Régebben a 150 ezer forintnyi havi jövedelemátutalás vagy jóváírás volt az a határ, amelynél megnyíltak a banki kedvezmények, az úgynevezett nullás csomagok. Bár ezeket elkaszálta a pénzügyi tranzakciós illeték és a törvényileg ingyenes készpénzfelvétel, továbbá a bankközi jutalék törvényi szabályozása, azért így is állva maradt pár számlacsomag. Bemutatjuk azokat a csomagokat, amelyekkel változatlanul kedvezményesen lehet bankolni havi nettó 150 ezer forintos jövedelemmel.

 

Manapság mindenképpen unikumnak számít, ha egy bank visszaad az általa már korábban beszedett díjakból, ezért elsőként egy olyan számlakonstrukciót mutatunk be, amelyben az ügyfél visszakapja az előzetesen már levont banki költségeit legfeljebb 10 ezer forint mértékéig. Ennek a feltétele a GRÁNIT Banknál, hogy - egy visszavonásig tartó akció keretében - a GRÁNIT Digitális számlacsomaghoz tartozó dombornyomott bankkártyával az ügyfél minden hónapban legalább 150 ezer értékben vásároljon. 

 

 

Ez persze elsősorban azoknak éri meg, akiknek a jövedelme több, mint 150 ezer forint, vagy házastársuk hasonló nagyságrendű jövedelme is a számlára érkezik, hiszen egy 150 ezres jövedelmű számlatulajdonos egyedül nem költ el ugyanennyit havonta bankkártyával. Azonban optimalizálni akkor is lehet: ha mindent bankkártyával vásárol meg és azzal fizeti meg a háztartási számlákkal kapcsolatos kötelezettségeit is az interneten keresztül, akkor ez az összeg havonta akár össze is gyűjthető. Az összes sárga csekk befizethető például bankkártyával az iCsekk mobilalkalmazás segítségével, mely szintén bankkártyás vásárlásnak számít. Aki összegyűjti a családja sárga csekkjeit, máris könnyedén összehozhatja a havi 150 ezres bankkártyás vásárlást.

A GRÁNIT Digitális számlacsomag azonban egyéb előnyökkel is rendelkezik: feltétel nélkül díjmentes számlavezetés, nagyon olcsó éves díjú GRÁNIT Most bankkártya (1390 forint évente), kedvező árú internetes belföldi átutalás 4 ezrelékes díjért vagy csoportos beszedés 3,5 ezrelékért, a törvényi két ingyenesen felül pedig bármely hazai ATM-ből 6 ezrelékes díjú készpénzfelvétel, hogy csak a leglényegesebb tranzakciókat említsük. A bankkártyás vásárlás természetesen díjmentes, és díjmentesek a bank iSMS-nek hívott, mobilapplikáción érkező értesítései is a bankszámla és bankkártya műveletekről, melyért más banknál 20-30 forintot is fizetni kell SMS-enként. A mobilapplikációval ezen felül bármikor ingyen és azonnal lezárható vagy visszakapcsolható a bankkártya, így amíg nem használja azt annak birtokosa, nem tudnak visszaélni vele. Végül csak a GRÁNIT Banknál érhető el NFC képes mobiltelefonnal SIM kártyától független mobiltelefonos vásárlás, fizikai bankkártya nélkül az ország és a világ összes PayPass elfogadóhelyén (ez a GRÁNIT Pay szolgáltatás, illetve a hozzá kapcsolódó androidos mobilalkalmazás). Így az sem probléma, ha az ügyfél otthon felejti a pénztárcáját. Igaz, készpénzt felvenni ma még nem lehet ezzel a módszerrel...

 

A Raiffeisen Bank Díjnullázó Plusz Számlacsomagja a mai lehetőségekhez mérten megőrizte az egykori nullás csomagok szolgáltatásait: a bank 150 ezer forintot elérő, legfeljebb két részletben a számlára érkezett havi jóváírás esetén elengedi a nem kevés, 1984 forintos havi számlavezetési díjat. Ezen felül a jóváírástól függetlenül feltétel nélkül díjmentes a csoportos beszedés és a bankkártyás vásárlás, továbbá az internetbankon keresztül, havonta 100 ezer forint összesített összegig a bankon belülre és kívülre, belföldre indított eseti forint átutalás is. Amennyiben az ügyfél nem kéri a törvényi ingyenes készpénzfelvételt a Raiffeisen Banknál (mert például más banknál már igénybe veszi azt), a Raiffeisen saját bankjegy-automatáiból akkor is díjmentesen vehet fel minden hónapban egyszer legfeljebb 150 ezer forintot OneCard betéti bankkártyával, mellyel (más banknál vezetett bankszámlával együtt) akár 300 ezer forintig (vagy havi 3 alkalomig) is kitolható a havi ingyenes készpénzfelvétel.

