A prémium ügyfélszegmenshez tartozó ügyfelek váltanak bankot a legnehezebben, hiszen a csoportos beszedések vagy a lekötött banki betétek mellett a teljes befektetési állományukat is át kell vinni az új bankhoz. Bár át lehet vinni csak a bankszámlát is, amennyiben jobbat talál valaki a jelenlegi helyett, de a prémium kedvezmények elsősorban az egész pénzügyi állomány áthelyezése után élvezhetők igazán. A BankRáció.hu utánajárt, hogy mi várja a 2016 őszén megújult, ún. egyszerűsített bankváltási folyamatot igénybe vevő ügyfeleket a nagyobb bankoknál. A prémium ügyfeleket már nem csak kedvezmények, de az egész életstílusra kiható szolgáltatások is csábítják, melyeknek néha bizony nehéz ellenállni azzal, hogy nem vált bankot az ember.

 

Aki átlag feletti fizetéssel rendelkezik, annak megnyílnak a kapuk az extra bankszolgáltatások előtt.  Felütésként érdemes egyből a Gránit Bank extra szolgáltatásokat kedvező díjért, ráadásul pénzügyi feltétel nélkül biztosító Platinum betéti bankkártyáját felhoznunk, amely a folyószámlához kapcsolódó bankkártyák között a legmagasabb presztízsértékű a magyar piacon, hiszen a platinakártya a gold (arany) kártya felett áll a sorban. A bank kommunikációja szerint a külföldi üzleti utakhoz remekül illeszkedő plasztik legfeljebb 90 naponkénti kinttartózkodásra 50 milliós fedezetű prémium utasbiztosítást, prémium repülőtéri várókba történő belépést és 2018. március 31-ig havi 2 ingyenes külföldi és 4 ingyenes belföldi készpénzfelvételt biztosít.

 

 

A kártyabirtokosok ingyen kapják a tranzakciókról értesítő SMS-eket, továbbá VIP telefonos ügyfélszolgálatot, és sürgősségi asszisztencia gondoskodik róluk, amikor csak igénylik. Emellett részt vehetnek a MasterCard belföldi kedvezményeket kínáló Premium Selection programjában és kiemelt tagságot kapnak a Hertz és az Avis nemzetközi autókölcsönző láncoknál. A szintén a kártyához tartozó ProgramDeLuxe előrefoglalható, különleges kedvezményes programokat biztosít a hazai gasztronómia, művészet, design és szórakoztatás világában. Havonta legalább 10 ezer forint, összesen legalább 120 ezer forint értékű bankkártyás vásárlás esetén prémium kamat jár: 12 hónapos lekötésre évi 2,25 százalék. Mindezt 2018. március 31-ig kedvezményes, 9500 forintos kibocsátási díjért és 0 forintos első éves díjért, a második évtől 11.900 forintos éves díjért (2018. március 31. után 15 ezer forintos éves díjért).

 

Szinte minden bank kínál prémium bankszámlacsomagot, melyben a bankkártyák és általában az elektronikus szolgáltatások egyben megtalálhatóak. A Budapest Bank például havidíjmentesen vezeti a Prémium Plusz Számlacsomagot elektronikus bankszámlakivonat és havi 30 ezer forintos bankkártyás vásárlás teljesítése esetén, a kapcsolódó évi 7.990 forintos Visa Prémium bankkártyával díjmentes a vásárlás és a számláról ingyenes a csoportos beszedés is. A konstrukcióhoz legalább havi 250 ezer forintos jóváírás vagy 5 millió forintos betétállomány szükséges, különben több ezer forintos adminisztrációs díjat (2017-ben 3825 forintot) kell külön fizetni havonta. A Budapest Bank sok banki konstrukciójából biztosít kisebb-nagyobb kedvezményt a Plus Prémium Szolgáltatások programja keretében, így például kedvező kamatozású személyi kölcsönt, első évben ingyenes hitelkártyát, kedvezményes vételi díjat kínál egyes befektetésekre, továbbá kedvezményes élet- és balesetbiztosítást nyújt, jelzáloghitel-igénylés esetén pedig feltételekkel, de visszafizeti a közjegyzői díjat. A bankfiókban elsőbbségi kiszolgálás és személyes kapcsolattartó várja a kiemelt ügyfeleket, a prémium ügyfelek számára létrehozott honlapon pedig rendszeres gazdasági elemzéseket olvashatnak az ügyfelek.

 

A prémium ügyfelek a legnagyobb hazai bank számára is fontosak. Az OTP Bank Prémium+ szolgáltatása szintén elsőbbséget kínál a bankfiókban és a telefonos ügyfélszolgálaton egyaránt. A Prémium vagyontervezési szolgáltatás keretében szakértők segítenek az ideális megtakarítási portfólió összeállításában. A prémium ügyfeleknek járó Multipont MasterCard Prémium kártya a díjmentes kártyás vásárlások révén éves díjmentes is lehet, emellett a MOL töltőállomásokon beváltható Multipontok gyűjtésére is alkalmas. 18 és 35 éves kor közötti ügyfélnek az utolsó három hónapban a számlára érkező jövedelem-jóváírások havi átlaga legalább nettó 150.000 Ft, 35 éves kor felett legalább nettó 250.000 Ft kell, hogy legyen a bankkártya igényléséhez. A kibocsátási díj most akciósan ingyenes, a kártya éves díja 7982 forint, de ezt a díjat sem kell megfizetni, amennyiben az ügyfél a kártyával 1 éven át legalább 600 ezer forint értékben, azaz átlagosan havi 50 ezer forint értékben vásárol. A kártya jelenleg az OTP Bank Bázis Számla konstrukciójával együtt igényelhető.

