Óriási az érdeklődés az gyermekvállalást ösztönző új állami konstrukció, a babaváró támogatás, más néven babaváró hitel vagy asszony hitel iránt. Ez utóbbi kifejezésnél azért meg kell állni egy szóra, mert ahogy a gyermekvállalás, a szóban forgó hitel felvétele is a házaspár tagjainak közös döntése és hosszú távú elköteleződést jelent. A hitel célja pedig az, hogy a gyermekvállalással járó családi kiadásokhoz hátteret biztosítson kedvezményes formában.

 


Alapos döntés kell

Nem véletlenül feltétele a babaváró hitel igénylésének, hogy kizárólag házasságban élők kérhetik, ez is azt mutatja, hogy a házaspár közös döntése kell hozzá.


A pontos feltételekre még visszatérünk, de előbb érdemes egy kicsit körbejárni azt, hogy mint minden hitel előtt, érdemes alaposan áttekinteni a pénzügyeket, a beérkező jövedelmeket, későbbi kiadásokat. A tudatos házaspár közösen, megfontoltan dönt a gyermekvállalásról és ezen keresztül a babaváró hitel felvételéről is.


Át kell nézni a családi kasszát

Bár minden családnál eltérően alakulhatnak a kiadások, a nagyságrendek érzékeltetése végett mégis érdemes rápillantani a hivatalos adatokra, hogy az egy vagy kettő gyermeket nevelő családoknál hogyan alakulnak a kiadások.


A hivatalos adatok szerint az egygyermekes családoknál a havi átlagos kiadások 260 ezer forintra rúgnak, ebben benne van többek között az élelmiszer-vásárlás, a lakásrezsi, a ruhavásárlás, közlekedés és még sorolhatnánk. A kétgyermekes családoknál 296 ezer forint lett az átlagkiadás. Azt is figyelembe kell venni, hogy a gyermek megszületése után a gyermekkel otthonmaradó szülő addigi jövedelme helyett a gyermeknevelésre adott állami támogatás lép be, amely kevesebb lehet a korábbi fizetésnél. Ahhoz, hogy a család anyagi helyzete biztonságos maradjon, a gyermekvállalás és a babaváró hitel felvétele közös döntése kell, hogy legyen a családnak és csak tudatosan szabad igényelni.


Jól jön egy szakértő

Akik jogosultak a babaváró hitelre, azoknak is érdemes hitelszakértővel konzultálniuk az igénylés előtt, mert segítséget kaphatnak a családi pénzügyek áttekintéséhez és a hiteligényléshez. Bár a babaváró hitelnek jogszabályban meghatározott feltételei vannak, a bankok gyakorlata valamelyes eltérhet egymástól, például a hitelbírálat vagy a jövedelemvizsgálat esetében, ezért is fontos, hitelszakértő bevonása.


Összességében a körültekintő döntés után természetesen valóban komoly segítséget nyújt a családnak a babaváró támogatás.


Legfontosabb feltételek

A teljesség igénye nélkül bemutatjuk a babaváró hitel legfontosabb feltételeit:

  • A babaváró hitel egyik kiemelkedően fontos feltétele, hogy öt éven belül meg kell születnie az első gyermeknek.
  • Ha öt éven belül megérkezik az első baba, akkor a családnak 3 évig nem kell fizetnie a törlesztéseket és a hitel kamatmentessé válik.
  • Ha a második gyermek is megszületik, akkor további 3 évre felfüggeszthető a törlesztés, valamint a tartozás 30 százalékát átvállalja az állam. A harmadik baba megérkezésénél pedig a teljes tartozás kerül az államhoz, azaz elengedik a tartozást.
  • A hitel törlesztőrészlete havonta maximum 50 ezer forint lehet, a futamidő pedig legfeljebb 20 év.