Amikor elindítunk egy vállalkozást, a sok egyéb teendő mellett nyitnunk kell majd egy céges számlát is. Milyen szempontokat célszerű figyelembe vennünk a számlanyitáskor? Melyik banknál érdemes megnyitni? Mennyibe fog kerülni? - Érdemes alaposan átgondolni a számlaválasztást, hiszen a vállalkozás kezdetekor minden forint megtakarítása fontos lehet.

 

Elsőként a számlaválasztás szempontjait érdemes átgondolnunk. Ha vállalkozásunk pénzügyeit személyesen szeretnénk intézni, akkor fontos, hogy lakóhelyünkhöz vagy telephelyünkhöz minél közelebb legyen fiókja számlavezető bankunknak. Budapesten szinte az összes Magyarországon működő bank elérhető, ám ha céges ügyeinket vidéken intézzük, akkor az adott környéken fiókkal rendelkező pénzintézetek között tudunk csak választani. Ha nyitottak vagyunk arra, hogy netbankot használjunk, akkor a bankválasztás ezen szempontja lényegesen könnyebbé válik, hiszen majd’ minden pénzintézet rendelkezik már internetbanki szolgáltatással.

 

 

A számlaajánlatok mérlegelésénél fontos az is, hogy mely díjakat vizsgáljuk. Az ingyenes számlavezetés, mely a reklámokban gyakorta visszaköszön, valójában kevésbé jelentős, mint például az utalási díjak. Persze az sem hátrány, ha nem kell fizetnünk havonta a számlavezetésért, de ha végiggondoljuk, hogy már a vállalkozás beindításának kezdeti szakaszában is több utalást kell indítanunk, havi szinten ezeknek a díja sokkal meghatározóbb lehet a költségek tervezésekor.

 

Az utalásoknál maradva fontos tudnunk, hogy akár eseti, akár rendszeres bankon belüli vagy kívüli utalásokat is nézünk, olcsóbb, ha netbankon intézzük, mint bankfiókban vagy telebankon. Időt is megtakaríthatunk a netbank használatával, hiszen egy-egy utalás indítása csak néhány percbe telik, ráadásul nem kell sorszámot húznunk, és várakoznunk, mint a bankfiókban. A nyitvatartási idővel sem kell foglalkoznunk, netbankon a nap bármely szakában intézhetjük ügyeinket.


Ha a számlánkhoz bankkártyát is szeretnénk, és nincs kifejezetten szükségünk a dombornyomott bankkártyára, célszerű nem dombornyomott (unembossed), elektronikus kártyát igényelni, melyet több banknál is megkaphatunk díjmentesen az első évben, de néhány banknál a további években is.

 

Több bank kínál olyan számlacsomagot, amelyet kizárólag induló vállalkozások vehetnek igénybe. Ebből adódóan ezeket a számlákat általában kisebb havi forgalomhoz és kevés tranzakcióhoz mérten árazzák. Érdemes tehát ezekre is odafigyelni, de ugyanakkor jó, ha nemcsak a kezdő cégeknek szánt számlacsomagok között is körülnézünk, és mérlegeljük a lehetőségeket vállalkozásunk igényeire szabva.

 

Cégünk számára legideálisabb bankszámlát a legegyszerűbb egy bankszámla-összehasonlító kalkulátor segítségével megkeresni. Itt személyre szabott beállításokkal tudjuk lekérdezni és sorba rendezni a bankszámlákat, és kiválasztani a számunkra legkedvezőbbet.

 

Alábbiakban bemutatunk néhány bankszámlát, melyeket a következő beállításokkal gyűjtöttünk ki kezdő vállalkozások részére: havonta 200.000 forint érkezik a számlára, 1 darab bankon belüli utalás (28.000 Ft) és 2 darab bankon kívüli utalás (összesen 84.000 Ft) történik, 1 alkalommal veszünk fel készpénzt saját ATM-ből (14.000 Ft), 1 alkalommal vásárolunk kártyával (14.000 Ft), internetbankot használunk, és mobil értesítést kérünk a kártyahasználatról.