 

A K&H Bank akár videóhívással is elérhető személyre szabott pénzügyi tanácsadást kínál bankfiókjaiban elsőbbségi kiszolgálás mellett, továbbá a magyar piacon egyedülálló portfólió-tervező szolgáltatást K&H prémium befektetési iránytű néven, melynek nevét le is védte a hitelintézet. A feltétel: 5 millió forint értékű megtakarítási állomány banknál történő elhelyezése. A prémium ügyfeleknek ajánlott, a megtakarítási állománytól, a havi jóváírástól és a bankkártyás vagy hitelkártyás vásárlások összegétől függően 5000, 2500 vagy 0 forintos havi díjért vezetett K&H prémium számla- és szolgáltatáscsomag kedvezményesen havi 30 db belföldi forint átutalást, havi 5 db betéti bankkártyás forint készpénzfelvételt saját ATM-ből, valamint havidíj-mentes elektronikus szolgáltatásokat kínál. A K&H Visa arany betéti bankkártya éves díja folyamatosan ingyenes, beleértve az asszisztencia szolgáltatást, az utazási, poggyász-, betegség- és balesetbiztosítást is, továbbá a K&H prémium partnerprogram partnereinél levásárolható kedvezményeket. A K&H World MasterCard plusz hitelkártya szintén minden évben ingyenes, és a Visa arany kártya szolgáltatásain túl a MasterCard repülőtéri várók és a MasterCard Premium Selection program kedvezményei is elérhetők a segítségével, a vásárlások után ráadásul 3 százalék jóváírás jár minden benzinkútnál és 2 százalék minden élelmiszerüzletben (havi legfeljebb 3500 forint mértékig). A hitelkártyához havi nettó 170 ezer forintos jövedelem szükséges. Emellett kiemelt összegű folyószámla-hitelkeret, K&H prémium életbiztosítás TeleDoktor asszisztenciával és kedvezményes K&H lakásbiztosítás, valamint kedvezményes K&H casco biztosítás is jár a prémium ügyfeleknek.

 

A prémium ügyfeleket megkülönböztetett figyelemmel várják a Raiffeisen Banknál is, így elsőbbségi kiszolgálás és felkészült szakemberek várják őket a bankfiókokban. A havi nettó 400 ezer forint feletti jövedelmet vagy minimum 8 millió forintos megtakarítást elérő ügyfeleket nem csak kedvezményes banki szolgáltatások, de egy külön honlapon elérhető partnerkedvezmények is várják itthon és külföldön. Az ingyenes havidíjú Premium Gold 2.0 Számlacsomagban vagy Premium Select Számlacsomagban számlacsomagtól függően, de legalább az interneten keresztül benyújtott megbízások esetében korlátlanul ingyenes a belföldi átutalás bankon belül és kívül, tehát még az állami pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell megfizetni. Ugyanígy a csoportos beszedések és az állandó átutalások is ingyenesek legalább az interneten keresztül. A hitelkártyáért a Raiffeisennél sem kell fizetni éves díjat, a bankkártyás vásárlások díjmentesek, a készpénzfelvételek pedig a bank saját ATM-jeiből számlacsomagtól függően havi 4, vagy havi korlátlan számban ingyenesek. A Premium Select díjcsomagban a havi első külföldi készpénzfelvétel díja utólagosan jóváírásra kerül. A bankkártyához külföldi utasbiztosítás is tartozik, első évben díjmentesen. A jelzáloghitelek igénylése esetén a bank háromféle díjat is visszatérít a prémium ügyfeleknek, vagy fel sem számolja azokat, sőt még kamatkedvezményt is biztosít, ha az ügyfél vállalja az elvárt jóváírást és a tranzakciószámot, személyi kölcsönnél pedig nem kell megfizetni a hitelbírálati díjat. 3 százalék kedvezmény jár a folyószámlahitel kamatából is, és az első éves kezelési költséget sem kell megfizetni. A Premium ügyfelek részére a Raiffeisen Tartós Befektetési Betétszámla számlavezetése és a papír alapú kivonat díjmentes. Kedvezmény jár a mindenkori értékpapírszámla-vezetési díj maximum összegéből is. Premium Banking tanácsadónál igénybe vehető pénzügyi tervezés díja Premium Banking ügyfelek részére ingyenes. Egy „Ajánljon és nyerjen egy iPhone 7 okostelefont!” nevű számlanyitási akció is fut jelenleg a Raiffeisennél 2016. december 6. és 2017. április 28. között, melyben a bank Premium Banking ügyfelei és az általuk ajánlott új ügyfelek vehetnek részt.

