Már-már irreális különbségek lehetnek a személyi kölcsönök között: egy 5 éves futamidőre felvett 1 millió forintos összegnél június első felében a legolcsóbban elérhető konstrukciónál alig több mint 20 ezer forintból kijön a havi törlesztés, a legdrágább azonban 28 ezer forintba kerülhet. Így a ténylegesen visszafizetendő összegben közel félmillió forint különbség lehet - derül ki friss összeállításunkból, amely szerint a személyi kölcsönök iránti kereslet növekedhet a következő időszakban.

 

Növekszik a személyi kölcsönök iránti kereslet, a nagyobb érdeklődés elsősorban annak köszönhető, hogy ebben a hitelszegmensben is megjelentek az egy számjegyű kamatok és teljes hiteldíjmutatók. Az igénylők körében átlagosan az 1 millió forintos 60 hónap futamidejű személyi kölcsönök a legkeresettebbek. 

  

 

A BankRáció.hu adatai szerint június első felében a legolcsóbb 1 millió forintos 60 hónapos futamidejű személyi kölcsön kamata 8,9 százalékos, teljes hiteldíjmutatója pedig 9,41 százalékos volt, így a havi törlesztőrészlet kezdetben 20.770 forint. A legdrágább konstrukció esetében pedig a kamat 22,4 százalékos, a teljes hiteldíjmutató pedig 25,19 százalékos volt, így a havi törlesztés 28.448 forintra jön ki.

A havi törlesztésben megjelenő 8 ezer forintos különbség is tetemes, de még komolyabb az eltérés, ha a teljes visszafizetendő összeget nézzük. Ugyanis a legolcsóbb személyi kölcsönnél közel 500 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetni. Éppen ezért érdemes alaposan átnézni több bank ajánlatát a hitelfelvétel előtt. A bankok különböző kedvezményeket is nyújtanak a hitelfelvevőknek, ha például valaki a 250 ezer forintnál magasabb bejelentett havi jövedelmét az adott bankhoz utaltatja, és nincs jelentős egyéb hitelkötelezettsége, akkor alacsonyabb kamattal is hozzájuthat a hitelhez.

Mutatjuk a legkedvezőbb ajánlatokat 1 milliós hitelösszeg és 60 hónapos futamidő választása esetén:

Bank és termék neve Törlesztőrészlet (Ft) Visszafizetendő (Ft) THM
 CIB Előrelépő Személyi Kölcsön  20.770  1.246.189  9,41%
 Raiffeisen Csúcs Személyi Kölcsön  23.263  1.411.284  15.73%
 Cofidis Megújuló Hitel  31.219  1.434.352  21.70%

 

A CIB Előrelépő Személyi Kölcsön érdekessége, hogy a bank több mint 10 százalék kedvezményt ad a futamidő végéig a sztenderd éves kamatból, ha a teljes futamidő alatt havonta legalább 250.000 forint érkezik a banknál vezetett bankszámlára. A feltétel teljesülésekor egymillió forintos hitelösszeg esetén végig fix, 20.770 forintos törlesztőrészlettel összesen 1.246.189 forintot kell visszafizetnünk, a THM pedig 9,41% lesz.

 

A Raiffeisen Csúcs Személyi Kölcsön igényléséhez elegendő a minimálbérnek a banknál vezetett számlára érkeznie, ám emellett szükséges havonta legalább 4 alkalommal a számlán végrehajtott tranzakció is. Ez lehet átutalás, csoportos beszedés, kártyás vásárlás vagy készpénzfelvétel is, tehát a bankszámla aktív használata a feltétele, hogy kedvező személyi kölcsönt kaphassunk.

 

A Cofidis Megújuló Hitel specialitása, hogy a kölcsön rendelkezésre tartásának időtartama alatt a még le nem hívott, illetve a már visszafizetett tőkeösszeget ismételten igénybe lehet venni. Ennél a hitelnél nem tudunk 60 hónapos futamidőt választani, így a leghosszabb, 46 hónapos futamidővel számoltunk. A Cofidis most akciósan 20.000 forint értékű Praktiker vásárlási utalványt ad az első 100 igénylés esetén.

 

Az ajánlatokat tanulmányozva azt láthatjuk, hogy a fizetés adott bankhoz történő utalása vagy a számlavezetés elindítása nélkül is lehet kedvező feltételekkel személyi kölcsönt felvenni. Több mint 100 féle ajánlatból lehet válogatni online hitelkalkulátor segítségével, tehát a választék igen nagy. A bankok egyre inkább előtérbe helyezik az online ügyintézést, a legtöbb bank az online hiteligénylésre kedvezményeket ad.

A hitelfelvételi költségeknél van példa arra, hogy az adott bank semmilyen kezdeti költséget nem számít fel, de előfordul a 2,5 százalékos díj is, ami az 1 millió forintos példahitel esetében 25 ezer forint. Tehát ezt az összeget is meg lehet spórolni a megfelelő bankválasztással. A személyi kölcsönök esetében minimum 3 hónapra rögzíthető a kamat, vannak azonban olyan konstrukciók, amelyek a teljes futamidőre fix kamatot biztosítanak. Érdemes a teljes futamidőre rögzített konstrukciókat választani, így végig azonos lesz a törlesztőrészlet.

A BankRáció.hu véleménye szerint a személyi kölcsönök piacán számottevő változás következett be az utóbbi években: a jegybanki alapkamat csökkenésével jelentősen csökkent ezeknek a konstrukcióknak a kamata és a teljes hiteldíjmutatója. Korábban, 2-4 évvel ezelőtt még jellemzően 20 százalék feletti teljes hiteldíjmutatóval kínálták a bankok a személyi kölcsönöket, 2013. június 10-én a legkedvezőbb teljes hiteldíjmutató az 1 millió forintos 60 hónapos törlesztésű személyi kölcsönnél 19,49 százalék volt, míg ma már ennek a feléért is felvehető ez a hitel.