Bármikor szükségünk lehet egy kis segítségre, ha szeretnénk megvenni valamit, és éppen nem áll rendelkezésünkre a szükséges összeg. Ilyenkor van, aki meg tudja oldani az átmeneti pénzzavar okozta problémát rokoni vagy baráti segítséggel. Ám ha erre nincs lehetőségünk, akkor érdemes szétnéznünk a bankok személyi kölcsön ajánlatai között. Persze alaposan meg kell fontolni, melyiket válasszuk, hiszen jelentős összeget spórolhatunk egy körültekintő döntéssel. Mutatunk néhány kedvező lehetőséget.

 

A kevésbé tudatos ügyfelek számára kényelmesebb a megszokott bankhoz, vagy a legközelebb lévő bankfiókba bemenni, és ott érdeklődni a hitellehetőségekről. Ezek az ügyfelek el is fogadják azt, amit az ügyintéző ajánl nekik, de ezzel a módszerrel szinte biztosan nem találják meg a legkedvezőbb hitelt. Aki körültekintő és megfontolt döntést szeretne hozni, annak a különféle banki ajánlatok közötti választáshoz ismerni kell az összes termék feltételeit, még a legendás apróbetűs részeket is. Ez persze hatalmas információmennyiség, és emiatt egy ilyen választáshoz mindenképpen ajánlott egy összehasonlító kalkulátor használata.

 

Mi itt a BankRációnál azon dolgozunk, hogy a személyi kölcsönt kereső ügyfeleknek ne kelljen átlapozgatniuk banki hirdetmények tucatjait, mivel mi ezt megtesszük, és rögzítjük a díjakat, kamatokat, feltételeket. Így próbálunk segítséget nyújtani látogatóinknak a számukra legoptimálisabb ajánlat kiválasztásában.

 

 

Hozzászólásokban sokan érdeklődnek, mi a menete a személyi kölcsön igénylésének. Az érdeklődőknek mindössze annyit kell tenniük, hogy megnyitják a személyi kölcsön kalkulátort, majd megadják, mekkora összeget szeretnének felvenni és milyen hosszú legyen a futamidő. Lássuk tehát, mi is a teendő!

A „Keresés” gombra kattintva a kalkulátor rövid gondolkodás után kiadja a beállításoknak megfelelő összes személyi kölcsön ajánlatot. Ebből lehet kiválasztani a saját szempontok szerint legkedvezőbb hitelt, majd rá kell kattintani a „Részletek” gombra. Így az érdeklődés eljut a banki oldalra, ahol meg kell adni az elérhetőségeket. A bank munkatársa ezután rövid időn belül jelentkezni fog a megadott telefonszámon, és ezzel már sínen is van az ügy. Ha az érdeklődő megfelel a bank által elvárt feltételeknek, akkor jó eséllyel meg fogja kapni a személyi kölcsönt. Ilyen fontos feltétel például, hogy nem szerepelhet az igénylő a KHR listán (régebbi nevén BAR listán), és van rendszeres jövedelme. Fontos azt is tudni, hogy a bankok általában csak a munkabért fogadják el jövedelemként. Tehát a Gyed és hasonló, nem munkabér jellegű bevételekből nem lehet teljesíteni a személyi kölcsön jövedelmi feltételét. 

 

 

A rövidebb futamidőt amiatt érdemes választani, hogy a teljes visszafizetendő összeg alacsonyabb legyen. Ezzel szemben a hosszabb futamidőnek az az előnye, hogy a havi részletek alacsonyabbak lesznek, így kevesebb terhet jelent a hitel törlesztése havonta. Azt is fontos tudnunk, hogy a kisjövedelmű ügyfelek könnyebben tudnak hitelhez jutni, ha hosszabb futamidőt, és ezáltal alacsonyabb törlesztőrészletű személyi kölcsönt választanak.

 

Milyen költségekkel jár egy 300.000 forintos személyi kölcsön 1 éves futamidő esetén?

