Amikor vállalkozásunknak szeretnénk a legkedvezőbb bankszámlát megtalálni, a fontos szempontok között szerepel, hogy mennyi a havi számlaforgalmunk vagy átlagegyenlegünk. Ezen adatok alapján is tudunk válogatni a cégünk számára kedvező számlák, számlacsomagok közül. Cikkünkben most néhány számlacsaládot mutatunk be, melyeknél az egyes számlák feltételeit áttekintve kiválaszthatjuk azt, amelyik a legoptimálisabb lehet cégünk pénzügyeinek intézéséhez.

 

A bankszámlaválasztás szempontjait mindig érdemes jól átgondolni. Ehhez nagyszerű segítséget nyújthat egy bankszámla-összehasonlító kalkulátor. Ha vállalkozásunk pénzügyeit személyesen szeretnénk intézni, akkor fontos, hogy lakóhelyünkhöz vagy telephelyünkhöz minél közelebb legyen fiókja számlavezető bankunknak. Megkönnyíti a dolgunkat, ha nyitottak vagyunk arra, hogy netbankot használjunk,  hiszen majd’ minden pénzintézet rendelkezik már internetbanki szolgáltatással.

 

 

A számlaajánlatok mérlegelésénél fontos az is, hogy mely díjakat vizsgáljuk. A havi számlavezetési díjnál, mely akár ingyenes is lehet, jelentősebb tételt képeznek az utalási díjak, így ezeknek a díja sokkal meghatározóbb lehet a költségek tervezésekor. Akár eseti, akár rendszeres bankon belüli vagy kívüli utalásokat is nézünk, olcsóbb, ha netbankon intézzük, mint bankfiókban vagy telebankon. Időt is spórolhatunk netbank használatával, ahol egy-egy utalás elindítása csak néhány percbe telik, ráadásul a nap bármely szakában intézhetjük pénzügyeinket.

 

Ha a számlánkhoz bankkártyát is szeretnénk, és nincs kifejezetten szükségünk a dombornyomott bankkártyára, célszerű elektronikus kártyát igényelni, melyet több banknál is megkaphatunk díjmentesen az első évben, esetenként a további években is.

 

Mit számítanak bele a havi számlaforgalomba? Hogyan számolják ki a havi átlagegyenleget?

 

A Raiffeisen Bank Vállalkozói Aktív Számlái havi számlaforgalom alapján négy kategóriát állítanak fel, illetve még ide sorolható ötödik (legmagasabb) kategóriaként a Vállalkozói Aktív Plusz Számla is. A számlacsomagok az 1250 millió forintnál alacsonyabb éves nettó árbevételű vállalkozások részére nyithatóak, de a Vállalkozói Aktív Plusz Számlát csak 250 millió forintnál magasabb nettó éves árbevétellel rendelkező cégek igényelhetik.

 

A számlacsomagok havi díja 0 forint lesz, ha az adott kategória havi bejövő forgalmi feltételét teljesítjük, Számlánként eltérő darabszámban kedvezményes díjú ATM-felvételeket, illetve 1 évig kedvezményes elektronikus forint átutalásokat kapunk. Továbbá egyes díjak is olcsóbbak lehetnek, minél magasabb bejövő havi forgalmat teljesítünk.  

 

Bejövő forgalomnak minősül minden bankon belülről és bankon kívülről érkező átutalás – kivéve a Raiffeisen Banknál vezetett saját tulajdonú számláról érkező átutalásokat – illetve bármely, az ügyfél számlájára történő pénztári készpénzbefizetés. A bank a bejövő forgalom számítása során a forint és deviza számlákat, valamint az ügyvédi letéti számlákat is figyelembe veszi.  

 

 Vállalkozói Aktív 1 Számla Vállalkozói Aktív 2 Számla Vállalkozói Aktív 3 Számla  Vállalkozói Aktív 4 Számla Vállalkozói Aktív Plusz Számla
havi forgalom nem feltétel min. 1.500.000 Ft bejövő forgalom min. 5.000.000 Ft bejövő forgalom min. 10.000.000 Ft bejövő forgalom vagy min. 5.000.000 Ft átlagegyenleg min. 20.000.000 Ft bejövő forgalom vagy min. 5.000.000 Ft átlagegyenleg
havi 3 db átutalási tranzakció teljesítésével a számlavezetési díj 0 Ft; 
kedvezményes elektronikus átutalás 12 hónapig: 3 db

a számlavezetési díj 0 Ft;
kedvezményes elektronikus átutalás 12 hónapig: 5 db;
kedvezményes belföldi ATM-készpénzfelvétel: 2 db

 

a számlavezetési díj 0 Ft;
kedvezményes elektronikus átutalás 12 hónapig: 10 db;
kedvezményes belföldi ATM-készpénzfelvétel: 2 db

 

a számlavezetési díj 0 Ft;
kedvezményes elektronikus átutalás 12 hónapig: 10 db;
kedvezményes belföldi ATM-készpénzfelvétel: 3 db
számlavezetési díj 0 Ft;
kedvezményes elektronikus átutalás 12 hónapig: 10 db;
kedvezményes belföldi ATM-készpénzfelvétel: 5 db

 Az egyes számlacsomagokon belül további kedvezményes vagy ingyenes szolgáltatások, díjak: pl. bankkártya éves díja, Mobil (SMS) Banking díj.

