Bár a lakás-takarékpénztári megtakarítások főbb jellemzői egységesek, azért a konstrukciók között találhatunk olyan ajánlatokat, amelyek bizonyos szempontból kedvezőbbek a másiknál, vagy éppen valamilyen akciót kínálnak. Lakástakarékpénztár-kalkulátorunk segítségével megmutatjuk, hogy havi 20.000 forintos megtakarítással mekkora összeget kaphatunk lakáscélra hozzávetőlegesen 4 év múlva. Annak is utánajárunk, hogy milyen lehetőségeket kínálnak a lakástakarékok arra, hogy már a szerződéskötéskor is spórolhassunk, méghozzá a számlanyitási díjon.  

 

 

A lakás-takarékpénztári megtakarítások az évi 30 százalékos (maximum 72.000 forintos) állami támogatásnak köszönhetően a magas hozamot biztosító, gyakorlatilag kockázatmentes megtakarítások közé tartoznak. A megtakarítási idő 4 és 10 év között választható. A számlanyitási díj általában a szerződéses összeg 1 százaléka. A számlavezetési díj havonta 150 forint. A befizetett összeg után fix betéti kamat jár, kamatadó-mentesen. A megtakarítási idő alatt vagy annak végén kedvező, fix kamatú és törlesztőrészletű forintkölcsön igényelhető a megtakarítás mellé. 

 

Mekkora összeget fordíthatunk lakáscélra 4 év múlva?

 

Az állami támogatást havi 20.000 forintos megtakarítással lehet teljes mértékben kihasználni. Bár egyszerre csak egy szerződésre igényelhetünk állami támogatást, de a családban több szerződés is lehet. Így ha többet is félre tudnánk tenni havi 20.000 forintnál, nyithatunk például a házastársunkra, gyerekeinkre is LTP-t, akkor több szerződés után is megkaphatjuk az állami jóváírást, és később közös célra használhatjuk a megkapott összeget.

 

Táblázatunk készítésekor egy darab havi 20.000 forintos  megtakarítással és a lehető legrövidebb, 4 éves futamidővel kalkuláltunk. Fontos tudni, hogy a szerződéses összeg a megtakarításunkból (saját befizetés + betéti kamat + állami támogatás) és az igényelhető lakáskölcsönből tevődik össze. Érdemes megnézni a szerződéses összegen kívül a módozatok egyéb paramétereit is, amikor arról döntünk, hogy melyik lakástakarék konstrukciót választjuk. 

Termék neve Szerződéses összeg (Ft) Ebből megtakarítás (Ft) Megtakarítási idő (hó) EBKM*(%) Hitel futamidő (hó)   THM (%)
Fundamenta Lakáskassza 3.9-es számla 821. számú módozat 3.220.000 1.301.843 49 10,56 57 6,21
Erste Lakástakarék EgyOtthon 0149 48 hó 2.800.000 1.250.600 48 9,91/11,47 60 6,40
Erste Lakástakarék EgyOtthon 1559 48 hó 2.800.000 1.287.564 48 11,21 60 7,48
Aegon Kamat Fix 24 2.800.000 1.261.540 48 10,29 60 6,19
Aegon Kamat Fix Plusz 4 2.600.000 1.172.392 45 10,53 60 6,19
OTP Lakástakarék Start 4 2.500.000 1.172.313 45 10,76/11,06/ 12,36 60 8,90
OTP Lakástakarék Fix 4 2.400.000 1.242.228 45 13,59 71 9,60

*az akciós és nem akciós EBKM-eket is tartalmazza a táblázat

 

Hogyan tudjuk minimalizálni a számlanyitási díjat?

 

Különösen érdemes utánajárni annak, hogy van-e a lakástakarékok valamelyikénél ingyenes számlanyitási akció. Ezt nem árt kihasználni, mert a számlanyitási díj elengedése több tízezer forint megtakarítást jelent számunkra. Nézzük, mely konstrukcióknál használhatjuk ki ezt a kedvezményt részlegesen vagy teljes mértékben!

 

Az OTP Lakástakarék Start termékcsaládja esetén a számlanyitási díj elengedéséhez vállalnunk kell, hogy a hűség időszak alatt - a megtakarítási idő kezdetétől számított 48 hónapig - a szerződést nem módosítjuk alacsonyabb összegűre, nem osztjuk meg, nem mondjuk fel, nem engedményezzük (társasházi, lakásszövetkezeti, illetve közmű beruházási projekthez), és nem változtatjuk meg a szerződésben megnevezett személyt. Emellett sms-szolgáltatást igénylünk, és választásunk szerint bizonyos OTP lakáshitel igénylési, vagy meghatározott számlacsomag nyitási feltételt kell teljesítenünk, vagy OTPdirekt szerződéssel kell rendelkeznünk.

A Start 4 módozatnál abban az esetben sem kell megfizetnünk a számlanyitási díjat, ha a fenti hűségvállalási kötelezettség vállalása és sms-szolgáltatás igénylése mellett új tagként lépünk be OTP Egészségpénztárba, és egészség-pénztári számlánkra egyszeri, minimum 24.000 forintos befizetést teljesítünk.

