Ahhoz, hogy megtaláld a vállalkozásod számára a legmegfelelőbb bankszámlát, igen sokféle szempontot célszerű figyelembe venned. Ha nem szeretnél a bankszámla fenntartására túl sokat költeni, de meg szeretnéd kapni azokat a banki szolgáltatásokat, amelyek vállalkozásod számára szükségesek, érdemes tájékozódni és összehasonlítani egymással az ajánlatokat.

 

Bankszámla választásakor gondold végig, milyen banki szolgáltatásokat is veszel igénybe, milyen banki tranzakciókat végzel gyakran, és azokat milyen módon teszed. Ha leginkább a személyes ügyintézést részesíted előnyben, akkor fontos, hogy lakóhelyedhez vagy telephelyedhez minél közelebb legyen fiókja számlavezető bankodnak. Budapesten szinte az összes Magyarországon működő bank elérhető, ám ha céges ügyeidet vidéken intéznéd, akkor az adott környéken fiókkal rendelkező pénzintézetek között tudsz választani. Ha nyitott vagy arra, hogy netbankot használj, akkor a bankválasztás ebből a szempontból lényegesen könnyebbé válik, hiszen a legtöbb pénzintézet rendelkezik már internetbanki szolgáltatással.

 

 

A céged számára legoptimálisabb bankszámlát a legegyszerűbb, ha egy bankszámla-összehasonlító kalkulátor segítségével keresed meg. Itt személyre szabott beállításokkal tudod lekérdezni és sorba rendezni a bankszámlákat, megnézni a feltételeit, és kiválasztani a számodra legkedvezőbbet.


Minél több adatot személyre szabsz, annál pontosabban tudja meghatározni a kalkulátor, milyen bankszámlát is keresel. Kiindulásként add meg a vállalkozásod éves árbevételét (hacsak nem friss cégnek keresel számlát), majd gondold végig, hogy hányszor és milyen összegben indítasz átutalásokat havonta. A költségek tervezésekor az átutalások díja sokkal meghatározóbb lehet, mint például az agyonreklámozott ingyenes számlavezetés. Persze az sem hátrány, ha a számla vezetéséért nem számít fel díjat a bank, de figyelj rá, hogy a számlavezetési díj csak egy összetevője a bankszámlád fenntartási költségének.

 

Az utalásoknál maradva fontos tudnod, hogy akár eseti, akár rendszeres bankon belüli vagy kívüli utalásokat is nézünk, olcsóbb, ha netbankon intézed, mint bankfiókban vagy telebankon. Időt is megtakaríthatsz a netbank használatával, hiszen egy-egy utalás indítása csak néhány percbe telik, és nem kell várakozni a bankfiókban. A nyitvatartási idővel sem kell foglalkozni, netbankon a nap 24 órájában intézheted ügyeidet.

 

Ha a számlához bankkártyát is szeretnél, és nincs kifejezetten szükséged a dombornyomott bankkártyára, célszerű nem dombornyomott, elektronikus kártyát igényelni, melyet több banknál is megkaphatsz az első évben díjmentesen, néhány banknál a további években is.

 

Minta kisvállalkozásunk – mely számára bankszámlát kerestünk az összehasonlító kalkulátor segítségével -, 6.000.000 forint éves árbevétellel rendelkezik és minden hónapban 500.0000 forint érkezik a számlára 2 darab átutalásból. Havonta indítanak 5 darab bankon kívüli eseti utalást 210.000 forint összértékben és 2 darab bankon belüli eseti utalást 70.000 forint összértékben. Készpénzt vesznek fel saját banki ATM-ből havi egy alkalommal 35.000 forint értékben, és háromszor vásárolnak bankkártyával összesen 35.000 forintért. 1 darab bankkártyát igényeltek, a legolcsóbbat az adott banknál, továbbá internetbankot használnak és SMS értesítést is kérnek. Az alábbiakban bemutatunk néhányat a kalkulátorban megjelenő találatok közül:

 

Bank és termék neve Havi összköltség kezdetben Eves összköltség kezdetben Éves összköltség később*
Budapest Bank FIX Gyümölcsöző Csomag 2.404 Ft 28.849 Ft 98.937 Ft
CIB Bank Mikro Üzleti Számla Plusz kedvezménnyel 2.876 Ft 34.507 Ft 82.497 Ft
Sberbank Partner Flex számlacsomag 1. kategória 3.305 Ft 39.660 Ft 43.860 Ft
MagNet Bank Mars számlacsomag 4.116 Ft 54.192 Ft 54.192 Ft

BankRáció.hu - 2017.04.19.
*az akciók lejárta utáni éves összköltség

 

A Budapest Bank a FIX Gyümölcsöző számlacsomagot kizárólag új ügyfelek számára biztosítja. Olyan vállalkozás számára igényelhető, amelynél az utolsó lezárt pénzügyi év nettó árbevétele nem haladja meg az 50.000.000 forintot. A számlanyitást követő első 12 hónapban a számlacsomag havi díja 0 forint. Érdekes különlegessége a számlacsomagnak, hogy a számlacsomag részét képező bankkártyával a csomag lejáratáig benzinkúton történő fizetés esetén 3%-os visszatérítést biztosít a bank a lekönyvelt vásárlás értékéből: vásárlásonként legfeljebb 500 forintot, az adott hónapban összesen legfeljebb 3000 forintot. A Gyümölcsöző Csomag kondíciói az igényléstől számított 24 hónapig érvényesek. A táblázat "Éves összköltség később" oszlopában a Budapest Bank Forint fizetési számla kisvállalkozások részére bankszámla költségei láthatóak, de a Gyümölcsöző Csomag lejárta után nemcsak ezt lehet választani, hanem másik bankszámlát is.

 

A CIB Mikro Üzleti Számla Plusz kedvezménnyel (társas vállalkozások esetén) már csak 2017. április 21-ig igényelhető, ugyanis a kedvezménykampányt a bank ettől az időponttól megszünteti. Amennyiben a vállalkozás a kampány ideje alatt nyit számlát és teljesíti az elvárt havi jóváírási számlaforgalmat, a bank a számlanyitástól számított 15 hónapon keresztül számlavezetési és bankkártya kedvezményeket nyújt a vállalkozás részére. 

 

A Sberbank Partner Flex számlacsomagban nyújtott kedvezmények a havi tranzakciós forgalom vagy havi átlagegyenleg alapján kerülnek meghatározásra. Havi tranzakciós forgalomnak számít a tárgyhónapban a számlá(ko)n bonyolított, ténylegesen könyvelésre került, bejövő és kimenő pénzforgalmi jellegű művelet teljes összege, a forint és deviza forgalmat is beleértve, kivéve a saját számlák közötti átvezetéseket. Havi átlagegyenleg a tárgyhónap eső napjától az utolsó napjáig valamennyi forint folyószámla napi záróegyenlegének a számtani átlaga alapján kerül kiszámításra. A számlacsomag 1. kategóriájának feltétele: 1.000.000-10.000.000 forint közötti havi tranzakciós forgalom vagy minimum 500.000 forint havi átlagegyenleg. 

 

A MagNet Bank a Mars számlacsomagot alacsony forgalmú cégek részére, illetve kezdő vállalkozásoknak ajánlja. 

 

 

Hogy alacsonyan tartsd vállalkozásod banki költségeit, érdemes tehát körültekintően választanod a cégeknek kínált bankszámlák, számlacsomagok között.