Ha személyi kölcsönre van szükségünk, érdemes a bankok ajánlatai között alaposan körülnézni, hiszen jelentős összeget spórolhatunk egy jó választással. A kényelmesebbek persze megtehetik azt is, hogy a megszokott bankhoz, vagy a legközelebb lévő bankfiókba mennek csak be, és ott felveszik azt a személyi kölcsönt, amit az ügyintéző ajánl nekik. Ezzel a módszerrel persze szinte biztosan nem a számukra legkedvezőbb hitelt fogják választani, hiszen minden bizonnyal másik banknál ennél jobb feltételekkel is találnának kölcsönt. Cikkünk segít a legjobb ajánlat megtalálásában.

 

Az ajánlatok közötti választáshoz ismerni kellene az összes termék feltételeit, ami hatalmas információmennyiség. Ilyen banki kérdések eldöntéséhez emiatt mindenképpen ajánlott egy olyan kalkulátor, ami összehasonlítja és sorba állítja a bankoknál igényelhető személyi kölcsönöket.

 

 

Visszajelzésekből, hozzászólásokból látjuk, hogy sokan szeretnék tudni, mi a menete a személyi kölcsön igénylésének. Mindössze annyit kell tenni, hogy megnyitjuk a személyi kölcsön kalkulátort, majd megadjuk, mekkora összeget szeretnénk felvenni és milyen hosszú legyen a futamidő.

A „Keresés” gombra kattintva a kalkulátor rövid gondolkodás után kiadja a beállításainknak megfelelő összes személyi kölcsön ajánlatot. Ebből mi kiválasztjuk a számunkra legkedvezőbb hitelt, aztán rákattintunk a „Részletek” gombra. Így eljutunk a banki oldalra, ahol meg kell adni nevünket és telefonszámunkat. A bank munkatársai pedig rövid időn belül fel fognak minket hívni, és ezzel már sínen is van az ügy. Ha megfelelünk a bank által elvárt feltételeknek, például nem vagyunk KHR listán (régebbi nevén BAR listán), és van rendszeres jövedelmünk, akkor jó eséllyel meg fogjuk kapni a személyi kölcsönt. Fontos azt is tudni, hogy a bankok általában csak a munkabért fogadják el jövedelemként. Tehát a Gyed és hasonló, nem munkabér jellegű bevételekből nem lehet teljesíteni a személyi kölcsön jövedelmi feltételét.

 

 

A rövidebb futamidőt amiatt érdemes választani, hogy ne kelljen túl hosszú ideig eladósodnunk, valamint, hogy a teljes visszafizetendő összeg kevesebb legyen. Ezzel szemben a hosszabb futamidőnek az az előnye, hogy a havi részletek alacsonyabbak lesznek, így kisebb terhet jelent a hitel törlesztése havonta. Azt is fontos tudnunk, hogy a kisjövedelmű ügyfelek könnyebben tudnak hitelhez jutni, ha hosszabb futamidőt, és ezáltal alacsonyabb törlesztő részletű személyi kölcsönt választanak.

Ez a fejtegetés talán könnyebben megérthető, ha megnézzük az alábbi példát. Ha 500.000 forintos CIB Előrelépő Személyi Kölcsönt választunk, akkor így néz ki az 1 éves választása esetén a havi törlesztő és az összesen visszafizetendő összeg:

Bank és kölcsön neve Törlesztőrészlet/hó Visszafizetendő összesen THM Elvárt jövedelem
CIB Előrelépő Személyi Kölcsön 44.699 Ft 536.383 Ft 13,99% 100.000 Ft

Most pedig lássuk, miként alakulnak a számok, ha 3 éves futamidőre vesszük fel ugyanezt az összeget:

Bank és kölcsön neve Törlesztőrészlet/hó Visszafizetendő összesen THM Elvárt jövedelem
CIB Előrelépő Személyi Kölcsön 16.888 Ft 607.970 Ft 13,99% 100.000 Ft

A CIB Banknál előnyt élvez az, akinek a bankhoz érkezik a fizetése. Ugyanis az Előrelépő Kölcsönnél ez esetben ad a bank 6% kamatkedvezményt, amivel az éves kamat 12,99% lesz. Az elvárt jövedelem ennél a kedvezményes konstrukciónál 100 ezer forint. De nem kötelező a bankhoz utaltatni a fizetést, és akár a minimálbérre is adnak hitelt, ám ez esetben magasabb, 18,99% lesz a kamat.

 

Lássunk további személyi kölcsönöket, milyen feltételekkel vehetünk fel 500.000 forintot 3 évre. 

