Sokan azt gondolhatják, csak a tehetősebbek kiváltsága a kedvező bankszámla díjcsomagok kínálata, ez azonban egyáltalán nem így van. Most bemutatjuk a minimálbéresek számára legkedvezőbb bankszámla ajánlatokat, melyekre 2016. október 29-e óta az egyszerűsített bankváltási folyamat keretében, a régi bank felkeresése nélkül is át lehet váltani.

 

Azok, akiknek minimálbérük (2016-ban 73.815 Ft) bankszámlára érkezik, vagy arról fizetik egyes kötelezettségeiket, egyáltalán nem szükséges, hogy drága bankszámlát tartsanak fent, hiszen ma már sokkal olcsóbban is bankolhatnak. 

 

 

A CIB Bank a CIB ECO bankszámlát kifejezetten azok számára hozta létre, akik nem szeretnek díjakat fizetni a banknak: ingyenes a számlavezetés legalább a minimálbér előző havi jóváírása esetén, ingyenesek az eseti és állandó átutalások internetbankon vagy mobilalkalmazáson keresztül, továbbá a csoportos beszedések 2017. június 30-ig (utána csupán az állam által beszedett pénzügyi tranzakciós illetéket kell megfizetni, melynek mértéke tranzakciónként 3 ezrelék, de legfeljebb 6000 forint). Első évben ingyenes, utána pedig évente 2900 forintba kerül a VISA Inspire bankkártya, a bankszámláról szóló értesítések pedig szintén ingyenesek, ha az ügyfél SMS helyett mobilalkalmazáson keresztül fogadja őket. A bankkártyás vásárlás díjmentes, így a törvényi havi két ingyenes készpénzfelvétellel számolva (összesen legfeljebb 150 ezer forint erejéig) 2017. június 30-ig tulajdonképpen teljesen ingyen bankolhat minden CIB ECO bankszámla tulajdonos, a bankkártyáért is csak a második évtől kell fizetni. 

 

A CIB ECO bankszámlával éves költségben vetekszik a MagNet Bank Csillag számlacsomagja. A havi számlavezetésért itt sem kell fizetni, már ha nem szeretne az ügyfél, itt ugyanis becsületkasszás rendszer működik: a számlavezetés havi díja az ügyfél választása szerint 0 és 1000 forint közötti tetszőleges összeg lehet. A bankkártyáért itt is hasonló nagyságrendet kell fizetni, mint a CIB-nél, de itt a kevésbé megterhelő, havi bontásban (200 vagy 300 forintot, attól függően, hogy az ügyfél dombornyomású kártyát kér-e vagy sem). A bankkártyás vásárlás díjmentes, az interneten keresztül beküldött átutalásért pedig bankon kívülre 100 ezer forintos tételig 4,5 ezrelékes díjat kell fizetni, amelyben a 3 ezrelékes pénzügyi tranzakciós illeték már benne van, míg a bankon belüli átutalások 100 ezer forintos tételig díjmentesek. Mint minden banknál, a MagNetnél is kérhető a törvényi havi két ingyenes készpénzfelvétel összesen legfeljebb 150 ezer forint erejéig.

 

