Nagy segítséget jelent a babaváró hitel a gyermeket tervező házaspároknak, azonban ehhez több feltételnek is meg kell felelni. Összeszedtük nektek az ezzel kapcsolatos fontos információkat.

 

 

Először is: csak házaspárok igényelhetnek babaváró hitelt. Ha még nem vagytok házasok, semmi gond. Be kell mennetek az anyakönyvvezetőhöz és be kell jelentenetek a szándékotokat. Jó, ha tudjátok, az anyakönyvvezető a bejelentést követő 30 napon túlra tűzheti ki csak a szertartást. Ha a házasságkötés megvan, azt is szem előtt kell tartanotok, hogy a házasságnak a hitel teljes futamideje alatt fenn kell maradnia, különben a kamattámogatás elveszik.

Ha van már a közös háztartásotokban gyermek, akkor egyikőtöknek első házasnak kell lennie, A leendő anyukának be kell töltenie a 18. életévét, de nem lehet több 41 évesnél. Mind a kettőtöknek szüksége lesz hivatalos lakcímkártyára, amelyen magyar állandó lakcím szerepel, és a teljes futamidő alatt legalább az egyikőtöknek mindig rendelkeznie kell magyar lakcímmel.

A házasságon, életkoron és lakcímen túl feltétel a társadalombiztosítási jogviszony is. Egyikőtöknek rendelkeznie kell az igénylést megelőző 3 évben folyamatos társadalombiztosítással (TB). A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a férjnek vagy feleségnek van folyamatos munkaviszonya. Az persze előfordulhat, hogy az elmúlt 3 évben nem dolgoztatok folyamatosan, a lényeg, hogy ne legyen 30 napnál hosszabb az az idő, amikor nem volt TB jogosultságotok.

Nemcsak az alkalmazottaknak, vagy vállalkozóknak van TB-jük, hanem azoknak is, akik nappali tagozaton tanulnak felsőoktatási intézményben vagy GYES-en, GYED-en voltak.

Az is előfordulhat, hogy valamelyikőtök külföldön dolgozott. Nem kizárók ok, ha a külföldön volt/van biztosítva, de az igénylést megelőző 6 hónapban már magyarországi jogviszonyból kell igazolni a TB-t,  illetve csak magyar állampolgároknak szól a lehetőség.

A büntetlen előélet szintén feltétel, tehát a házastársak egyike sem lehet büntetett múltú. Előfordulhat, hogy valaki megbotlott fiatalon. Sokféle büntetés létezik, ezért tájékozódjatok erről, illetve szakértőink ebben is tudnak segíteni. Jó tudni, hogy 10 évvel a büntetés végrehajtása után már újra büntetlen előéletűvé válik az, aki babaváró hitelt szeretne igényelni.

A hitel igénylését minden esetben bankhoz kell benyújtani, és a bank vizsgálja a jövedelmeteket, korábbi és meglévő hiteleteket. Nem lehet olyan hiteletek, amit nem törlesztetek, vagyis nem szerepelhettek a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) rossz adósok listáján.

És ami ugyancsak megkerülhetetlen: ha élni szeretnétek a kamatmentességgel, vagyis folyósítást követő 5 éven belül születik gyermeketek, akkor azt is vállalnotok kell, hogy a gyereketeket – függetlenül attól, hogy saját vagy örökbefogadott – a gyerkőc nagykorúságáig, de legkésőbb a  kölcsönszerződés lejártáig, saját háztartásotokban kell nevelnetek.


Nem elég ismerni a babaváró hitel feltételeit, ezeknek meg is kell felelnetek. Érdemes ezen az oldalon tájékozódnotok, mert sok hasznos információt gyűjtöttünk össze a babaváró hitellel kapcsolatban. A money.hu szakértő kollégáival pedig készséggel segítünk nektek az egyedi kérdéseitek megválaszolásában emailen, az info@money.hu címen vagy telefonon a +36 70 464 8990 -es  számon!