A jegybanki alapkamat jelenleg 0,9%, és elsősorban ez eredményezi azt, hogy nem számíthatunk magas betéti kamatokra. Az utóbbi évek folyamatos kamatvágása nem kedvez a betétlekötést választóknak. Néhány évvel ezelőtt még akár 8-9 százalékot is kaphattak az ügyfelek a lekötött pénzük után, manapság viszont azt tapasztalhatják, hogy meg kell elégedniük általában 1 százalék körüli kamattal. Megmutatjuk, hol lehet találni 2 százalék feletti kamatot, akár feltételektől mentesen is.

 

Ha van spórolt pénzünk, akkor felmerül a kérdés, hogy mihez kezdjünk például az 1 millió forintos megtakarításunkkal. Ez az összeg ahhoz kevés, hogy a manapság a legjobb befektetésnek számító ingatlanvásárlás szóba jöhessen, ahhoz viszont túl sok pénz, hogy azt otthon őrizgessük a ruhásszekrény fiókjában.

 

 

A betétlekötés az egyik legbiztonságosabb megtakarítási forma, hiszen a betétben lekötött pénzünkért a bankok esetleges fizetésképtelensége esetén kártalanítást fizet az Országos Betétbiztosítási Alap. A kártalanítás betétesenként és egy hitelintézetre összevontan legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forintösszeg, azaz kicsivel több, mint 30 millió forint.

A lekötött betét másik előnye, hogy ebben a megtakarítási formában előre tudjuk, hogy mennyi kamatot kapunk a futamidő végén. A bankok viszonylag magasabb kamatot általában a rövidebb futamidőkre és mindenféle extra feltételek teljesítése esetén szoktak adni. Mutatunk néhány példát arra, hogy miként kaphatunk 2% feletti kamatot, akár feltételek vállalása nélkül is.

 

Feltételek nélkül is 2 százalék felett

 

A BNP Paribas 2016. november 30-ig meghosszabbította "A jövő betétei" akcióját. Ha ezt a betétet választjuk pénzünk lekötésére, akkor új forrásból származó összeg 12 hónapra 2,20%, 24 hónapra 2,40% kamatot fizet. A bank azt az összeget tekinti friss pénznek, amely bankon kívüli forrásból származik, és amely a betétlekötés napját megelőző 90 napon belül nem volt lekötve. A kalkulátor számítása szerint 1 millió forint lekötése esetén ebben a betétben két év alatt nettó 38.279 forinttal növelhetjük megtakarításunkat. 

Akkor is jó lehetőséget kínál a BNP Paribas, ha nem friss pénzről van szó, ugyanis ez esetben Standard betétet választva a kamat 2,30% lesz. Ez pedig két év alatt nettó 36.670 forint nyereséget jelent. Érdekes tehát, hogy nincs jelentős különbség, a bank közel annyi kamatot ad friss pénz feltétel teljesítése nélkül is. 

Fontos még azt is tudnunk, hogy a BNP Paribas betétfeltörés esetén is kifizeti a kamat 30 százalékát, amennyiben a lekötéstől számított 90 napon túl szeretnénk kivenni a pénzünket. Az ügyfelek a betétjüket online módon tudják kezelni és minden tranzakció is online végezhető (vagy akár telefonon vagy személyesen is), és az itt elhelyezett betétekre a Francia Betétbiztosítási alap garanciája vonatkozik 100.000 euróig. 

A Gránit Bank választékában is találhatunk 2 százalék feletti kamatot fizető betéteket. A feltétel általában az, hogy egy meghatározott értékben kell vásárolnunk a Gránit bankszámlánkhoz tartozó bankkártyával. A Felemelő betét 24 hónapra 2,4% kamatot kínál, ennek feltétele összesen legalább 240.000 forintnyi bankkártyás vásárlás a két év alatt. Ez egy elég szolid feltétel, hiszen havonta átlagosan mindössze 10.000 forintnyi kártyás fizetést jelent. A feltétel teljesülése esetén 1 millió forint lekötött összegre a nettó kamatunk a két éves futamidő végén 38.315 forint lesz. 