Ha nemcsak saját nevünkre, hanem kedvezményezett(ek) javára is szeretnénk lakás-takarékpénztári megtakarítást kötni, online kupon igénylésével a második szerződésünket 0 forintos számlanyitási díjjal köthetjük, de csak abban az esetben, ha az első szerződésünket olyan Start módozatra kötöttük, amelyikre fizettünk számlanyitási díjat. Nemcsak a második szerződésre használhatjuk fel a kupont, hanem többre is, de maximum 6 szerződés kötésére (ebben már az első számlanyitási díjas szerződés is benne van). További feltétel szintén a hűségvállalási kötelezettség és az sms-szolgáltatás igénylése, valamint szerződéskötéskor a kapott kuponkód bemutatása. Az online kupon visszavonásig, de legkésőbb 2016. szeptember 30-ig igényelhető, és visszavonásig, de legkésőbb 2016. október 7-ig váltható be.

A Start termékcsalád esetében lehetőség van arra is, hogy csak egy havi betét összegével megegyező számlanyitási díjat fizessünk. Kikötés, hogy a szerződés közmű beruházáshoz nem engedményezhető. Ha lakáshitelhez, illetve társasház vagy lakásszövetkezet javára kerül engedményezésre, kedvezményezett nem jelölhető. A szerződésre az OTP Bank fiókjaiban, az OTP lakossági mobilbankárainál, az OTP Lakástakarék értékesítési partnereinél tehető ajánlat, vagy az OTPdirekt internetes szolgáltatáson keresztül igényelhető. A szerződéskötés alapfeltétele sms-szolgáltatás igénylése.

 

Az Erste EgyOtthon 0149-es módozatát igényelhetjük számlanyitási díj megfizetése nélkül, ha vállaljuk, hogy a szerződést a megtakarítási időszak alatt nem szüntetjük meg, nem osztjuk meg, nem ruházzuk át másra és nem csökkentjük a szerződéses összeget; valamint betétbefizetésünkkel nem fogunk elmaradni 3 hónapnyi betétnél nagyobb összeggel. Emellett a havi megtakarítást és egyéb költségeket kizárólag csoportos megbízással kell teljesítenünk Erste lakossági bankszámlánkról, vagy elérhetőségeink megadásával hozzá kell járulnunk, hogy az Erste Bank Csoport tagjai reklámkiadványokat küldhessenek részünkre (utóbbi feltétel partneri akció keretében érvényes).

 

Az Aegonnál a Kamat Fix Plusz termék esetében csak a legalább 5 éves megtakarítási idejű módozatok esetén tehetünk szert díjkedvezményre, méghozzá lakásbiztosítás kötésével vagy meglétével. 100 százalékos díjkedvezményre akkor vagyunk jogosultak, ha újonnan kötünk legalább 25.000 forint éves biztosítási díjú Aegon lakásbiztosítási szerződést, egyidejűleg a lakás-előtakarékossági szerződésre vonatkozó ajánlat aláírásával. De akkor is 75 százalékos díjkedvezményt kapunk, ha már fennáll legalább 25.000 forint éves biztosítási díjú Aegon lakásbiztosítási szerződésünk. Mindkét akcióra vonatkozó feltétel a lakásbiztosítás folyamatos fenntartása a lakás-előtakarékossági szerződés teljes megtakarítási időtartama alatt.

Hasonló kedvezmény érhető el abban az esetben is, ha Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztári szerződést kötünk lakástakarék szerződésünk mellett, vagy már tagjai vagyunk a nyugdíjpénztárnak.

Ha ezen feltételeket nem tudjuk teljesíteni, akkor is elég egyszerűen kaphatunk 50 százalék kedvezményt a számlanyitás díjából. Ehhez ezeknek a feltételeknek kell eleget tennünk, melyek egyébként mindegyik Aegon díjkedvezménynek alapfeltételei:

- az LTP szerződésben vállalt betétbefizetési, ill. költség- és díjfizetési kötelezettségünknek eleget teszünk;

- a szerződéses összeget nem módosítjuk negatív irányba, nem ruházzuk át, nem engedményezzük, nem mondjuk fel;

- legalább 5 éves megtakarítási idő, és a szerződéses összeg legkésőbb a 11. megtakarítási évben kiutalásra kerül;

- telefonszámunk megadása.

 

A Fundamenta számlanyitási díjra vonatkozó akciója csak azonnali áthidaló kölcsön folyósításakor vehető igénybe, mely a lakás-előtakarékossági szerződés megkötésekor a számlanyitási díj összegének folyósított hitelösszegből történő átkönyvelésére vonatkozik. Tehát a Fundamenta nem fizeti meg a számlanyitási díjat helyettünk, hanem a folyósított kölcsönösszegből vonják le, és a betétszámlán utólagosan jóváírják. Az akció kizárólag a Fundamenta Személyi Bankár hálózat által értékesített lakás-előtakarékossági szerződésekre vonatkozik.