Kíváncsiak voltunk rá, mennyi kamatot kaphatunk, ha megtakarításunk elhelyezésére bankbetétet választunk. Szétnéztünk a betétek között és megmutatjuk, hogy az alacsony jegybanki alapkamat ellenére is lehet találni 2 százalék feletti betéti kamatokat. Ezen felül még egy jó hírről is be tudunk számolni, lássuk, mi az!

 

Kezdjük mindjárt a jó hírrel, azaz egy fontos változással, ami a megtakarított pénzüket betétben tartók számára némileg magasabb hozamot eredményez. Novemberben elfogadták a jövő évi adócsomagot, amelynek része, hogy eltörölték az EHO-t, így 2017. január 1-től már nem kell a 15% kamatadó mellett további 6% levonással számolni.

Ennek a változásnak köszönhetően némileg több marad meg a betétünk után kapott kamatból. Bár ez a 6% nem jelentős összeg, hiszen 1 millió forintnyi betét kamata esetén csak nagyjából ezer forintról van szó, ám a jelenlegi alacsony betéti kamatok mellett már az ilyen kis többlet megtakarítás is jól jön.

A 15 százalékos kamatadót is meg lehet úszni, ha TBSZ (Tartós Befektetési Szerződés) számlán kötjük le a pénzünket. A TBSZ-nél a számla megnyitásának éve (gyűjtőév) utáni 3 teljes naptári év leteltét követően 15 százalék helyett 10 százalékot vonnak le a kamatból adóként, 5 teljes naptári év eltelte után pedig a kamatadó 0 százalék lesz.

 

Több olyan kommentet is kapunk a betétlekötésekről szóló cikkeink alá, hogy „soha többé nem rakom a pénzemet bankba, teszem inkább a párnacihába!” Ám ha jobban belegondolunk, be kell látnunk, hogy nem túl okos gondolat otthon őrizgetni jelentősebb mennyiségű készpénzt. Hiszen sajnos történhetnek rendkívüli események, lakástűz vagy akár betörés következtében is búcsút inthetünk kis vagyonunknak.

A bankban biztonságban van a megtakarításunk, ugyanis a betétekben lekötött pénzünkért a bankok esetleges fizetésképtelensége esetén kártalanítást fizet az Országos Betétbiztosítási Alap. A kártalanítás betétesenként és egy hitelintézetre összevontan legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forintösszeg, azaz kicsivel több, mint 30 millió forint.

A lekötött betét tehát továbbra is a legbiztonságosabb megtakarítási formának számít, ráadásul betétlekötésnél előre tudhatjuk, hogy mennyi kamatot kapunk a futamidő végén. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvezőbb lehetőséget, érdemes összehasonlítani kalkulátor segítségével a betéti ajánlatokat.

 

2 százalék feletti kamat, akár feltétel nélkül is

 

Több futamidő ajánlatait átnézve azt láthatjuk a kalkulátorban, hogy jelenleg 12 vagy 24 hónapos lekötés esetén kaphatjuk a legmagasabb kamatot, mégpedig a BNP Paribas A jövő betétei elnevezésű betétjét választva. A BNP Paribas 24 hónapos futamidő esetén 2,40% éves kamatot kínál, friss pénz lekötése esetén. A bank azt az összeget tekinti friss pénznek, amely bankon kívüli forrásból származik, és amely a betétlekötés napját megelőző 90 napon belül nem volt lekötve. Ebben a betétben 1 millió forint lekötése esetén két év alatt nettó 41.187 forinttal növelhetjük megtakarításunkat.

Akkor is jó lehetőséget kínál a BNP Paribas, ha nem friss pénzről van szó, ugyanis ez esetben Standard betétet választva az éves kamat 2,30% lesz. Ez pedig két év alatt nettó 39.455 forint nyereséget jelent. Érdekes tehát, hogy nincs jelentős különbség, a bank közel annyi kamatot ad friss pénz feltétel teljesítése nélkül is. A nettó kamatot a 15% kamatadó levonásával számoltuk, és figyelembe vettük, hogy 2017 január 1-től a megtakarításokra már nem kell a 6% EHO-t, azaz egészségügyi hozzájárulást fizetni.

Fontos még azt is tudnunk, hogy a BNP Paribas betétfeltörés esetén is kifizeti a kamat 30 százalékát, amennyiben a lekötéstől számított 90 napon túl szeretnénk kivenni a pénzünket. Az ügyfelek a betétjüket online módon tudják kezelni és minden tranzakció is online végezhető (vagy akár telefonon vagy személyesen is) és az itt elhelyezett betétekre a Francia Betétbiztosítási alap garanciája vonatkozik 100.000 euróig.

A 2 százalék feletti éves kamatot úgy is elérhetjük, ha megtakarításunkat Cetelem Takarékszámlára tesszük. Az éves kamat ennél az ajánlatnál 2,10%, ami csak némileg alacsonyabb, mint a legkedvezőbb lekötött betét kamata. A Cetelem Takarékszámla egy látra szóló betét, amelynél minden nap után ad kamatot a bank a napi záróegyenleg alapján, amíg a pénz a számlán van. A látra szóló betét előnye, hogy abból bármikor lehet pénzt kivenni kamatveszteség nélkül. Ha 1 millió forintot 1 évig ebben a látra szóló betétben tartunk, akkor 1 év alatt a 15% kamatadó levonásával számolt nettó kamat 17.850 forint lesz.

 

 

Szükség lehet TBSZ-re is

 

A Gránit Banknál is le tudjuk kötni 2 százalék feletti kamatra a pénzünket, mégpedig az Akciós TBSZ betétben, ami jelenleg 2,25% kamatot ad 12 hónapos futamidőre. Ez a betét csak TBSZ számlán köthető le, amivel kamatadó kedvezmény vagy kamatadómentesség érhető el.

Érdemes még megemlíteni, hogy a Gránit Bank Változó betétjének kamatlába az MNB alapkamathoz kötött, tehát annak változásával együtt csökkenhet, de esetleg emelkedhet is a betét kamata a futamidő alatt. Jelenleg 2,00% kamatra számíthatunk ebben a betétben, ami 1 millió forintra számolva 17.000 forint nettó kamatot ad a 12 hónapos futamidő végén.

 

Kombinálás vagy biztonság?

Több banknál is találhatunk kombinált betétlekötési ajánlatokat. Például olyan lehetőséget, ahol a betétben lekötött összegnek megfelelő értékben vagy akár annak kétszereséért kell venni befektetési jegyet vagy magyar állampapírt ahhoz, hogy magas kamatot kapjunk. Ilyen befektetési ajánlat például a CIB Duó ECO Megtakarítás, ahol a bank a 2 hónapos futamidőre a betéti részre kiemelkedőnek számító 6,00%-os éves kamatot ad. Ha ezt választjuk, akkor a betéti részben lekötött 1 millió forint 2 hónap alatt nettó 8.500 forintot kamatozik. Ennek a betétnek többek között az is feltétele, hogy a betétben elhelyezett összeggel megegyező összegben vásároljunk Kamatozó Kincstárjegyet.

A befektetési jeggyel vagy banki kötvénnyel, netán életbiztosítással kombinált ajánlatoknál fontos tudnivaló, hogy azok hozama az alapban vagy kötvényben lévő befektetési eszközök hozamától függően változó lehet. Az akciós kamat feltételeként előírt kötvények, befektetési alapok futamideje többéves is lehet, amely jelentősen meghaladhatja a betéti rész futamidejét. Csak akkor javasolt ilyen kombinált befektetésekbe tenni a pénzünket, ha pontosan tisztában vagyunk a bennük szereplő eszközök jellemzőivel.