 

Bank és hitel neve Törlesztőrészlet Visszafizetendő összesen THM
CIB Előrelépő Személyi kölcsön 26.819 Ft / hó 321.830 Ft 13,99%
Sberbank Fair Expressz személyi kölcsön 27.076 Ft / hó 327.913 Ft 18,57%
Budapest Bank Hitel Expressz 28.405 Ft / hó 340.857 Ft 24,83%
Cetelem Mindig kéznél kölcsön 29.099 Ft / hó 349.185 Ft 33,18%
Provident Hitel (76 hét futamidőre) 4.620 Ft / hét 351.120 Ft 24,46%

 

A CIB Banknál előnyt élvez az, akinek a bankhoz érkezik a fizetése. Ugyanis az Előrelépő Kölcsönnél ez esetben ad a bank 6% kamatkedvezményt, amivel az éves kamat 12,99% lesz. Az elvárt jövedelem ennél a kedvezményes konstrukciónál 100 ezer forint. De nem kötelező a bankhoz utaltatni a fizetést, és akár a minimálbérre is adnak hitelt, ám ez esetben magasabb, 18,99% lesz a kamat. 

 

A Sberbank Fair Expressz személyi kölcsönt a bank a pozitív hitelbírálatot követően 2 napon belül folyósítja. Jelenleg a legalacsonyabb jövedelmi feltételt a Sberbank támasztja az igénylőkkel szemben, ugyanis a Fair Expressz kölcsönhöz elegendő 68 ezer forintos jövedelem is. Ehhez szükséges az is, hogy a munkabér a Sberbanknál vezetett folyószámlára érkezzen. De akkor is elegendő havi 100 forint, ha más bankhoz érkezik a jövedelem. 

 

A Cetelem Mindig kéznél kölcsön egy személyes hitelkeret, amely bármikor egészben vagy részletekben rendelkezésre áll, így újabb hitelbírálat nélkül újra felhasználható. A befizetésekkel a hitelkeret újra felvehető. A hitellel együtt igényelni kell hitelkártyát is, ám annak költségeit csak akkor számolják fel, ha elkezdjük használni.

 

A Provident hitelt nem havonta, hanem hetente kell törleszteni. Olyan szolgáltatás is igényelhető pluszként, hogy az ügyintézés és a szerződés megkötése az igénylő otthonában történjen, és a törlesztőrészletekért is házhoz menjenek hetente. Ez egy elég érdekes lehetőség, de azt is figyelembe kell venni, hogy ennek jelentős plusz költsége van. Talán sokaknak fontos szempont lehet a kényelem, de ha ezt a szolgáltatást választanánk, akkor nagyjából duplájára emelkednének a hitel költségei. Ennél a kölcsönnél a 176 hetes futamidő áll a legközelebb ahhoz a 1 éves futamidőhöz, ami alapján a cikkünkben szereplő hiteleket elemeztük.

 

Cikkünk végén mutatunk egy példát arra, hogy 300.000 forintos hitelösszeg esetén miként alakulnak az összegek egy rövidebb és egy hosszabb futamidő esetén. Ha CIB Előrelépő Személyi Kölcsönt választunk, akkor így néz ki az 1 éves és 3 éves futamidő választása esetén a havi törlesztő és az összesen visszafizetendő összeg:

Bank és hitel neve Futamidő Törlesztőrészlet/hó Visszafizetendő összesen THM
CIB Előrelépő Személyi kölcsön 1 év 26.819 Ft 321.830 Ft 13,99%
CIB Előrelépő Személyi kölcsön 3 év 10.133 Ft 364.782 Ft 13,99%

 

A cikkünkben szereplő valamennyi személyi kölcsönnél végig fix a kamat, tehát a bank nem módosíthatja azt a futamidő végéig. Így tehát a törlesztőrészlet is végig fix lesz. Ez azért nagyon jó dolog, mert nem kell attól tartani, hogy egyre magasabb összegeket kell majd fizetni.