 

Az átlagos havi számlaegyenleg számítása során a bank figyelembe veszi a forint és deviza számlákat, a Kamathegyező számlát és a lekötött betét állományt.  

A kedvezményes elektronikus átutalások akció keretében jelenleg 2017. március 31-ig nyitott Vállalkozói Aktív Számlákra érvényesek.

 

 

A Sberbank Partner számlacsaládjához a Partner Fix számlacsomag és a Partner Flex számlacsomag 4 kategóriája tartozik. A Partner Flex számlacsomagban nyújtott kedvezmények a havi tranzakciós forgalom vagy havi átlagegyenleg alapján kerülnek meghatározásra. A feltétel teljesítésével a számlacsomagokban eltérő mértékű, magasabb  kategóriák szerint növekvő kedvezmények érvényesíthetőek. A Partner Fix számlacsomagnak nincs havi tranzakciós forgalom vagy minimális havi átlagegyenleg feltétele.

 

Havi tranzakciós forgalomnak számít a tárgyhónapban a számlá(i)nkon bonyolított, ténylegesen könyvelésre került, bejövő és kimenő pénzforgalmi jellegű művelet teljes összege, a forint és deviza forgalmat is beleértve, kivéve a saját számlák közötti átvezetéseket. Havi átlagegyenleg a tárgyhónap eső napjától az utolsó napjáig valamennyi forint folyószámlánk napi záróegyenlegének a számtani átlaga alapján kerül kiszámításra.


Tényleges számlaforgalomnak megfelelő alacsonyabb kategóriába automatikusan  visszasorol a bank, mely féléves felülvizsgálat alapján történik, amennyiben az elmúlt hat hónap tranzakciós forgalma nem éri el az aktuális kategória alsó sávhatárát. Ha magunk kívánunk alacsonyabb kategóriába kerülni, azt bármikor kérhetjük.


Kezdő (szerződéskötést megelőző 1 hónapon belül alapított) vállalkozások számára is elérhető a számlacsalád, az igénylés hónapjában az 1. kategória kondíciói kerülnek érvényesítésre, feltételtől függetlenül.

 

Partner Fix számlacsomag Partner Flex számlacsomag 1. kategória Partner Flex számlacsomag 2. kategória Partner Flex számlacsomag 3. kategória Partner Flex számlacsomag 4. kategória
havi forgalom nem feltétel 1.000.000 - 10.000.000 Ft tranzakciós forgalom vagy min. 500.000 Ft átlagegyenleg 10.000.001 - 25.000.000 Ft tranzakciós forgalom vagy min. 2.000.000 Ft átlagegyenleg 25.000.001 - 40.000.000 Ft tranzakciós forgalom vagy min. 3.000.000 Ft átlagegyenleg 40.000.000 Ft feletti tranzakciós forgalom vagy min. 5.000.000 Ft átlagegyenleg

 

 

A számlacsomag havi díja a feltétel teljesítésével 990 Ft.

A számlacsomagokban eltérő mértékű, magasabb kategóriák szerint növekvő kedvezmények.

 

Modulokat választhatunk a számlacsomaghoz

 

A MagNet Bank Nap számlacsomagja némileg kakukktojás a cikkben, mivel nem alkot számlacsaládot, hanem moduláris felépítése miatt szabható az adott cég igényeire. Ez a számlacsomag nem a havi forgalom vagy az átlagegyenleg alapján sorol kategóriákba, hanem havi fix moduldíjakért kedvezményes kondíciókat kaphatunk. Bár a  bank elsősorban nagy forgalmú vállalatok részére ajánlja, de bármely vállalkozás igényelheti.

 

Az „alap” számlacsomaghoz háromféle modul igényelhető, a Pénztár, Deviza és NetBank modul, melyek segítségével csökkenthetőek a készpénz be- és kifizetések, vagy a forint-, illetve devizaátutalások költségei. Modul választása esetén kedvezményes díjakon lehet végrehajtani a modulhoz tartozó tranzakciókat. A modulok díja a számlacsomag díjához hozzáadódik. Egyszerre több modul is választható, így több kedvezményt is igénybe tudunk venni egyszerre, választásunk szerint.

 

Nap számlacsomag

 Pénztár modul
3.000 Ft/hó

NetBank modul
5.000 Ft/hó
 Deviza modul
3.000 Ft/hó
kedvezményes bankpénztári készpénz befizetés és -felvétel  kedvezményes forintátutalás bankon kívüli számlára NetBankon  kedvezményes devizaátutalás bankon kívüli számlára

 

Érdemes gondosan kiválasztanunk cégünk számára a legkedvezőbb bankszámlát, hogy alacsonyan tartsuk banki költségeinket.