Talán kevés olyan szerencsés van, akitől még soha nem kértek kölcsön, pedig ez egy elég kényes dolog. Bár a legtöbbünk igyekszik elkerülni az ilyen helyzeteket, a rokonok vagy a barátok néha mégis megtalálnak minket ilyen kérésekkel. Még ha egyébként szívesen segítenénk nekik bármiben, akkor sem biztos, hogy szeretnénk pénzt kölcsönadni. Pénzt kérni kellemetlen, kölcsönadni pedig rizikós. Mi a legjobb megoldás ilyen esetekben? Cikkünkben erre keressük a választ.

 

Könnyen nemet tudsz mondani, ha pénzt kérnek tőled? Mit lehet válaszolni egy ilyen kérésre, hogy ne legyen belőle sértődés? Bemutatunk néhány módot, miként tudod megúszni azt, hogy kölcsön kelljen adnod a pénzed.

 

 

Pénzt kölcsönadni nagyon problémás ügy, mert nem tudhatod, mikor fogod a kölcsönadott pénzed visszakapni, és ez a bizonytalanság stresszt okozhat. Legrosszabb esetben még annak a veszélye is fennáll, hogy soha többé nem fogod visszakapni a kölcsönt. Ez feszültségeket okozhat a családban vagy a barátainkkal, és rossz hatással lehet a kapcsolatainkra akár örök időkre is.

Ha bármikor kölcsönkérnek tőled, és kellemetlen a kérésre nemet mondani, mutatunk néhány tippet, hogyan tudsz kimanőverezni a kínos szituációból. A kölcsönadás elhárítása mellett javasoljuk azt, hogy az átmeneti pénzhiányt barátunk inkább oldja meg olyan módon, ami sem neki, sem a kölcsönadónak nem kellemetlen. Erre jó a személyi kölcsön, és a sok banki ajánlat közül egyszerűen kiválasztható a legkedvezőbb egy összehasonlító kalkulátor segítségével.

 

 

Az alábbi táblázatban mutatunk néhány példát arra, hogy 1 millió forintot 1 évre milyen kondíciókkal adnak kölcsön a bankok:

Bank és hitel neve Törlesztőrészlet havonta THM Visszafizetendő
CIB Előrelépő Személyi Kölcsön 89.397 Ft 13,99 % 1.072.767 Ft
Sberbank Fair Expressz személyi kölcsön 89.266 Ft 12,89 % 1.081.188 Ft
Budapest Bank Hűség Hitel 92.181 Ft 20,45 % 1.106.177 Ft

 

A következő táblázatban arra mutatunk példákat, hogy 500 ezer forintot 3 évre milyen költségekkel lehet felvenni:

Bank és hitel neve Törlesztőrészlet havonta THM Visszafizetendő
CIB Előrelépő Személyi Kölcsön 16.888 Ft 13,99 % 607.970 Ft
Sberbank Fair Expressz személyi kölcsön 16.820 Ft 14,69 % 610.538 Ft
K&H személyi kölcsön 16.605 Ft 14,86 % 614.656 Ft
Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsön 17.330 Ft 16,06 % 623.888 Ft
Erste Bank Akciós Most Személyi Kölcsön 17.065 Ft 16,57 % 626.523 Ft
Akciós OTP Személyi kölcsön 18.325 Ft 20,70 % 659.717 Ft

 

Néhány szó a kalkulátor működésével és a hitel igénylésével kapcsolatban: A kalkulátor a hitelösszeg és az évek számának megadása után a „Keresés” gombra kattintva kilistázza az adott beállításokkal elérhető összes személyi kölcsön ajánlatot. Ha megvan a saját szempontoknak legmegfelelőbb kölcsön, akkor a „Részletek” gombra kell kattintani. Ezzel az érdeklődő átkerül a bank weboldalára, ahol az adatait (általában név, telefonszám, e-mail cím) meg kell adnia annak érdekében, hogy a bank fel tudja venni vele a kapcsolatot.

 

Most pedig lássuk a módokat, hogy milyen finom kifogásokkal térhetünk ki a kölcsönadás elől.

Ez ellentmond az elveimnek

Egyszerűen kimentheted magad és azt mondhatod, hogy nem adsz kölcsön pénzt senkinek, mert a kapcsolatokat többre tartod a pénznél. Viszont ez megkövetel egy szilárdságot, különösképpen, ha a kölcsönkérő mindenre elszánt a pénzért.