 

A Sberbank Fair Expressz személyi kölcsönt a bank a pozitív hitelbírálatot követően 2 napon belül folyósítja. Jelenleg a legalacsonyabb jövedelmi feltételt a Sberbank támasztja az igénylőkkel szemben, ugyanis a Fair Expressz kölcsönhöz elegendő 68 ezer forintos jövedelem is. Ehhez szükséges az is, hogy a munkabér a Sberbanknál vezetett folyószámlára érkezzen. De akkor is elegendő havi 100 ezer forint, ha más bankhoz érkezik a jövedelem.

Bank és kölcsön neve Törlesztőrészlet/hó Visszafizetendő összesen THM Elvárt jövedelem
Sberbank Fair Expressz 17.330 Ft 628.888 Ft 17,14% 68.000 vagy 100.000 Ft

 

Az Erste Bank Akciós Most Személyi Kölcsönének igénylésénél nem feltétel az, hogy a jövedelmünk a bankhoz érkezzen. Viszont az feltétel, hogy legalább 170.000 forint nettó jövedelemmel kell rendelkeznünk. Ez viszonylag már magasabb jövedelmi feltételnek számít a személyi kölcsön ajánlatok között, de cserébe az egyik legkedvezőbb hitelt kaphatjuk, aminek az éves kamata 17,90%.

Bank és kölcsön neve Törlesztőrészlet/hó Visszafizetendő összesen THM Elvárt jövedelem
Erste Bank Akciós Most Személyi Kölcsön 16.583 Ft 609.198 Ft 14,30% 170.000 Ft

 

A Cetelem kölcsönénél a Saját Ritmus név arra utal, hogy évente egyszer díjmentesen elhalasztható a törlesztés. Ez jól jöhet olyan esetben, ha éppen bejön egy nagyobb kiadás, ami miatt kissé megcsúsznánk a kölcsön törlesztésével. Ha így döntünk, akkor változatlan futamidővel újraszámolják nekünk a részleteket. A futamidő alatt bármikor díjmentesen lehet előtörleszteni, és választható, hogy alacsonyabb törlesztőrészletet vagy rövidebb futamidőt szeretnénk.

Bank és kölcsön neve Törlesztőrészlet/hó Visszafizetendő összesen THM Elvárt jövedelem
Cetelem Saját Ritmus 17.330 Ft 623.888 Ft 16,06% minimálbér

 

Az Akciós OTP Személyi kölcsön a teljes futamidő alatt fix kamattal és extra kamatkedvezménnyel igényelhető. Online kuponnal most további 1 százalék kedvezményt kaphatunk a kamatból. Jelenleg az akciós időszak 2016. október 1-től visszavonásig, de legkésőbb október 31-ig tart, ám már a korábbi hónapokban is ugyanez az akció volt, tehát elképzelhető, hogy ismét meghosszabbításra kerül majd novembertől is. 

Bank és kölcsön neve Törlesztőrészlet/hó Visszafizetendő összesen THM Elvárt jövedelem
Akciós OTP Személyi kölcsön 17.824 Ft 641.660 Ft 18,35% minimálbér

 

Cikkünk végén lássunk egy olyan hitelt, ami az előzőekben említett kölcsönöktől némiképp eltérően működik. A Provident hitelt nem havonta, hanem hetente kell törleszteni. Olyan szolgáltatás is igényelhető pluszként, hogy az ügyintézés és a szerződés megkötése az igénylő otthonában történjen, és a törlesztőrészletekért is házhoz menjenek hetente. Ez egy elég érdekes lehetőség, de azt is figyelembe kell venni, hogy ennek jelentős plusz költsége van. Talán sokaknak fontos szempont lehet a kényelem, de ha ezt a szolgáltatást választanánk, akkor nagyjából duplájára emelkednének a hitel költségei. Ennél a kölcsönnél a 112 hetes futamidő áll a legközelebb ahhoz a 3 éves futamidőhöz, ami alapján a cikkünkben szereplő hiteleket elemeztük.

Bank és kölcsön neve Törlesztőrészlet/hét Visszafizetendő összesen THM Elvárt jövedelem
Provident hitel 4.928 Ft 551.936 Ft 24,30% változó

 

A cikkünkben szereplő valamennyi személyi kölcsönnél végig fix a kamat, tehát a bank nem módosíthatja azt a futamidő végéig. Így tehát a törlesztőrészlet is végig fix lesz. Ez azért nagyon jó dolog, mert nem kell attól tartani, hogy egyre magasabb összegeket kell majd fizetni.