 

 

Az UniCredit Banknál Prémium Bankingnek hívott üzletágban szintén személyes tanácsadók biztosítják a támogatást a pénzkezeléshez, rugalmas időpont-egyeztetéssel. Ebbe a világba belépni 5 millió forintos megtakarítással vagy a banknál vezetett bankszámlára érkező, havi legalább 300 ezer forintos jóváírással lehetséges. A MasterCard Premium Banking érintő betéti bankkártya napi 300 ezer forintos készpénzfelvételi és napi félmilliós vásárlási limittel rendelkezik, a vásárlás díjmentes. A felárral emelt szintűvé is bővíthető, alapszinten Gold szintű utazási, betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás mellett – mely belföldön is érvényes –, díjmentes gépjármű asszisztencia várja a kártyabirtokosokat autójuk műszaki meghibásodása vagy baleset esetén. A szolgáltatás keretében az autó helyszíni javítása és mentése díjmentes itthon és Európában, illetve bérautó is kérhető egy napra, amíg a szervizelés megtörténik. Szintén díjmentes a kapcsolódó háztartási asszisztencia szolgáltatás, amely segít az otthoni hibák elhárításában, például zárcsere vagy víz-, villany-, esetleg gázzal kapcsolatos meghibásodás esetén. Végül egy díjmentes egészségügyi asszisztencia is kapcsolódik a kártyához, amely lehetőséget nyújt az orvosi tanácsadóvonal igénybevételére egészségügyi információk tekintetében. Az UniCreditnél elérhető egy speciális szolgáltatás is, mely a külföldre utazóknak jöhet jól: euró vagy dollár alapú költés esetén forint kártyával is automatikusan a devizaszámlát terheli a bank, ezáltal a kártyabirtokos elkerülheti a drága konverziót, így nem szükséges külön devizakártyát váltani. De beállítható az is, hogy erre a váltásra csak a forintegyenleg elfogyása után kerüljön sor.

Akinek nem 300, hanem 400 ezer forint is érkezik a számlájára, vagy rendelkezik 5 milliós megtakarítással, annak az Ikon számlacsomag a legjobb választás, hiszen ebben az esetben havi 2000 forintból megúszhat havi négy készpénzfelvételt belföldi UniCredit bankautomatából, valamint további négy alkalommal bármely belföldi egyéb bankautomatából, illetve korlátlan számú csoportos beszedési megbízást, állandó forint átutalást és bankkártyás vásárlást. Díjmentes továbbá a banki SMS is a tranzakciókról. A Prémium Banking üzletághoz tartozó ügyfeleket egyedi betétlekötési ajánlatok és befektetési díjak is várják a bankfiókokban vagy telefonon.

 

Az Erste Bank egy Magyarországon egyedi bloggal, a Nextlevel.hu-val várja az 5 milliós megtakarítással vagy havi 600 ezer forintos jóváírással rendelkező ügyfeleket, melyet a Millásreggeli műsorvezetője, Kántor Endre „pénzügyi showman” jegyez. A bankfiókokban dedikált bankárok várják az ügyfeleket, a konstrukciók közül pedig a 990 forintos havidíjú Prémium számlacsomagot ajánlja a hitelintézet a prémium körbe tartozó ügyfeleinek, amelyben forint- és devizaszámla valamint értékpapír számlavezetés, Prémium telefonos szolgáltatás, csupán az állami pénzügyi tranzakciós illetékbe kerülő csoportos és elektronikus utalások, a számla- és kártyatranzakciókról értesítő díjmentes havidíjú SMS szolgáltatás, MasterCard Gold bankkártya, továbbá emelt szintű utas- és balesetbiztosítási szolgáltatás és Erste Prémium Assistance Szolgáltatás is várja az ügyfeleket. Utóbbi az élet minden területén segít, legyen szó akár háztartási vészelhárításról vagy javításról, gépjármű meghibásodásról, vagy egészségügyi szolgáltatásokról.

 

A CIB Banknál Magnificának hívott (magyar nyelven kiválót jelentő) prémium banki szolgáltatást külön szerződés nélkül nyújtja a hitelintézet. Igaz, ezért a többi bankhoz képest jobban a zsebbe kell nyúlni: a megtakarítási állománynak el kell érnie a 9 millió forintot vagy legalább havi 450 ezer forintnak kell érkeznie a bankszámlára. Mindezért cserébe a bankfiókokban szeparált, diszkrét hangulatú helyszíneken nagy tudású szakemberek várják az ügyfeleket, akik az ügyfél portfóliójának és a piacok mozgását is követik és indokolt esetben kapcsolatba lépnek az ügyféllel. A Magnifica ügyfeleket nem külön számlacsomagok várják a CIB-nél, hanem az általános számlacsomagok egyedi kondíciói. A befektetési ügyfélszámla havi díjából a Magnifica üzletág ügyfeleinek kedvezményt biztosít a bank.