Örökzöld teleregényünk, a Szomszédok első része 1987. májusában került adásba. A legendás sorozatban a korabeli társadalom minden jellegzetes figurája felbukkant. Harminc év elteltével érdekes lehet visszanézni, mennyi minden változott azóta, hogy Vágási Feri beszállt az internetbe. Cikkünkben mutatunk néhány példát rá, hogy a sorozat szereplői miként találnák meg számításukat a mostani pénzügyi világban.

 

A Szomszédok 1987 és 1999 között kéthetenként jelentkező televíziós sorozat volt. Talán mindenki látott belőle már részeket az eredeti adásokból, a fiatalabbak pedig manapság ismerkedhettek meg a karakterekkel és a laza történettel a szinte folyamatos ismétlésekbe belecsöppenve.

A teleregény fejezeteiben a kor jellemző problémái és jellegzetes figurái szerepeltek. A sorozatnak nevezetes mondásokat és legendásan vicces jeleneteket köszönhetünk, melyekből több gyűjtemény is elérhető a videómegosztó oldalakon. 

 

 

Érdekes visszanézni az egykori eseményeket, a nyolcvanas-, kilencvenes évek problémáit, és érdemes belegondolni, hogy az akkori karakterek a mai lehetőségek között miként találnának megoldást pénzügyi gondjaikra. Sok kérdés ma is ugyanúgy aktuális, mint volt 30 évvel ezelőtt. Például a fiatal házasok lakáshoz jutása, a megtakarított pénzünk befektetése vagy megoldás keresése a hirtelen jött pénzhiányra. Lássuk, hogy a Szomszédok szereplői miként boldogulnának manapság a pénzügyek világában.

 

Az LTP ma már nem "lakótelep"

Amikor a Szomszédok története játszódott, akkor az „ltp” még a lakótelep rövidítéseként volt használatos. Furcsa lett volna az akkori szereplők szájából azt hallani, hogy „nyitok egy ltp-t” vagy „van egy ltp-m”. Pedig milyen jól jött volna a mai kor ltp-je, azaz a lakástakarék-pénztári megtakarítás a fiataloknak, Almának és Jánosnak. Ők saját lakás híján kénytelenek voltak az „öregeket”, Lenke nénit és Taki bácsit kerülgetni a gazdagréti panellakásban.

A sorozat egy jelentős szála szólt a lakáshozjutás problémájáról, mivel az akkori lehetőségek között a lakáshitel még csak egyetlen banknál volt elérhető, és ott közel 30 százalékos kamattal lehetett hitelt felvenni. Manapság pedig már 5% alatti kamattal találhatunk a több, mint 15 bank valamelyikében lakáshitelt. A választási lehetőségek a többszörösére nőttek, a kamatok pedig jelentősen csökkentek. Az összehasonlító kalkulátor modern korunk egyik nagy internetes találmánya, ennek használatával ugyanis felesleges körök futása nélkül a fotelben ülve kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbb lakáshitelt. Így nem csak időt, de rengeteg pénzt is megtakaríthatunk. És ha ehhez még egy jó ltp-t is választanak, máris jelentősen könnyebb dolga lenne Almának és Jánosnak lakásgondjuk megoldásában.

Kicsit vicces így visszanézni azt, hogy amikor Almáék lakáscseréhez, később pedig bérléshez kerestek megfelelő lakást, akkor az ügyvédbarátjukat kérték meg rá, hogy találjon nekik megfelelőt. Akkoriban a hirdetési újságok élték reneszánszukat, ügyvédismerős hiányában (meg amúgy is…) mindenki az Expressz újságot bújta és karikázta a felhívandó hirdetéseket. A mai modern korban pedig az internetes keresőkhöz fordul mindenki, így, ha lakást keresel, nézz körül az ingatlan.com-on.

 

Kerüljük el Janka nénit és a zacit

Az értelmiségi nagyemberek, Szőllősiék igencsak berágtak, amikor leányuk, Jutka egy lelencgyerekhez (bocs, Feri, de ők neveztek így) ment hozzá. Ez nagy blama volt a jó nevű orvos házaspárnak, így csúnya családi összeveszések történtek. A fiatal pár hozzájutott egy tanácsi lakás (ifjabbak kedvéért: önkormányzati lakás) kiutalásához, és be kellett fizetniük egy viszonylag baráti összegű beugrót. Ez a pénz azonban egy kezdő tanárnőnek és egy nyomdásznak még így is horribilis volt, így a családi viszály miatt a pénzéhes (és sokszor eléggé szomjas) Janka nénihez fordultak kölcsönért. Janka szó szerint egy drága rokon volt, és a helyzettel visszaélve már-már uzsorakamatot számolt fel.

Később többször is alakult úgy a cselekmény, hogy a szereplők zálogba adták értékeiket, amikor gyorsan szükségük volt pénzre valamilyen rendkívüli kiadás miatt. Egy másik szereplő, a nagyhangú énekes, Sümeghy úr úgy került végrehajtáshoz vezető adósságba, hogy egy rajongójával keveredett szerelmi viszonyba. Ennek során jelentős pénzzavarba került állandó vacsorameghívások következményeként, olyannyira, hogy már a villanyszámlára sem maradt pénze. Végül lefoglalt hűtőszekrénye elvesztése már indokolta mérhetetlenül költekező életmódjának beszüntetését, és az őszinte beismerő vallomást szíve hölgyének, miszerint ezentúl zónapörköltet kénytelenek enni a talponállóban.