 

Szintén különleges konstrukció a CIB Bank Online számlacsomagja, melynél még a pénzügyi tranzakciós illeték előtti időkből megmaradt az ingyenes átutalás lehetősége. Ez nem akció és nincs feltételhez sem kötve: a CIB Banknál a mai napig ingyen lehet korlátlanul utalni ebben az egy számlacsomagban. Mivel legalább az állam felé kötelezően fizetett pénzügyi tranzakciós illetéket minden bank felszámolja az átutalásokért, ezért minimum 3 ezreléket minden banknál fizetni kell még a legolcsóbb átutalásért is, ami például 100 ezer forintnál 300 forint, több millió forintnál pedig ennek többszöröse. A CIB-nél az internetes átutalás ingyenességével ezért még ma is élhetnek azok az ügyfelek, akik sokat utalnak.

 

 

Szintén az illeték előtti időket idézi a Budapest Banknál még ma is elérhető Zéró számlacsomag, melyet a 150 ezres havi fizetéssel rendelkezők tábora ingyen megkap a havidíj tekintetében, feltéve, ha oda utaltatja a fizetését és a bankkártyájával legalább 30 ezer forintot el is költ belőle (a bankkártyás vásárlás díjmentes), továbbá megelégszik az elektronikus bankszámla kivonattal. Havi 150 ezres jóváírás nélkül a bank korrekciós díjat számít fel, mely a mindenkori bruttó minimálbér 2 százaléka (2016-ban ez a 2 százalék 2.220 forint). A számlához kapcsolódó MasterCard dombornyomású bankkártya éves díja az első évben 2.400 forinttal olcsóbb (3.590 forint), ami a Föld minden MasterCard bankkártya elfogadóhelyén használható kártyatípus esetében kifejezetten olcsónak számít a hazai piacon.

 

A K&H Bank K&H bővített plusz számlacsomagja is kedvez azoknak, akik a 150 ezer forintot elérő munkabérüket a bankhoz utalják. Ekkor 900 forint helyett 450 forintba kerül a havi számlavezetés, amennyiben pedig az ügyfél 2 millió forintot elérő bármilyen megtakarítást is tart a banknál, akkor teljesen ingyenes. A kedvezmény azonban nem merül ki ennyiben: a bank SMS szolgáltatásának havi díját, élvonalhoz tartozó okostelefonos applikációjának havidíját, a számlacsomaghoz rendelt bankkártya első éves díját, az opcionálisan igényelt hitelkártya első éves díját egyaránt tartalmazza ez a számlacsomag a fenti 450 forintos vagy 0 forintos havidíjért cserébe, ezeket a kedvezményeket ráadásul már a havi jóváírás nagyságától függetlenül, feltétel nélkül is megkapja az ügyfél, amit a klasszikus számlacsomagban mind meg kell fizetni a K&H Banknál. Sőt, még ennél több kedvezményt is bezsebelhet: havonta az első 3 saját ATM-es készpénzfelvételért csak a törvényi 6 ezrelékes illetéket, az első 3 internetes eseti bankon belüli vagy azon kívüli átutalásért, illetve az első 3 csoportos beszedésért csak a törvényi 3 ezrelékes illetéket kell megfizetnie az ügyfélnek. Végül, érdemes élni a hitelkártya kedvezménnyel is: csak a K&H Banknál érhető el olyan hitelkártya a hazai piacon, mely feltétel és apró betűs részek nélkül havi 2 százalékos jóváírást biztosít legfeljebb havi 150 ezer forintig terjedő hitelkártyás vásárlásokból, így a fizetésből érdemes minél többet az első évben ingyenes éves díjú hitelkártyával költeni, hogy a kártyabirtokos minél több pénzt visszakapjon a maximálisan elérhető havi 3 ezer forintos pénzvisszatérítésből.