Van szerencsénk bemutatni olvasóinknak Forintos Frigyest, aki egy kisvárosi újságnál dolgozik, írásai kapcsán pedig némileg jártas a pénzügyek területén is. Ismeretségi köre eléggé kiterjedt, barátai mindig kikérik a véleményét, ha banki ügyekről van szó. Frici híres arról, hogy mindenben igyekszik megtalálni a legkedvezőbb lehetőséget, legyen szó hétvégi nagybevásárlásról, vagy akár egy hitel felvételéről. Ezúttal lekötött betétekről kéri véleményét egy régi iskolatársa.

 

 

A történetünkben szereplő kisváros lakóihoz hasonlóan Pénzes Kázmér is gyakran fordul pénzügyi tanácsért Forintos Fricihez. Régi barátokról van szó, így Kázmér mindig megfogadja Frici tanácsait. Ezúttal egy jelentősebb összeget, egymillió forintot szeretne biztonságban tudni Kázmér, aki kevésbé jártas a pénzügyekben, ezért fordult barátjához segítségért.

 

 

- Kázmérkám, először is azt kellene eldöntened, hogy mennyi időre tudod nélkülözni azt a pénzt, és mennyire akarsz kockáztatni.

- Nézd Frici, ismersz már annyira, hogy én nem szeretek rizikózni, lehetőleg minél egyszerűbb megoldást találjunk. Csak szeretném biztonságban tudni a pénzem, mert éppen nyaralni indulunk a Pirivel, és nem szeretném otthon tartani – mármint a pénzt. Tudod, milyen világban élünk, a legbiztosabb az, hogy ha a bankban vannak a bankók. Aki otthon tartja a megtakarítását, attól bármikor elrabolhatják.

 

Fricinek ezúttal nem volt nehéz dolga, hiszen éppen a napokban nézett utána a jelenleg elérhető kamatoknak.

 

- A némileg kockázatosabb befektetési alapokat neked nem javaslom, így hát maradnak az állampapírok vagy a lekötött betétek. Bár sokan nem tudják ezt, de még most is van egy pár olyan betétlekötési lehetőség, amelyekkel az állampírokhoz hasonló vagy akár annál magasabb hozamot is el lehet érni.

- Ez komoly? – kérdezte hitetlenkedve Kázmér. Erre Frici máris nyitotta fel a laptopját, hogy megmutassa, miről is van szó.

- Igen, ez komoly, és nincs benne semmi varázslat, mindössze annyi, hogy érdemes megnézni a betéti ajánlatokat egy internetes összehasonlító kalkulátorban. Itt szépen beállítjuk magunknak, hogy mekkora összeget szeretnénk lekötni, és milyen hosszú legyen a futamidő. Nézd csak, itt van például a BNP Paribas betétje.

- A jövő betétei? – kérdezte Kázmér – Igen, látom, 24 hónapra adnak 2,4 százalék kamatot. Ez nem is olyan rossz!

- Sőt mi több, a kalkulátor szerint ez jelenleg a legmagasabb kamat az olyan betétek között, ahol csak a friss pénz a feltétel.

- Friss pénz alatt mit ért a bank?

- Új pénzt kell vinni a bankba, mármint úgy értve „új” pénzt, hogy nem a már ottlévő pénzünket fektetjük be, hanem odautaljuk vagy befizetjük azt az összeget, aminek a lekötését szeretnénk. Na, de nézzük csak tovább... - folytatta Frici - Azt is tudnod kell, barátom, hogy abból a 2,4 százalékos kamatból le fognak vonni 15 százalék kamatadót és 6 százalék egészségügyi hozzájárulást, azaz röviden eho-t.

- Gondoltam, hogy nem fog ilyen simán menni minden, de hát valamiből az államnak is élnie kell. Akkor végül is mennyit fogok kapni a két év letelte után?

- A kalkulátorban azt is be lehet állítani, hogy eleve már a kötelezően levonandó terhek nélküli kamatot mutassa. Így máris láthatjuk, hogy „A jövő betétei” két év alatt 38.279 forintot fog hozni neked az egymillió forintod mellé.

- Na, és Fricikém, mi a helyzet abban az esetben, ha a két év során megszorulok egy kicsit, és szükségem lenne a millióm egy részére? Akkor majd menjek hozzád kölcsönért?

- Éppenséggel jöhetsz, bár ennél van egyszerűbb megoldás is, hiszen a BNP-nél betétfeltörés, vagyis a futamidő vége előtti betétmegbontás esetén is kifizeti a bank az előre meghatározott kamat 30 százalékát, persze időarányosan. De ehhez legalább 90 napnak el kell telnie a lekötés kezdetétől számítva.

