Banki költségeink csökkentésének céljából érdemes hitelkártyát használni. Ha van elegendő jövedelmünk hozzá, és egy kicsit odafigyelünk pénzügyeink intézésére, akkor csak nyerhetünk vele. Hitelkártyával történő vásárlás esetén ugyanis a legtöbb esetben a vásárlás összegének bizonyos százalékát visszatéríti a bank. Mutatunk néhány jó lehetőséget, amivel évente akár több tízezer forintot is visszakaphatunk vásárlásaink összegéből.

 

Kis odafigyeléssel sok megtakarítást érhetünk el olyan hitelkártya használatával, amelyre a vásárlások után több százalékos visszatérítés jár. Hitelkártya használatával egy átlagos család havonta több ezer forintot is megtakaríthat, és ez az összeg még a kártya éves díjának és az esetleges egyéb költségeknek a levonása után is évente akár több tízezer forintos megtakarítást eredményezhet.

 

 

A legtöbben előítélettel fogadják a hitelkártyákat, de csak addig, amíg meg nem ismerik a használatukra vonatkozó egyszerű szabályokat és a kártyához kapcsolódó előnyöket. Általában minden újdonságot fenntartással fogadunk, és ha például a hitelkártyákról azt olvassuk, hogy azok tartósan adósságba taszíthatnak, akkor emiatt tartani fogunk a használatuktól. Pedig csak két egyszerű szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy havonta akár több ezer forintot keressünk hitelkártya használatával. Először lássuk a szabályokat s aztán megmutatjuk, hogy mennyit nyerhetünk.

 

Két egyszerű szabály

 

Az első szabály: Időben töltsük vissza a hitelkártya számlánkra az előző elszámolási időszakban elköltött összeget. A bank küldeni fog értesítő SMS-t, amelyben közlik, hogy mi a fizetési határidő és mennyi a fizetendő összeg. Az időben visszatöltött hitelkerettel pedig az összes kellemetlen feladatunkon túl leszünk.

Ha elfelejtenénk határidőre visszapótolni a hitelkeretünk összegét, akkor bizony elég magas kamatot kellene fizetnünk feledékenységünk büntetéseként. De ez még oly sok más dologgal is így van, például, ha elfelejtünk autópálya használatakor matricát venni, vagy parkoláskor díjat fizetni, akkor amiatt is büntetés jár. Kétségtelen, hogy a bankok számára a hitelkártyáknál az emberi feledékenységre alapul az üzlet. Ám ha csak egy picit is odafigyelünk a határidőre, például beállítunk magunknak emlékeztetőt a telefonunkra, hogy mikor kell utalni a pénzt, akkor egész biztos, hogy nem fogunk a magas kamat csapdájába esni.

A második szabály: a hitelkártyánkkal ne vegyünk fel készpénzt, az ugyanis lényegesen drágább, mint a bankkártyás készpénzfelvétel. Egyrészt elég magas, akár 3 százalékos díja is lehet, másrészt pedig kamatot is kell fizetni utána. Emiatt százezer forint felvétele akár ötezer forintba is kerülhet hitelkártyával. Ezt elkerülhetjük, ha figyelünk arra, hogy készpénzt mindig a folyószámlánkról veszünk fel az ahhoz rendelt bankkártyával.

 

Mennyi a visszatérítés?

 

Ha az OTP Banknál igényelhető American Express hitelkártyával fizetünk, akkor 1% visszatérítést kapunk a vásárlásaink összegéből. Az állandó partnereknél (C&A, Lidl, MOL) történő vásárlások után pedig ezen felül még +2% extra visszatérítést is jóváír a bank. Ráadásul az OTP folyamatosan hirdet akciókat is, amivel még több jóváírást kaphatunk. Jelenlegi akciójuk keretében a 2016. november 13-ig kötött hitelkártya szerződések esetében a bank az általános 1% visszatérítésen, továbbá  az állandó partnereknél történő vásárlások utáni +2% visszatérítésen felül további +3% extra vásárlási visszatérítést ad. Az extra vásárlási visszatérítés maximuma American Express Blue kártyával 5.000 forint, Gold kártyával 7.000 forint, és a bank ezt a szerződéskötést követő 6 hónapig, de legkésőbb 2017. május 13-ig biztosítja.

A főkártya első éves díját elengedi a bank, amennyiben a szerződéskötéstől számított maximum 4 hónapos költési időszakban Blue kártya esetén legalább 120 ezer forintnyi, Gold kártya esetén pedig 210 ezer forintnyi összeget elér a kártyás vásárlások összege. Így az első évben díjmentes lehet a hitelkártyánk. A következő években ugyan fizetni kell a kártya éves díját, ám a vásárlásaink után kapott visszatérítésekkel könnyedén kitermelhetjük hitelkártyánk éves díját, és ezen felül több tízezres nyereségünk is lehet minden évben.

 

A Budapest Bank Go! hitelkártyával minden benzinkútnál történt vásárlás után 3 százalékot, havi maximum 900 forintot, minden egyéb hazai vagy külföldi vásárlás és csoportos beszedések után pedig 1 százalékot, havonta legfeljebb 10 ezer forintot ad kedvezményként a bank. A főkártya éves díja 5.100 forint, ám ezt könnyedén lenullázhatjuk, amennyiben a hitelkeretünk kihasználtsága eléri a 70 százalékot. Nem kell tehát mást tenni, mint rendszeresen használni a hitelkártyánkat, és így évente több tízezer forintot is nyerhetünk.

 

 

A CIB Banknál a Café Hitelkártya használatával 8 meghatározott kereskedelmi kategóriában történő vásárlások esetén 1 százalék visszatérítést kapunk, amennyiben az adott negyedévben legalább 60 ezer forintnyi összegért vásároltunk a hitelkártyával. A jóváíráshoz havonta 300 forintért Espresso Szolgáltatási Csomagra is szükségünk lesz, amely a visszatérítésen kívül még további kiegészítő szolgáltatásokat is tartalmaz. Negyedévente a jóváírás összege maximum 5.000 forint lehet, tehát egy évben akár 20.000 forint jóváírást is elérhetünk a hitelkártya használatával.

 

Cetelem Klubkártyával történő vásárláskor az általános visszatérítés 1 százalék. A Cetelem Klub kedvezményprogram keretében a hitelkártyával történő vásárláskor a Cetelem Klub partnereinél kaphatunk engedményeket. Ezek partnertől függően 5-15 százalékos kedvezmények lehetnek. Például az Extreme Digitalnál 7 százalék, a Media Marktnál és az Aquaworldben pedig 10 százalék ennek mértéke, de többek között van autószerviz, hotel és ruházati üzlet is a kedvezményt adó partnerek listáján.

 

Mint látható, egy kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk egy jól kiválasztott hitelkártyával. Ha utánaszámolunk, láthatjuk, hogy az éves kártyadíjat, a havi számlavezetési díjat – ha nem díjmentesek – figyelembe véve is több ezer forintos visszatérítést kaphatunk minden hónapban.

 

Reméljük, sikerült olvasóink érdeklődését felkelteni a hitelkártyák iránt. Ha megtetszett valamelyik hitelkártya, akkor tessék bátran a cikkben található linkekre kattintani.