A digitális fejlesztésekben élenjáró GRÁNIT Bank éppen a digitális banki szolgáltatásait rendezte csomagba GRÁNIT Digitális számlacsomag néven, mely az ország egyik legolcsóbb számlacsomagja, bizonyítva, hogy a minimálbéresek is gazdaságosan hozzáférhetnek a legkorszerűbb digitális banki szolgáltatásokhoz. A számlavezetés feltétel nélkül díjmentes, csakúgy, mint a bankkártyás vásárlás és a törvényi ingyenes készpénzfelvétel. A bankkártyás vásárlás SIM kártyától függetlenül elsőként Magyarországon NFC képes mobiltelefonnal is lehetséges a GRÁNIT Banknál, ez a GRÁNIT Pay szolgáltatás, mely egy bankkártyát helyettesítő okostelefonos applikáció. A legolcsóbb, GRÁNIT MOST bankkártya éves díja mindössze 1390 forint minden évben. Egy internetbankos vagy mobilos átutalás 4 ezrelékbe kerül a számlacsomagban, egy csoportos beszedés pedig 3,5 ezrelékbe (mindkettő tartalmazza a 3 ezrelékes pénzügyi tranzakciós illetéket). A törvényi ingyenesek után minden belföldi bankkártyás készpénzfelvétel esetében csak a készpénzfelvételekre vonatkozó 6 ezrelékes pénzügyi tranzakciós illetéket kell megfizetni, ami a legolcsóbbnak számít Magyarországon, hiszen maga a bank nem számít fel díjat érte (miközben ő fizet érte annak a banknak, amelynek az automatájából az ügyfél felvette a pénzt). A GRÁNIT Banknál telefonnal, tablettel vagy laptoppal is elérhető a videóbank szolgáltatás, mellyel videóüzenetben lehet kommunikálni a banki ügyintézővel, a tranzakciókról szóló SMS értesítések pedig ingyen is megérkezhetnek az ügyfélhez az okostelefonos alkalmazáson belül. Az alkalmazás arra is képes, hogy segítségével az ügyfél lezárja a bankkártyáját, ettől kezdve akkor sem tudják használni, ha elveszíti azt. A visszakapcsolás bármikor megtörténhet, ettől kezdve ismét éles a kártya. A szolgáltatás díjmentes. 

 

Végül, de nem utolsó sorban az OTP Bank érdekes konstrukcióját ajánljuk a 35 év alatti minimálbéresek figyelmébe, mely az OTP Simple Kártya Szolgáltatáscsomag. Itt a számlavezetési díj, amennyiben a minimálbér a számlára érkezik, elektronikus bankszámla kivonattal díjmentes. (A konstrukció 35 év felett is elérhető, de akkor már 699 forintot kell fizetni érte havonta, ami már megnöveli a bankköltséget.) Az OTP Simple MasterCard Online PayPass bankkártya az első évben díjmentes, utána a 2. évtől 2.193 forint évente 35 életév alatt és 3.918 forint évente afelett. 

 

 

A számlacsomag érdekessége azon túl, hogy az OTP ebben a csomagban nem kér magasabb díjat egy internetes vagy okostelefonos átutalásért, mint a pénzügyi tranzakciós illeték 3 ezrelékes mértéke, a kedvezménycsomagok. Ezek lényege, hogy az ügyfél a kedvenc tranzakcióit kedvezménycsomagokban olcsóbban is megvásárolhatja, ami persze akkor olcsóbb csak, ha ki is használja azt. Így például 2 saját ATM készpénzfelvételt már megéri csomagban kérni 348 forintért, az 5 saját ATM készpénzfelvételt tartalmazó csomag pedig 596 forintba kerül. (Ezek nélkül egy készpénzfelvétel díja OTP ATM-ből 99 forint és 1,49 százalék.) 

A kedvezménycsomagokból a fentieken túl egy egész palettára jutó választék van: 

- az OTP Simple sms csomag - mely átalánydíjként tartalmazza a tranzakciókról küldött SMS üzenetek díját - havi 298 forintba, 

- a Mindennapi Biztonság csomag, mely havi 2 darab kedvezményes (6 ezrelékes) készpénzfelvételt tartalmaz belföldi OTP ATM-ből, továbbá az OTP Simple sms csomagot, illetve a folyószámlahitel 10 ezer Ft-ig való kihasználtsága esetén a folyószámlahitel lehívási díj elengedését is, havi 448 forintba, 

- az internetes átutalási és csoportos beszedési tranzakciókat (havonta negyedmillió forintnyi tranzakcióig) további díjfizetés nélkül tartalmazó Tranzakciós csomag 35 év alatt 198 forintba, afelett 348 forintba kerül havonta. 

A 2 ATM csomagot, az OTP Simple sms csomagot és a Tranzakciós csomagot tartalmazó All-in csomag 1.498 forintba kerül havonta, végül az ügyfél Megtakarítási csomagot is választhat havi 398 forintért, melyért cserébe kedvezményes értékpapír számlavezetési díjat, valamint évi 0,25 százalékos extra kamatot kap a betétlekötésére, ami azért figyelemreméltó, mert az alapkamat ennek a töredéke: 2 millió forintig évi 0,1 százalék, afelett évi 0,15 százalék.