Akár évente tíz-tizenötezer forintot is spórolhatunk költségeinken, ha a szokásainknak leginkább megfelelő bankszámlát választjuk magunknak. A választék bőséges, nehéz eligazodni a banki ajánlatokban, és az is előfordulhat, hogy a reklámozott számlánál sokkal olcsóbbat is találhatunk, ha a kereséshez összehasonlító kalkulátort használunk. Egyes bankoknál a számlavezetés, máshol a készpénzfelvétel, megint máshol az átutalások költsége a kedvezőbb. Mutatunk néhány olyan bankszámlát, melyekkel csökkenthetjük költségeinket.

 

Bankszámla választásakor érdemes használni olyan összehasonlító kalkulátort, amely megmutatja az összes bank elérhető ajánlatát. A kalkulátorral kiszámolhatjuk, hogy a bankszámlánknak mennyi lesz a költsége havonta és évente. Személyre szabhatjuk a beállításokat a saját bankolási szokásaink szerint. Megadhatjuk, hogy havonta mennyi eseti vagy rendszeres utalásunk, csoportos beszedési megbízásunk van, megnézhetjük, miként alakulnak banki költségeink, ha kérünk értesítő sms-üzeneteket, és mennyivel olcsóbb netbankon intézni banki ügyeinket. Mutatunk néhány számlát, ahol alacsony költségekkel tudjuk intézni banki ügyeinket.

 

 

Egy jó tipp autót érhet

 

A CIB ECO a jelenleg igényelhető bankszámlák között az egyik legkedvezőbb választás. A számlavezetési díja 0 forint, és szintén 0 forint a VISA Inspire elektronikus bankkártya első éves díja. Az Internet Bankon és a mobilalkalmazáson keresztül indított, belföldi bankon belüli és bankon kívüli forint eseti átutalások díja, valamint az állandó átutalások és a csoportos beszedési megbízások teljesítésének díja is 0 forint.

A CIB Bank "Váltson bankot és Öné lehet egy SKODA Citigo!" promóciót indított. A nyeremény 1 db Škoda Citigo Active 1.0 60 típusú személyautó. A promócióban azok vehetnek részt, akik a promóciós időszak alatt 2017. március 31. és május 31. között új ECO bankszámlát nyitnak, megadják a valóságnak megfelelően a kért személyes adataikat, és leadják tippjüket. Azt kell megtippelni, hogy hány 1979-ben született, azaz a CIB Bankkal egyidős játékos fog regisztrálni a promóció ideje alatt.

 

Kedvezmények csomagolva

 

Az OTP Simple Kártya Szolgáltatáscsomagnak az érdekessége, hogy a saját bankolási szokásainknak megfelelő különféle kedvezménycsomagok közül választhatjuk ki a leginkább testhezállót. Igényelhetünk például ATM csomagot, ha sokszor szeretnénk készpénzt felvenni, kérhetünk SMS csomagot, ha biztonságunk érdekében szükségesnek tartjuk ezt az értesítést, vagy választhatunk tranzakciós csomagot, ha szeretnénk utalásainkat kedvezményes áron intézni.

A csomagoknak persze van díja, de előre látható, hogy bankolási szokásainkhoz melyiket érdemes igénybe venni, és nem kell fizetni olyan szolgáltatásért, amit nem használunk ki. A Simplénél akkor lehet a számlavezetési díjunk 0 forint, ha a jövedelmünk erre a számlára érkezik. Az elvárt jövedelem pedig életkortól függő, 35 éves kor alatt elég a minimálbér, 35 évnél idősebbeknek pedig 150 ezer forintos jövedelme kell, hogy érkezzen a számlára.

 

Egy igazán fair ajánlat

 

A Sberbank Fair számlacsomagjának érdekessége, hogy a számlára érkező rendszeres jóváírás alapján kategorizálja az igényléseket a bank. A Fair 1. kategóriát már akkor is igénybe vehetjük, ha nem érkezik a számlára jóváírásunk. A 2. kategóriához viszont már legalább 150 ezer, a 3. kategóriához pedig legalább 300 ezer forintos havi beérkező jóváírás szükséges. A számlavezetési díjat elengedi a bank abban az esetben, ha a bankszámlán havonta összesen legalább 4 db tranzakció teljesül minimum 50 ezer forint összértékben.

Az egyes kategóriáknál eltérő díjakat kell fizetni az eseti és az állandó utalások után. Minél magasabb kategóriás a számlánk, annál olcsóbban kapjuk a banktól a szolgáltatást. A bankkártya díjában viszont nincs különbség az egyes kategóriák között. A Maestro bankkártyáért az első évben nem kell éves díjat fizetni, és a további években is viszonylag alacsony díjért használhatjuk ezt a kártyát.

 

Vásárolj kártyával a díjmentes bankoláshoz

 

Van olyan bank, ahol a digitális kor szokásainak megfelelő bankszámlahasználatra szeretnék ösztönözni az ügyfeleket. A Gránit Bank már abban is különlegesnek számít, hogy csak néhány helyen lehet személyesen intézni a bankügyeket, mivel egy fiókjuk és egy ügyfélközpontjuk van a fővárosban, az ország területén pedig további 5 értékesítési ponton lehet személyesen ügyet intézni. Ezek az ügyfélkapcsolati pontok teljesen készpénzmentesek, így csak ATM-ből tudunk készpénzt felvenni.  Bankszámlánkat megnyithatjuk interneten keresztül, és a szerződés aláírása akár az otthonunkban is megtörténhet.

Ha a Gránit Digitális számlacsomaghoz kérhetünk olyan bankkártyát, aminek használatával a bankszámlánk éves költségét teljesen lenullázhatjuk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint havonta legalább 150 ezer forintért vásárolni dombornyomott bankkártyával. Első olvasásra talán soknak tűnhet ez a 150 ezres havi költés, ám egy 3-4 tagú család esetében ez akár átlagosnak is mondható. Ha ezt a feltételt teljesítjük, akkor a bank minden évben visszatérít akár 10 ezer forintot az éves banki költségeinkből.