Mennyivel könnyebb dolga lenne manapság Vágásiéknak vagy az öreg Don Juan Sümeghynek, hiszen átmeneti, de többször előforduló anyagi nehézségeik megoldására már akár 10% körüli kamattal is találhatnának személyi kölcsönt. Lássuk, hogy 1 millió forint személyi kölcsönnél 12 hónapos futamidő esetén hogy alakulnak a hitel költségei:

Bank és hitel neve Havi törlesztő THM Kamat Visszafizetendő összesen
CIB Előrelépő Személyi Kölcsön 88.488 Ft 11,73% 10,99% 1.061.378 Ft
Sberbank Fair Expressz személyi kölcsön 89.266 Ft 16,08% 12,89% 1.081.188 Ft

 

Érdemes megnézni azt is, hogy az 1 millió forint személyi kölcsön költségei miként alakulnak 36 hónapos futamidő esetén:

Bank és hitel neve Havi törlesztő THM Kamat Visszafizetendő összesen
MKB Mosoly Személyi Kölcsön 31.853 Ft 11,07% 8,99% 1.169.136 Ft
Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsön 34.173 Ft 14,92% 13,99% 1.230.220 Ft
Erste Bank Most Szeméyli Kölcsön 34.660 Ft 17,36% 14,99% 1.264.976 Ft

 

Szekrényfiók helyett bankfiók

A Szomszédok szereplői – a kevés, és hangsúlyozottan kigúnyolt „újgazdag” kivételével – mind rendszeresen siránkoztak rajta, hogy drágább lett a kenyér, és már 5 deka parizerre sincs pénzük. Érdekes módon azért több olyan eset is előfordult, amikor az okozott problémát, hogy mit kezdjenek megtakarított pénzükkel.

Vágási Ferinek jól fizetett a bútorok „keccsölése” (kifejezés by Góliát), és a plusz pénzeket mindig roppant jól fektette be, merthogy ő még ehhez is értett . Ő talán manapság a befektetéssel kombinált betétekben helyezné el spórolt pénzét (már, amit éppen nem fröccsözött el az öreg kollégákkal).

Oli bácsi/néni dugdosta kis pénzecskéjét a gyíkbőr nesszeszerében, amit egy alapos munkát végző betörő persze megtalált a szekrény fiókjában, így odalett a zseniális hajbodorító spórolt vagyonkája. Mennyivel biztosabb helyen lenne az a pénz egy bankfiókban, mint a szekrény fiókjában volt.

A legnagyobb lúzer a drága jó Szőllősi doktornéni volt, aki a háza eladásáért kapott milliókat a ruhásszekrényben rejtegette. Ezt kifigyelte a vevő egy rokona is, aki egy óvatlan pillanatban előkotorta a nagy mennyiségű bankjegyet, majd angolosan távozott. A kedves Mama is jobban tette volna, ha bankszámlán tartja a pénzét, esetleg leköti rövidebb vagy hosszabb időre. Még a manapság jellemző alacsony betéti kamat is előnyösebb lenne annál, mintsem hogy otthon őrizgetve kockáztassa millióinak eltűnését.

 

Személyre szabott ajánlatok

A mai banki termékek széles palettáján a Szomszédok minden karaktere találna magának valamilyen kedvező megoldást pénzügyei intézésére. Az új lehetőségeket kereső és a folyamatos előrejutást megcélzó Gábor Gábor bizonyára szétnézne a vállalkozói hitelek között. Neki a CIB Bank Dinamikus eseti hitelét ajánlanánk, ebből fejleszthetné tovább a Gábor-Juli szépségszalont.

Az utazási irodát vezető Deziré a nyugati sármos elegancia megtestesítője volt már a rendszerváltozás előtt is. Ő bizonyára egy prémium bankszámlát és hozzá presztizs értékű kártyát választana, így neki a Gránit Bank Digitális számlacsomagját ajánljuk. A Platinum bankkártyával Deziré élvezhetné a repülőtéri VIP-várók igénybevételével járó előnyöket is.

A sorozat egyik szuperhőse, Mágenheim doktor kis titkos kalandokba bocsátkozott különféle hölgyekkel. A csendes presszókban zajló randevúk során a jó doktorbácsi nagy hasznát vehetné a franciás műveltségéhez passzoló Cetelem Clubkártyának. Többféle kedvezményes szolgáltatást is igénybe vehetne a kártya használatával, például szíve hölgyének küldhetne egy hatalmas virágcsokrot.

 

Mint látható, manapság már az élet bármely területén könnyen találhatunk pénzügyi kérdéseinkre megoldást. A számunkra leginkább megfelelő banki ajánlat kiválasztására érdemes használni az összehasonlító kalkulátorokat.