Szintén a Gránit Bank kínálja a Tripla3 betétet, ami egy rövidebb, 3 hónapos futamidejű lekötési lehetőség. A 2,3 százalékos éves kamat feltétele a lekötési időszak alatt havonta legalább 10.000 forint értékben történő vásárlás a Gránit bankszámlánkhoz tartozó bankkártyával. A feltétel teljesülése esetén 1 millió forint lekötött összegre számolva a 3 hónap végén 4.543 forint nettó kamatot kapunk. 

 

 

Fontos még tudnunk azt is, hogy magasabb hozamot nem csak magasabb kamattal érhetünk el, hanem úgy is, ha TBSZ-ben (tartós betéti számla) gyarapítjuk megtakarításunkat, és ezáltal csökkentjük a kamatot terhelő adót. Ha három évig nem veszünk fel pénzt, a kamatadó fizetési kötelezettség 10 százalékra csökken, és már nem kell fizetnünk ehot-t (egészségügyi hozzájárulást). Öt év után pedig nem lesz sem kamatadó, sem eho.

 

Így lehet még magasabb a kamat

 

Persze akadnak olyan betétek is, amelyeknél akár 5% feletti is lehet az éves kamatláb és az EBKM, de ezeket csak mindenféle extra feltételek teljesítésével adják a bankok.  A befektetési jeggyel, strukturált vagy egyéb banki kötvénnyel, netán életbiztosítással kombinált befektetések esetén tudnunk kell, hogy azok hozama az alapban vagy kötvényben lévő befektetési eszközök hozamától függően változó lehet.

Lássunk néhány példát a kombinált betétekre. A CIB Bank október 3-tól új akciós kombinált betétlekötési lehetőséget kínál. A CIB Duó ECO Megtakarítás igénylésének feltétele, hogy legalább a betétben elhelyezett pénzzel megegyező összegben kell Kamatozó Kincstárjegyet venni. További feltétel, hogy a betétlekötést megelőző 30 napon belül CIB ECO bankszámlát kell nyitni, vagy erre a bankszámlára kell váltani. A betét futamideje mindössze 2 hónap, erre az éves kamat 6,00%, 1 millió forint betéti résszel számolva a nettó kamat 7.900 forint lesz.

Az OTP október 10-től a HozamTrió Megtakarítási Csomag keretében új befektetési alappal és Kamatozó Kincstárjeggyel kombinált betétlekötési lehetőséget kínál. Az OTP HozamTrió Reál Alfa V. Megtakarítási Csomagban a teljes megtakarítani kívánt összegen belül maximum 33% lehet a 2 hónapos futamidejű akciós lekötött betét, amelynek éves kamata 2,50%. Ezen felül OTP Reál Alfa V. Zártvégű Alap befektetési jegyet és 1 éves Kamatozó Kincstárjegyet is kell venni, mindkettőt a lekötött betét összegének megfelelő értékben.

A Sopron Banknál abban az esetben, ha legalább a lekötött betétben elhelyezett összeggel azonos mértékben vásárolunk 5 éves életbiztosítást, akkor 5,50% éves kamattal köthetjük le a pénzünket. Itt már 6 hónapos futamidőre kínálja a bank ezt a kamatot, tehát már valamivel hosszabb időszakra kell lekötni a pénzünket, de legalább annál hosszabb időre kapjuk a magas kamatot. Az elérhető nettó kamat 1 millió forintos betéttel számolva 21.427 forint lesz a hat hónapos futamidő végén.

Az akciós kamat feltételeként előírt kötvények, befektetési alapok futamideje vagy az életbiztosítás többévesek is lehetnek, így ezek jelentősen meghaladhatják a betéti rész futamidejét. Fontos szabály, hogy csak akkor javasolt kombinált befektetésekbe tenni a pénzünket, ha pontosan tisztában vagyunk az ilyen ajánlatok jellemzőivel.