A pénz vagy annak hiánya a mindennapjainkat is meghatározza. Mivel már gyerekkorunk óta velünk van, mindennap használjuk, azt gondolhatnánk, hogy értünk hozzá, és racionális döntéseket hozunk pénzügyeinkkel kapcsolatban. A régi közgazdaságtani elvek szerint a vásárlók mindig igyekeznek tökéletes döntést hozni, mert minden információ a rendelkezésükre áll. Sajnos ez távol áll a valóságtól. Valójában nem tudunk semmit a pénzről és annak helyes működéséről, ezért rengeteg irracionális döntést hozunk, amin milliókat veszítünk. Úgy láttuk, hogy az emberek rendkívül tájékozatlanok a pénzügyeket illetően, és sokszor a legalapvetőbb dolgokat sem értik meg. Ez a felismerés indította el azt az ötletet, hogy kiadjuk az Új pénz egy új világnak című könyvet, amit ingyenesen le lehet tölteni innen.

 

2012-ben egyre jobban éreztük a bőrünkön a válságot, sokat gondolkodtunk, hogy miért van az utóbbi évtizedekben ilyen sok válság, miként lehetne ezek ellen védekezni (a pénzt máshogy használni vagy a pénzügyi rendszert átalakítani), hogy stabilabbak legyenek a gazdaságok, és hogy ne álljon meg az élet, ha akadozik vagy leáll a hitelezés.

Ekkor találtunk rá az Új pénz egy új világnak című könyvre, ami a kiegészítő valutákról szól. Már az első fejezet után nagyon érdekesnek találtuk a könyv megközelítését. Könnyen, érthetően és egyszerű példákkal mutatja be, hogy mi az a pénz, és milyen fontos szerepet játszottak a történelem során a kiegészítő pénzek a válságok elkerülésében vagy kezelésében.

Erre az egyik legjobb példa Curitiba város „meséje”. Curitiba egy brazil nagyváros, nyomornegyedekkel. Amikor a város új polgármestert kapott, szerette volna megoldani városa főbb problémáit, a szegénynegyedek felszámolását, és a szűk utcákat, sikátorokat elborító szeméthegyek megszüntetését. A polgármester választhatta volna azt a megoldást is, hogy ledózeroltatja a szegénynegyed házait. De inkább azt választotta, hogy mindenki, aki leadott egy zsák szelektíven gyűjtött szemetet, kapott egy utalványt, amit beválthatott buszjegyre, vagy becserélhetett gyümölcsre, zöldségre. Mivel a szemétgyűjtés nem került külön pénzébe a szegényeknek, és idejük is volt, elvitték a szemetet a leadóhelyre, megkapták az utalványt, és beváltották buszjegyre. A buszjeggyel már be tudtak utazni a városba, hogy munkát kereshessenek. Nagyon egyszerű megoldás, szinte semmibe se került, mégis néhány év alatt megoldotta a város és az emberek problémáját, és ma Curitiba Brazília egyik legfejlettebb városa lett.

Az ilyen kiegészítő pénzek, mint a fenti történetben a buszjegy-utalvány, bárhol, bármikor bevezethetők, minden élethelyzetre alkalmazhatók.

Van a könyvben egy másik történet, ami szintén Brazíliában játszódik, ahol óriási a szegénység. Ebben a történetben a szegényebb diákoknak az nyújtja a megoldást a továbbtanulásra, hogy korrepetálást vállalnak, amiért kapnak egy bizonyos kiegészítő pénzt, amit beválthatnak arra, hogy ők is segítséget kérjenek. Jól le van írva a könyvben, hogy ez a rendszer hogyan működik, a lényege, hogy végül a legtöbb kiegészítő pénz a legfelsőbb évfolyamosokhoz jut, akik ezt a kiegészítő pénzt beválthatják igazi pénzre, amiből tudják fedezni továbbtanulásukat. Az ötlet nemcsak a szegényebb gyerekek továbbtanulását oldja meg, hanem össze is ismerteti a gyerekeket egymással, megtanítja őket kapcsolatokat teremteni és ápolni, így hosszú távon elég nagy társadalmi haszna is van.

Ekkor világosodott meg előttem, hogy a pénz önmagában sohasem rossz, csak sokszor nem megfelelően használjuk. Túl sokan tekintik életcéljuknak a meggazdagodást és a vagyon felhalmozását ahelyett, hogy olyan rendszereket alakítanánk ki, ahol a pénz magától dolgozik, kihozza az emberekből a jót, az egymásnak segíteni akarást és a problémák egyszerű megoldását.

Előtte fogalmunk sem volt arról, hogy jelenleg Európa több országában és számos más országban is vannak ilyen kiegészítő pénzek, amik sokkal ellenállóbbá teszik a gazdaságot azzal, hogy segítik az emberek és a vállalkozások egymás közötti csereügyleteinek elszámolását. Úgy gondoltuk, hogy tennünk kell azért, hogy többen megismerjék azokat az elveket és rendszereket, amik sok millió ember életét teszik kiszámíthatóbbá. Felvettük az íróval a kapcsolatot, és miután megvásároltuk a jogokat, lefordíttattuk a könyvet, majd a fiókban állt sajnos évekig. Már akkor is biztosak voltunk benne, hogy a könyvbe fektetett pénzünk és több ezer órás munkánk anyagilag nem fog megtérülni, de ez sohasem kedvetlenített el minket. Végül úgy döntöttünk, hogy elektronikus formában ingyenesen elérhetővé tesszük mindenki számára a teljes könyvet, mert ezzel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az olvasók – köztük a döntéshozók – minél szélesebb köre használja azt a több ezer éves tudást és tapasztalatot, amit megismerhetünk a könyv rengeteg érdekes történetéből.

Habár ezen sorok írásakor a válságból már kijöttünk, biztosak vagyunk benne, hogy újabb válságok lesznek, amikre érdemes lenne nemzetgazdaságilag is felkészülni, illetve olyan rendszereket megalkotni, amik a negatív hatások nagy részétől megvédenek minket.

Bár ez a könyv a pénzről szól, mégis a nyomdai kiadás mellett interneten ingyenesen is letölthetővé tettük. A célunk ezzel az, hogy minél több ember megértse, mi is az a pénz, hogyan lehet belőle több, vagy miért nincs elég és egyáltalán mire jó. A pénz életünk egyik meghatározó dolga, mégis alig tanulunk róla valamit az iskolában. A könyv teljes változata ingyen letölthető innen és a BankRáció blogban is folyamatosan fogunk ezzel a témával foglalkozni. Reméljük, hogy sokan olvassák majd és jobban megértjük majd a pénzt, annak szerepét. Rengeteget dolgoztunk ezen a könyvön, hogy igazán jó legyen a fordítás, és hibátlan a szöveg. Fogadjátok szeretettel, és örömmel veszünk minden gondolatot, kommentet, ami a témában felmerül!