 

Kázmér átgondolta a hallottakat, elégedett volt, de azért még valami motoszkált a fejében. Nekiszegezte hát a kérdést Fricinek:

 

- Ez mind nagyon szép és jó, de az utóbbi időben hallottunk egy s mást csődbement bankokról és pénzükért sorba álló károsult ügyfelekről. Mi a garancia, hogy ezt a pénzt vissza fogom kapni kamatostul?

- Kázmérom, ez nagyon jó kérdés! De megnyugtatlak, hiszen a banki betétek biztonságban vannak. A BNP Paribas esetében a garanciát a Francia Betétbiztosítási Alap nyújtja, egészen 100.000 euró értékig. Tehát az egymilliód náluk is éppen olyan biztonságban van, mint bármely nagyobb magyarországi banknál.

- Kérlek, azért még nézzük meg azt is, milyen egyéb lehetőségek vannak.

- Máris nézem, beállítok rövidebb futamidőket is a lekérdezéshez. Van 12 hónapra is BNP-s ajánlat, aminél 2,2 százalék a kamat. Ennél az egymilliódra nettó 17.380 forint kamatot adnak, az két év alatt 34.760 forint… lenne, csakhogy itt jön egy trükkös dolog. Ugyanis az egy év lejárta után már nem fog friss pénznek számítani a tőkéd, így a második évtől már csak alacsonyabb kamattal tudnád lekötni a pénzt.

- Igen, akkor már csak emiatt is érdemes a hosszabb, két éves lekötést választani.

- Úgy látom a találatok között, hogy még a Gránit Banknál lehet viszonylag magasabb kamatra lekötni a pénzt. Az Akciós TBSZ betét futamideje 12 hónap, és erre a Gránit Bank 2,25 százalékos kamatot kínál. Ennél a betétnél feltétel, hogy csak Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) számlán keresztül kötheted le, ami adózás szempontjából egy előnyös befektetési forma, ám az adókedvezményhez és az eho-mentességhez legalább három évig, a teljes kamatadómentességhez pedig öt évig kellene ott tartanod a pénzt. Tehát a TBSZ elsősorban azoknak jó, akik hosszabb távra tudják a pénzüket nélkülözni. Betétfeltörés esetén pedig csak 0,1% kamatot fizet a bank erre a betétre.

 

 

Kázmér próbálta megemészteni az információözönt, majd így szólt:

 

- Azt hiszem, hogy nekem most jobb lenne csak egy-két évre lekötni a pénzt.

- Ez esetben még a Gránit Bank Változó betétjét érdemes megnézni, arra a jelenlegi MNB alapkamatot figyelembe véve 1,65 százalék kamatot adnak. Ugyanis ennek a betétnek a kamata a jegybanki alapkamattól függően változik.

- Tehát akár magasabb is lehet a futamidő végére? – tette fel kissé bizonytalanul a kérdést Kázmér.

- Igen, magasabb is lehet, bár az utóbbi évek folyamatos kamatvágásait figyelembe véve ez nem valószínű – jegyezte meg Frici, kis mosollyal a szája szegletében. – Persze vannak még cifrább ajánlatok is, ahol nem csak a friss pénz a feltétel, hanem mindenféle egyéb dolgot is vállalni kell. A feltételek teljesítése esetén esetleg 3 százalékos vagy magasabb kamatot is adnak a betétre. Azonban a befektetési jeggyel, banki kötvénnyel, netán életbiztosítással kombinált befektetések esetén tudnunk kell, hogy azok hozama az alapban vagy kötvényben lévő befektetési eszközök hozamától függően változó lehet. Ha nem vagyunk pontosan tisztában az ilyen ajánlatok jellemzőivel, akkor nem javasolt ilyen kombinált befektetésekbe tenni a pénzünket.

 

Kázmér még szívesen hallgatta volna Frici tájékoztatóját, ám időközben már elszaladt az idő.

 

- Fricikém, nagyon köszönöm az infókat, átgondolom a dolgot, és döntök. A nyaralásra jövő hét végén utazunk, így addig még lesz időm intézni a betétlekötést.

- Jó utat, kellemes nyaralást!

 

Mi is kellemes nyaralást kívánunk minden kedves olvasónknak, aki mostanában szabadságra indul. Ha tetszett az új, párbeszédes forma, akkor a jövőben is jelentkezünk Forintos Frici tanácsaival.