • Melléképület építése, felújítása
 • Hitelkártya összehasonlítóról
 • Hogyan működik a hitelkártya összehasonlító?  

  A hitelkártya-összehasonlítóban a bankok hitelkártyáit mutatjuk, alapértelmezettként az első éves díj szerinti sorrendben.
  Hitelkártya-összehasonlítónk az aktuális banki kondíciók alapján jeleníti meg az adatokat, melyeket legfeljebb 3 munkanaponként ellenőrzünk. A hitelkártya-összehasonlító a hitelkártyák számos (de nem minden) paraméterét tartalmazza.
  A hitelkártyákhoz kapcsolódó akciók közül csak a az általunk jelentősebbnek ítélt akciókat mutatjuk meg. Bizonyos hitelkártyák esetén helyszűke miatt lehetetlen lenne minden akciót felsorolni.
  Nincs - a többi termékcsoporthoz hasonló - kalkulálási lehetőség (tehát nem tudod beállítani, hogy mennyi jövedelmed van, vagy mekkora hitelkeretre lenne szükséged, vagy milyen típusú üzletekben mennyit vásárolnál és ezzel mennyi visszatérítésre számíthatnál adott hitelkártyáknál). Nem mutatjuk a hitelkártyákhoz tartozó készpénzfelvételi díjakat. 
  Némely esetben kiemelünk általunk fontosnak ítélt jellemzőket az adott termékről, ezzel is segítve a választást.

  Az adatok frissítése miatt, vagy ha adott bank nem tette elérhetővé az aktuális hirdetményeit, terméktájékoztatóját, előfordulhat, hogy átmenetileg nem mutatjuk a hitelkártya-összehasonlítóban. A takarékszövetkezetek és pénzügyi vállalkozások hitelkártyáit nem dolgozzuk fel, ezeket nem mutatjuk a hitelkártya-összehasonlítónkban.

  Nem jelenítjük meg az összes elérhető akciót, kedvezményes lehetőséget, különösen ha ezek csak bizonyos munkáltatónál dolgozók vagy városban lakók számára érhetőek el, vagy bármi egyéb olyan szűrő feltételt rendelnek hozzá, ami a látogatók döntő többségének nem elérhető, nem teljesíthető. Az olyan ajánlati leveles, edm-ekben vagy direkt promócióban szereplő termékeket, kedvezményeket sem tartalmazza hitelkártya összehasonlítónk, amelyek csak előre kiválasztott, leszűrt vagy adott banknál meglévő ügyfelek számára elérhetőek, vagy éppen nem publikusak.

 • Mi történik, miután az összehasonlítóban hitelkártyát igényelek?  

  A megadott elérhetőségeken keresni fognak a kiválasztott bank ügyintézői, hogy segítségedre legyenek a hitelkártya ügyintézésében. Általában telefonon egy előszűrést készítenek, hogy megállapítsák mekkora hitelkerettel tudnak hitelkártyát nyújtani. Ezután segítenek időpontot foglalni az általad kiválasztott bankfiókba, hogy egyeztethess az ügyintézőjükkel a továbbiakról. 

  Munkaidőben 24 órán belül, hétvégén és ünnepnapokon a következő munkanapon kerül sor a kapcsolatfelvételre.

 • Mik a hitelkártya igénylésének lépései és mennyi idő amíg a hitelkerethez hozzájutok?  

  Ha rajtunk keresztül igényeled a hitelkártyádat, akkor akár egy hét alatt is elvégezhető az ügyintézés, ha minden dokumentum (munkáltatói igazolás, bankszámlakivonatok, stb.) azonnal rendelkezésre áll. 

  A hitelkártya igénylésének lépései:

  1. Hitelkártyák összehasonlítása és szimpatikus termék igénylése hitelkalkulátorunk segítségével.
  2. Egyeztetés banki partnerünkkel, előszűrés elkészítése (hogy tudd, mekkora hitelkeretet kaphatsz).
  3. Hitelkártya igényléséhez szükséges dokumentumok bankban történő leadása (hitelkérelem befogadása).
  4. Hitelbírálat, majd pozitív döntés esetén szerződés a bankkal, hitelkeret engedélyezése.

  További hasznos tanácsokat itt találsz.

 • Ugyanazokkal a kondíciókkal kapom az itt igényelt hitelkártyát, mintha bemennék a bankba?  

  Igen.

  Mivel a banki termékek folyamatosan változó kondíciói között segítség nélkül nagyon nehéz eligazodni, mindenképpen érdemes a hitelkártya összehasonlítónkat használni és tájékozódni, mielőtt bármely bankba bemennél. A hitelkártya-összehasonlító használatával és a megfelelő hitelkártya kiválasztásával évente akár több tízezer forintot is megspórolhatsz.