 

 

A Budapest Bank FIX Gyümölcsöző Csomag kondíciói az igényléstől számított 24 hónapig érvényesek. Ezt követően a FIX Gyümölcsöző automatikusan átváltozik egy kedvezőtlenebb díjú számlává, így a 2 év letelte után mindenképpen érdemes körülnézni a majdani ajánlatok között. A számlavezetési díjat nem kell kifizetnünk a számlanyitást követő első 12 hónapban. A számlacsomaghoz igényelhető Maestro bankkártya az első évben díjmentes. A bankkártyához tartozó speciális kedvezmény, hogy a bankkártya 3 százalékos maximalizált összegű visszatérítést nyújt benzinkúton történő fizetések után. Vásárlásonként legfeljebb 500 forint, havonta összesen legfeljebb 3.000 forint lehet a visszatérítés.

 

Bank és számla neve  Éves összköltség kezdetben
(akciós időszakok alatt)
Éves összköltség később 

Budapest Bank FIX Gyümölcsöző Csomag 11.715 Ft 75.246 Ft

 

A Sberbank Partner Flex számlacsomag család - ahogy a neve is mutatja - egy rugalmas, a vállalkozás igényeire szabható számlacsomag. Magasabb árbevételű cégek esetén lehetséges magasabb kategóriába kerülni, ami kedvezményesebb utalási díjakat eredményez. Ha még nem rendelkezünk bankszámlával a Sberbanknál, és Partner Flex számlacsomagot igénylünk, a bank az első hónapra az 1. kategóriába sorol. Az 1. kategória feltétele, hogy havi tranzakciós forgalmunk 1 millió és 10 millió forint között, vagy minimális havi átlagegyenlegünk 500 ezer forint legyen. A Partner Flex 1-4. kategóriái átjárhatóak, a havi forgalmunk vagy átlagegyenlegünk alapján havonta magasabb és 6 havonta akár alacsonyabb kategóriába is kerülhetünk.

 

Bank és számla neve  Éves összköltség kezdetben   Éves összköltség később 
Sberbank Partner Flex számlacsomag 1. kategória 22.200 Ft 26.300 Ft

 

A Raiffeisen Vállalkozói Aktív 1 Számlánál havi 3 átutalás esetén a csomag havi díja 0 forint. Ez lehet bankon belüli, kívüli forint vagy deviza átutalás, állandó utalás vagy csoportos beszedési megbízás is, de nem lehet saját számlák közötti átvezetés. Ha új ügyfélként nyitunk ilyen számlát, egy évig havi 3 darab elektronikus eseti bankon kívüli átutalást kedvezményesen biztosít számunkra a bank, azaz csak a tranzakciós díjat kell megfizetni. Ez utóbbi akció 2016. december 31-ig érvényes.
A Raiffeisen Vállalkozói Aktív Számlák is számlacsaládot alkotnak - Aktív 1-től 4-ig és Aktív Plusz -, havi bejövő forgalom, illetve átlagos havi számlaegyenleg szerint kategorizálva.

 

Bank és számla neve  Éves összköltség kezdetben    Éves összköltség később
Raiffeisen Bank Vállalkozói Aktív Számla 1 18.048 Ft 27.699 Ft

 

A MagNet Bank Mars számlacsomagjának havi számlavezetési díja 499 forint. A számlacsomaghoz igényelhető MasterCard Business dombornyomott bankkártya díja havonta kerül terhelésre, mely minden hónapban 400 forintot jelent.

 

Bank és számla neve Éves összköltség kezdetben  Éves összköltség később
MagNet Bank Mars számlacsomag 28.006 Ft 28.006 Ft

 

A CIB Bázis Üzleti Számla Pluszhoz a nem dombornyomott Visa Kompakt Üzleti Bankkártya első éves díja 0 forint, a további években pedig viszonylag alacsony éves díjat, 3.128 forintot kell fizetni érte. Számlanyitásnál a bank rEVOL Express számlaíró programot ajándékoz a bankszámla mellé.

 

Bank és számla neve Éves összköltség kezdetben  Éves összköltség később
CIB Bázis Üzleti Számla Plusz 26.230 Ft 29.448 Ft

 

Ha odafigyelünk a számlaválasztásra, éves szinten nem kell túl sokat költenünk a céges számlánkra, ám ha nem vagyunk elég körültekintőek, jócskán a zsebünkbe kell nyúlnunk, hogy kifizessük a banki szolgáltatások díjait.