Tapintatosabb válasz lehet, ha azt mondod, hogy nem szereted, ha valakinek adóssága van, és emiatt nem adsz kölcsön barátnak és rokonnak. Mondhatod azt is, hogy rossz tapasztalataid voltak a kölcsönadásról és azóta egyáltalán nem adsz kölcsönt senkinek.

 

Le vagyok égve és nem vagyok abban a helyzetben, hogy adjak

Ha nincs pénzed, ne tétovázz ezt azonnal megmondani. Ha baráttal vagy rokonnal beszélsz, határozottan közöld vele, hogy nem áll módodban pénzt adni. Ez egy rövid és egyenes kijelentés és nem ad esélyt a kölcsönkérőnek, hogy tovább győzködjön téged.

 

Terveim vannak a pénzemmel

Egy kicsit trükkösebbnek kell lenned, ha tudják rólad, hogy extra pénzhez jutottál. Ebben az esetben mondhatod, hogy bár most valóban van, de az kell valami másra. Fontos megértetni a próbálkozóval, hogy most van szükséged a pénzedre. Hangsúlyozd, hogy amire költeni akarod, az kiemelkedően fontos neked, és már régóta tervezted ennek a megvalósítását. Rafináltabb módszer, ha tudatod vele, hogy nem akarod, hogy bűnösnek érezze magát amiatt, ha késik a pénz visszafizetésével vagy esetleg soha nem is tudja megadni a tartozást.

 

Befektettem a pénzemet

Mondhatod azt is, hogy befektetted a pénzed és nem lehetséges hozzáférni anélkül, hogy veszteséget szenvedj miatta. Győződj meg róla, hogy a futamidő lejárta előtt valóban csak veszteségesen lehet-e visszaváltani azt a befektetési terméket, amire hivatkozol a kölcsönt kérő előtt. Hátha utánanéz a dolognak és nehogy rajtakapjon a füllentésen, mert akkor kereshetsz újabb elutasítási technikát.

Nézd meg a fix futamidejű befektetési termékeket, amiknél nincs lehetőség a lejárat előtti visszaváltásra. Ezekről a befektetésekről egy kicsit képben kell lenni ahhoz, hogy használható legyen ez az elutasítási módszer.

 

Valaki másnak adtam kölcsön a pénzem

Megmondhatod, hogy ugyan volt egy kis tartalékod, de azt már valaki másnak kölcsönadtad. Sajnos nem tudsz bankjegyeket nyomtatni és nem tudsz mindenkinek kölcsönadni. Tedd még hozzá azt is, hogy akinek adtál, az hosszú időre kérte kölcsön a pénzed. Ha szeretnéd elhárítani, hogy a potenciális kölcsönkérő később újból próbálkozzon nálad, kezdj el panaszkodni neki, hogy milyen nehéz ügy kölcsönadni embereknek, mert nem adják vissza a pénzt vagy csak hosszú várakozás után fizetnek. Ez a legjobb közvetett módja annak, hogy a pénzt kérő barátod vagy rokonod tudomására hozd, hogy nem szeretsz pénzt kölcsönözni.

 

A legtöbb ember talán lelkifurdalást érez amiatt, ha nemet mond egy kérésre, de túl kell lépni ezen az érzésen ahhoz, hogy sikeresen el tudjuk utasítani a pénzt kérőket. Soha nem a te hibád, ha a barátod vagy a rokonod pénzügyi zavarba kerül és nincs olyan törvény, ami azt mondja, hogy muszáj adnod a kemény munkával megkeresett pénzedből, hogy valaki mást megsegíts vele. Ha nem áll módodban segíteni vagy nem akarsz segíteni, akkor ne érezd magadat hibásnak emiatt.

 

Véleményünk szerint már azzal is sokat segítesz a tőled kölcsönt kérő barátodnak, ha javaslod neki, hogy pénzzavarára megoldás lehet a személyi kölcsön felvétele. A legjobb banki ajánlat megtalálásában pedig egy összehasonlító kalkulátor jelent nagy segítséget. Hiszen akár több százezer forintot és rengeteg időt, utánajárást meg lehet takarítani, ha az internet előtt ülve találjuk meg a számunkra legkedvezőbb személyi kölcsönt.