A korábbinál egyszerűbb, gyorsabb és legfőképpen ügyfélbarátabb lett a bankváltás a jogalkotó által 2016 október végén bevezetett új szabályokkal. Legfeljebb 12 nap alatt kompletten lehet bankot váltani és az új bank ki is értesíti a partnereidet, munkáltatódat a számlaszám változásról. Most bemutatjuk a legfontosabb teendőket, melyeket betartva biztosan gyors és akadálymentes lesz a bankváltás.

 

2016. október 29-e óta lényegesen egyszerűsödött a bankváltási folyamat, mely kedvez azoknak, akik régóta szeretnének máshol bankolni, vagy csak egyszerűen kevesebbet szeretnének fizetni egy jobb számlacsomagban, mint amit most használnak. Bankszámla összehasonlító kalkulátorunkban a piac összes ajánlata közül kiválasztható a legmegfelelőbb számlacsomag, amelyre az átváltást sok esetben a honlapon is el lehet indítani.

 

 

Hogyan zajlik a bankváltás?
 

A bankváltási folyamat és az új számlanyitás a törvényi szabályozások miatt jelenleg kizárólag személyesen intézhető, még abban az esetben is, ha az ügyfél interneten kezdeményezte az új számlanyitást. Amikor az ügyfél személyesen felkeresi a kiválasztott új bankot, jelezni kell, hogy egyszerűsített bankváltás keretében kéri az új bankszámla megnyitását. 

Ekkor egy meghatalmazást kell kitöltenie, mellyel az új bank elintézi a régi bankkal történő elszámolást és a régi számla bezárását. A régi számla bezárása nem kötelező, így erről külön nyilatkozni kell! 

Tipp: Kérd a régi számla megszüntetését, hiszen azon jelentős tartozás halmozódhat fel a számlavezetési díjakból.

 

Az egyszerűsített bankváltási folyamat lényege, hogy nem kell bemenni a régi bankba a számla megszüntetéséhez, azt - a meghatalmazás alapján - az új bank elintézi. A régi bank lezárja a számlát, megszünteti a szolgáltatásokat és átutalja a záróegyenleget az új bankhoz, illetve a még régi számlára érkező átutalásokat is átirányítja az új bankhoz. 

Az ügyfél az új számla megnyitásakor kap egy dátumot, amelytől kezdve már az új bankjánál bankol majd. Addigra megkapja a bankkártyáját és az online banki azonosítókat az új bankjától. A megadott dátumig az új bank az elmúlt 13 hónap számlaforgalma szerinti rendszeres utalókat, azok bankjain keresztül kiértesíti a számlaszám változásról és ugyanezt megteszi a csoportos beszedések szolgáltatóival is. 

Tipp: Noha ez nem kötelező mégis azt javasoljuk, hogy kérd új bankodtól a rendszeresen utalók kiértesítését az új számlaszámmal kapcsolatban, hiszen így még a munkáltató felé sem feltétlenül szükséges jelezned a számlaszám változását. Amennyiben mégis saját magad szeretnéd értesíteni partnereidet, úgy egy formanyomtatványt kapsz erre az új banktól, melyen a legfontosabb adatok szerepelnek majd az új számládról, így az új számlaszám és a változás dátuma.

 

 

Teendők, amire figyelni kell a zökkenőmentes bankváltáshoz
 

A legfontosabb teendő, hogy fizesd vissza minden tartozásodat a régi bankodnál, mielőtt bankváltási folyamatba kezdesz! A tartozás ugyanis megszakítja a folyamatot és nem történik meg a bankváltás. 

Tipp: Fizess be két hónapnyi havidíjat a bankszámládra, hogy az biztosan ne mehessen tartozásba! A megmaradó összeget a régi bank átutalja az új számlaszámodra, kár tehát nem érhet. 

 

A leggyakoribb tartozás, ami megakasztja a bankváltási folyamatot, a folyószámlahitel szokott lenni. Szintén fontos, hogy az utolsó hónapban régi bankjánál lehetőleg ne költs dombornyomású bankkártyával olyan elfogadóhelyeken, amelyek nincsenek összeköttetésben az elfogadó bankkal. Ilyen elfogadóhelyek elsősorban külföldön vannak jelentősebb számban és ezekről a terhelés csak később érkezik be. 

Tipp: Amennyiben dombornyomású kártyád van, amelyen a kártya száma érezhetően kiemelkedik a kártya síkjából, azt - amennyiben tudod nélkülözni - add vissza a bankváltás előtt legalább 30 nappal, ezzel ugyanis meggyorsítható a bankváltás. Ellenkező esetben a régi bank még 30 napig fenntartja a régi számlát és fizetni kell ez idő alatt a havidíjat is. 

 

Akadálya lehet még a megszüntetésnek a házastárssal közös rendelkezésű számla, amennyiben az új számlanyitást csak egyikük kezdeményezi. Akár ketten nyitnak új számlát, akár csak egyikük, a régi bankszámla megszüntetését mindkettőjüknek kérnie kell az új banknál! 

Noha az, hogy az ügyfél csomagban veszi igénybe a bankszámla szolgáltatást, nem lehet akadálya a megszüntetésnek, de a kormányrendelet szerint bármilyen, a bankszámlához kapcsolódó szerződés már igen. 

Tipp: Azt tanácsoljuk, hogy a bankváltás megkezdése előtt érdeklődd meg telefonon a régi bankodnál, hogy akadályozhatja-e bármilyen kiegészítő szerződés a számla megszüntetését, és gondoskodj ezek lemondásáról, akár telefonon is. Kérdezz rá arra is, hogy a számla megszüntetésének van-e bármilyen díja! 

 

Fontos még tudni, hogy hitelkártyádra, lakáshiteledre, személyi kölcsönödre vagy folyószámlahiteledre az automatikus bankváltás nem vonatkozik, kizárólag a bankszámládra. Mivel ezek a régi banknál megmaradnak, ezért az ezekhez kötelezően kapcsolt bankszámla sem szüntethető meg egyszerűsített bankváltás keretében.